Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

ΔΕΞΙΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ή ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΌΣ;

 


Με την ευκαιρία των εκλογών ζωντάνεψαν ξανά οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά».

Για τους επαΐοντες όμως οι όροι αυτοί έχουν πάψει να ισχύουν προ πολλού! 

Το κοινωνικοπολιτικό σύστημα που ισχύει σήμερα, σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο, ονομάζεται «νεοφιλελευθερισμός» και συνδέεται άμεσα με την παγκοσμιοποίηση.

Στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού υπάρχει ο κλασικός φιλελευθερισμός, (το μοντέλο Keynes, όπως θα δούμε παρακάτω) που ναι μεν δεν απορρίπτει παντελώς την παγκοσμιοποίηση, αλλά διατηρεί το κράτος έθνος! !

Ο ορισμός της λέξης είναι εξαιρετικά ομιχλώδης έτσι που να βολεύει αυτούς που τον κατανοούν να τον παρουσιάζουν  σαν τερατόμορφο σύστημα, χρησιμοποιώντας το, εναντίον των αντιπάλων τους για να εντυπωσιάσουν και να αποβλακώσουν έτι περισσότερο τους αφελείς υποστηρικτές τους.       

Φυσικά ο νεοφιλελευθερισμός είναι υπαρκτός όρος, περιέγραφε μια οικονομική θεωρία που έκανε την εμφάνιση της τη 10ετία του ’30. Ήταν όμως εντελώς άλλο πράγμα, πρότεινε έναν “τρίτο δρόμο” μεταξύ του κλασικού φιλελευθερισμού και του κομουνιστικού κολεκτιβισμού.  Περίπου αυτό που αργότερα κάποιοι θα αποκαλούσαν “σοσιαλδημοκρατία”.

Να διευκρινίσουμε ότι αυτό που σήμερα έχει καταλήξει να ονομάζεται "νεοφιλελευθερισμός", δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται, εννοιολογικά, με τον φιλελευθερισμό.

Ο φιλελευθερισμός είναι κοσμοθεωρία, βασισμένη στις ιδέες της ατομικής ελευθερίας, της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου, της ισότητας των πολιτών, της ατομικής ιδιοκτησίας, της ελευθερίας του τύπου, της θρησκευτικής ελευθερίας, του ελεύθερου εμπορίου κλπ κλπ. 

Ο φιλελευθερισμός είναι η μήτρα από την οποία γεννήθηκαν το συνταγματικό κράτος, τα ατομικά δικαιώματα, η ισότητα ενώπιον του νόμου, το κράτος δικαίου, η δικαστική ανεξαρτησία αλλά και τα πολιτικά δικαιώματα, η ισοπολιτεία και γενικά η σύγχρονη δημοκρατία.

Πατέρας του κλασικού φιλελευθερισμού θεωρείται ο Άγγλος φιλόσοφος του 17ου αιώνα, John Locke,  όμως σε πολιτική κίνηση  εξελίχθηκε, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του διαφωτισμού και υλοποιήθηκε με την Αμερικανική και Γαλλική επανάσταση.

Με βάση την κοσμοθεωρία του φιλελευθερισμού ο Σκοτσέζος οικονομολόγος Adam Smith, οικοδόμησε την οικονομική του θεωρία η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα με διαφοροποιήσεις, βέβαια, στη διάρκεια του χρόνου.   

Ο Άνταμ Σμιθ έθεσε τα θεμέλια της κλασικής οικονομικής θεωρίας της ελεύθερης αγοράς. Το βιβλίο του «Ο Πλούτος των Εθνών» ήταν ο προάγγελος των σύγχρονων οικονομικών. Σε αυτό και σε άλλα έργα του, εξήγησε το πώς το λελογισμένο ατομικό συμφέρον και ο ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ευημερία. 

Τώρα, ο όρος «νεοφιλελευθερισμός» γεννήθηκε στο Παρίσι το 1938 από μια ομάδα αριστερών αποκλίσεων οικονομολόγους. Όμως από τότε μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 60 εξακολουθούσε να ισχύει το Κεϋνσιανό μοντέλο.

To οικονομικό μοντέλο, του John Meynard Keyns, εφαρμόζονταν ευρέως στις ΗΠΑ και στη δυτική Ευρώπη, όπου κοινούς στόχους αποτελούσαν η πλήρης εργασία και η καταπολέμηση της φτώχιας. Εφαρμόζονταν υψηλή φορολογία για τα μεγάλα εισοδήματα, περισσότερος κρατικός παρεμβατισμός και αύξηση των δαπανών σε περιπτώσεις οικονομικών κρίσεων.

Ο νεοφιλελευθερισμός αναβίωσε στα μέσα της 10ετίας του 60 από τον νομπελίστα οικονομολόγο Αμερικανοεβραίο Milton Friedman και τους τεχνοκράτες του πανεπιστημίου του Σικάγο. 

Ο Φρίντμαν ήταν οικονομικός σύμβουλος του ρεπουμπλικάνου Προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν. Η πολιτική του φιλοσοφία τόνιζε τα πλεονεκτήματα ενός οικονομικού συστήματος ελεύθερης αγοράς με ελάχιστη ως καθόλου κρατική παρέμβαση. 

Υποστήριξε δε ότι τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη έχουν άμεση σχέση με την προσφορά του χρήματος λ.χ. ο πληθωρισμός των τιμών θα πρέπει να ρυθμίζεται μέσω νομισματικού αποπληθωρισμού ενώ ο αποπληθωρισμός των τιμών μέσω νομισματικού πληθωρισμού. (Μονεταρισμός) Αυτό σε απλή γλώσσα σημαίνει ότι ευνοούνταν οι πλούσιοι που κατείχαν το χρήμα σε βάρος της μεσαίας τάξης, που αποτελεί και τον κομβικό πυλώνα ορθολογισμού στις πολιτικές εξελίξεις του δυτικού οικοδομήματος.

Οι μαρξιστές οικονομολόγοι δικαίως παρουσιάζουν τον "νεοφιλελευθερισμό" ως μία ιδεολογία που υποβλήθηκε από την άρχουσα τάξη για να εδραιώσει την επικράτησή του και στις άλλες κοινωνικές τάξεις!

Τα τελευταία 20 χρόνια ο νεοφιλελευθερισμός απέβαλε κάθε εναπομείναν ουμανιστικό στοιχείο στοχεύοντας  στην αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ολίγων, που θεωρούν εαυτούς εκτός κοινωνικής κλίμακας. Για το λόγο αυτό εντάσσει στις τάξεις του ανθρώπους από όλο το φάσμα της πολιτικής, που ξεκινά από την Άκρα Δεξιά και φτάνει μέχρι και στις αναθεωρητικές αριστερές ιδεολογίες. (π.χ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ακόμα και το ΚΚΕ, κλπ, που τελευταία εφαρμόζουν ακριβώς τις ίδιες τακτικές!)

Ο νεοφιλελευθερισμός του σήμερα είναι οξύτερος, χαρακτηρίζεται δε από μονεταριστική αριθμολογία και σχεδόν απορρίπτει την κεντρική ουμανιστική Αριστοτελική θεώρηση, ότι βασικός ρόλος της πολιτικής είναι: η διαρκής βελτίωση των όρων του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου και της προάσπισης του δικαιώματός του, στην ευτυχία.

Όταν κατέλαβαν την εξουσία η Μάργκαρετ Θάτσερ στη Βρετανία και ο Ρόναλντ Ρέϊγκαν στις ΗΠΑ άρχισαν να εφαρμόζουν άμεσα το μοντέλο Φρίντμαν: μείωσαν τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και στους πλούσιους, στραγγάλισαν τα συνδικάτα, προέβηκαν σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, μείωσαν τις κρατικές δαπάνες κλπ, κλπ. Η ίδια πολιτική  υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση του Τζίμυ Κάρτερ στις ΗΠΑ και του Τζιμ Κάλαχαν στη Βρετανία, αλλά και των μετέπειτα κυβερνήσεων ανεξάρτητα δημοκρατικής ή ρεπουμπλικανικής κατεύθυνσης.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Γερμανία, θέτοντας ως στόχο την Γερμανοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας! Και φυσικά τα κατάφερε!

Μέσω του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, επιβλήθηκαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, πολλές φορές δίχως δημοκρατική συναίνεση, όπως έκανε, λόγου χάριν, ο Σιμίτης όταν υπέγραψε τη συνθήκη του Μάαστριχτ και μας επέβαλε το Ευρώ, με πλαστά στοιχεία και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του λαού (δημοψήφισμα)

Η ελευθερία που προσφέρει ο νεοφιλελευθερισμός, που ακούγεται γοητευτική όταν εκφράζεται με γενικούς όρους, καταλήγει να σημαίνει την όλο και μεγαλύτερη ελευθερία της ολιγαρχίας και την όλο και μεγαλύτερη συμπίεση της μεγάλης λαϊκής μάζας.

Συνοψίζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα του νεοφιλελευθερισμού όπως αυτά έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο σύγχρονο κόσμο.

Ÿ     Το σύστημα αυτό όπως είπαμε απαιτεί πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ολοκληρωτική, δηλαδή, ελευθερία στη μετακίνηση κεφαλαίου, προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό επιτυγχάνεται με μείωση των μισθών, διάσπαση των εργαζομένων, μείωση των δικαιωμάτων των εργατών, και τερματισμό στους ελέγχους τιμών. Ακόμα και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες όπως εκπαίδευση και υγεία. Η ανισότητα εμφανίζεται ως ενάρετη με τον ισχυρισμό ότι η αγορά διασφαλίζει να παίρνει ο καθένας ότι του αξίζει.

Ÿ      Μείωση, ή εξάλειψη των οποιωνδήποτε κυβερνητικών παρεμβάσεων, οι οποίες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα κέρδη, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας στην εργασία.

Ÿ      Ιδιωτικοποίηση, πώληση δηλαδή των κρατικών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες επενδυτές. Δηλαδή,  τράπεζες, βιομηχανίες-κλειδιά, τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομους, διόδια, ηλεκτρισμό, σχολεία, νοσοκομεία, ακόμα και το νερό.

Ÿ     Εξαφάνιση της έννοιας του κοινού οφέλους ή της κοινότητας και αντικατάστασή του από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ÿ     Προώθηση της ιδέας του ατομικού συμφέροντος έστω και αν αυτό βλάπτει το συμφέρον ακόμα και των συγγενών ή φίλων. Η έννοια της ένταξης του ατομικού συμφέροντος στο γενικό συμφέρον είναι ανύπαρκτη στον νεοφιλελευθερισμό. 

Ÿ      Σύναψη διακρατικών συμφωνιών για την απελευθέρωση της διακίνησης των αγαθών. (Συμφωνίες NAFTA, TTIP, ΤΡΡ, CETA κλπ).

Οι TTIP και CETA είναι δύο εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά αντίστοιχα που έχουν στόχο την άρση όσων φραγμών έχουν απομείνει στο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών. Η TTIP είναι πιθανότατα για η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο, καθώς αφορά δύο χώρες που κατέχουν περίπου το 50% του παγκοσμίου ΑΕΠ και περίπου το 1/3 των εμπορικών συναλλαγών, από τη γεωργία και την κλωστοϋφαντουργία μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και τις υπηρεσίες. 

Η TTIP βάζει το διεθνές εμπόριο πάνω από τη δημοκρατία, τα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, ενώ δίνει υπερεξουσίες σε επιχειρήσεις και πολυεθνικά λόμπι ώστε να παρακάμπτουν κυβερνήσεις και νομοθεσίες αν κρίνουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους.

Τέλος ο νεοφιλελευθερισμός αποσκοπεί στη πλήρη παγκοσμιοποίηση, ενίσχυση και επέκταση των πολυεθνικών εταιριών, χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή πιο εύκολη πρόσβαση σε εξωτερικές χρηματοδοτήσεις για εταιρικούς και κρατικούς δανειζόμενους, παγκοσμιοποίηση της πληροφόρησης, και τέλος την πολιτική και πολιτισμική παγκοσμιοποίηση.

Να σημειώσουμε όμως εδώ, ότι η πολιτική και πολιτισμική παγκοσμιοποίηση είναι μεν γοητευτική, όμως δεν μπορεί να επιβληθεί μέσα από πολιτικές και ντιρεκτίβες και μάλιστα όταν αυτές ευρύνουν το οικονομικό χάσμα των τάξεων.

Η παγκοσμιοποίηση θα πραγματοποιηθεί από μόνη της μέσω της ισοκατανομής του πλούτου, της καταπολέμησης της αμάθειας, των προκαταλήψεων και του φανατισμού.   

Η μέχρι τώρα εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού είχε ολέθρια αποτελέσματα για τη μεσαία και κατώτερη οικονομική τάξη ωφελώντας παράλληλα τον πλούτο και την άρχουσα τάξη. Τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίσθηκαν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, (πραξικοπήματα, πτωχεύσεις, εξάρτηση από το ΔΝΤ κλπ) χωρίς να αφήσουν απέξω τις ΗΠΑ με την κρίση του 2007 και στη συνέχεια την Ευρωπαϊκή Ένωση με την κρίση και τα επακόλουθα της.

Σήμερα (στοιχεία ΟΟΣΑ 2021)  λιγότερο από το 1% των κατοίκων της Γής, κατέχει το 45,8% του παγκόσμιου πλούτου ενώ το 70% κατέχει λιγότερο από το 3%. Να σημειώσουμε ότι η ψαλίδα άνοιξε περισσότερο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δηλαδή οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι!   

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο νεοφιλελευθερισμός στη χώρα μας δεν εκφράζεται μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από τα άλλα κόμματα (κατά ένα βαθμό), συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παραπαίει μεταξύ Νεοφιλελευθερισμού και νεοαριστερισμού.

Με τον όρο «νεοαριστερός» χαρακτηρίζω τους αριστερούς που έχουν πια ξεχάσει τον πρωταρχικό τους στόχο που ήταν η υπεράσπιση και προστασία της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του λαού, απέναντι στο κεφάλαιο και έχουν μεταβληθεί σε αντιρατσιστές μιας κατεύθυνσης, πολυπολιτισμικούς, υπερασπιστές και προστάτες παντός περιθωριακού στοιχείου, λαθρομεταναστών, υποκουλτούρας, και υποκριτικού ουμανισμού, αποκαλώντας όσους έχουν διαφορετική άποψη, «φασίστες» χωρίς βέβαια να κατανοούν την πραγματική έννοια του όρου.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, με προεξάρχουσα την Ελλάδα. οφείλεται στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής από τη νομενκλατούρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ντόπιους υποστηρικτές της ένας από τους οποίους είναι, φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης!  

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να χτυπηθεί το τέρας του νεοφιλελευθερισμού το οποίο μαζί με την οικονομική και την δήθεν πολιτισμική παγκοσμιοποίηση αγκαλιάζει, την άρχουσα τάξη, πολιτικούς, ιδεολογίες, και όπως είπαμε, έχει οπαδούς από την Συντηρητική Νέα Δεξιά έως την Νέα Αριστερά και τον Ατομικιστικό Αναρχισμό. Μεγάλοι αρωγοί του συστήματος είναι οι πανίσχυρες εταιρίες της πληροφόρησης των οποίων τα προϊόντα κρατάνε τον κόσμο σε αποχαύνωση και τον κατευθύνουν.

Η πανδημία που προκλήθηκε από τον ιό cov-sars-2, ανεξάρτητα αν αυτός είναι κατασκευασμένος ή φυσικός, ευνοεί, την επιβολή του νεοφιλελευθερισμού, με τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την καταπολέμησή του. Είναι ένα μεγάλο πείραμα ελέγχου των μαζών και μέσω του φόβου.Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου οικονομικού Φόρουμ Klaus Swamp έγραψε το περίφημο βιβλίο του με τίτλο «Covid 19, η μεγάλη επανεκκίνηση» (εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ) Στο βιβλίο του προτείνει ένα υπερ-νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, που θα στηρίζεται κυρίως στη δημιουργία  υπερμεγεθών  ιδιωτικών εταιριών που θα διαχειρίζονται τον παγκόσμιο πλούτο!  Αυτό βέβαια απαιτεί την πλήρη υποταγή των εργαζομένων. Η υποταγή θα επιτευχθεί μέσω της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης! (Αυτοματοποίηση μέσω κυβερνοχώρου)

Ο Κλάους Σβάμπ μαζί με τον Μπίλ Γκέιτς ήταν οι μόνοι μη κρατικοί ηγέτες που κλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής των G20 που έγινε το Νοέμβριο του 2022, στο Μπαλί της Ινδονησίας!!!

Ήδη μέσω του κυβερνοχώρου οι πολίτες δεσμεύονται όλο και περισσότερο.

Η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Ευρώ είναι πλέον πραγματικότητα και θα αρχίσει τον ερχόμενο Οκτώβριο. Στο τέλος του 2027 θα πάψει να υπάρχει ρευστό χρήμα. Το χρήμα πλέον θα είναι ηλεκτρονικό και θα ελέγχεται από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει τελειωτικό έλεγχο των πολιτών, καθώς η ΕΚΤ θα είναι αυτή που θα σου υποδεικνύει τι να κάνεις το χρήμα σου! Για παράδειγμα: Λόγω έλλειψης σιτηρών θα επιτρέπεται μόνο ένα ψωμί την ημέρα, αν πας να αγοράσεις δεύτερο δεν θα υπάρχουν χρήματα στο ηλεκτρονικό σου πορτοφόλι.

Τα παραπάνω δεν είναι θεωρίες συνομωσίας! Είναι η ωμή πραγματικότητα που θα βρούμε μπροστά μας. Είναι ο νεοφιλελευθερισμός!   

Η ανισότητα ήταν πάντα ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των καπιταλιστικών κοινωνιών, αλλά οι άνθρωποι ήταν διατεθειμένοι να την ανέχονται, όσο αισθανόταν ότι η ποιότητα ζωής τους βελτιωνόταν, ότι οι ευκαιρίες τους επεκτείνονταν και ότι μπορούσαν να περιμένουν ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν καλύτερα από αυτούς. Όταν αυτό έπαψε να ισχύει κατά τις τελευταίες δεκαετίες, άρχισε να διαμορφώνεται μια διαρκώς αυξανόμενη αντίληψη ότι το σύστημα είναι άδικο και δεν δουλεύει προς το συμφέρον της πλειοψηφίας των ανθρώπων. 

Τώρα με την πανδημία αλλά και την κλιματική αλλαγή ίσως οι κυβερνήσεις καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν ρώτα και να γυρίσουν πίσω στο Κευνσιανό μοντέλο, δηλαδή στον κρατικό παρεμβατισμό προς όφελος των πολιτών.

Προς το παρόν όμως δεν έχουμε τέτοια δείγματα, το αντίθετο μάλιστα,

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθαρός οπαδός του νεοφιλελευθερισμού και μάλιστα του απάνθρωπου Γερμανικού μοντέλου, του Κλάους Σβαμπ, βρήκε την ευκαιρία, εκφοβίζοντας τον κόσμο με τον κορωνοϊό, πρώτο και κύριο θέμα των συστημικών ΜΜΕ, να περάσει καθαρά αντιλαϊκούς νόμους χωρίς, σχεδόν, καμία αντίδραση. Έτσι πέρασε ο πολεοδομικός νόμος, οι δασικοί χάρτες, ο πτωχευτικός νόμος και τέλος ο τερατώδης εργασιακός νόμος και έπονται και άλλοι όταν επανεκλεγεί!  Όλοι αυτοί οι νόμοι ευνοούν τους κεφαλαιούχους και μεσοπρόθεσμα, θα εξαφανίσουν τη μεσαία τάξη.    

Η ελπίδα αντίστασης του λαού σχεδόν εκμηδενίσθηκε καθώς υφίσταται (και κυρίως οι νέοι)  συνεχή αποπροσανατολισμό, από τα αγορασμένα από τους νεοφιλελεύθερους σχηματισμούς (πολυεθνικές εταιρίες) ΜΜΕ ενώ το διαδίκτυο μας βομβαρδίζει καθημερινά με ηθικές που εξυπηρετούν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Η ελπίδα για αλλαγή της πορείας της ζωής μας μέσω εκλογών συστέλλεται, καθώς το σύστημα απαιτεί ελαχιστοποίηση της κρατικής δικαιοδοσίας που τελικά καταλήγει να γίνεται, στην πραγματικότητα, στέρηση των πολιτικών μας δικαιωμάτων.

Βέβαια με την πλύση εγκεφάλου που υφίστανται κυρίως οι νέοι από τα τεχνολογικά επιτεύγματα και αυτή η ελπίδα για ξεσηκωμό εκμηδενίζεται! Έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο! Βεβαίως το σύστημα αυτό θα αυτοκαταργηθεί, αλλά αυτό δεν θα γίνει πριν περάσει τουλάχιστον μια 20ετία!

Ελπίζω να διαψευστώ!