Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

 

Ο κυκλώνας «Ιανός» ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στην ιστορία των έντονων φυσικών φαινομένων στην Ελλάδα.

Η συκιά που έφτεψε ο Νόνος μου το 1886, έστεκε εκεί περήφανη, σχεδόν ενάμισι αιώνα. Ξεριζώθηκε από τον Ιανό τα ξημερώματα της 28ης του Σεπτέμβρη 2020.

Ποτέ δεν είχε μετρηθεί στην Ελλάδα άνεμος 161 Km/h, δηλαδή κυκλώνας κατηγορίας F2. Ο κυκλώνας αυτός προκάλεσε τεράστιες ζημίες στο νησί μας, τόσο στα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τα σκάφη, όσο και στις υποδομές.

          Οι «αρμόδιοι» έσπευσαν να έρθουν αμέσως βεβαιώνοντας μας για την «άμεση αποκατάσταση των ζημιών….» Και τα ΜΜΕ από κοντά!

          Στις 29-09-2020, σε μια κίνηση καθαρά μιντιακή, υπέγραψαν το Νόμο 4728/2020 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 186/29.09.2020
(Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός»….)




Ανακοινώθηκαν, δια στόματος Χρήστου Σταϊκούρα, εννέα βασικά μέτρα για τους πληγέντες από τον κυκλώνα τα οποία ισχύουν και για την Ιθάκη.

 Και τα οποία είναι:

 1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από έντονα καιρικά φαινόμενα, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν απαλείφονται, απλά αναστέλλεται η πληρωμή τους)

 


2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή

Μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Περιφέρειες και τους Δήμους, θα καταβληθούν χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:

Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.

• Εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.

• Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.

Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ποσά ισχύουν για την πρώτη κατοικία και ΟΧΙ την εξοχική, δηλαδή πρέπει να είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Ιθάκης)

 


3. Αποζημιώσεις σε υποδομές.

Το Υπουργείο Υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα διαθέσει, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί. (Ήδη έχει ξεκινήσει η επισκευή του δρόμου στα Δεξά και θα ακολουθήσει αυτή στον Αετό!)

 4. Αποζημιώσεις σε αγρότες.

Μέσω του ΕΛΓΑ, θα προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι πιστώσεις θα διατεθούν άμεσα, από το τακτικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών. (Δεν αφορά την Ιθάκη)

 5. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της θεομηνίας, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

(Το πώς ορίζονται τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ΔΕΝ διευκρινίζεται)


 
6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30% - 70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα.

Απαιτείται, και θα υπάρξει, έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών. Το ύψος της επιχορήγησης βαραίνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. (Δεν υπάρχουν επιπλέον διευκρινήσεις για το τι περιλαμβάνει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο)

 


7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Με την απόφαση οριοθέτησης περιοχών, παρέχεται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, μέσω της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η στεγαστική συνδρομή παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσης ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

Η κρατική αρωγή επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. (Δεν αφορά την Ιθάκη)

 8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί. (Αφορά συμφωνία πολιτών με τις Τράπεζες)

 


9. Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙV, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.

--------------------------

Βεβαίως παραμένει το ερώτημα:

Θα υλοποιηθούν τα παραπάνω μέτρα ώστε να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι πληγέντες και πόσο σύντομα; Ή μήπως η υφιστάμενη γραφειοκρατία θα ροκανίσει την όποια αποζημίωση! Εδώ απαιτείται μελέτη μηχανικού για τις ζημίες στα σπίτια (επισκευή στέγης, επισκευή ταβανιών, πατώματα κλπ) Ποιος θα πληρώσει το μηχανικό;

Έρχεται χειμώνας και κάποια σπίτια, ενδεών συμπολιτών, παραμένουν άστεγα! Οι επιχειρηματίες έχουν χρήματα για να εκκινήσουν την επιχείρησή τους δεδομένης της μείωσης των εσόδων τους λόγω κορωνοϊού; Πως θα ζήσουν οι επαγγελματίες αλιείς των οποίων τα σκάφη καταστράφηκαν;

Προσοχή:

Οι πληγέντες πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Δήμο ώστε να γίνει η σχετική επιθεώρηση από τα αρμόδια όργανα. Η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων είναι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2020.

Οι ιδιοκτήτες σκαφών που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημίες πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση στο Λιμεναρχείο.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο μπορούν να αποζημιωθούν μόνο οι επαγγελματίες αλιείς. Τόσο ο Έπαρχος όσο και ο Δήμαρχος προσπαθούν να εντάξουν στις αποζημιώσεις και τους ερασιτέχνες. Ο Υπουργός εμπορικής ναυτιλίας που επισκέφτηκε το νησί μας είδε λέει, θετικά την πρόταση.

Πάντως από την πληθώρα των μανδαρίνων που επισκέφτηκε το νησί μας μόνο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, προς τιμή της, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή! 

Το ερώτημα εδώ που προκύπτει είναι ποιος θα εκτιμήσει τις ζημίες των σκαφών; Χρειάζεται ειδικός νηογνώμων! Ποιος θα τον πληρώσει; 

Έχει άραγε αλλάξει κάτι και όντως θα υπάρξουν αποζημιώσεις; Αμφιβάλω! Εύχομαι να διαψευστώ!