Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ



     Η πολιτισμένη ανθρωπότητα είναι σήμερα πιο φτωχή καθώς ένας μεγάλος συγγραφέας, μαχητικός διανοητής, στοχαστής και φιλόσοφος, ο Ουμπέρτο Έκο, έφυγε.   
     Καθηγητής της σημειολογίας στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια μελέτησε τα σύμβολα και τα σημεία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κατανοήσουν τον ορατό και αόρατο κόσμο καθώς και ο ένας τον άλλο.      Μελέτησε όπως κανένας άλλος το σκοτεινό μεσαίωνα αλλά και τις κοινωνίες από τότε μέχρι σήμερα.
     Μελέτησε επίσης τις θρησκείες και την πορεία τους στο χρόνο, πράγμα που τον έκανε γρήγορα να εγκαταλείψει την πίστη του και την καθολική εκκλησία. 
     «Όταν οι άνθρωποι σταματούν να πιστεύουν στο Θεό, δεν είναι ότι δεν πιστεύουν πια τίποτα. Πιστεύουν στα πάντα» είχε πει και ακόμα: «Να φοβάσαι τους προφήτες κι αυτούς που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την αλήθεια, επειδή κατά κανόνα κάνουν και άλλους να πεθάνουν μαζί τους, μερικές φορές πριν από αυτούς και καμιά φορά αντί για αυτούς.»
     Οι ιδέες του Έκο εμπεριέχονται σε όλα του τα έργα και κυρίως στα: «Το όνομα του Ρόδου» και «Το εκκρεμές του Φουκώ»    
     Ο Έκο ήταν «αριστερός» υπό την έννοια, του  ανθρωπισμού, των δικαιωμάτων των αδυνάμων, της ελευθερίας της σκέψης και της κυριαρχίας του λαού.
     Και για να επιβεβαιωθεί ο Έκο όταν είπε: «Μόνο ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς αφού υπάρχει τηλεόραση» είδαμε τα κανάλια να κάνουν σίριαλ το θάνατο από αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός ταλαντούχου νέου, επειδή και μόνο «πουλάει». Και επιβεβαιώθηκαν οι μαρκετίστες των μίντια όταν είδαν το πλήθος του κόσμου να συρρέει στην κηδεία του άτυχου νεαρού!
     Θλιβόμαστε βέβαια για τον πρόωρο θάνατο ενός νέου ανθρώπου, αλλά τίποτα περισσότερο. Τα πλήθη που είδαμε, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία δημιουργία των αισχρών καναλιών, για να καταλάβουν, οι νουν διαθέτοντες, τη «δύναμη» των μίντια και να επιβεβαιώσουν τον Ουμπέρτο Έκο. Δύσκολο όμως, αυτό να γίνει αντιληπτό από τους σημερινούς νεοέλληνες-υποχείρια των media! Δύσκολο όπως και η διανόηση του Έκο.

     Στον Έκο δεν χρειάζεται να πούμε «καλό ταξίδι» γιατί αυτός γνώριζε. Απλά θα λείψει από τον πολιτισμό και την καθαρή σκέψη.