Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ


Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου η πρώην Έπαρχος κα Σμαράγδα Σαρδελή παρουσίασε  τον απολογισμό του έργου του Επαρχείου στα προηγούμενα τριάμισι χρόνια.
Αναφέρθηκε στα έργα εκείνα που πραγματοποιήθηκαν αλλά και σε αυτά που δεν έγινε δυνατόν να υλοποιηθούν, κυρίως, λόγω της κρίσης αλλά και των εμποδίων που παρεμβλήθηκαν από την έλλειψη αυτοτέλειας της περιφερειακής ενότητας ή επαρχείου Ιθάκης.
Στη παρουσίαση παρευρέθηκε πολύς κόσμος, εκπρόσωποι διαφόρων φορέων αλλά και πολλοί πολίτες της Ιθάκης. 
Εμείς θα επισημάνουμε την παρουσία του νέου Δημάρχου Διονύση Στανίτσα καθώς και του νέου έπαρχου, Σπύρου Τσιντίλα.
Οι δύο αυτές παρουσίες σηματοδοτούν και προοιωνίζουν ένα κλίμα ενότητας και συνεργασίας από τις οποίες έχει άμεση ανάγκη το νησί μας. 
Η κ. Σαρδελή είναι κατά τη γνώμη μου (και πολλών άλλων φυσικά) ένα πολύ καλό και χρήσιμο πολιτικό πρόσωπο, μια ακάματη εργάτης η οποία υπήρξε άψογη στα καθήκοντά της, έχει δε συγκεντρώσει πείρα και γνώσεις τις οποίες, όπως είπε, είναι πρόθυμη να θέσει στη διάθεση τόσο του νέου Έπαρχου όσο και του Νέου Δήμαρχου.
Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν οι νέοι Έπαρχος και Δήμαρχος.
Η κ. Σαρδελή τελειώνοντας υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει ενεργή στο πλευρό των νέων αρχών καταλήγοντας με τη φράση «κάτι τελειώνει για ν’ αρχίσει κάτι καλύτερο»
Τέλος η πρώην Έπαρχος μοίρασε στους παρευρισκόμενους CD με την παρουσίαση καθώς και λεύκωμα με τίτλο «Καταγραφή, αποτύπωση και ανάδειξη του λαογραφικού και ιστορικού θησαυρού της Ιθάκης»
Για πρώτη φορά ένοιωσα ένα κύμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την πρόοδο αυτού του τόπου.

Είδομεν.Ακολουθεί ο απολογισμός του έργου της Επάρχου.ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Μετά από 3,5 χρόνια περίπου θητείας μου ως Περιφερειακή Σύμβουλος Ιονίων Νήσων για το διάστημα 2011-2014, οφείλω κυρίως στους κατοίκους της Ιθάκης, οι οποίοι με επέλεξαν να τους εκπροσωπώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να τους ενημερώσω γύρω από τα πεπραγμένα της θητείας μου.
Η ενασχόληση μου με τα κοινά πηγάζει μέσα από την αγάπη μου για τα Νησιά μας και ειδικά για την Ιθάκη, η οποία θεωρώ ότι επιβεβαιώθηκε μέσα από την καθημερινή μου στάση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις πάνω σε όλους τους τομείς - πάντα με αχρωμάτιστες και ακομμάτιστες κινήσεις- ούτως ώστε η Ιθάκη και τα Μικρά Νησιά μας να λάβιυν ό,τι τους αντιστοιχεί, χωρίς ποτέ να φοβηθώ τις συγκρούσεις με όποιον ή όποιους χρειαζόταν.
Ξεκίνησα ως Περιφερειακή Σύμβουλος Π.ΙΝ., στην αρχή χωρίς καμία αρμοδιότητα.
Στην πορεία ο Περιφερειάρχης κος Σπύρου, αναγνωρίζοντας το κενό του Ν.3852 - Καλλικράτη (κεφάλαιο β’, άρθρο 3, παράγραφος στ, σελ. 1795), με όρισε τον Απρίλιο του 2011 ως Αντιπεριφερειάρχη Μικρών Νησιών της Π.Ι.Ν., Συγκοινωνιών  μεταξύ των Νησιών και της Π.ΙΝ. και Νησιωτικής Πολιτικής  και τον ευχαριστώ πολύ γιατί έτσι δυνάμωσε τη φωνή της Ιθάκης και την Μικρών Νησιών.
Τον Ιούνιο του 2013 ο Περιφερειάρχης με όρισε  με αρ. απ. 33197/12757-20/06/2013 και ΦΕΚ Β΄1650/3/7/2013, ως εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος αρμόδια σε θέματα Ιθάκης, δίνοντάς  μου τη δυνατότητα να αγωνιστώ ακόμη περισσότερο για το νησί μας.
Όλοι εσείς οι συμπολίτες μου, αναγνωρίσατε τον αγώνα μου ειδικά για την Ιθάκη σε ολόκληρη τη θητεία μου και σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό και στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές  με θέσατε πλειοψηφούσα Περιφερειακή Σύμβουλο στην Ιθάκη, και μάλιστα με ποσοστό τέτοιο το οποίο με ορίζει και πλειοψηφούσα Περιφερειακή Σύμβουλο στα Επτάνησα. Δυστυχώς όμως, ο νυν εκλογικός νόμος με θέτει εκτός, αλλά δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να συνεχίσω ακόμη να στηρίζω και να βοηθώ την Ιθάκη μας, όποτε και όπου με χρειάζεται.
            Παρακάτω σας αναφέρω σφαιρικά τους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκα:
1.      ΥΓΕΙΑ:
Η Υγεία αποτελεί για την Ιθάκη αλλά και τα άλλα Μικρά Νησιά της Π.Ι.Ν., ευαίσθητο και προβληματικό τομέα. Προσπάθησα να καταγράψω τα προβλήματα αυτά να αναζητήσω λύσεις.
·         Έγιναν αρκετές και συχνές παρεμβάσεις σε Υπουργείο Υγείας και επαφές με τους εκάστοτε Υπουργούς και Διοικητές 6ης ΥΠΕ κο Κατσικόπουλο και κο Κατσίβελα, ως Αντιπεριφερειάρχης και ως  Έπαρχος Ιθάκης αλλά και μέλος του Δ.Σ. στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας για την καλύτερη επάνδρωση του Κέντρου Υγείας Ιθάκης,  και την καλύτερη κάλυψη των παροχών υγείας, καθώς και στα άλλα μικρά νησιά της Π.Ι.Ν. και διεκδικήσεις με θέματα, ειδικότερα για την Ιθάκη, κάλυψη της θέσης του  Παιδιάτρου της κάλυψης θέσεων με αγροτικούς ιατρούς και της κάλυψης εφημεριών, ακόμα και με γιατρούς από την Κεφαλονιά.

·         Συγκεκριμένα έχει αποσταλθεί στο Υπουργείο σχετική καταγραφή των αναγκών των παροχών Υγείας ειδικά στα Μικρά Νησιά της Π.Ι.Ν. που υπάρχει κατόπιν εισηγήσεώς μου στην Επιτροπή Μικρών Νησιών.
  
·         Επιπλέον, υπήρξε μέριμνα και για το θέμα της συνταγογράφησης των ασθενών της Ιθάκης.
 ·         Ιδιαίτερη μνεία υπήρξε για την κτιριακή επισκευή του Κέντρου Υγείας Ιθάκης και προώθηση της σχετικής μελέτης που είχε αναλάβει να εκπονήσει ο Δήμος Ιθάκης.

·         Καθαρισμός και ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε στο Κ.Υ. Ιθάκης για τα έτη 2013 και 2014 με τη στήριξη της Π.Ε. Ιθάκης μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

  
2.      ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ:

·         Συχνές έως και καθημερινές οι παρεμβάσεις μου για την καλύτερη συγκοινωνία των Μικρών Νήσων, ως Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νήσων, ιδιαίτερα για την διασφάλιση της σύνδεσης των Διαποντίων με την Κέρκυρα, του Καστού-Καλάμου με την Λευκάδα και το Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, και φυσικά την εξασφάλιση της καλύτερης συγκοινωνίας της Ιθάκης και συνεργασία με Δήμαρχο Μεσολογγίου κο Παναγιώτη Κατσούνη, για λειτουργία γραμμής Ιθάκης-Μεσολογγίου.

·         Συναντήσεις και συνεχείς επικοινωνίες  με εκάστοτε Υπουργούς Ναυτιλίας  κο Γιάννη Διαμαντίδη, κο Κωστή Μουσουρούλη και νυν κο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Γεν. Γραμματείς Υπ. Ναυτιλίας κο Νικόλαο Λίτινα και κο Αθανάσιο Μπούσιο και σχετικές παρεμβάσεις μου στο Σ.Α.Σ., για την διατήρηση της γραμμής Πάτρας-Ιθάκης και συνέχεια της διανυκτέρευσης του πλοίου στο λιμάνι του Βαθέως.

·         Σχετική ενασχόληση μου ως Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών με την σύνδεση μεταξύ των Νήσων της Π.Ι.Ν., (σχετική  απόφαση κατόπιν εισηγήσεώς μου, της Επιτροπής Μικρών Νησιών και Συγκοινωνιών της Π.Ι.Ν. και προσπάθεια ένταξης της σε ανοιχτή πρόσκληση που αφορά Προγράμματα Διασυνοριακής Δράσης) με ακτοπλοϊκή σύνδεση και ακόμη, ενασχόληση μου με το μεγάλο θέμα της σύνδεσης τους με υδροπλάνα. Ιδιαίτερη προσπάθεια αποτροπής του συγκοινωνιακού αποκλεισμού των νησιών μας μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με το Ρωσικό Νηογνώμονα.
  
·         Επικοινωνία  με την εταιρεία ΄΄IONIAN FERRIES΄΄, και συγκεκριμένα τον υπεύθυνο της Εταιρείας κο  Γιώργο Βασιλαρά για την κάλυψη της γραμμής ΄΄Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα΄΄ από την 1η Οκτωβρίου 2012 που Εταιρεία ‘STRITZIS’’, σταματά πλέον να εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση ΙΘΑΚΗ-ΣΑΜΗ-ΠΑΤΡΑ.  Η συγκεκριμένη Εταιρεία κάνει σχετικό αίτημα στο Σ.Α.Σ(Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών).·         Επικοινωνία με την εταιρεία ΄΄IONION P΄΄ και συγκεκριμένα τον κο Μιχάλη Λιάτο, υπεύθυνο Εταιρείας  για τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Ο ΄΄ΙΟΝΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ΄΄ και κάλυψης της γραμμής Ιθάκης-Σάμης πρωί και επιστροφή τη μεσημέρι, όταν πλέον σταμάτησε το δρομολόγιο Ιθάκης-Σάμης-Πάτρας. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση της Εταιρείας επί του θέματος και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εξυπηρέτηση του νησιού μας.

·         Ενδομεταφορές: Συνεργασία μας με Κτελ Νομού Κεφαλληνίας για να καλύψει τα δρομολόγια των επιβατών της Ιθάκης από Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα-Αθήνα και αντίστροφα και Ιθάκης-Σάμης-Αστακού. Τέλος, επαφή μας και συνεργασία- κατόπιν άρνησης του Κτελ Κεφαλληνίας- με το Κτελ Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο καλύπτει έως και σήμερα την γραμμή του Αστακού.


·         Επαφή μου με Δήμο Πατρέων και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Δ.Σ. κ. Κώστα Μπουρδούλη και έκκληση στις 18/11/13 για συνεργασία με Δήμο Πατρέων, Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Πάτρας και Εμπορικό Επιμελητήριο Πατρών.  Άμεση ανταπόκριση και στήριξη του θέματος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών αφού προέκυψε το τεράστιο πρόβλημα ειδικά για την Ιθάκη διακοπής της συγκοινωνίας της με την Πάτρα.

·         Ημερίδα για τις Συγκοινωνίες Π.Ι.Ν. Με πρωτοβουλία μου σαν Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Μικρών Νησιών της Π.Ι.Ν., στις 23 Ιουλίου 2012, πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη η μείζονος σημασίας ημερίδα παρευρισκομένων του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας κου Νικολάου Λίτινα,  του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Π.Ι.Ν. κος Σπύρου, οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου, Παξών, Μεγανησίου και Ιθάκης , οι Αντιδήμαρχοι Καστού και Καλάμου ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κος Λυρίδης καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ι.Ν.3.      ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

·         Πρόταση για την δημιουργία Φεστιβάλ Μικρών Νησιών Ιονίου: με θεματικές ενότητες όπως μουσική, θέατρο, Διαγωνισμό Γαστρονομίας, Διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής και έκθεση ζωγραφικής με σκοπό την ανάδειξη, προβολή και διαφήμιση των Μικρών Νησιών του Ιονίου. Έχει γραφτεί σχετικό τραγούδι με τίτλο ΄΄Μικρά Νησιά του Ιονίου΄΄ σε στίχους του Αντιδημάρχου Καστού Φώτη Σώλου και μουσική του Τάσου Ζαφειρίου, το οποίο θα χρησιμοποιούταν σαν εναρκτήριο έναυσμα του Φεστιβάλ, με αρχή την Ομηρική Ιθάκη και κατάληξη στο Β.Δ. άκρο της Ελλάδας τους Οθωνούς. Παρότι η πρόταση ψηφίστηκε από το Π.Σ. και  μπήκε στον Π/Υ της Π.Ι.Ν., -δυστυχώς- μετά από λίγο χρονικό διάστημα έγινε προσπάθεια να βγει εκτός Π/Υ Π.Ι.Ν.

·         Πρόταση αναβίωσης του Θιακού Φεστιβάλ: με εξαιρετική σημασία στην προηγούμενη ανάδειξη του νησιού μέσω του Φεστιβάλ και συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών. Μια συνέχεια την οποία άξιζε η Ιθάκη που όμως σταμάτησε.

·         Θεματικό πάρκο του Οδυσσέα: Μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό σχέδιο που θα έδινε εργασία σε πάρα πολλούς Θιακούς και στην Ιθάκη την αξία που πρέπει  να έχει. Το θέμα αυτό το  πρότεινα στην Π.Ι.Ν. σαν έργο Σημαία της Περιφέρειας το 2012 ειδικά για την Π.Ε. Ιθάκης της οποίας το όνομα θα μπορούσε να αποτελεί το brand name της περιφέρειας. Ενώ η πρόταση ήταν έτοιμη να ενταχθεί σε ανάλογη, ανοιχτή πρόσκληση για χρηματοδότηση, η περιοχή Μακροπούσι για την οποία είχα προτείνει να εφαρμοστεί και τότε ανήκε στον Ε.Ο.Τ., παρά τις θετικές  διαβεβαιώσεις αρμοδίων του Υπουργείου δεν παραχωρήθηκε ποτέ στην Π.Ι.Ν. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού είχα δεχθεί προσωπικά συγχαρητήρια για την πρόταση αυτή, καθώς και από τον τέως Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανο Πουλημένο ο όποιος προς τιμήν του έγραψε και ολόκληρο άρθρο για το θέμα αυτό.·         Οδυσσειακό Κέντρο: Θέμα το οποίο πρότεινα στη συνεδρίαση του Π.Σ. τον Ιουνίου το 2011 στην Ιθάκη, αλλά απεμπολήθηκε όταν το κτίριο του Οικοτροφείου Ιθάκης ιδιοκτησίας Ε.Ι.Ν., στο οποίο είχε αποφασιστεί η εφαρμογή της μελέτης του Οδυσσειακού Κέντρου, παραχωρήθηκε στο Δήμο Ιθάκης και όχι στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπήρχε σχετική Οικονομοτεχνική Μελέτη και φυσικά εκκρεμούσε η παραχώρηση του συγκεκριμένου κτιρίου. 

·         Σπήλαιο Νυμφών Ιθάκης: Από την αρχή της θητείας μου ενασχολήθηκα με το θέμα αυτό και περισσότερο με την αποκατάστασή και διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου ο οποίος αυτή τη στιγμή παρουσιάζει εικόνα ντροπής. Τακτική επικοινωνία μου με Εφορεία Σπηλαιολογίας, καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία με τελευταίο έγγραφο αίτημά μου στις 17/02/2014 στην οποία απαντά (με το υπ. αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΠΣΕΝΕ 39704/23486/573-27/02/2014) ότι έχει γίνει σύσταση  στο Δήμο Ιθάκης από το 2010 να σφραγισθεί η είσοδος του σπηλαίου και να αποτραπεί η πρόσβαση στο χώρο αυτό ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι επικίνδυνος. Στην προσπάθεια αποκατάστασης του χώρου σημαντική είναι η συμβολή στο θέμα αυτό η προσφορά του θιακού Πολιτικού Μηχανικού κου Κώστα Γκανά ο οποίος έχει προσφέρει στην Π.Ε. Ιθάκης και στο φάκελο του έργου την τοπογραφική απεικόνιση του εξωτερικού εν λόγω χώρου.


·         Ανασκαφές Αγίου Αθανασίου: Το θέμα των ανασκαφών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο απασχολεί όλους τους θιακούς όπου κι αν βρίσκονται. Παρά τις έγγραφες και προσωπικές μου επαφές με τους εκάστοτε Υπουργούς Πολιτισμού,   τις διεκδικήσεις κι εμένα αλλά και άλλων συναδέλφων Περιφερειακών Συμβούλων, δυστυχώς έως και σήμερα δεν μπορεί να αναδειχθεί η ιστορία που κρύβεται στα σπλάχνα της θιακιάς γης. Μια Προγραμματική Σύμβαση η οποία καρκινοβατεί χωρίς κανένα δυστυχώς, μα κανένα αποτέλεσμα.
Το Υπουργείο μας απάντησε ότι δεν έχει πλήρη εικόνα του καταλόγου των εκθεμάτων που έχουν έρθει στο φως έως και σήμερα και γι’ αυτό δεν προχωρούμε. Θεωρώ όμως σαν θιακιά πλέον ότι η εξέλιξη που ζητάμε θα έρθει όταν πλέον κόψουμε τον ομφάλιο λώρο που μας συνδέει με την Κεφαλονιά.·         Δωρεά Βιβλιοθήκης Ιωάννη Κακριδή:
Μετά την πολύ σημαντική πρόταση της οικογένειας Κακριδή για τη στέγαση της βιβλιοθήκης, πρότεινα την στέγασή της στο κτίριο της Π.Ε. Ιθάκης, αλλά η πρότασή αυτή δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε.

·         Φιλαρμονική Δήμου Ιθάκης:
Η Φιλαρμονική του Δήμου Ιθάκης εξοπλίστηκε και ενισχύθηκε με νέα μουσικά όργανα και είδη τα οποία χρειαζόταν από σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ όπως και άλλες φιλαρμονικές των νησιών της Π.Ι.Ν.

·         Πρόταση για δημιουργία ξεχωριστού τουριστικού φυλλαδίου για τα μικρά νησιά:
Θεωρώντας ότι το κάθε νησί της Π.Ι.Ν. είναι ξεχωριστό και μοναδικό, πρότεινα την δημιουργία τουριστικού φυλλαδίου μόνο για τα πανέμορφα μικρά νησιά του Ιονίου, αλλά κι ένα μόνο για την Π.Ε. Ιθάκης η οποία το δικαιούται σαν αυτοτελή περιφερειακή ενότητα όπως ορίζει ο Καλλικράτης αλλά και σαν νησί ΄΄πατρίδα των πατρίδων΄΄ που έχει εμπνεύσει συγγραφείς και ποιητές για την Ομηρική της ιστορία ανά τους αιώνες.

·         Επιμελήθηκα τη Δημιουργία Λευκώματος σε μορφή cd με τίτλο: ΄΄Καταγραφή –Αποτύπωση και Ανάδειξη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Θησαυρού της Ιθάκης΄΄, το οποίο  δημιουργήθηκε με σκοπό να διασώσουμε το παρελθόν και την παράδοση του νησιού και να τα προβάλλουμε. Το παρόν θέμα πέρασε από την ανάλογη Επιτροπή Τουρισμού – Πολιτισμού της Π.Ι.Ν. και λόγω του ότι φάνηκε πως και αυτό το θέμα θα μπλόκαρε -τεχνηέντως  και δεν θα υλοποιούνταν ποτέ, αποφάσισα να το υλοποιήσω με δικά μου έξοδα και να το αφήσω σαν αναμνηστικό στην Περιφερειακή Ενότητα Ιθάκης.

·         Προσπάθησα να προωθήσω την ένταξη της Ιθάκης στον κατάλογο μνημείων της UNESCO:
Θεωρώντας ότι καθήκον όλων μας είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, προώθησα μέσω του Π.Σ. και του Υπουργείου Πολιτισμού την ένταξη της Ιθάκης στα μνημεία UNESCO.


ü  Προώθησα την επίσπευση των διαδικασιών και ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων που αφορούν τη μελέτη του Καμπαναριού του Μητροπολιτικού Ναού στο Βαθύ.
 

4.      ΔΙΟΙΚΗΣΗ:

Ø  Στόχος μου από την αρχή της θητείας μου η αναβάθμιση της Π.Ε.Ιθάκης σε αυτοτελή Περιφερειακή Ενότητα οριζόμενη όχι μόνο ως εκλογική αυτοτέλεια αλλά και ως διοικητική.    Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχει σχετική απόφαση του Π.Σ., κατόπιν εισηγήσεως μου για την επάνδρωση της Υπηρεσίας με τουλάχιστον 3 ειδικότητες επιπλέον (γεωπόνου, κτηνίατρου και ιχθυολόγου).

·         Η υφιστάμενη κατάσταση έχει ως εξής: 3 γραφεία (ΠΑΜ-ΣΕΑ, Υγιεινής Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων) - χωρίς διοικητική υποστήριξη- παρότι αυτό το θέμα το έχω αιτηθεί πολλάκις. Ενώ  αποτελεί μείζον θέμα για την εύρυθμη λειτουργία της Π.Ε. ακόμη εκκρεμεί.


·         Μετά από συνεργασία μου και συμμετοχή μου σε άτυπο συντονιστικό όργανο με συναδέλφους Περιφερειακούς Σύμβουλους Νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιγαίου πρώην επαρχείων, ειδικά με κο Κουλουλία Νίκο Έπαρχο Ικαρίας και Σταυλά Κώστα Έπαρχο Καλύμνου με διαρκή προσπάθεια μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Ε.Ν.Π.Ε. (Ένωση Περιφερειών), και συχνές επαφές και επισκέψεις μας στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και εκάστοτε Υπουργούς, καταφέραμε να θεσμοθετήσουμε πλέον την ανάθεση  των τοπικών αρμοδιοτήτων από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη στον εκάστοτε εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο, ο οποίος με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση θα ονομάζεται ξανά Έπαρχος.


·         Επιπροσθέτως αναφέρω ότι:
Έγινε προσπάθεια μέσω της επιτροπής Μικρών Νησιών, όντας Πρόεδρος, να αναγνωριστούν ως Περιφερειακές Ενότητες και το Μεγανήσι και οι Παξοί.5.      ΠΑΙΔΕΙΑ: 

·           Αγώνες για την μη κατάργηση του ΕΠΑΛ Ιθάκης
·            Προώθηση των εκπαιδευτικών και μαθητών σε προγράμματα μέσω της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και μάλιστα με την στήριξη του νυν Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς κου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

·           Αίτημα στην τότε Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, για ένταξη και των μαθητών την Ιθάκης που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2014 στα συγκεκριμένα μέτρα που αφορούσαν τους μαθητές της Κεφαλονιάς, μετά την ταλαιπωρία των πρόσφατων σεισμών Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου (σχετικό έγγραφο φ251/90668/86-11-6-2014).

·           Προσπάθεια μου και συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων της Ιθάκης και τους αρμόδιους Συλλόγους κυρίως για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που προέκυπταν σχετικά με τις μεταφορές των μαθητών, αλλά και σε οποιοδήποτε θέμα χρειαζόταν η βοήθειά μου.

·           Ιδιαίτερη μνεία κατά την διάρκεια των πρόσφατων σεισμών και συνεργασία με τον Ο.Σ.Κ. για αυτοψίες και ελέγχους των σχολικών κτηρίων. Η αντισεισμική θωράκιση τους, προτεραιότητα μας με διαρκείς επισημάνσεις προς το Δήμο Ιθάκης (τελευταία 20/12/2013, λίγες μέρες πριν τους πρόσφατους σεισμούς) για την εφαρμογή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης Π/Υ 136.536,00 ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Ιθάκης στα σχολεία της Ιθάκης.


·           Ολοκληρώθηκε η προσθήκη-Επέκταση του Γυμνασίου-Λυκείου Ιθάκης Π/Υ 625.200 ευρώ, έργο ΕΣΠΑ και διενεργήθηκε η σχετική παράδοση σε χρήση.

·           Πρότασή μου τον Ιούλιο του 2012 μετά από επιτόπια επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρού με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας κ. Κουρή  και τον τότε Πρόεδρο το Περιφερειακού Συμβουλίου  Π.Ι.Ν κ. Άνθη η επισκευή και επέκταση του.


·           Τέλος, ένταξη κατόπιν αιτήματος μου του ΕΠΑΛ Ιθάκης στα Εξεταστικά Κέντρα των Πανελληνίων Εξετάσεων, ούτως ώστε τα παιδιά της Ιθάκης που δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις να μένουν στον τόπο τους και να μην χρειάζεται να μεταβούν στην Κεφαλονιά (σχετική τροποποιητική Υπουργική Απόφαση εκδοθείσα στις 23-04-2014).

6.      ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΘΑΚΗΣ:

Ø  ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΙΘΑΚΗΣ:

·         Λιμάνι Π.Αετού:
Στις 31-8-2012 η εταιρεία ΄΄ΑΤΟΜΟΝ΄΄, αναλαμβάνει την κατασκευή του έργου (Π/Υ 6.970.000,00 ευρώ) έναντι του ποσού 4.253.455,69ευρώ. Τακτικές επαφές με ανάδοχο εταιρεία ΄΄ΑΤΟΜΟΝ΄΄,  κο  Κορδαλή και κο Κατσάνη αλλά και τη διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κεφαλληνίας, Διευθύντρια κα Τζανετάτου για συνεχή ενημέρωση επί του θέματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Μάιο του 2013, απέστειλα  επιστολή - καταγγελία με αναλυτική έκθεση και φωτογραφικό υλικό της τραγικής υφιστάμενης κατάστασης του λιμανιού με αποτέλεσμα να συνεχίσει το έργο από τον Μάιο έως και τέλος Ιουλίου 2013.Έκτοτε ο ανάδοχος δήλωσε αδυναμία συνέχισης την εργασιών του έργου, λόγω της ύπαρξης του υπογείου καλωδίου της ΔΕΔΔΗΕ, θέμα το οποίο η αρμόδια Υπηρεσία είχε επιλύσει και έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες περί Δημοσίων Έργων. Ο ανάδοχος συνολικά έχει εισπράξει 558.608,13 ευρώ.

·         Λιμάνι Πίσω Αετού (υφιστάμενη προβλήτα):
Μετά την αποστολή της κατάστασης  όπως αποτυπώθηκε στη φωτογραφική απεικόνιση που έχει σταλθεί σε Υπουργό  Ναυτιλίας κο Μουσουρούλη και Γεν. Γραμματέα Υπ. Ναυτιλίας κο Μουτζούρη, πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 2013  παρέμβαση επισκευή σε Υφιστάμενη Προβλήτα από το Λιμενικό Ταμείο το οποίο είχε και την αρμοδιότητα.    
           
·         Λιμάνι Βαθέως:
Η υπάρχουσα μελέτη δεν εγκρίθηκε από τον ΕΣΑΛ και παρά τη δική μας θέση για τροποποίηση της μελέτης και υποβολή της  εκ νέου, αποφάσισαν άλλοι για μας να  λύσουν τη συγκεκριμένη Σύμβαση. Επίσης Κατόπιν μελέτης του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Π.Ι.Ν., εντοπίζοντας τον αποχαρακτηρισμό του λιμένος Βαθέως από λιμάνι ελλιμενισμού εμπορικών πλοίων σε λιμάνι ελλιμενισμού μικρών, τουριστικών σκαφών εξέφρασα την αντίδρασή μου  μέσω του Π.Σ. και με έγγραφες και προφορικές αναφορές στην  Μελετητική Εταιρεία κα Καραθανάση και στο ΥΠΕΚΑ στην κα Κανελλοπούλου.

·         Λιμάνι Φρικών:
Μελέτη του κου Διονύση Σβορώνου  η οποία είχε φτάσει στη φάση της δημοπράτησης, όταν ο Δήμος Ιθάκης  αποφάσισε να διαφοροποιήσει  τη μελέτη με αποτέλεσμα να χρειαστεί περισσότερος χρόνος να ολοκληρωθεί.


Ø  ΟΔΟΠΟΙΕΙΑ  ΙΘΑΚΗΣ:

·         Οδική Ασφάλεια- Τοπικές Βελτιώσεις Οδικού Δικτύου Ιθάκης Π/Υ  150.000 ευρώ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί και ήταν τοπικές ασφαλτοστρώσεις και στηθαία σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου:

ü  Στροφές Ανωγής
ü  Πίσω Αετός-Δεντράκια
ü  Κιόνι

·      Έγινε προσθήκη  ή αντικατάσταση στηθαίων σε ολόκληρο το νησί με μεγαλύτερη  επιφάνεια στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο χωριού Λεύκης.

·         Επισκευή και αποκατάσταση οδού στη θέση Μπρος Αετού Π/Υ 93.141,45 ευρώ:
Έχει υπογραφεί η Σύμβαση με τον εργολάβο και αναμένεται η έναρξη κατασκευής του έργου.(εργασίες επισκευών στα κατάντη τοιχία για την ασφάλεια της οδού και την ασφάλεια των χρηστών της παραλίας από τυχόν  καταρρεύσεις).

·         Βελτίωση – Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ιθάκης. Π/Υ 153.147,77ευρώ:
Εργολαβία κατά την οποία θα βελτιωθεί και θα συντηρηθεί το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο όπου απαιτείται.

ü  Εξωγή – Μπούζο έως Αγ. Αθανάσιο
ü  Πλατρειθιάς - Ρέματα
ü  Κιόνι - Ράχη
ü  Κιόνι – Λαγκάδα

·         Παρεμβάσεις Οδικής Ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε. ΙθάκηςΠ/Υ187.796,16ευρώ:
Έχουν εντοπιστεί και υποδειχθεί στην Τεχνική Υπηρεσία που εκπονεί τη μελέτη αρκετά σημεία που χρήζουν παρεμβάσεων από το Περαχώρι έως το Κιόνι.

·         Κρηπιδώματα παραλιακού έμπροσθεν Περιβαλλοντολογικού Κέντρου,  η επισκευή των οποίων πραγματοποιήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο το οποίο έχει και την αρμοδιότητα, κατόπιν δικού μας αιτήματος που επισήμαινε την επικινδυνότητα του χώρου.

7.      ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΙΘΑΚΗΣ:
  

·         Βιολογικός Καθαρισμός Ιθάκης:
Έχει κλείσει η παλιά μελέτη και εντάξαμε στο ΕΠΕΡΑΑ μελέτη και έργο το οποίο περιλαμβάνει δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό σε άλλη θέση από  την προβλεπόμενη στην 1η μελέτη και θα υπογραφεί σύμβαση για τη ΄΄Μελέτη Αποχέτευσης ακαθάρτων και ΕΕΛ πόλεως Ιθάκης΄΄.

  
ü  Άλλες Προτάσεις μας:

ü  Επέκταση και σωστή λειτουργία Μαρίνας Βαθέως
ü  Δυνατότητα διερεύνησης χωροθέτησης  και κατασκευής προβλήτα κρουαζιεροπλοίων.
ü  Άλλες κατευθύνσεις μας για την Ιθάκη και τα άλλα Μικρά Νησιά της Π.Ι.Ν., βρίσκονται στις προτάσεις μας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Π.Ι.Ν.
8.      ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:

ü  Προτάσεις μας:

ü  Εντοπισμός και αποφυγή  βροχοπτώσεων όπου παρουσιάζεται  έντονη επικινδυνότητα.
ü  Αντιπυρική προστασία Ιθάκης με ιδιαίτερη μνεία στα δάση Περαχωρίου (Αφεντικό Λόγγο) και Κιονίου.
ü  Καθαρισμός ρεμάτων όπου απαιτείται, στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας.
ü  Καθαρισμός και χρήση του ελικοδρομίου στην Ανωγή.

Ø  Σεισμοί Δεκεμβρίου2013-Ιανουαρίου 2014:
·         Μετά την απρόοπτη εξέλιξη του φυσικού φαινομένου και σε Συνεργασία με Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμεναρχείο, Ο.Σ.Κ.(Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) για ελέγχους σχολικών κτηρίων και συνεργασία με ΥΑΣ (Υπηρεσία  Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) για έλεγχο κτηρίων Ιθάκης. Έλεγχος Εκκλησιών Ιθάκης και ενημέρωση του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλου σχετικά με της Εκκλησίες που έπαθαν ζημιές.
·         Συνεργασία με Γεωλόγο κ. Λέκκα και αίτημά μου για ενημέρωση του Π.Σ. για την κατάσταση του νομού, αλλά και του θιακού λαού γύρω από την πρόληψη και την αντισεισμική προστασία και συνεργασία με Πανεπιστήμιο Κρήτης και καθηγητή κο Φασουλά  για ενημέρωση Παιδιών Ιθάκης γύρω από την αντισεισμική προστασία μέσω μιας πρωτότυπης μεθόδου.

Μετά από έντονες διεκδικήσεις και παρεμβάσεις μας στο Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό κο Μιχελάκη για την Ιθάκη μας -την οποία όλοι είχαν ξεχάσει, κατόπιν πρωτοβουλιών μου  όπως γνωρίζετε , καταφέραμε τα εξής:
·         Ένταξη της Ιθάκης στα Ευνοϊκά Μέτρα που αφορούν και την Κεφαλονιά.
·         Επιχορήγηση 100.000 σε Δήμο Ιθάκης- (πρόταση μου ήταν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά 2 γεννητριών για κάλυψη σε περίπτωση ανάγκης της Βορείου και Νοτίου Ιθάκης.)Επίσης κατόπιν πρωτοβουλίας μου έγινε στην Π.Ε. Ιθάκης καταγραφή θεμάτων που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας και παρεμβάσεων στο νησί με ειδικότερη επισήμανση στο θέμα των βροχοπτώσεων που παρατηρείται σε όλο το νησί και επικοινωνία με Ι.Γ.Μ.Ε. μετά την έγγραφη αναλυτική ενημέρωσή τους και αίτημά μου για αυτοψία και επιτόπιο έλεγχο της Υπηρεσίας στο νησί λόγω επικινδυνότητας.  Ø  Πλημμύρες Ιθάκης και Κιονίου, Δεκέμβριος 2013:

·         Συνεργασία με πυροσβεστικό κλιμάκιο Ιθάκης για συντονισμό και γρήγορη αποκατάσταση του προβλήματος. Ενημέρωση των ιδιοκτητών που έπαθαν ζημιές για την κατάθεση αιτήσεων για αποζημιώσεις.
9.      ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ:

Ø  Από την Π.Ε. Ιθάκης πραγματοποιήθηκαν δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα με την πρωτοβουλία συλλογής απαραιτήτων ειδών και αποστολή στους σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας καθώς και συλλογή τροφίμων για το Σύλλογο  ΄΄ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ΄΄.

Ø  Στην Π.Ε.Ιθάκης πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας 27/8/13 για τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης της Π.Ι.Ν. 2014-2020 με παρουσία εκπροσώπου της Διαχειριστικής Αρχής κο Σπίγγο Θανάση, κο Οικονόμου εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων και της Μελετητικής Εταιρείας η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση της αντίστοιχης Μελέτης.

Ø  Συμμετοχή σε Συνέδρια, Εκδηλώσεις και Συσκέψεις:·         Συμμετοχή μου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής (Δεκέμβριος 2011).

·         Κατά τη  θητείας μας, πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη η Συναυλία της ΄΄Ενωσης Επτανησίων της Πάτρας΄΄  ΄΄Όμορφη και Παράξενη Πατρίδα΄΄ που έγινε στις 17/04/2012.

·         Το Σεπτέμβριο του 2013, εκπροσώπησα την Π.Ε. Ιθάκης στη Ζάκυνθο με το Χορευτικό Σύλλογο ΄΄Χαρίλαος Τσιγώνιας΄΄, σε εκδήλωση – αφιέρωμα στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, που πραγματοποίησε η Π.Ε. Ζακύνθου στη Ζάκυνθο σε συνεργασία με το Μιλάνειο Μουσείο.

Επίσης, αξίζει να αναφέρω την ενασχόληση μου με θέματα όπως:
·         Μελέτη με θέμα: Λιμενικές ανάγκες Μικρών Νησιών.
·         Μεταφορικό Ισοδύναμο.
·         Μείωση ΦΠΑ.
·         Άρση προσπελασιμότητας και Κοινωνική Συνοχή.
·         Καταργήσεις Υπηρεσιών (Τελωνεία, ΙΚΑ, Ειρηνοδικείο, ΔΟΥ κ.τ.λ.) με συνέπεια την αποδυνάμωση του διοικητικού ιστού.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ:  
Σκοπός μου έγινε η προσπάθεια εύρυθμης λειτουργίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιθάκης και η ισότιμη μεταχείριση της με τις άλλες Π.Ε. Ανάληψη αρμοδιοτήτων για την Ιθάκη, όμως δυστυχώς ήρθε πριν περίπου 1 χρόνο με διοικητικές δυσλειτουργίες όπως:
·         έλλειψη πρωτοκόλλου, μετακινήσεις χωρίς υπηρεσιακό αυτοκίνητο παρά την απόφαση του Π.Σ.,

·         χωρίς εφαρμογή συστήματος τηλεδιάσκεψης,

·         χωρίς εξ ολοκλήρου κάλυψης των οδοιπορικών.
Επιπλέον, η δυναμική παρουσία της Π.Ε. Ιθάκης αντί για ενίσχυση αντιμετώπισε προσπάθεια παρακώλησης και τεράστια διοικητικά εμπόδια.
Παρ’ όλες τις γιγαντιαίες όμως προσπάθειες μηδενισμού της Ιθάκης, καταφέραμε η Ιθάκη να έχει μια ισχυρή φωνή μέσα στο Π.Σ. Π.Ι.Ν. και να συνεχίζει να διεκδικεί προς όφελος μιας αναπτυξιακής προοπτικής του νησιού του Οδυσσέα και των κατοίκων του.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ιθάκης αποτελεί αναπόσπαστο και απαραίτητο κομμάτι της Π.Ι.Ν., μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού αλλά και η αυτούσια συμμετοχή της Ιθάκης στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της. Η Π.Ε. Ιθάκης αυτά τα 3,5 χρόνια με τους 3 υπαλλήλους, ακόμη και χωρίς διοικητική υποστήριξη, απέδειξε ότι μπορεί να επιτύχει πολλά. Τα άτομα που προσελήφθησαν τελευταία μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, βοήθησαν σε διάφορους τομείς, όπως επισκευές, καθαρισμούς Κ.Υ. Ιθάκης, Γυμνασίου, Μονής Καθαρών, Δημοτικής Βιβλιοθήκης και στην δημιουργία λευκώματος για τον πολιτισμό και την ιστορία μας.
Κλείνοντας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους στήριξαν τα αιτήματά μας, στον Περιφερειάρχη κο Σπύρου για την τιμή που μου έκανε να μου προτείνει να είμαι στο Συνδυασμό του, στους αγαπητούς συναδέλφους μου Περιφερειακούς Συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης που μάχονταν μαζί μου στο πλευρό της Ιθάκης , στις Υπηρεσίες και Δ/σεις της Π.Ι.Ν., που στήριξαν την Ιθάκη αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που  με στηρίξατε όλο αυτό το διάστημα και μέσα από την αγάπη σας έγινα πιο δυνατή και ακόμη πιο μαχητική για την Ιθάκη μας.                                                                      
Φυσικά ο αγώνας μας για την Ιθάκη δεν τελειώνει εδώ, απλά αλλάζουμε σελίδα.
Άλλωστε το να συνεχίσω να είναι ενεργή το οφείλω πρώτα στον εαυτό μου, στην Ιθάκη μας που μας χρειάζεται όλους και μετά σε όλους εσάς που με εμπιστεύεστε.
΄΄Κάτι τελειώνει για να αρχίσει κάτι καλύτερο!!!΄΄

Εύχομαι στους νεοεκλεγέντες που θα μας εκπροσωπήσουν στο Δήμο και στην Περιφέρεια καλή δύναμη αλλά και καλή συνεργασία γιατί μόνο μέσα από αυτή θα μπορέσουν να αποδώσουν.
Σας Ευχαριστώ πολύ
                                                                                              Με Εκτίμηση
Σμαράγδα Σαρδελή

                                                                                                Έπαρχος Ιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.