Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019



Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ ΥΠΑΡΚΤΟ Ή ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΟ;







          Η ρήση «Πίστευε και μη ερεύνα» δεν με αντιπροσωπεύει! Η ρήση αυτή, κατασκεύασμα των «αγίων πατέρων» δεν έχει καμία σχέση με το Χριστό και τη διδασκαλία του. Απλά οδηγεί στο σκοταδισμό και επειδή απεχθάνομαι το σκοταδισμό ερευνώ για να μάθω την αλήθεια. 
Έτσι λοιπόν σήμερα, επ’ ευκαιρία της γιορτής, θα ερευνήσουμε την ιστορικότητα της Αγίας Αικατερίνης!  
Υπήρξε ή όχι η Αγία Αικατερίνη;
...............

Σύμφωνα λοιπόν, αποκλειστικά, με τους Εκκλησιαστικούς συγγραφείς και τους υμνολόγους της Εκκλησίας, η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 282 μ.χ. επί Μαξιμίνου, ηγέτη τότε της Αιγύπτου και μετέπειτα Αυτοκράτορα.  

Κατάγονταν από βασιλική και πλούσια οικογένεια και ήταν εξαιρετικά όμορφη και φιλομαθής.  Έλαβε μεγάλη μόρφωση και ήταν κάτοχος της λατινικής και της ελληνικής γλώσσας. Σπούδασε φιλοσοφία, ρητορική και άλλες ξένες γλώσσες της εποχής της.

Από νεαρή ηλικία προσελκύσθηκε από την χριστιανική διδασκαλία την οποία μελέτησε και αφού ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό, εργάσθηκε με ενθουσιασμό για την διάδοσή του, με μεγάλη επιτυχία χάριν της ρητορικής της δεινότητας και των πολλών γνώσεών της.

Ο Μαξιμίνος, κυβερνήτης της Αιγύπτου υπήρξε φανατικός χριστιανομάχος και προσπάθησε να μεταστρέψει την Αγία χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τουναντίον όταν η Αικατερίνα μιλούσε κατόρθωνε να εκχριστιανίζει το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλητών της. Αυτό εξόργισε τον Αυτοκράτορα ο οποίος προσπαθώντας να την μεταπείσει την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια. Η Αγία δεν υπέκυψε και τελικά θανατώθηκε το 305 μ.χ.


Αυτά όλα τα γνωρίζουμε, όπως είπαμε, από τους εκκλησιαστικούς υμνολόγους!

Το περίεργο όμως είναι ότι η ζωή και η δράση της Αγίας Αικατερίνης άρχισε να γράφεται πέντε αιώνες μετά τον υποτιθέμενο θάνατό της!!!! Δηλαδή στα τέλη του 9ου αιώνα!
Για την δράση και την ζωή της Αγίας δεν υπάρχουν καθόλου ιστορικές πληροφορίες. 

Κανένας απολύτως από τους γνωστούς ιστορικούς της εποχής δεν αναφέρεται στην Αγία. Ούτε ένας μάρτυρας δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξή της.

Αν όμως είχε τόσο μεγάλο έργο και δεν ήταν φυσικό να υπάρχουν ιστορικές αναφορές;


Λέγεται ότι τα λείψανα της μεταφέρθηκαν στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, μόνο που η μονή κτίσθηκε γύρω στο 550μ.χ. δηλαδή 250 χρόνια μετά το "μαρτυρικό της θάνατο"!!! Σε αυτά τα 250 χρόνια που φυλάσσονταν τα λείψανα της Αγίας; Τώρα το ότι το λείψανο αποκαλύφθηκε με …όνειρο στους μοναχούς του Σινά δυόμισι αιώνες μετά, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική!  

Τα ερωτήματα αυτά βέβαια, δεν σημαίνουν πως η σχετική παράδοση περί της Αγίας Αικατερίνης στερείται ιστορικής βάσης.

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν και τεκμηριώνουν ότι η Αγία Αικατερίνη δεν είναι παρά ένα ακόμα κατασκεύασμα των εκκλησιαστικών πατέρων.

Η ιστορική δε βάση είναι, πιθανόν, ο βίος της Ελληνίδας Υπατίας της Αλεξανδρινής, της νεοπλατωνικής φιλοσόφου και μαθηματικού του 5ου μ.χ. αιώνα. Η Υπατία υπήρξε καθαρά ιστορικό πρόσωπο καθώς υπάρχουν εκατοντάδες πληροφορίες από διάφορες πηγές για αυτή και το έργο της.


Κόρη του αστρονόμου Θέωνα έλαβε εξαιρετική μόρφωση και ταξίδεψε στην Αθήνα όπου εντρύφησε στην Πλατωνική θεωρία. Υπήρξε γυναίκα εξαιρετικού κάλους και εξυπνάδας.  « Ήταν αγνή και άξια σεβασμού, καθηγήτρια μαθηματικών και της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας στην Αλεξάνδρεια. Φορώντας την κλασική χλαμύδα των φιλόσοφων δίδασκε δημόσια σε κοινό αποτελούμενο από εθνικούς και χριστιανούς.» μας λέει ο ιστορικός της εποχής Σωκράτης ο Σχολαστικός.

Δυστυχώς η Υπατία έπεσε θύμα των φανατικών χριστιανών που με τις εντολές ή την ανοχή του Αρχιεπίσκοπου Κύριλλου, την διαμέλισαν και την έκαψαν.


Οι ιστορικοί μελετητές πιστεύουν, όπως είπαμε, ότι η ζωή και η δράση της Υπατίας ενέπνευσε τους εκκλησιαστικούς πατέρες και δημιούργησαν, 5 αιώνες μετά, την Αγία Αικατερίνη για προπαγανδιστική κατανάλωση.
…………………

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κάποιοι από τους αναγνώστες αυτού του κειμένου θα αγανακτήσουν, θα με ψέξουν, θα με ονομάσουν άπιστο ενώ κάποιοι θα με βρίσουν.
Θέλω όμως να γνωρίζουν ότι η αλήθεια και η έρευνα για την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος, είναι ότι καλύτερο και εποικοδομητικότερο για την ανθρωπότητα και τις ανθρώπινες αξίες. Αντίθετα η αμάθεια, ο φανατισμός και οι προκαταλήψεις είναι οι χειρότεροι εχθροί του ανθρώπου, είναι τα στοιχεία εκείνα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα από τα βάθη των αιώνων.