Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΩΝ


     Στις 2 Ιουνίου στάλθηκαν από την πταισματοδίκη Σάμης 34 «κλήσεις για ανάκριση» σε αντίστοιχους υπαλλήλους του Δήμου Ιθάκης. 
     Η ανάκριση θα λάβαινε χώρα χθες 10 Ιουνίου.  Φυσικά κανένας υπάλληλος δεν πήγε και πολύ καλά έπραξαν. Η δικαιοσύνη καλά θα κάνει να ασχοληθεί με σοβαρότερα ζητήματα.
     Να θυμίσω ότι επρόκειτο για την καταγγελία που υποτίθεται ότι είχαν κάνει οι υπάλληλοι του Δήμου εναντίον του πρώην Δημάρχου κ. Κασσιανού. Λέω υποτίθεται γιατί βέβαια η καταγγελία δεν έφερε απολύτως καμία υπογραφή και φυσικά εικάζουμε ότι και αυτή την είχαν κάνει τα ίδια πρόσωπα, υπογράφοντας με το γενικόλογο « οι υπάλληλοι του Δήμου Ιθάκης»
    Όπως κατ’ επανάληψη γράψαμε, μερικοί εκ των συμπατριωτών μας βάλθηκαν να μην αφήσουν το νησί να προοδεύσει, πιθανόν γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα μικροσυμφέροντα τους, ή τα βιώματα της παιδικής τους ηλικίας, και μετέτρεψαν την πολιτική ζωή του τόπου σε εισαγγελικοδικαστικό σήριαλ.
     Πολύ σωστά αναφέρει, σε άρθρο της,  η Δήμαρχος κα. Νίκη Κασσιανού, ότι είναι απαραίτητο στο Δήμο Ιθάκης να ιδρυθεί… «τμήμα διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων», επειδή, επί μονίμου βάσεως, κάμποσοι υπάλληλοι του Δήμου πρέπει να ασχολούνται με τις επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες τεσσάρων –πέντε ατόμων. 
      Στο άρθρο της η Δήμαρχος κατονομάζει ευθέως κάποια από αυτά τα άτομα.
     
      Ακολουθεί το άρθρο της Δημάρχου:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΘΑΚΗΣ

Αυτή κι άλλες 33 κλίσεις σε υπαλλήλους,
μοιράστηκαν για τις 10 Ιουνίου!!!!!


Η απάντηση ενός νεαρού που του ζητήθηκε να συμμετέχει στα κοινά, ήταν:
" Α πα πα πα πα πα!!!! Εγώ μόνο που ακούω δικαστήριο, τρέχω!!! Ούτε από μακριά δε θέλω να βλέπω δικαστήριο......"
Και βέβαια δε θα φαντάστηκε τον εαυτό του στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου...... Τον είδε να κάθεται άβολα κι αμήχανα, στο εδώλιο του κατηγορουμένου......
Είχε άδικο?
Ας δούμε τη δεινή θέση που περιέρχεται ο οποιοσδήποτε έχει την ατυχία να εκλεγεί Δήμαρχος και μάλιστα Ιθάκης, όπως συνέβη στον Βασιλόπουλο, στο Γιάνναρο και στο άμεσο μέλλον στο Στανίτσα.
Στον Καραβία, δεν συνέβη γιατί "συγκυβερνούσε" με το Σκληρό. Έπειτα, το έργο του κ. Καραβία, να περνάει δηλαδή από το ταχυδρομείο και να ενημερώνει μετά τους δημότες να περιμένουν γράμμα, ουδόλως ενοχλούσε τον κ. Σκληρό. ' Ο, τι τον ενοχλούσε από τις ενέργειες του κ. Καραβία, είχε τον τρόπο να το αντιμετωπίζει μόνος του...... δραστικά, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στα δικαστήρια.
ΕΧΘΡΟΙ:
1. ΣΚΛΗΡΟΣ: Ο κ. Σκληρός παραιτήθηκε από σύμβουλος του Δ.Σ., από το τωρινό Δ.Σ.
Είναι προφανές, ότι αυτή τη στιγμή, ο κ. Σκληρός δεν μπορεί να μείνει σ' ένα ανενεργές ουσιαστικά Δ.Σ, που δεν έχει  δήμαρχο να πολεμήσει...... Η παλιά δήμαρχος φεύγει....... Ο νέος ακόμη δεν ανάλαβε...... Άρα τι να κάνει ο κ. Σκληρός στο Δ.Σ,  χωρίς αντικείμενο να  κατευθύνει τη λάσπη του? 
Μάλλον ανασυγκροτείται και......."Στανίτσα  φόρεσε σκάφανδρο Ρωμαίου πολεμιστή!!"
Είτε παραιτηθεί όμως είτε όχι από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, το χούι είναι χούι. Τόσες γνωριμίες, σε γραφεία υπηρεσίες και υπουργεία, αυτό δα έλειπε, να τις αφήσει να πάνε χαμένες. Αφού οι Θιακοί ποτέ δεν τον εξέλεξαν Δήμαρχο, δε θα αφήσει κι αυτός ποτέ, να ' χει δήμαρχο το Θιάκι.
ΑΡΣΕΝΗΣ: Κάθε δήμαρχος πρέπει να προγραμματίζει να εισπράττει ο κ. Αρσένης τουλάχιστον καμιά εικοσαριά χιλιάδες το χρόνο. Είτε με "αλληλούια και ωσσανά" είτε με καπέλα συναυλίες, πρέπει να το συμπληρώνει το εικοσάρικο. Διαφορετικά, σε τίποτα περισσότερο δεν υπακούνε τα πολιτικά φερέφωνα των τοπικών παραγόντων, με θητείες δεινοσαύρου, από τον Αρσένη.
ΛΙΒΙΤΣΑΝΗΣ: Η ευγενική - κοινωνική εικόνα του πολιτικάντη. Ο κ. Λιβιτσάνης είναι δύο σε ένα. Εκεί που σου μιλάει με ευγένεια,  συγκατάβαση, χαμόγελο και καλοσύνη, φεύγει κι επειδή βαριέται να γράφει καταγγελίες ο ίδιος, ψάχνει μήπως βρει καμιά καταγγελία έτοιμη να την υπογράψει. Συνήθως έτοιμες καταγγελίες, που ψάχνει για συνυπογράφοντες, διαθέτει ο κ. Σκληρός.
ΤΑΦΛΑΜΠΑΣ: Του μέσα και του έξω ο κ. Ταφλαμπάς, εδεκεί που εντάσσεται καταλαμβάνεται από φόβο και απεντάσσεται.  Εδεκεί που επιτίθεται, παίρνει αμέσως θέση άμυνας.  Όταν μιλάει στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ξεχωρίζει κανείς αν ο κ. Ταφλαμπάς, έχει καταλάβει πως βρίσκεται σε συμβούλιο ή στην σκηνή του Μορφωτικού και ενσαρκώνει το Μαυρογυαλούρο.
Ο Ταφλαμπάς, οργανώνεται. Δεν αντέχει μόνος. Πάντα, ή ακολουθείται ή έπεται. Ο ίδιος, διαθέτει στη χρήση της ομάδας, τα λογύδρια. Λογύδρια πολιτικάντικα, με παντός είδους κουρτινάκια, που στόχος τους είναι αυτός που σημαδεύεται πίσω από την κουρτίνα. Γι' αυτό ο εμφανής λόγος του είναι ακαταλαβίστικος για πολλούς.
ΚΑΡΑΒΙΑΣ: Η δημόσια φωνή του Σκληρού, διανθισμένη με επιφωνήματα και κραυγές, ψυχοσυναισθηματικών πιέσεων, που οδηγούν σε  εφιαλτικές φαντασιώσεις. Μέσω της ηλεκτρονικής του ιστοσελίδας, εξελίσσεται σε σημαντικό εχθρό δημάρχων, όσο υφίσταται Σκληρός.....
 Οι παραπάνω οφείλουν να πληρώνουν, για τη λειτουργία ενός τμήματος  διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων. Μόνο έτσι θα καταλάβουν το κακό που διαπράττουν στο νησί, οδηγώντας σε δικαστικές ατέλειωτες περιπέτειες τον κάθε δήμαρχο και αποτρέποντας τους νέους να συμμετέχουν στα κοινά.

     Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι, πίσω από αυτά. Όλοι μαζί όμως δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα των χεριών μας.
     Είναι ποτέ δυνατόν πέντε-δέκα άτομα να σταματούν την ανάπτυξη ενός τόπου;
     Τι επιδιώκουν οι άνθρωποι αυτοί; Τι είδους συμφέροντα μπορούν να έχουν, που να μη συνάδουν με την γενικότερη ανάπτυξη;
      Ή μήπως δεν είναι τα συμφέροντα αλλά ένας εγγενής αρρωστημένος ψυχισμός  που πυροδοτείται  απ’ το συναίσθημα του χαμένου;
     Μερικοί από αυτούς επεδίωξαν την εξουσία για καθαρά βιοποριστικούς λόγους.  Όντας ανίκανοι να κάνουν οτιδήποτε άλλο στη ζωή τους, βάλθηκαν να εκμεταλλευτούν τη σκηνική τους παρουσία η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει πέραση στην πατρίδα του Καραγκιόζη,  για να γίνουν πολιτικοί και έτσι να εξασφαλίσουν τα προς το ζείν. Αυτοί ίσως, είναι λιγότερο επικίνδυνοι!  
     Οι περισσότερο επικίνδυνοι είναι αυτοί που ανήγαγαν την επιθυμία για εξουσία σε πρωταρχικό σκοπό. Ονειρεύονται τον εαυτό τους μοναδικό και σκέπτονται ασυνείδητα ότι η εξουσία θα τους προσφέρει μία ευκαιρία για αποκατάσταση, επαναδιαπραγμάτευση των ψυχολογικών τους συγκρούσεων που απορρέει από την παιδική ηλικία.  Αισθάνονται ανησυχία και ανία όταν η εξωτερική λάμψη των προβολέων σβήσει και δεν υπάρχουν νέες πηγές να τροφοδοτήσουν τον αυτοσεβασμό τους. Εξιδανικεύουν μόνο πρόσωπα από τα οποία προσδοκούν οφέλη και υποτιμούν και περιφρονούν εκείνους από τους οποίους δεν περιμένουν τίποτε. Πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν και να μονοπωλούν τους άλλους και να τους εκμεταλλεύονται χωρίς κανένα συναίσθημα ενοχής.
     Τα άτομα αυτά όταν χάσουν την εξουσία μεταβάλλονται σε μαινόμενους ταύρους που καταστρέφουν τα πάντα γύρω τους. Η εκδίκηση για αυτόν που τους νίκησε γίνεται αυτοσκοπός. Το ζήσαμε στην περίπτωση του  Βασιλόπουλου και χειρότερα στην περίπτωση Γιάνναρου. Δεν θα ξεχάσω αυτό που μου είπε ένας από αυτούς. «Δεν θα τον αφήσουμε να κάνει τίποτα».
  Το μεγάλο ερώτημα είναι:  Πως είναι δυνατόν να ψηφίζονται άτομα αποτυχημένα και επικίνδυνα για τον τόπο;  
Πιστεύω ότι την απάντηση τη δίνει, σε ένα εξαίρετο πόνημα του, ο διακεκριμένος συμπολίτης μας, ψυχίατρος Πάνος Συκιώτης:

"…Οι νεοέλληνες έχουν αποδεχθεί σαν λαϊκό ήρωα των Καραγκιόζη, σε αντίθεση με τους αρχαίους Έλληνες που είχαν σαν λαϊκό ήρωα τον Οδυσσέα, τον Βασιλιά της Ιθάκης. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι καταφανής.
Από τη μια μεριά είναι ο υπερήφανος, ηρωικός, πολυμήχανος, ενεργητικός, φιλόδοξος Οδυσσέας ο βασιλιάς της Ιθάκης, από την άλλη μεριά είναι ο Καραγκιόζης κουτοπόνηρος, αμόρφωτος, τεμπέλης Καραγκιόζης, ο οποίος ρέπει προς την απάτη για να επιζήσει. Την κουλτούρα του Καραγκιόζη την οποία ακολουθεί σήμερα η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, την ακολουθούν και την στηρίζουν οι πολιτικοί, οι άνθρωποι της εξουσίας, γιατί και αυτοί δεν είναι παρά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του λαού.
  Τα ψυχικά και κοινωνικά τους εφόδια είναι τα εφόδια του Καραγκιόζη. Απάτη, δόλος και αμάθεια κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Ανεπάγγελτοι, αμόρφωτοι, με χαμηλή κοινωνική κουλτούρα, οι πολιτικοί μας προσπαθούν να γίνουν οι σωτήρες της Ελλάδας. Οι ίδιοι Παρίες της πολιτικής αλλάζουν ονόματα και παρατάξεις για να μας ξεγελάσουν.
  Αυτάρεσκοι, ανώριμοι, κλεισμένοι μέσα στη ναρκισσιστική τους αίσθηση της παντοδυναμίας, παραμένουν ακόμη παιδιά...."
  Αυτές όμως οι ψυχικές ιδιομορφίες, μεταφερόμενες στην καθημερινή πολιτική πρακτική, σημαίνουν αναξιοπιστία, ανεντιμότητα, αστάθεια, ανασφάλεια, εγωισμός, εκμετάλλευση…..»
---------------
Η  Ιθάκη έχει πλέον ένα νέο Δήμαρχο: Το Διονύση Στανίτσα. Ένα νέο άνθρωπο με όρεξη για δουλειά. Ένα άνθρωπο ήπιο που δηλώνει ότι δεν τα ξέρει όλα και που, όπως ο ίδιος λέει, είναι πρόθυμος να συνεργασθεί με όσους έχουν όραμα για την ανάπτυξη του τόπου, ανεξάρτητα της πολιτικής ή ιδεολογικής τους τοποθέτησης.
Θεωρώ τις θέσεις αυτές σωστές και παρ΄ όλο που δεν υπήρξα υποστηρικτής του, θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι οι «Θιακές Αναμοχλεύσεις» θα είναι στο πλευρό του και θα στηρίξουν με σθένος αποφάσεις που θα ευνοούν το «βήμα μπροστά» στην Ιθάκη.
Συγχρόνως όμως θα είμαστε και αυστηροί κριτές του έργου του, πάντα καλοπροαίρετα και καλόπιστα, όπως πράξαμε και στο παρελθόν. Η καλόπιστη κριτική στη Δημοκρατία είναι απαραίτητη και φυσικά εποικοδομητική.
Όμως  το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι :
     Τα άτομα που προαναφέραμε θα επαναλάβουν τα ίδια και με το νέο Δήμαρχο Διονύση Στανίτσα;
     Οι μετεκλογικές ενδείξεις δεν ευοίωνες.
     Ο Διονύσης έχει να αντιμετωπίσει μια μείζονα αντιπολίτευση, την ίδια που ταλάνισε το Γιάνναρο, εμποδίζοντας τον να κάνει οτιδήποτε στο νησί. Δυστυχώς η στάση τους μετά τις εκλογές δεν ήταν αυτή που απαιτεί η διεθνής δεοντολογία. Ο φθόνος και η αήθεια υπήρξαν διάχυτοι στις αντιδράσεις τους, πράγμα που δεν σηματοδοτεί προοπτικές σύμπνοιας και συνεργασίας τις οποίες  χρειάζεται άμεσα ο τόπος. Υπάρχουν δε βάσιμες ενδείξεις ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και η αντιπολίτευση Νο 2, συμπλέοντας με την μείζονα.
     Έτσι ο Διονύσης θα πρέπει να περιμένει πολυμέτωπες επιθέσεις, τις οποίες για να αντιμετωπίσει πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος και διαβασμένος. Πρέπει, για παράδειγμα, να οργανώσει καλά το Δημοτικό συμβούλιο τοποθετώντας ως πρόεδρο εξαιρετικά δυναμικό άτομο που θα είναι διατεθειμένο να τηρήσει τους χρόνους, και να βγάλει έξω ακόμα και τον Δήμαρχο αν χρειασθεί. Πριν από κάθε συμβούλιο να συσκέπτεται με τους συμβούλους του και οι αποφάσεις να είναι προειλημμένες… κλπ κλπ.   
     Όμως και οι νουνεχείς πολίτες αυτού του τόπου πρέπει σύσσωμοι  να βοηθήσουν το νέο Δήμαρχο αν και εφ’ όσον ο ίδιος δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος.
     Πρέπει  επιτέλους, να αποβάλουμε τη νοοτροπία του κουτοπόνηρου, αμόρφωτου, τεμπέλη, καραγκιόζη ο οποίος ρέπει προς την απάτη για να επιζήσει και να ενστερνισθούμε τον υπερήφανο, ηρωικό, πολυμήχανο, ενεργητικό, φιλόδοξο Οδυσσέα το βασιλιά της Ιθάκης
     Μόνο έτσι ο τόπος θα πάει ένα βήμα μπροστά αγαπητέ Διονύση