Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ«ΜΑΥΡΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΜΗ ΜΕΤΡΑ». ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ...ΧΩΡΙΣΕΙ!»


Τον νέο Προϋπολογισμό από μία διαφορετική παράμετρο, βάζει στο στόχαστρο με Ερώτηση-κόλαφο προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού όπως περήφανα δόθηκε στη δημοσιότητα, χαρακτηρίζεται από μία καινοτομία:

Δεν επιβάλλει «νέα μέτρα» (αν και υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες, οπότε μιλάμε για μαύρο χιούμορ), αλλά βασίζεται (αυτό είναι σίγουρο) σε δυσβάστακτες και αντιαναπτυξιακές πολιτικές που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Σύνοδο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, από ΟΛΟΥΣ τους συγκυβερνητικούς Βουλευτές και ισχύουν ήδη για εισοδήματα τα οποία αποκτώνται από 1/12013 και θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2014.

Ο νέος προϋπολογισμός, βασίζεται σε αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις και από την κατάργηση σχεδόν του συνόλου των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων από το φόρο, όπως των δαπανών για δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρων, ενοικίων πρώτης κατοικίας, τόκων δανείων πρώτης κατοικίας, τα δε ιατρικά έξοδα για να αναγνωριστούν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό.

Οι μόνες δαπάνες που εκπίπτουν πια από το φόρο, είναι η διατροφή που πληρώνεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο και οι δωρεές προς το Δημόσιο.

Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και των προσθέτων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιτηδευματίες και τους εισοδηματίες.

Για το διανυόμενο έτος, προβλέπεται αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις ατομικές επιχειρήσεις με την εφαρμογή συντελεστή φορολόγησης 26% (από 20%) από το πρώτο ευρώ για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Στις δε Ο.Ε. και Ε.Ε., πέραν των 50.000 ευρώ, προβλέπεται συντελεστής φορολόγησης 33% εκτός αν τηρούνται διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ Κατηγορίας) όπου ο συντελεστής παραμένει 26%!

Σειρά έχουν οι αγρότες, που υποχρεούνται από 1/1/2014 να τηρούν τουλάχιστον απλογραφικά βιβλία (πρώην Β’ Κατηγορίας) με την ελπίδα ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή (;!).
«Δεδομένου ότι η δημοσιονομική συνταγή του ΔΝΤ, που συμπεριλαμβάνει δραματική αύξηση των φόρων και αντιστρόφως ανάλογη μείωση των δαπανών, έχει αποτύχει σε όποια χώρα και αν εφαρμόστηκε, γιατί συνεχίζετε να την ακολουθείτε, εφόσον γνωρίζετε ότι έτσι θα επιδεινωθεί έτι περισσότερο η υφεσιακή πορεία της χώρας;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς με το νέο προϋπολογισμό θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή από δραστηριότητες που δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες, θα παραμείνουν στο απυρόβλητο μόνον οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που δύνανται να προβούν σε δωρεές υπέρ του Δημοσίου και θα δοθεί η χαριστική βολή στο θεσμό της οικογένειας, αφού για να μπορέσει ένα ζευγάρι να ζήσει αξιοπρεπώς, θα υποχρεωθεί να χωρίσει!
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


______________________________________________________________

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ  - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

         ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΜΕ ΝΕΑ (ΜΗ) ΜΕΤΡΑ

Κύριε Υπουργέ,

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού όπως περήφανα δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γαλαζοπράσινη μνημονιακή συγκυβέρνησή σας, χαρακτηρίζεται από μία καινοτομία:

Δεν επιβάλλει (έχω πολύ ισχυρές αμφιβολίες) «νέα μέτρα», αλλά βασίζεται (αυτό είναι σίγουρο) σε δυσβάστακτες και αντιαναπτυξιακές πολιτικές που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Σύνοδο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ισχύουν ήδη για εισοδήματα τα οποία αποκτώνται από 1/12013 και θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2014.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, συνεχίζει το «Success Story» που με τόση χαρά ευαγγελίζεσθε, φέρνοντας αύξηση εσόδων περίπου 3,7 δις ευρώ με την περικοπή δαπανών σε ευαίσθητους τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια. Ποσά που θα στερηθεί η αγορά σε περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης, ανεργίας, παρεμπορίου και άλλων δεινών.

Ο νέος εθνοκτόνος προϋπολογισμός, βασίζεται σε αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις και από την κατάργηση σχεδόν του συνόλου των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων από το φόρο, όπως των δαπανών για δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρων, ενοικίων πρώτης κατοικίας, τόκων δανείων πρώτης κατοικίας, τα δε ιατρικά έξοδα για να αναγνωριστούν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό.

Οι μόνες δαπάνες που εκπίπτουν πια από το φόρο είναι η διατροφή που πληρώνεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο και οι δωρεές προς το Δημόσιο. Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και των προσθέτων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιτηδευματίες και τους εισοδηματίες.

Για το διανυόμενο έτος, προβλέπεται αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις ατομικές επιχειρήσεις με την εφαρμογή συντελεστή φορολόγησης 26% (από 20%) από το πρώτο ευρώ για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Στις δε Ο.Ε. και Ε.Ε., πέραν των 50.000 ευρώ, προβλέπεται συντελεστής φορολόγησης 33% εκτός αν τηρούνται διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ Κατηγορίας) όπου ο συντελεστής παραμένει 26%!

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος (άρθρο 41 του Κώδικα ΦΠΑ), υποχρεούνται από 1/1/2014 να τηρούν τουλάχιστον απλογραφικά βιβλία (πρώην Β’ Κατηγορίας) με την ελπίδα ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή (;!).

Υπενθυμίζεται, ότι αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί για τον κλάδο των αυτοκινητιστών με αμφίβολα εισπρακτικά αποτελέσματα.

Παρά ταύτα, μέσω δριμύτατης φοροεπιδρομής, συνεχίζετε να μην λαμβάνετε τα προσήκοντα μέτρα ούτως ώστε οι φορολογούμενοι να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη που δικαιούνται όπως έχουν θεσπιστεί με νόμους και με Υπουργικές Αποφάσεις.

Ενώ εσείς ο ίδιος διακηρύττατε ότι εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, θα επιστρέφονται οι φόροι εισοδήματος και ΦΠΑ, στους επιτηδευματίες και στους αγρότες, υπάρχει τεράστια χρονοκαθυστέρηση από πλευράς των αρμόδιων Δ.Ο.Υ.

Σε απάντηση μάλιστα της υπ’ αρίθμ. 7388/19.2.2013 Ερώτησής μου, υποστηρίζατε ότι «η επιστροφή ενεργείται άμεσα εντός μηνός για τα φορολογικά στοιχεία που δεν κρίνονται εικονικά ή πλαστά».

Με την ΠΟΛ. 1066/13 αναφέρετε ότι «επιστροφή προς τους αγρότες γίνεται εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης, εκτός εάν ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. διαθέτει στοιχεία ή πληροφορίες με βάση τα οποία υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες καταστρατήγησης των διατάξεων, οπότε η επιστροφή πραγματοποιείται μετά από έλεγχο όπου ο χρόνος ολοκλήρωσής του, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες».

Σε άλλη περίπτωση, δεν χορηγήθηκε άμεσα φορολογική ενημερότητα σε έγγαμη γυναίκα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., με το αιτιολογικό ότι ο σύζυγός της οφείλει και για να τη λάβει, θα πρέπει να αιτηθεί διαχωρισμό χρεών με την προϋπόθεση ότι θα υπέβαλλε αίτηση διαζυγίου!

Ομοίως, κατά την υποβολή φορολογικής δήλωσης οικονομικού έτους 2012 από συνταξιούχο, παρότι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης θα προέκυπτε χρεωστικό, η Δ.Ο.Υ., ζήτησε την καταβολή αυτοτελούς προστίμου, λόγω εκπροθέσμου υποβολής!

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Δεδομένου ότι η δημοσιονομική συνταγή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που συμπεριλαμβάνει δραματική αύξηση των φόρων και αντιστρόφως ανάλογη μείωση των δαπανών, έχει αποτύχει σε όποια χώρα και αν εφαρμόστηκε, γιατί συνεχίζετε να την ακολουθείτε, εφόσον γνωρίζετε ότι έτσι θα επιδεινωθεί έτι περισσότερο η υφεσιακή πορεία της χώρας;

2.Γιατί επιμένετε στη συγκεκριμένη δημοσιονομική πολιτική αφού τα μηνύματα από την είσπραξη των εσόδων από χαράτσια και φόρους μέχρι στιγμής είναι αποκαρδιωτικά;

3.Αντιλαμβάνεσθε ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρων, θα επιτείνει τη φοροδιαφυγή από δραστηριότητες που δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες;

4.Πώς είναι δυνατόν, για μία ακόμα φορά, να παραμένουν στο απυρόβλητο μόνον οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που δύνανται να προβούν σε δωρεές υπέρ του Δημοσίου;

5.Πώς υπερασπίζεστε το θεσμό της οικογενείας, αφού για να μπορέσει ένα ζευγάρι, να ζήσει πλέον αξιοπρεπώς, θα υποχρεωθεί να χωρίσει;

6.Συνειδητοποιείτε ότι με τη δραματική αύξηση των φόρων και τη μείωση των δαπανών, καταστρατηγείτε, την αρχή της ανταποδοτικότητας;

7.Πότε θα κάνετε πράξη το συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου;

8.Πώς ενισχύετε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όταν πέραν των 50.000 ευρώ, προβλέπεται συντελεστής φορολόγησης 33% εκτός αν τηρούνται διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ Κατηγορίας) για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. όπου ο συντελεστής παραμένει 26%; Κατανοείτε ότι η με τις εγκληματικές σας επιλογές, όχι μόνο τις στέλνετε στην αγκάλη του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά στρέφετε τη μία μορφή εταιρείας εναντίον της άλλης;

9.Θα διατάξετε τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων, των Προϊσταμένων των αρμόδιων Δ.Ο.Υ. που καθυστερούν την καταβολή επιστροφής φόρων εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, ιδιαίτερα όσων ασχολούνται με επιστροφές αγροτών;

10.Τι μέτρα θα λάβετε ούτως ώστε οι φορολογούμενοι να απολαμβάνουν τα θεσμοθετημένα δικαιώματα τους;


Ο Ερωτών ΒουλευτήςΤέρενς-Νικόλαος Κουίκ