Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΘΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δήμαρχου με τους υπαλλήλους του Δήμου με θέμα την οικονομική κατάσταση.
Ο Δήμαρχος ξεκίνησε με την ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.  Μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
«… εκείνο που θα έπρεπε να γίνει, ήταν το  κρέμασμα των υπεύθυνων της, στην Πλατεία Συντάγματος, για εγκληματική αμέλεια κατά του ΄Έθνους. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να παραλαμβάνει το κράτος με 120 δις χρέος κι αντί να ενεργήσει άμεσα, να το πηγαίνει 180 δις. Κι η επόμενη να παραλαμβάνει 180 δις χρέος και αντί να δει τι πρέπει να γίνει, κατεπειγόντως, να πηγαίνει το  χρέος 240 δις.»
Ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνους τους πολιτικούς στο σύνολο τους αλλά και τους δημόσιους υπάλληλους.
Κάποιοι ρώτησαν αν κινδυνεύουν οι καταθέσεις. Απάντησε πως νομίζει πως άμεσα όχι, αλλά κινδυνεύουν έμμεσα. Και ανάλυσε την περίπτωση που επιστρέψουμε στη δραχμή και την περίπτωση που παραμείνουμε στο Ευρώ.
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το πρόβλημα της μείωσης των μισθών τους και τόνισε:
«…Το θέμα της ισοπέδωσης των δημοσίων υπαλλήλων, και ως προς την εργασία και ως προς την αμοιβή, είναι το σοβαρότερο θέμα που με απασχολεί από τη στιγμή που ανάλαβα Δήμαρχος. Αυτή η κοροϊδία, το κράτος να κάνει πως σας πληρώνει και σεις να κάνετε πως δουλεύετε, δεν οδηγεί πουθενά. Δεν είναι δυνατόν ένας υπάλληλος με πτυχίο και πολλά άλλα προσόντα να αμείβεται σχεδόν το ίδιο με ένα απόφοιτο γυμνασίου. Είναι άδικο κάποιοι να δουλεύουν 8 ώρες και να παράγουν για 2 κι άλλοι να δουλεύουν 8  ώρες, να παράγουν για 20 και να αμείβονται το ίδιο.  Κι επειδή τα προβλήματα της Ελλάδας, τα έχουν αναλάβει άλλοι, κι επειδή εγώ προσωπικά στο κράτος όπως βρίσκεται αυτή τη στιγμή, δεν υπολογίζω, γι’ αυτό θα σκεφτούμε, πώς εμείς πάνω σε τούτο το βράχο θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε μόνοι μας. Και το πρώτο βήμα, είναι η δική σας εργασία και αμοιβή…»
«…Βλέπω λοιπόν ότι με 800 Ευρώ το μήνα, δεν ζει οικογένεια. Κι από την άλλη μεριά, ποιος μπορεί να σας απαιτεί δουλειά, όταν η τράπεζα σας πιέζει για τη δόση, που είχατε προγραμματίσει πως θα πληρώνετε και το κράτος με την ασυνέπεια του, σας καθιστά ασυνεπείς; Πώς να δουλέψετε, αν η ΔΕΗ σας κόβει το ρεύμα και σεις δεν μπορείτε να πληρώσετε το λογαριασμό; Με τι κέφι; Με τι μυαλό;
Πολλές φορές χρειάστηκε να συμπληρωθεί εργασία για το Δήμο, που απ’ τη μια μεριά επιβαλλόταν να γίνει κι απ’ την άλλη δεν μου επέτρεπε η νομοθεσία να πληρώσω γι αυτή τη δουλειά από το ταμείο του Δήμου. Όλες αυτές τις φορές, τις κάλυπτα οικονομικά εγώ και το ξέρετε. Αυτό όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ αόριστον.
Θέλω απόλυτη υπευθυνότητα και συνέπεια. Για όποιον βλέπω ότι αυτά τα δυο προσόντα τα παρουσιάζει και εργάζεται και με το παραπάνω, δεν μου δίνει η νομοθεσία το δικαίωμα να τον αμείψω παραπάνω, πέρα από μερικές υπερωρίες με το γελοίο ποσόν των 4 ευρώ την ώρα. Γι’ αυτό θα αμείβεται, με παραπάνω ημέρες άδειας απ’ τις κανονικές του. Έτσι θα μπορεί, αν θέλει να μαζέψει τις ελιές του και να μη βάλει εργάτες, να ασχοληθεί με τα χωράφια του,  ή να συμπληρώσει όπως εκείνος νομίζει το εισόδημά του. Δεν με ενδιαφέρει, να πει ο καθένας  ό,τι θέλει. Αυτό θα το κρίνω εγώ, ανάλογα με την απόδοσή σας, τη διάθεσή  σας για δουλειά και τις ανάγκες σας. Αυτό δεν είναι ό,τι θα σας λύσει το πρόβλημα, αλλά είναι ό,τι μπορώ από τη θέση μου να κάνω, αυτή τη στιγμή…»
Στο τέλος απάντησε σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις κυρίως σχετικά με τις μειώσεις των αποδοχών.


  • Είδαμε ένα Δήμαρχο πολύ ανθρώπινο να προσπαθεί να συμπαρασταθεί στους υπαλλήλους του με κάθε τρόπο.
  • Διαπιστώσαμε εκ μέρους του πραγματικό ενδιαφέρον και βρίσκουμε τις προτάσεις του πρακτικές και πέρα για πέρα λογικές.
  • Τέλος σημειώνουμε ότι συμφωνούμε απόλυτα με το «αμείβεσθαι» αυτών που πραγματικά δουλεύουν για το Δήμο και κατά προέκταση, για τους πολίτες και όχι αυτών που «δουλεύουν» ή προσπαθούν να το κάνουν, το Δήμο και τους πολίτες.