Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

INTERNET BANKING



Ευκαιρία για το παρακάτω άρθρο μου έδωσε η πληροφορία ότι η ALPHA BANK σκοπεύει να κλείσει το υποκατάστημα της στην Ιθάκη.
Στην πραγματικότητα όλες οι συστημικές Τράπεζες σκοπεύουν να κλείσουν πολλά από τα υποκαταστήματα τους. Αυτό γίνεται αφ’ ενός γιατί όλες αγγίζουν τα πρόθυρα της χρεοκοπίας λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας, αφετέρου γιατί το επιβάλει ο SSM (Single Supervisory Mechanism) Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να καθιερωθούν σε όλη την ΕΕ οι ηλεκτρονικές Τραπεζιτικές εργασίες.
Έτσι μέσα στο 2019  πρόκειται να κλείσουν περισσότερα από 800 καταστήματα (και οι τέσσερες συστημικές είχαν δίκτυο 1.972 καταστημάτων) και 7.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο.
Οι Τράπεζες και άλλες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν υποκαταστήματα λαμβάνοντας υπ’ όψη μόνο οικονομικά κριτήρια. Κοινωνικά κριτήρια πολύ σπάνια μπορεί να ανατρέψουν τις αποφάσεις τους. Προσωπικά εύχομαι στο Δήμαρχο να καταφέρει να ανατρέψει αυτή την απόφαση, όχι τόσο για την εξυπηρέτηση του κοινού όσο για αυτούς που εργάζονται στην τράπεζα.
Ωστόσο θα πρέπει να δούμε και την σημερινή πραγματικότητα.
Η τεχνολογία καλπάζει με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Οι περισσότερες εργασίες σήμερα εκτελούνται μέσω του Κομπιούτερ, του Λάπτοπ, του Τάμπλετ ή του Κινητού τηλεφώνου. Είναι αδιανόητο σήμερα να στέκεται κάποιος στην ουρά της τράπεζας για να πληρώσει, π.χ., το λογαριασμό της ΔΕΗ ή του τηλεφώνου κ.ο.κ..
Σήμερα όλοι οι λογαριασμοί πληρώνονται από το σπίτι μας ή από όπου και να βρισκόμαστε, με το λεγόμενο Web Banking ή internet Banking. Και όχι μόνο οι λογαριασμοί, αλλά μέσω του ιντερνέτ πραγματοποιείται πλέον το 90% των τραπεζιτικών συναλλαγών. Σήμερα ο ένας στους τέσσερις, δηλαδή το 25% των Ελλήνων χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τράπεζα. Σκοπός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί στο 30% μέχρι το 2020.

Ο πελάτης της τράπεζας, μέσω του υπολογιστή, και διαθέτοντας μια οποιαδήποτε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, μπορεί να έχει πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιό του βλέποντας τα προϊόντα του και την αξία τους είτε είναι καταθετικά, πιστωτικές κάρτες, δάνεια, επενδυτικά προϊόντα είτε άλλα. Έχει πρόσβαση σε ιστορικά δεδομένα και ηλεκτρονικό απολογισμό (e-statements) καθώς και την εκτέλεση πράξεων που κυμαίνονται από μεταφορές, εμβάσματα και πληρωμές λογαριασμών προς ένα ευρύ φάσμα δικαιούχων. Μπορεί επίσης να διαχειριστεί το μετοχικό του χαρτοφυλάκιο, να παραγγείλει νέα τραπεζικά προϊόντα και να καταχωρήσει ειδοποιήσεις κ.ο.κ..
Όλα αυτά γίνονται από ένα απλό υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο σμάρτ (smart cellphone). 
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος να επισκεφθούμε την τράπεζα.
Σημειώνω εδώ ότι το θέλουμε δεν το θέλουμε τα κινητά Smart θα αναγκασθούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όλοι, καθώς σε λίγο αυτά, εκτός από τηλέφωνα και εργαλεία για οτιδήποτε θέλουμε, θα επέχουν και θέση ταυτότητας, αλλά και όλων των εγγράφων που μας αφορούν π.χ. ΑΜΚΑ, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, δίπλωμα και άδεια αυτοκινήτου, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ιατρικές εξετάσεις κλπ. Ήδη σήμερα με μόνο το κινητό μας τηλέφωνο καταστήματα, τράπεζες, εφορεία, γιατροί, νοσοκομεία, βρίσκουν αμέσως τα στοιχεία μας. Με άλλα λόγια θα έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο που θα διευκολύνει τη ζωή μας.
 Κάποιοι σκοταδιστές, οπισθοδρομικοί, θρησκόληπτοι, συνωμοσιολόγοι κλπ, πιστεύουν ότι έτσι θα μας παρακολουθούν αόρατες δυνάμεις, ότι σιγά σιγά θα μας εμφυτέψουν μικροτσίπς, ότι γινόμαστε υποχείρια της CIA της ΚGB ή του .. Σόρος και των μασόνων, ή ότι αυτά είναι διαβολικά πράγματα και προέρχονται από τον ίδιο το σατανά!!!
Η αλήθεια είναι ότι η ηλεκτρονική τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και μας εξουσιάζει, κατά κάποιο τρόπο, βομβαρδίζοντας μας με άχρηστες πληροφορίες, διαφημίσεις, εθιστικά εργαλεία κλπ. Για να μη επηρεαζόμαστε από όλα αυτά και να χρησιμοποιήσουμε την ηλεκτρονική τεχνολογία προς το συμφέρον μας, απαιτείται παιδεία την οποία, φοβάμαι, ότι τα Ελληνικά σχολεία δεν παρέχουν.
Επανερχόμαστε στο θέμα του ηλεκτρονικού τραπεζιτικού συστήματος για να πούμε ότι η χρήση του είναι πολύ εύκολη και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις. Απλά πάμε στην τράπεζα μας και αποκτάμε ηλεκτρονικό λογαριασμό. Με αυτό το λογαριασμό μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε από το σπίτι μας: Να πληρώσουμε λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, εφορεία, δόσεις, πιστωτικές κάρτες, να στείλουμε χρήματα οπουδήποτε, ακόμα και στο εξωτερικό, να πάρουμε χρήματα, να αγοράσουμε και να πουλήσουμε μετοχές, ακόμα και να πάρουμε δάνειο (αυτό είναι ακόμα υπό κατασκευή) αλλά και ένα σωρό άλλες εργασίες.
Να σημειώσουμε ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι πλέον ασφαλείς καθώς χρησιμοποιούνται πολλές ασφαλιστικές δικλείδες. Π.χ. αν πρόκειται να στείλεις χρήματα εκτός από το συνθηματικό (password) του λογαριασμού απαιτείται και δεύτερο το οποίο λαμβάνεις, τη στιγμή της συναλλαγής, στο τηλέφωνο σου ως SMS. Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στο λογαριασμό σου, ή χρησιμοποιηθεί η κάρτα σου, ειδοποιείσαι άμεσα με ε-μέιλ (e-mail) ή SMS.
Έτσι λοιπόν ας πάψουμε να φοβόμαστε το κλείσιμο της τράπεζας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το επιζητούμε καθώς θα μείνουν άνεργοι νέοι συμπολίτες μας. Οι τουρίστες πολύ λίγο ενδιαφέρονται για την τράπεζα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να υπάρχει ένα ΑΤΜ.
Καθώς είπαμε οι ηλεκτρονικές τραπεζιτικές συναλλαγές είναι πολύ απλές, χρειάζεται όμως κάποιου είδους εκπαίδευση για να συνηθίσει ο κόσμος ανεξαρτήτως ηλικίας, που προτείνω να γίνει με σεμινάριο που θα διοργανώσει ο Δήμος. Εδώ το κομπιούτερ το χρησιμοποιούν πια και οι πιο άσχετοι. Αντί να κουτσομπολεύουν στο φεϊσμπουκ ας χρησιμοποιήσουν το ίντερνετ μπάνκιν για να διευκολύνουν τη ζωή τους!