Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΦΙΔΙΑ: ΜΗ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ


ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΒΟΑΣ 4m

Σήμερα θα αφήσω τις πολιτικοοικονομικές αναλύσεις για να ασχοληθώ λίγο με τη φύση.
          Δεν ανήκω στους φανατικούς οικολόγους αλλά δεν μου αρέσει να παραβιάζεται η φύση και μάλιστα λόγω άγνοιας.
          Χθες παρέστην μάρτυρας μιας βάναυσης πράξης. Θάμαζα μια ωραία Δεντρογαλιά στο δρόμο όταν εμφανίσθηκε ένα αυτοκίνητο και ενώ το καημένο το φίδι προσπάθησε να διαφύγει ο οδηγός έκανε μανούβρα και το πάτησε.!!!
Και μάλιστα βγήκε ικανοποιημένος για να θαυμάσει το… κατόρθωμα του. 
Βέβαια ο οδηγός είχε άγνοια και κατεχόμενος από το πανάρχαιο ερπετικό σύνδρομο σκότωσε το καημένο το ζώο πιστεύοντας ότι εξολόθρευε τον προπατορικό δηλητηριώδη όφη.
Ας μάθουμε λοιπόν μερικές αλήθειες για τα φίδια.
          Το φίδι γενικά θεωρείται η προσωποποίηση του κακού. Ζώο πονηρό και κακόβουλο που θέλει να μας δαγκώσει και να μας σκοτώσει. Φυσικά όλα αυτά είναι μύθοι. Τα φίδια είναι ζώα όπως και τα υπόλοιπα και σε καμία περίπτωση δεν επιτίθενται σε κάτι που δεν αποτελεί την τροφή τους και πόσο μάλλον στον άνθρωπο.
          Στην πραγματικότητα τα φίδια είναι αφάνταστα χρήσιμα ζώα καθώς συμβάλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος.
Όταν είναι μικρά καταναλώνουν μεγάλο αριθμό βλαβερών εντόμων ενώ όταν ενηλικιωθούν καταναλώνουν τρωκτικά. Ένα φίδι κατά τη διάρκεια της ζωής του υπολογίζεται ότι καταναλώνει τουλάχιστον 1000 τρωκτικά. Αν σε μια περιοχή σκοτωθούν μερικά φίδια πολλαπλασιάζεται αμέσως και κατά γεωμετρική πρόοδο ο πληθυσμός των ποντικών.
        Στην πατρίδα μας το μόνο δηλητηριώδες φίδι είναι η Oχιά. (Vipera ammodytes L.)  ΟΛΑ τα υπόλοιπα είναι εντελώς ακίνδυνα.
         Οι Οχιές δεν επιτίθενται ποτέ στον άνθρωπο εάν δεν πατηθούν, πιαστούν ή απειληθούν άμεσα. Τα περισσότερα δήγματα Οχιάς στον άνθρωπο είναι "στεγνά" και προειδοποιητικά, χωρίς την έγχυση δηλητηρίου. Οι αρσενικές Οχιές (λέγεται Αστρήτης στον τόπο μας) έχουν κατα κανόνα μαύρο ρόμβο ενω οι θυλικές έχουν καφέ ανοιχτό ή και σκούρο. Σίγουρα το φίδι αυτό χρειάζεται προσοχή όχι όμως και να το σκοτώνουμε.
ΑΡΣΕΝΙΚΗ  ΟΧΙΑ

ΘΥΛΙΚΗ ΜΙΚΡΗ ΟΧΙΑ
        Τώρα η Δεντρογαλιά (Hierophis gemonesis) ο ιερός όφης των αρχαίων, είναι ένα από τα ποιο χρήσιμα ζώα. Φθάνει το ένα μέτρο. Είναι τελείως ακίνδυνο!  Μπορείτε να το πιάσετε άφοβα. Μέχρι να σας γνωρίσει σφυρίζει και κάνει ότι επιτίθεται αλλά ποτέ δεν δαγκώνει. Δεν έχει ούτε δόντια ούτε δηλητήριο.  Αν κατορθώναμε να έχουμε μια δεντρογαλιά στο σπίτι μας δεν θα πλησίαζε ποντικός ή ακρίδες και άλλα βλαβερά έντομα που καταστρέφουν τον κήπο μας.
ΜΙΑ ΔΕΝΤΡΟΓΑΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΝΑΚΙ ΠΑΡΑΙΑ (φωτο Δ. Συρμής)
                  Ένας άλλος μύθος που κυκλοφορεί είναι για το Κονάκι. Μάλιστα υπάρχει στο νησί μας και μια βλακώδης ρήση: «αν σε δαγκώσει το κονάκι σάβανο και μαντιλάκι».  
ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΝΑΚΙ
         Το Κονάκι ( Anguis fragilis) δεν είναι φίδι!!! Είναι άποδη σαύρα. Όταν είναι μικρό έχει πόδια όταν όμως μεγαλώσει πέφτουν τα πόδια και μοιάζει με φίδι, φθάνει δε τα 40-50 εκατοστά. Δεν έχει ούτε δόντια ούτε δηλητήριο. Τρώει δε ότι βλαβερό έντομο μπορούμε να φαντασθούμε. Οι Άγγλοι κηπουροί τα λένε slow worms ( αργά σκουλήκια) και βάζουν στους κήπους μαύρα πλαστικά ή ντενεκέδες 50χ50 εκ. για να πάνε από κάτω κονάκια προστατεύοντας έτσι τα φυτά τους από τα βλαβερά έντομα (ακρίδες σκαθάρια κλπ) και εμείς εδώ όπου τα βρούμε τα σκοτώνουμε, λόγο άγνοιας και βλακείας.  
ΚΟΝΑΚΙ ΑΝΗΛΙΚΟ (Φωτό. Δ. Συρμής)
          Ελπίζω ότι βοήθησα να καταλάβουμε ότι πρέπει να μη φοβόμαστε τα φίδια και να τα προστατεύουμε. Πόσο δε μάλλον τα εξαιρετικά χρήσιμα τη Δεντρογαλιά και το Κονάκι. 

6 σχόλια:

 1. Καλά τα λες Δημοσθενάκο ξεχνάς ότι είμαστε παιδιά της πόλης.Τα παιδιά μας ξέρουν τις κότες από τα κουτιά του κορνφλειξ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτές οι φωτογραφίες (εκτός αυτές με τις Οχιές), είναι στην Ιθάκη τραβηγμένες όλες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΟΙ ΟΧΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ WIKIPEDIA
   Ο ΒΟΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
   ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΣΕ ΙΘΑΚΗ
   ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
   Δ. ΣΥΡΜΗΣ

   Διαγραφή
 3. Ευχαριστώ για την απάντηση. Κάποιες επισημάνσεις θα ήθελα να κάνω. Οι Οχιές είναι από την ιστοσελίδα μου και μάλιστα στην φωτογραφία με την ανήλικη είχα και υδατογράφημα το όνομά μου το οποίο κόπηκε: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=179&sid=144 Παρακαλώ αν τις βρήκατε σε αυτή τη μορφή, χωρίς αναφορές φωτογράφων να μου υποδείξετε που.

  Οι Δενδρογαλιές πράγματι δεν έχουν δηλητήριο αλλά φυσικά και έχουν δόντια όπως όλα τα φίδια και συχνά δαγκώνουν αν πιαστούν. Στη φωτογραφία δε, μαζί με το Κονάκι βλέπουμε έναν Σαπίτη και όχι μια Δενδρογαλιά. Ο Σαπίτης είναι δηλητηριώδης με ασθενές δηλητήριο: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=171&sid=142

  Τέλος το Κονάκι δεν έχει πόδια ποτέ. Ανήλικο είτε ενήλικο είναι και παραμένει χωρίς πόδια. Στη φωτογραφία η μικρή σαύρα με τα μικρά πόδια είναι Αβλέφαρος, ένα άλλο είδος: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=135&sid=129 Στην Ιθάκη βέβαια έχετε το Κεφαλλονίτικο Κονάκι (Anguis cephallonica) και όχι το Anguis fragilis. Αυτό φαίνεται και στην φωτογραφία με τον Σαπίτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητέ φίλε
  Χαίρομαι που επικοινωνήσατε μαζί μου. Ευχαριστώ πολύ για τις επισημάνσεις και σας συγχαίρω για την ιστοσελίδα σας.
  Τις φωτο από τις οχιές δεν θυμάμαι από πιο site τις πείρα.
  Τις πληροφορίες για το κoνάκι μου τις έδωσαν από την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρία στην οποία είχα στείλει τις φωτο για αναγνώριση των φιδιών. Αυτό που ονομάζετε σαπίτη εδώ το ονομάζουν δενδρογαλιά το ίδιο είπε και η ΕΕΕ. Γνωρίζω ότι η δενδρογαλιά έχει δόντια γιατί το συγκεκριμένο της φωτό πριν με συνηθίσει, … με δάγκωσε δημιουργώντας μου απλά ένα μικρό τσίμπημα. Πως το εξηγείτε αυτό?

  Όπως καταλαβαίνετε δεν είμαι ειδικός και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για τα ερπετά. Αγαπώ τη φύση και έχω ταξιδέψει πολύ στις ζούγκλες όλου του κόσμου. Ωστόσο δεν μου αρέσουν οι μύθοι όπως και εσείς εξηγείτε στην ιστοσελίδα σας. Για το λόγο αυτό έγραψα το άρθρο.
  Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τα ερπετά σημειώστε παρακαλώ το ε-μαιλ μου: dimos33@otenet.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.