Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΡΑΔΙΟ ΚΟΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΚΑΦΑΛΟΝΙΑΣ

   
 Το ΡΑΔΙΟ ΚΟΣΜΟΣ της Κεφαλονιάς είναι ο μεγαλύτερος ραδιοφωνικός σταθμός του νησιού και ακούγεται παντού ακόμα και στην Ιθάκη και τη Ζάκυνθο.
     Το ΡΑΔΙΟ ΚΟΣΜΟΣ  και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλοίζος διάλεξαν εμένα για να δώσω συνέντευξη γύρω από τα προβλήματα της Ιθάκης και κυρίως για το μεγάλο πρόβλημα της συγκοινωνίας που αντιμετωπίζει το νησί μας τον τελευταίο καιρό.
     Τη συνέντευξη οργάνωσε ο Μάκης ο Λεκατσάς, Θιακός από το Σταυρό, εγγονός του Ανδρέα του Λίζη.      Ο Μάκης παρ’ όλο που ζεί και εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος στην Κεφαλονιά, στο Αργοστόλι, αγαπάει πολύ τον τόπο που τον γέννησε και ενδιαφέρεται περισσότερο από πολλούς. Ο Μάκης είναι έντονα πολιτικοποιημένο πρόσωπο και δραστηριοποιείται ως μέλος στο ΔΣ του συνδικαλιστικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
   
 Στη συνέντευξη λοιπόν που, όπως έμαθα, ακούσθηκε στην Ιθάκη αλλά και στη Ζάκυνθο, αναφέρθηκα στο πρόβλημα της συγκοινωνίας καταλήγοντας στο ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει στο υπουργείο αυξημένες αρμοδιότητες έναντι των εφοπλιστών. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με τα άλλα νησιά που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και σε επίπεδο περιφέρειας να πιεστεί η κυβέρνηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
     Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκα είναι αυτό της περάτωσης του λιμανιού του Πίσω Αετού, ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να επανεξετάσει ο νέος Περιφερειάρχης κ. Θ. Γαλιατσάτος, φροντίζοντας να ξεκινήσουν τα έργα το συντομότερο. Στο σημείο αυτό πίεση πρέπει να ασκηθεί και από τους νέους Έπαρχο και  Δήμαρχο. Βεβαίως μίλησα και για το λιμάνι των Φρικών που και αυτό πρέπει να μπεί στις πρώτες προτεραιότητες του νέου Περιφερειάρχη.
   
 Ένα τρίτο θέμα είναι αυτό της σωστής εκμετάλλευσης της Οδυσσειακής της ιστορίας του νησιού μας. Ο νέος Δήμαρχος κ. Διονύσης Στανίτσας θα πρέπει να φροντίσει ώστε να περιφραχτεί ο αρχαιολογικός χώρος, προκειμένου να προφυλαχτεί και να αποκτήσει αρχαιολογική υπόσταση. Επίσης να συστήσει ομάδα ειδικών στο marketing που θα μελετήσει και θα προτείνει μεθόδους εκμετάλλευσης του Οδυσσειακού μύθου. Η Ιθάκη από άκρη σε άκρη πρέπει να αποπνέει Οδύσσεια και Οδυσσέα.
   
 Το θέμα του τουρισμού, της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και της προσέλκυσης περισσότερων τουριστών αποτελεί το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας. Έτσι θα πρέπει να μελετηθεί από ειδικούς που θα συστήσουν συγκεκριμένες δράσεις τόσο από πλευράς Δήμου, Περιφέρειας αλλά και φορέων.
     Τα θέματα της καθαριότητας, της ύδρευσης, των υποδομών εξετάσθηκαν και αυτά στα πλαίσια του χρόνου της συνέντευξης.

 
     Υποθέτω ότι ήταν μια εποικοδομητική συνέντευξη και μακάρι κάποιοι παράγοντες που την άκουσαν να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του νησιού μας.