Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΑΦΑΛΕΣ
Μέρος Α’

Ο κόλπος των Αφαλών στο Βόρειο τμήμα της Ιθάκης είναι από τις ωραιότερες τοποθεσίες του νησιού.
Συνδυάζει τις υπέροχες παραλίες του Πλατυνάμμου με τα απότομα βράχια και την οργιώδη βλάστηση στο Περιβόλι και το Κεραμαριό, σε μια τέλεια αρμονία σχηματισμών και χρωμάτων.


Στο βάθος του κόλπου δεσπόζει η παραλία «Αφάλες» που αποτελεί την  κύρια πλαζ του χωριού Πλατρειθιά και της γύρω περιοχής.
Αντικρίζοντας τις Αφάλες νοσταλγούμε τον καιρό εκείνο που παιδιά κατηφορίζαμε το μονοπάτι για να φτάσουμε εκεί και να ξειδρώσουμε με μια βουτιά!


Βλέπετε εδώ μάθαμε μπάνιο εμείς οι Πλατρειθιώτες, εδώ συνεχίζουμε να κολυμπάμε ακόμα, στα καταγάλανα νερά της ασπράδας και της Πάπιας, ενώ κάποιοι που  αντέχουν ακόμα πάνε κολυμπιτά μέχρι την Αξόπετρα και ακόμα παραπέρα, στη Γανή. Κάποτε πηγαίναμε ακόμα και στο Κάθισμα, για να φάμε σύκα και να πιούμε το γάργαρο νεράκι πού κύλαγε ανάμεσα στους δύο μεγάλους βράχους. Από το Κουτουπάκι μάθαμε να βουτάμε ενώ τα πρώτα μας ψάρια τα πιάσαμε στο μικρό Κουτουπάκι με ένα ψαροντούφεκο με … ελατήριο…

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο «Όνειρο στο κύμα» :

  ανάμεσα εις τους βράχους, όπου εσχημάτιζε χιλίους γλαφυρούς κολπίσκους και αγκαλίτσες το κύμα, όπου αλλού εκυρτώνοντο οι βράχοι εις προβλήτας και αλλού εκοιλαίνοντο εις σπήλαια· και ανάμεσα εις τους τόσους ελιγμούς και δαιδάλους του νερού, το οποίον εισεχώρει μορμυρίζον, χορεύον με άτακτους φλοίσβους και αφρούς, όμοιον με το βρέφος το ψελλίζον, που αναπηδά εις το λίκνόν του και λαχταρεί να σηκωθή και να χορεύση εις την χείρα της μητρός που το έψαυσε  είδα την ακρογιαλιάν που ήτον μεγάλη χαρά και μαγεία, και την “ελιμπίστηκα”, κ' ελαχτάρησα να πέσω να κολυμβήσω….    
Έτσι και μείς λαχταρούσαμε να πέσουμε να κολυμπήσουμε τσ’ Αφάλες! 


Η πλαζ δεν αποτελείται από άμμο αλλά από ψιλά βότσαλα και λεία βραχάκια, ανάμεσα στα οποία μπορεί κάποιος να στήσει την ομπρέλα του για να προφυλαχθεί από το δυνατό ήλιο. Μπορεί να μην είναι η ιδανική παραλία από την άποψη του εδάφους αλλά το τοπίο που ξετυλίγεται μπροστά σου, και τα πεντακάθαρα νερά όχι μόνο σε αποζημιώνουν αλλά σου προκαλούν ανείπωτη ευφορία! 


Εδώ οφείλομε να πούμε ότι, επειδή η παραλία βλέπει την ανοικτή θάλασσα της Μεσογείου, κάποιες φορές όταν φυσάει βοριάς δημιουργείται κυματισμός όχι όμως δυσάρεστος και σπάνια τους καλοκαιρινούς μήνες.   


Έτσι λοιπόν δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο λούονται εδώ εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο και απολαμβάνουν αυτό το θείο δώρο της φύσης.  

Εδώ λοιπόν βρεθήκαμε τις προάλλες και βγάλαμε τις φωτογραφίες που βλέπετε.  


Μέρος Β’    
 
(Κάποιοι που δεν τους αρέσουν να θίγονται τα κακώς κείμενα ας μη συνεχίσουν την ανάγνωση)

Όμως υπάρχουν και αυτοί που μπροστά στο ατομικό τους συμφέρον δεν υπολογίζουν, όχι το τοπίο όχι αυτούς που θέλουν να το απολαύσουν αλλά ούτε αυτή καθ’ αυτή τη φύση την οποία παραβιάζουν ενίοτε κατά τον πιο βάναυσο τρόπο….
Το χειμώνα η περιοχή συγκεντρώνει μεγάλο όγκο όμβριων υδάτων που αιώνες εκβάλλονταν στη θάλασσα από το ανατολικό μέρος της παραλίας όπου υπήρχε και νερόμυλος κάποια απομεινάρια του οποίου γλίτωσαν από τους σεισμούς του 53.
Τα νερά στα δεξιά όπου και ο νερόμυλος
Ξαφνικά εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια τα νερά άρχισαν να τρέχουν και από το Δυτικό μέρος της παραλίας, δημιουργώντας μάλιστα και ένα ωραίο καταρράχτη. 
Όμως ο καταρράχτης ήταν η απόληξη των νερών που κατάτρωγαν τη γη με αποτέλεσμα την τεράστια κατολίσθηση που έγινε πρόπερσι το χειμώνα με αποτέλεσμα να καταστραφεί η σκάλα που οδηγούσε στην παραλία και να χωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας.
 Ο δήμος τότε κατασκεύασε ξύλινη συμπληρωματική σκάλα χωρίς όμως να ερευνήσει τα αίτια της κατολίσθησης.
Έτσι  τον επόμενο χειμώνα έγινε δεύτερη κατολίσθηση που οδήγησε στην εξαφάνιση του 1/3 της αριστερής παραλίας. 
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχει ήδη αποσπασθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι το οποίο, είναι βέβαιο ότι, θα κατολισθήσει, με τις πρώτες δυνατές βροχές, καταστρέφοντας και το υπόλοιπο μέρος. 
 Πηγαίνετε εδώ να δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:

Ηλίου φαεινότερο ότι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση και μάλιστα σοβαρή. Στο συμπέρασμα αυτό κατάληξε και ο ιδικός γεωλόγος τον οποίο έστειλε η περιφέρεια μετά την δημοσίευσή μας. Δείτε εδώ:

Και να ή συνέχεια: Από πού λέτε έρχονταν τα ορμητικά νερά του καταρράκτη που βλέπεται παρακάτω;

Από ένα αγωγό τεραστίων διαστάσεων ο οποίος δεν φαίνονταν παρά μόλις πριν μερικές μέρες αφού παρασύρθηκε ο θάμνος που τον έκρυβε. Από τον αγωγό αυτό βγαίνουν σήμερα λίγα ακάθαρτα νερά (λήμματα;) και καταλήγουν δίπλα στους λουόμενους!  
Δείτε τον:
·        Ποίος κατασκεύασε τον αγωγό;
·        Τι εξυπηρετεί;
·        Τι είδους νερά ή υγρά εκβάλει στην παραλία, ακριβώς εκεί που λούεται ο κόσμος.
·        Ποίος έδωσε άδεια να κατασκευασθεί ο αγωγός αυτός;
·        Μπορεί όποιος θέλει να οδηγεί ακάθαρτα νερά, σε μια παραλία-πλαζ που λούονται εκατοντάδες άνθρωποι και κυρίως μικρά παιδιά;
·        Τι ρόλο μπορεί να έπαιξε η κατασκευή του αγωγού στην κατολίσθηση;
·        Τι είδους έργα έχουν γίνει και με τι άδειες 

Στα παραπάνω ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν ο Δήμαρχος ο Έπαρχος αλλά και ο Εισαγγελέας.
Απαιτούμε να μας πληροφορήσουν ο Δήμαρχος και ο Έπαρχος καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης:
1.    Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για να αποφευχθεί η παραπέρα κατολίσθηση και οριστική καταστροφή του αριστερού μέρους της παραλίας. 
2.    Απαιτούμε άμεση Εισαγγελική παρέμβαση ώστε να διαπιστωθούν αξιόποινες πράξεις και να αποδοθούν ευθύνες!

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την παραλία μας αλλά και καμία παραλία στα χέρια συμφερόντων όποια και να είναι αυτά και όθεν και αν προέρχονται !