Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ : ΑΓΑΠΗ Ή ΜΙΣΟΣ;

           
    Ακόμα και σήμερα, στον κόσμο της πληροφόρησης του διαδικτύου και της αναζήτησης, υπάρχουν αυτοί που ζουν στο δικό τους κόσμο. Ένα κόσμο ψεύδους και υποκρισίας, αποπροσανατολισμού και σκοταδισμού, απομάκρυνσης από τις πραγματικές πανανθρώπινες αξίες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι παντελώς απρόθυμοι να συμφιλιωθούν με την απλή ιστορική πραγματικότητα.
     Δηλώνουν φανατικοί Έλληνες πατριώτες, υπερασπιστές της πατρίδας της οικογένειας και της ορθόδοξης πίστης και έχουν ως κορωνίδα της ιστορίας τον πολιτισμό των αρχαίων προγόνων μας.
     Αρνούνται να διαβάσουν την πραγματική ιστορία και όχι αυτή που διδάσκονται στα σχολεία!
     Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι ο χριστιανισμός και δη οι ανατολικοί (κατόπιν ορθόδοξοι), ήταν εκείνοι που κατέλυσαν τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εθνικούς, λεηλάτησαν, γκρέμισαν και έκαψαν οτιδήποτε σηματοδοτούσε το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα! Το χειρότερο ήταν το κάψιμο των βιβλίων, μέσα στα οποία υπήρχε ανείπωτη γνώση, όχι μόνο από τον Ελληνικό πολιτισμό, αλλά και από άλλους προγενέστερους. Ο χριστιανισμός έφερε την ανθρωπότητα εκατοντάδες αιώνες πίσω.
     Ο Καρλ Σαγκάν διάσημος Αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός, είπε ότι αν δεν είχε καταλυθεί ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός, αυτή τη στιγμή θα ταξιδεύαμε στ’ αστέρια. (https://youtu.be/bosc2YQQZFM)
     Δεν υπήρξε ποτέ Ελληνορθόδοξος πολιτισμός. Δεν υπάρχει Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός.  Η ανατολική εκκλησία, αργότερα ορθόδοξη (μετά το σχίσμα του 1054), εξόντωσε τον Ελληνικό πολιτισμό.
     
ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

          Οι διωγμοί των  Ελλήνων και του πολιτισμού τους άρχισε την εποχή του Flavius Valerius Aurelius Constantinus κοινώς Μεγάλου Κωνσταντίνου και της μάνας του Flavia Iulia Helena Augusta, επίσης γνωστή ως «Αγία Ελένη», το έτος 314μ.χ. όταν κτίσθηκε η πρώτη χριστιανική Βασιλική.
Αν και ο Φλάβιους Κωνστάντινους με το διάταγμα των Μεδιολάνων (σημερινό Μιλάνο) το 313 κηρύσσει ανεξιθρησκία, δέκα χρόνια μετά ξεκινάει τον διωγμό των Ελλήνων.      Καταστρέφει το μαντείο του Απόλλωνα στη Μίλητο και υποβάλει σε βασανιστήρια τους ιερείς. Και οι διωγμοί και οι καταστροφές των αρχαίων αριστουργημάτων συνεχίζονται. Ο για μας «Άγιος» Κωνσταντίνος καθ’ υπόδειξη της μητέρας του «Αγίας» Ελένας, δολοφονεί το γιό του Κρίσπο και καίει ζωντανή τη γυναίκα του Φαύστα. (για το λόγο αυτό οι καθολικοί δεν τον αγιοποίησαν σε αντίθεση με τους ορθόδοξους)
     Μετά τον Κωνσταντίνο οι γιοί του Κώνστας και Κωνστάντιος ο Β’ (οπαδός του Αρειανισμού και μετριοπαθέστερος των αδελφών του) εντείνουν τους διωγμούς καίγοντας και καταστρέφοντας. Ανοίγουν τη Σκυθούπολη (σημερινή Bei She’an στο Ισραήλ) όπου μαρτυρούν και θανατώνονται εκατομμύρια Έλληνες από τους ιεροεξεταστές Παύλο και Μόδεστο.


ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ
     Μικρή ανάπαυλα υπήρξε επί αυτοκράτορα Flavius Claudius Julianus γνωστότερος ως Ιουλιανός ο παραβάτης. Ο Ιουλιανός υπήρξε αξιοσημείωτος φιλόσοφος και συγγραφέας στην ελληνική γλώσσα και ο οποίος κήρυξε πλήρη ανεξιθρησκία και αναβίωσε τις φιλοσοφικές Ελληνικές σχολές.  Είχε πει το περίφημο: «Ημίν ανήκουσιν η ευγλωττία και αι τέχναι της Ελλάδος και η των Θεών αυτής λατρεία, υμέτερος δε κλήρος εστί η αμάθεια και η αγροικία και ουδέν πλέον» Ο νόμος του Ιουλιανού προέβλεπε την απόλυτη ελευθερία και το δικαίωμα των παιδιών να ακολουθήσουν την κατεύθυνση που αυτά επιλέγουν: «Τους μὲν καθ’ ηγεμόσι καὶ διδασκάλοις οὐτως ὶκοινὸς κεῖται νόμος· ὁ βουλόμενος δ’ ὲτῶν νέων φοιτᾶ νοὐ κἀποκέκλεισται. Οὐδὲ γὰρ εἰκὸς οὐδὲ εὔλογον ἀγνοοῦντας ἔτι τοὺς παῖδας ἐφ' ὅ,τι τρέπωνται, τῆς βελτίστης ἀποκλείειν ὁδοῦ, φόβῳ τοῦ καὶ ἄκοντας ἄξειν ἐπὶ τὰ πάτρια·[...]»  
     Οι σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν τον Ιουλιανό ως ένα από τους ικανότερους αυτοκράτορες σε όλη την ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Γάλλος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Βικτωρ Κουζέν (1792 - 1867) έγραψε: ολόκληρος ο κόσμος της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας τερματίσθηκε ουσιαστικά με τον θάνατο του Ιουλιανού. Η πραγματική ιστορία αφιερώνει στον βίο του Ιουλιανού εκατοντάδες βιβλία ενώ αυτή του σχολείου δυστυχώς και κατ’ απαίτηση της εκκλησίας, του αφιερώνει μία παράγραφο όπου τον μαθαίνουμε ως: «Ιουλιανός ο παραβάτης».  Ο Ιουλιανός, δυστυχώς για την ανθρωπότητα, δολοφονήθηκε άνανδρα από τον χριστιανό ακόλουθο του σε ηλικία μόλις 32 ετών!
     Ο διάδοχος του Ιουλιανού Flavius Claudius Iovianus, αναιρεί όλα τα περί ανεξιθρησκίας και ελευθερίας διατάγματα του Ιουλιανού και επαναφέρει τον χριστιανισμό. Οι επόμενοι αυτοκράτορες εξαπολύουν τεράστιο διωγμό κατά των εθνικών στη Ρώμη και Ελλάδα και καίνε τη βιβλιοθήκη της Αντιόχειας.


ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ
      Ο επόμενος Flavius Theodosius Augustus (347 - 395), γνωστός ως « Μέγας Θεοδόσιος» στις 27 Φεβρουαρίου του 380 αναγνωρίζει τον Χριστιανισμό ως την επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας και στις 8 Νοεμβρίου του 392, θέτει εκτός νόμου τις αρχαίες θρησκείες απαγορεύει με ποινή θανάτου, κάθε μορφή λατρείας των Θεών και δίνει εντολή να καταστραφεί οτιδήποτε είχε σχέση με την αρχαία θρησκεία. Το 392 καταστρέφει το μεγάλο ναό του Σέραπι στην Αλεξάνδρεια. Ακολουθεί το παράρτημα της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. (ότι απέμεινε από την περίφημη βιβλιοθήκη το έκαψαν οι Μουσουλμάνοι). Υπολογίζεται ότι μόνο το 8% των βιβλίων σώθηκαν.
     Ο Θεοδόσιος διορίζει έπαρχο Ανατολής τον φανατικό Ίβηρα, Μάτερνο Κυνήγιο που επιστρατεύει, σε συνεργασία με τους ανά τόπους επισκόπους, στρατιές μοναχών και λαϊκών για την καταστροφή των Εθνικών Ναών της βορείου Ελλάδος και της Μικράς Ασίας. 
Ο ΑΛΑΡΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
     
     Ο Κυνήγιος μαζί με τον επίσκοπο «Άγιο» Μάρκελλο, καταστρέφουν αμέτρητα Ιερά. Ανάμεσά τους και ο Ναός της Εδέσσης, τα Καβείρεια της Ίμβρου, το Διδυμαίο Ιερό, όλα τα Ιερά της Παλμύρας, κ.ά.
     Οι διάδοχοι του Θεοδόσιου, γιοί του, Ονώριος και Αρκάδιος δεν κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν τον Βάρβαρο Βησιγότθο, Αλάριχο, (Χριστιανός της αίρεσης του Αρείου), ο οποίος επιδράμει κατά της Ελλάδος και καταστρέφει οτιδήποτε είχε απομείνει από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό θανατώνοντας δεκάδες χιλιάδες Έλληνες … στο όνομα του Χριστού. 
     Το έτος 429 γίνεται η δήωση του Παρθενώνα των Αθηνών και σφάζονται οι ιερείς του ναού. https://www.youtube.com/watch?v=ykloZz5z8xc


     Μέσα στον Παρθενώνα κτίζεται ο χριστιανικός ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας αρχικά και Παναγιάς της Αθηνιώτισσας αργότερα ενώ το Ερεχθείο γίνεται ναός του Σωτήρος Χριστού. Ανάμεσά τους κτίστηκε ναός της Αγίας Τριάδας, ενώ τα Προπύλαια διαμορφώθηκαν σε ναό των Αρχαγγέλων.
     Κατά τη μετατροπή του σε χριστιανικό ναό ο Παρθενώνας υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία του, πολύ μεγαλύτερες κι’ από του ναυάρχου Φραγκίσκο Μοροζίνι, που χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι από την ορθόδοξη προπαγάνδα στην επιχείρηση απόκρυψης των προγενέστερων εκτεταμένων χριστιανικών καταστροφών.


Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΘΗΝΙΩΤΗΣΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 
(Αναπαράσταση)
     Και οι διώξεις των Ελλήνων συνεχίζονται από τον, αυτοκράτορα Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus Augustus, περισσότερο γνωστό ως Ιουστινιανό τον Α’, ο οποίος ναι μεν υπήρξε από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, αλλά συγχρόνως υπήρξε, μαζί με τη σύζυγό του τη γνωστή Θεοδώρα, σκληρός και αδίστακτος ενάντια στους εθνικούς. Ο Ιουστινιανός διέταξε την αφαίρεση των καλυτέρων μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά και άλλων σπουδαίων αρχαίων ναών, όπως των Δελφών, της Μιλήτου, της Εφέσου κ.α. και τη μεταφορά τους στην Κωνσταντινούπολη για την ανέγερση της Αγίας Σοφίας.

ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΑ 
     Το δόγμα του Ιουστινιανού (Ιουστινιάνειος Κώδικας) «Μία Αρχή, Μία Θρησκεία, Ένας Νόμος» Ίσχυσε καθ’ όλη την διάρκεια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πίστευαν ότι κάθε παρέκκλιση από το καθιερωμένο εκάστοτε θρησκευτικό δόγμα ήταν πολιτικό έγκλημα, γιατί έθετε σε κίνδυνο την ενότητα και κλόνιζε τα θεμέλια του κράτους. Για τον λόγο αυτόν,διώκονταν αμείλικτα όχι μόνο οι θρησκευτικές παρεκκλίσεις αλλά και οι φιλοσοφικές ιδέες, πού κατά την κρίση των ιεραρχών, δεν συμφωνούσαν απόλυτα με την Αγία Γραφή. Ή ανοχή άλλης άποψης ήταν αδιανόητη.
     Οι Έλληνες ειδικώς, πού είχαν τότε τις δικές τους θρησκευτικές απόψεις αλλά και πολλές και ποικίλες φιλοσοφικές ιδέες, υπέστησαν φοβερές διώξεις. Όπως είπαμε σφαγιάστηκαν, σύρθηκαν στη δουλεία, πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα, οι περιουσίες τους δημεύτηκαν, οι ναοί, τα σχολεία, τα θέατρα, τα στάδια και τα γυμναστήρια κλείστηκαν. Απαγορεύθηκε στους Έλληνες δασκάλους να διδάσκουν. Κάηκαν όλες, σχεδόν, οι βιβλιοθήκες και χάθηκαν γνώσεις και εμπειρία εκατοντάδων αιώνων. 


Ιουστινιάνειος Κώδικας
     Απαγορεύθηκε ακόμα και το όνομα «Έλληνας» το οποίο έγινε συνώνυμο του απόβλητου του τιποτένιου του εγκληματία!
     Όλα τα παραπάνω δεν τα πραγματοποίησε η Παπική εκκλησία αλλά η Ανατολική Ορθόδοξη εκκλησία. Το σχίσμα των δύο εκκλησιών έγινε το 1054, όμως οι εκκλησίες είχαν στην πραγματικότητα χωρισθεί δύο αιώνες πριν. Μπορεί η Παπική εκκλησία να ευθύνεται για τις σταυροφορίες, τα βασανιστήρια, τους ιερούς πολέμους κλπ, αλλά η ορθόδοξη εκκλησία είναι η πρώτη διδάξασα!  
     
     Τα χρόνια που ακολούθησαν συντελέσθηκε η οριστική καταστροφή της Ελλάδας και του πολιτισμού της από τους βάρβαρους επιδρομείς.
     Γύρω στον 8ο αιώνα εμφανίζεται πανούκλα η οποία αποδεκατίζει την Πελοπόννησο. Το έργο της πανούκλας συνεχίζουν Σαρακηνοί πειρατές, για την αντιμετώπισή των οποίων ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Ε’ φέρνει ορδές Σλάβων (τους Μίληγγες και τους Εζερίτες), που εγκαθίστανται κυρίως στη Πελοπόννησο και αλιώνουν τον αμιγές Ελληνικό στοιχείο. Σλαβικά ονόματα χωριών υπάρχουν ακόμα στην Πελοπόννησο, (Σίστοβα, Στερνίτσα, Μπόροβα κλπ)  
     Τον 11ο αιώνα επιδράμουν οι σταυροφόροι υπό τις ευλογίες του Πάπα Ουρβανού Β’, για να ελευθερώσουν δήθεν τους Αγίους Τόπους από τους Άραβες κατακτητές.
     Τον 12ο αιώνα η Ελλάδα γίνεται βορρά Γότθων, Βάνδαλων, Αράβων κ.ά.
ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
     Τον 13ο αιώνα (1201-1204) οι σταυροφόροι της 4ης σταυροφορίας καταλαμβάνουν ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και την Κωνσταντινούπολη.
     Τον 14ο αιώνα οι Καταλανοί μισθοφόροι καταστρέφουν ή αρπάζουν ότι είχε απομείνει.
     Το 1453 η Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια των τούρκων και ακολουθεί η 400χρονη σκλαβιά κατά τη διάρκεια της οποίας η χριστιανική εκκλησία συμμάχησε με τον κατακτητή και μεταβλήθηκε σε φοροεισπράκτορα. Γνωστοί είναι οι ευσεβείς χριστιανοί προύχοντες ή προεστοί ή κοτζαμπάσηδες (kocabaṣı: επικεφαλής) συνεργάτες των Τούρκων στη διοίκηση των ραγιάδων. Ο Άγγλος περιηγητής Sir William Gell (1777 – 1836) αναφέρει ότι: «Ο ραγιάς φοβόταν πιο πολύ τους καλόγερους από τους Τούρκους». Ο απαγχονισθείς Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ ήταν πειθήνιο όργανο του σουλτάνου, αφόρισε το Ρήγα Φεραίο, την επανάσταση και τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και πολλούς άλλους επαναστάτες. Οι τούρκοι τον κρέμασαν για να κάμψουν το φρόνημα των επαναστατών. Το λάβαρο της επανάστασης, η Αγ. Λαύρα, το κρυφό σχολειό, είναι ανύπαρκτα. 

Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟ
     Η παιδεία κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν όχι μόνο ελεύθερη αλλά στα σχολεία διδάσκονταν μαθηματικά, φυσική, χημεία και αρχαία Ελληνική φιλοσοφία. Η εκκλησία παρέβαλε προσκόμματα στην παιδεία. Φέρνω σαν παράδειγμα την καταδίκη του θεολόγου, ιεροδιδάσκαλου Μεθόδιου Ανθρακίτη, πρωτοπόρου Έλληνα διαφωτιστή, που καταδικάστηκε από το Πατριαρχείο και φυλακίστηκε στις 30-11-1723, γιατί δίδασκε αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και γεωμετρία. Τα δοκίμια και τα βιβλία του κάηκαν δημοσίως. (Αποκαταστάθηκε με παρέμβαση των … Τούρκων).
     Να σημειώσουμε όμως εδώ ότι υπήρξαν πολλοί ιερωμένοι που συνέβαλαν τα μέγιστα στον ξεσηκωμό των Ελλήνων…..
--------------

ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ - ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
     Αξίζει όμως να αναφερθούμε,εν συντομία, και στις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τους χριστιανούς της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
     Η Ιερά Εξέταση ιδρύθηκε επίσημα το 1231 από τον πάπα της Ρώμης Γρηγόριο ΙΧ. (Στη Γαλλία υπήρχε ήδη από τον 12ο αιώνα). Σκοπός της ήταν να επιβάλει την χριστιανική καθολική πίστη, στους άπιστους, στους αιρετικούς στους αποστάτες, αλλά και στους ερευνητές (π.χ. Γαλιλαίος, Τζορντάνο Μπρούνο κλπ). Οι ιεροεξεταστές ήταν ιερωμένοι και η «εξέταση» γίνονταν στο όνομα του Χριστού, υπό την επίβλεψη επισκόπων.
     Τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν ήταν φρικτά και πέρα από τη φαντασία ακόμα και των πιο διεστραμμένων μυαλών. Τα όργανα των βασανιστηρίων μπορούμε να τα δούμε στο μουσείο του Τολέδο στην Ισπανία όπου εγώ προσωπικά φρικάρισα .
     Ο πάπας Πίος ο 5ος γράφει προς τον Φίλιππο το 2ο της Ισπανίας: «Καμία συμφιλίωση, κανένα έλεος! Εξοντώστε όποιον αντιστέκεται, εξοντώστε όποιον παραδίνεται, κυνηγήστε τη διαφορετικότητα, κάψτε, σκοτώστε, κάντε τους να ματώσουν και στείλτε τους όλους στην πυρά» (Ο πάπας Πίος 5ος έχει κηρυχθεί … άγιος )
«Όποιος επιχειρεί να διαμορφώσει μια προσωπική άποψη περί του Θεού η οποία είναι αντίθετη με το Εκκλησιαστικό δόγμα πρέπει να καίγεται χωρίς οίκτο»  Πάπας Ιννοκέντιος ΙΙΙ
     Ο Βίκτωρ Ουγκώ υπολόγισε τα θύματα της Ιεράς Εξέτασης σε πέντε εκατομμύρια, ωστόσο ο νεότεροι μελετητές  μιλούν για πολύ μεγαλύτερο αριθμό που βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν και κάηκαν από τους «άγιους» πατέρες της εκκλησίας!

Ο θεολόγος Nicholas Eymerich
     
     Η ιερά εξέταση στην Ισπανία υπήρξε η χειρότερη. Ο Μεγάλος ιεροεξεταστής, θεολόγος Nicholas Eymerich το 1376 εξέδωσε το περίφημο βιβλίο οδηγιών βασανιστηρίων 800 σελίδων,(Directorium Inquisitorum) με βάση το οποίο μαρτύρησαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ωστόσο ο πιο αιμοσταγής Μεγάλος αρχι-ιεροεξεταστής υπήρξε ο Tomás de Torquemada, Ισπανός ιερωμένος ο οποίος βασάνισε και ακρωτηρίασε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους ενώ έκαψε στην πυρά 2.000 περίπου. 


Ο φρικαλέος Tomás de Torquemada
     Η εξόντωση των αλλοθρήσκων δεν περιορίζεται στην Ευρώπη αλλά φθάνει μέχρι την Αμερική. Ο Φρανσίσκο Πιζάρο στο όνομα του χριστού καταστρέφει τον πολιτισμό των Ίνκας ενώ ο Ερνάν Κορτέζ αφανίζει τον εκπληκτικό πολιτισμό των Αζτέκων σκοτώνοντας και βασανίζοντας αμέτρητους ιθαγενείς.


ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΟΡΓΑΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΤΟΛΕΔΟ


-------------------------------
 
     
     Μπορεί το ανθρώπινο σώμα να υφίσταται βασανιστήρια όμως το πνεύμα παραμένει ελεύθερο. Παρ’ όλα τα εκατομμύρια που βασανίσθηκαν και σφαγιάσθηκαν, φωτεινά πνεύματα, με κίνδυνο της ζωής τους αναζητούν την αλήθεια με κάθε τρόπο, μέσα από την τέχνη, αλλά κυρίως μέσα από την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, από ότι δηλαδή είχε απομείνει από τη μανία των χριστιανών. (παραδόξως πολλά αρχαία κείμενα σώθηκαν από τους Άραβες)
     Έτσι φτάνουμε στη αναγέννηση που ξεκινάει από την Ιταλία και επεκτείνεται στις βόρειες χώρες. Ο Μανουήλ Χρυσολωράς (1355–1415) βυζαντινός διπλωμάτης και λόγιος καλείται στη Φλωρεντία να διδάξει Ελληνικά και φέρνει μαζί του ότι είχε διασωθεί από τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και στοχαστών.
     Η αναγέννηση νοείται ως πολιτιστικό κίνημα, που επέφερε την άνθηση της λογοτεχνίας, της επιστήμης, της τέχνης, της πολιτικής επιστήμης, τη  μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, αλλά και την αναθεώρηση της θρησκείας.
     Ο Δάντης, Ο Πετράρχης, ο Βοκάκιος κ.ά., υπήρξαν οι πρώτοι ανθρωπιστές, ο Γαλιλαίος, ο Κοπέρνικος, ο Μπέικον, ο Νταβίντσι κ.ά., μελέτησαν τη σύσταση του κόσμου και των φυσικών φαινομένων, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Νταβίντσι, ο Ραφαέλο, οΤιτσιάνο, ο Μποτιτσέλι, ο Βαν Άικ, ο Ελ Γκρέκο κ.ά. ανέδειξαν την τέχνη ενώ ο Έρασμος, ο Λούθηρος, ο Καλβίνος κ.ά. άρχισαν να αναθεωρούν τη θρησκεία, έτσι δημιουργήθηκαν οι Προτεστάντες (διαμαρτυρόμενοι) οι οποίοι συγκρούσθηκαν κατά μέτωπο με την ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Όχι βέβαια χωρίς απώλειες.
     
"Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΓ, ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ"
(Πίνακας του F. Dubois)

Η ΕΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΜΕΔΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΕΙ ΤΗ ΣΦΑΓΗ
Πίνακας του E.Debat-Ponsan - Λούβρο)
      
     Την νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου 24 Αυγούστου 1572 με τις ευλογίες του πάπα Γρηγορίου ΙΓ’ και με εντολή της Αικατερίνης των Μεδίκων σφαγιάσθηκαν στο Παρίσι, περισσότεροι από 17.000 προτεστάντες (Ουγενότοι) σηματοδοτώντας την έναρξη των θρησκευτικών πολέμων μεταξύ καθολικών και προτεσταντών κατά τους οποίους σκοτώθηκαν γύρω στα 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Η σφαγή έμεινε στην ιστορία ως «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» επειδή έγινε ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαρθολομαίου.
     Αυτή με λίγα λόγια είναι η πορεία της χριστιανικής εκκλησίας μέσα στους αιώνες.
     Τα στοιχεία που παραθέτω είναι αδιαμφισβήτητα καθώς προέρχονται από πραγματικούς ιστορικούς της εκάστοτε εποχής και έχουν μελετηθεί και αναλυθεί από μετέπειτα ιστορικούς ερευνητές, ξένους κατά κύριο λόγο αλλά και Έλληνες.
     Η χριστιανική θρησκεία και κυρίως η ορθόδοξη υπήρξε η εγκληματικότερη όλων των άλλων θρησκειών του πλανήτη, παρασάγγες χειρότερη και από την Μωαμεθανική. Οι χριστιανοί αφάνισαν τη μισή δυτική ανθρωπότητα και σταμάτησαν την πορεία στον πολιτισμό για τουλάχιστον 1500 χρόνια. Η βουβωνική πανώλη των ετών 1347 - 1353 αφάνισε περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ή περιορισθεί, αν η θρησκεία επέτρεπε την έρευνα που είχαν ξεκινήσει οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι.
     Αντίθετα οι Άραβες μπορεί να διεξήγαγαν κατακτητικούς πολέμους και να έφθασαν μέχρι τη Γαλλία (Τους σταμάτησε ο Κάρολος Μαρτέλος στο  Πουατιέ το 732 μ.Χ.) αλλά δημιούργησαν τεράστιο πολιτισμό. Διαβάζοντας τους αρχαίους συγγραφείς (ότι κατόρθωσαν να περισώσουν) βελτίωσαν τα μαθηματικά, την αστρονομία, τη φυσική, την αρχιτεκτονική, την ιατρική και άφησαν σημαντικά έργα, στα οποία στηρίχθηκε κατοπινά,σε μεγάλο μέρος, η αναγέννηση. (Τις σημαντικότερες εφευρέσεις των Αράβων μπορεί να δει κανείς στο Επιστημονικό Μουσείο του Λονδίνου). Όταν η χριστιανική δύση εξόντωνε τους επιστήμονες, οι Άραβες έκαναν επιστημονικά άλματα, διέπρεπαν στη τεχνολογία, τις τέχνες, έκτιζαν αριστουργήματα (Αλάμπρα, Γρανάδα, κλπ) .     Εδώ να σημειώσουμε ότι καμία σχέση δεν έχει ο Αραβικός πολιτισμός εκείνης της εποχής με την μετέπειτα εξέλιξη που οδήγησε στο σημερινό Ισλάμ με τους φανατικούς, είτε είναι Σιήτες είτε Σουνίτες, το σκοταδισμό που προβάλουν και τις αποτρόπαιες μεθόδους που χρησιμοποιεί η Σαρία. Δείτε εδώ: http://dimos-syrmis.blogspot.gr/2017/11/blog-post_26.html

     Δυστυχώς, η θρησκεία της αγάπης, της υπεράσπισης των αδυνάμων, η θρησκεία του «Ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι, και ο έχων βρώματα ομοίως ποιείτω»(Λουκ. γ'11), του «Εγώ δε λέγω υμίν, αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς …» (Ματθ. 5, 44-48), του  «όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτω και την άλλην» (Ματθ. 5-39), του κορυφαίου: «αγαπάτε αλλήλους ως εαυτόν» (Ιωάν. ιγ΄:34-35) φράση που αποτελεί και το απάνθισμα της χριστιανικής διδασκαλίας, έφθασε στις εσχατιές του μίσους και της απανθρωπιάς.
     Η ηθική διδασκαλία του Ιησού, όπως τουλάχιστον, αποτυπώνεται στα ιερά κείμενα, επικεντρώνεται στην καλοσύνη, τη δικαιοσύνη, την προστασία των αδυνάτων, την ταπεινοφροσύνη, και τέλος την αγάπη. Θα λέγαμε ότι αυτή η διδασκαλία είναι ανθρωποκεντρική, ουμανιστική.
     Τότε τι ήταν αυτό που έτρεψε αυτή τη διδασκαλία 180 μοίρες και οι εκπρόσωποι της εκκλησίας του Χριστού προέβησαν στα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα που προαναφέρθηκαν;
     Δεν θα περιμένατε βέβαια από μένα να έχω άποψη πάνω σ’ αυτό. Άλλωστε κορυφαίοι ιστορικοί και δογματολόγοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Οι μεν αποδίδουν αυτή τη στροφή σε δογματικά κριτήρια και κυρίως για το πώς ερμηνεύθηκαν οι επιστολές του Παύλου ενώ οι άλλοι αποδίδουν τη στροφή σε πολιτικοοικονομικές αιτίες και βλέψεις των ιθυνόντων της πολιτικής αλλά και της θρησκευτικής εξουσίας.
     Το θέμα είναι ότι, αυτή είναι η ματωμένη ιστορία του χριστιανισμού.
 • Ο χριστιανισμός καμία σχέση απολύτως, δεν μπορεί να έχει με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.
 • Όσοι δηλώνουν χριστιανοί δεν πρέπει να αναφέρονται στους αρχαίους μας προγόνους.
 • Δεν υπήρξε ποτέ Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός.
 • Η εκκλησία (εξαιρούμε πληθώρα απλών ιερωμένων) έπαιξε προδοτικό ρόλο στην ιστορία της επανάστασης του 1821.
 • Ο ρόλος της εκκλησίας στις σημαντικές καμπές της ιστορίας του Έθνους υπήρξε αμφιλεγόμενος, (Ανάθεμα Ελευθέριου Βενιζέλου, οι κόθορνοι Χρύσανθος και Δαμασκινός, Αγ. Όρος: συγχαρητήρια στον Χίτλερ, Ιερώνυμος και χούντα, πρόσφατα η ευλογία του πατριάρχη στον Ερντογάν, κλπ)
 • Ακόμα και σήμερα η εκκλησία δεν επικεντρώνεται στα πνευματικά της καθήκοντα αλλά προσπαθεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.


     Οι χριστιανοί σήμερα (καθολικοί , προτεστάντες, ορθόδοξοι, κλπ) αποτελούν 31% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, με περίπου 2,2 δισεκατομμύρια πιστούς.Το Ισλάμ έρχεται δεύτερο με 1,6 δισεκατομμύρια πιστούς, αποτελώντας το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο οι τάσεις δείχνουν μείωση του χριστιανισμού και αύξηση του Ισλάμ που υπολογίζεται ότι το 2050 ο αριθμός των Μουσουλμάνων θα είναι σχεδόν ίσος με τον αριθμό των Χριστιανών. Οι υπόλοιπες θρησκείες παραμένουν στα ίδια ποσοστά.
     Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χριστιανισμός μετά την αναγέννηση και κυρίως μετά τη βιομηχανική επανάσταση (1760 – 1860) και τις επαναστάσεις στην Αμερική (1775-1783) και τη Γαλλία (1789) όπου κυριάρχησαν οι ιδέες του διαφωτισμού και περιέβαλαν με πνευματικό μανδύα το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, άρχισε να αποκτά ξανά το ουμανιστικό του πρόσωπο αλλά και να εκσυγχρονίζεται.
     Αντίθετα το Ισλάμ οπισθοδρόμησε. Οι πολιτικές κινήσεις εκσυγχρονισμού (Άσσαντ στη Συρία, Νάσσερ στην Αίγυπτο, Σάχης στο Ιράν, Κεμάλ στην Τουρκία, Σοεκάρνο στην Ινδονησία κλπ) απέτυχαν παταγωδώς. Σε αυτό συνέβαλε βέβαια και ο δάκτυλος των δυτικών, με αποτέλεσμα την κατά κράτος οπισθοδρόμηση και την επικράτηση της Σαρία.
     Η Σαρία (ο τρόπος συμπεριφοράς του Ισλαμιστή όπως αναφέρεται στο Κοράνι) δεν συνάδει με τις σύγχρονες δυτικές νομοθεσίες, με τον φιλελευθερισμό και ιδίως με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τις ιδέες, της ισότητας των δύο φύλλων, της ατομικής ελευθερίας, της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου, της ισότητας των πολιτών, της ελευθερίας του τύπου, της θρησκευτικής ελευθερίας, κλπ     Το πρόσωπο της Σαρία είναι απολύτως αναχρονιστικό και θυμίζει το χριστιανικό μεσαίωνα. Μετά, μάλιστα, την αποτυχία της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, ενδυναμώθηκε απίστευτα. Επικρατούν πλέον οι φανατικοί μουσουλμάνοι (Σαλαφιστές) και εντείνουν τον ιερό πόλεμο (Τζιχάντ) εναντίον της δύσης με τη μορφή της τρομοκρατίας. http://dimos-syrmis.blogspot.gr/2017/11/blog-post_26.html
 

    Τελειώνοντας, να πω ότι οι όλες οι θρησκείες και δη οι μονοθεϊστικές, ευθύνονται όχι μόνο για την εξόντωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και για την καθυστέρηση της πολιτιστικής εξέλιξης της ανθρωπότητας. 
     Βέβαια για να φθάσει ο άνθρωπος να αποβάλει το φόβο του θανάτου και του υπερπέραν, γιατί αυτό είναι που του δημιουργεί την ανάγκη πίστης σε κάτι υπεράνω αυτού, δηλαδή του θεού, θα περάσουν εκατοντάδες χρόνια και ίσως η ανθρωπότητα θα έχει αφανισθεί από αυτό τον ίδιο τον άνθρωπο……       
----------------------------
     Δεν μπορεί σήμερα στον 21ο αιώνα της πληροφόρησης και της γνώσης να υφιστάμεθα τον καταναγκασμό της εκκλησίας και να ονομαζόμαστε τούτο ή εκείνο παρά τη θέληση μας.
     Η εκκλησία πρέπει να αναγνωρίσει τα φρικτά λάθη του παρελθόντος, και να ζητήσει συγγνώμη,να απαλείψει από τα «ιερά» κείμενα τις νομοθεσίες, τα πατερικά κείμενα, τα τροπάρια, τα αναθέματα και τα κείμενα με τις κατάρες της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κλπ κλπ, όπου αφορίζονται και υβρίζονται οι Έλληνες.
     Να κατεβάσει τις εικόνες των αγίων με ρομφαίες (η χατζάρα των τζιχαντιστών λέγεται ρομφαία στα χριστιανικά κείμενα) που σκοτώνουν συνανθρώπους όπως π.χ. αυτή του «αγίου» Δημητρίου και του Αγ. Γεωργίου.

     
     Να περιορισθεί στα πνευματικά της καθήκοντα και να επικεντρωθεί στην πραγματική διδασκαλία του Ιησού, τη διδασκαλία της ανοχής, της ευπροσηγορίας, της καλοσύνης και της αγάπης.
-----------------------------


     Εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω ότι εγώ που τα γράφω όλα αυτά δεν είμαι άθεος! Κατ’ αρχή σέβομαι το πιστεύω κάθε ενός αρκεί να μην εμφορείται από φανατισμό, σέβομαι τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα όλων των λαών αρκεί να μην περιέχουν οποιασδήποτε μορφής βία, και τέλος,
 • Πιστεύω σε ένα Θεό απαρχή του κόσμου μας, στο Αρχιτέκτονα του σύμπαντος, ανεξάρτητα από το όνομα που λαμβάνει κατά τόπους ( Θεός, Γιαχβέ, Αλλάχ, Βούδας, Βράχμα, Μπιγκ Μπάνγκ κλπ)
 • Πιστεύω στον άνθρωπο και τις δυνατότητες του να ψάξει και να βρει την αλήθεια.
 • Πιστεύω στην συνεχή έρευνα για την ανακάλυψη της αλήθειας και απεμπολώ τα οποιαδήποτε δόγματα και θέσφατα.
 • Πιστεύω στην αθανασία του ανθρωπίνου πνεύματος που συνέχεια εξελίσσεται.
 • Πιστεύω στην Ειρήνη, την Ελευθερία, την Ισότητα, και την Αδελφότητα μεταξύ των ανθρώπων.
Και προ πάντων πιστεύω στην κορυφαία ρήση που αποδίδεται στον Ιησού, που αν εφαρμοσθεί απο όλους, θα καταστήσει την ανθρωπότητα καλύτερη:

«ΑΓΑΠΑΤΕ  ΑΛΛΗΛΟΥΣ»
Βιβλιογραφία.
·       Thompson, E.A. (1947), The Historical Work of Ammianus Marcellinus, Cambridge University Press.
·       Matthews, J. (1989), The Roman Empire of Ammianus Marcellinus, Hopkins University.
·       Γ. ΜΙΛΕΡ, "Η ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 1204-1556", ελλ. έκδοση 1990.
·       Ιστορία των Σταυροφοριών,StevenRunciman, εκδόσεις .Γκοβόστης,
·       ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ, MAALOUF AMIN, εκδόσεις       Λιβάνη.
·       ΜΑΡΚΟΣ Ν. ΡΟΥΣΣΟΣ ΜΗΛΙΔΩΝΗΣ, «ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ, 963-1963».
·       The Establishment of Christianity and the Proscription of Paganism  New York, The      Columbia University Press, 1914, by, Maude Aline Huttmann
·       ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Φ. ΓΚΡΕΓΚΟΡΟΒΙΟΥΣ, "ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ", έκδοση 1889, ελλ. έκδοση 1991.
·       Βίος των Βυζαντινών αυτοκρατόρων (Βικιπαίδια)
·       Εγκυκλοπαίδεια Britannica
·       Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς
·       Παπαρηγόπουλος: Περί της εποικίσεως σλαβικών τινών φυλών εις την Πελοπόννησον
·       Ἑγχειρίδιον: Ιστορία του ἘλληνικοῦἚθνους
·       L'Église orthodoxe d'Orient. Réponse à notre époque
·       Ὁ μεσαιωνικός Ελληνισμός και ἡ στάσις του Νίκα, κατά τόν κ. Παῦλον Καλλιγᾶ