Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

ΤΟ ΠΛΩΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

 

Αύριο Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου θα παρακολουθήσουμε μια ακόμα φιέστα στο νησί μας, όπως μας ενημερώνει ο αγαπητός, κατά τα άλλα, Έπαρχος κ. Θανάσης Λιβιτσάνης.

Θα καταφθάσουν στην Ιθάκη ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, κος Γιάννης Πλακιωτάκης η Περιφερειάρχης κα Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου και οι παρατρεχάμενοι τους, για να παραδώσουν στο λιμεναρχείο του νησιού μας το πλωτό ασθενοφόρο σκάφος το οποίο παραχώρησε το Υπουργείο στο νησί μας.

Η προμήθεια του ως άνω πλωτού σκάφους, το οποίο είναι, κατάλληλα, διαμορφωμένο με υγειονομικό εξοπλισμό, καλύπτεται  από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και η αξία του ανέρχεται σε 575.000€, περίπου.

Τελικά έχει γίνει προμήθεια 5 παρόμοιων σκαφών των οποίων η συμβατική τους αξία ανήλθε στα 2.497.500 ευρώ.

Το πρόγραμμα προμήθειας αυτών των σκαφών ξεκίνησε με την 301344/ΥΔ 2620/10.07.2017 και οι σχετικές προδιαγραφές εκπονήθηκαν από το ΕΚΑΒ. Ο διαγωνισμός βγήκε 21-12-2018 στη Διαύγεια και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 21, οπότε και υπογράφηκε σύμβαση με ανάδοχο Ελληνική εταιρία.

Το αίτημα προμήθειας των ασθενοφόρων σκαφών ξεκίνησε από τους κατοίκους των Β. Σποράδων, και τους εκεί ιθύνοντες!

Τα πλωτά αυτά ασθενοφόρα σκάφη θα μεταφέρουν με ασφάλεια μέχρι και 12 άτομα, ενώ θα φέρουν σύγχρονο ναυτιλιακό, μηχανολογικό, τηλεπικοινωνιακό και υγειονομικό εξοπλισμό.

Ο θάλαμος ασθενών περιλαμβάνει σύγχρονο υγειονομικό εξοπλισμό όπως: ειδική ηλεκτρική βάση απόσβεσης κραδασμών όταν τοποθετείται το φορείο ασθενούς, φορεία πολυτραυματία, καθίσματα διακομιδής ασθενούς, σανίδες ακινητοποίησης, στρώμα κενού, κλπ. Επίσης, για την εξυπηρέτηση των περιστατικών, κατά την διάρκεια της διακομιδής, ο θάλαμος ασθενών  είναι εξοπλισμένος, μεταξύ άλλων, με παροχές οξυγόνου, απινιδωτές, συσκευή ανάνηψης, φορητή ηλεκτρική αναρρόφηση, συσκευές ακινητοποίησης του αυχένα, σετ συσκευών ακινητοποίησής άκρων, σετ χειρουργικών εργαλείων, και ειδικούς σάκους πρώτων βοηθειών.

Τα σκάφη αυτά είναι πετρελαιοκίνητα με ολικό μήκος 11,28 μέτρα. Κινούνται με δύο μηχανές συνολικής ισχύος 760 ίππων και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων. Έχουν αυτονομία πάνω από 300 ΝΜ και μπορούν να μεταφέρουν 12 επιβάτες εκ των οποίων 5 θα είναι το πλήρωμα (3 λιμενικοί και δύο υγειονομικοί)

Το εσωτερικό του σκάφους

 Το σκάφος αυτό ήταν άκρως απαραίτητο για το νησί μας καθώς σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε περιστατικά που χρειάζονται διακομιδή στο νοσοκομείο Αργοστολίου. Η εξυπηρέτηση μέχρι τώρα γίνονταν με το πλωτό του λιμεναρχείου και με ιδιωτικά σκάφη.

Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων παραλαμβάνει δύο τέτοια σκάφη το πρώτο εκ των οποίων παραδόθηκε ήδη στο λιμεναρχείο Κέρκυρας!

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το σκάφος αυτό παραδίδεται στο λιμεναρχείο Ιθάκης και όχι κάπου αλλού (πχ Λευκάδα) κατόπιν προτροπής του Υπουργού Κου Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο κ. Πλακιωτάκης συμπαθεί ιδιαίτερα την Ιθάκη, σε αντίθεση με την περιφερειάρχη κα Κράτσα, αφουγκράζεται με προσοχή τα προβλήματα του νησιού μας και των κατοίκων του και δίνει λύση όπου αυτό είναι εφικτό!   

Του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

 Έτσι λοιπόν αύριο θα είναι εδώ όλοι οι ιθύνοντες, αρμόδιοι να δώσουν λύση σε πολλά από τα προβλήματα μας και κυρίως η κα περιφερειάρχης (Άραγε θα μας φέρει τίποτα μεταξωτά φουλάρια https://luben.tv/stream/202161)

Έπρεπε λοιπόν να διαθέσουν κάποιο χρόνο για να ακούσουν τους ίδιους τους κατοίκους και όχι τους υποτιθέμενους εκπρόσωπους τους.

Ο Έπαρχος αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Κος Τραυλός, θα έπρεπε να απαιτήσουν από την περιφερειάρχη να ανατεθεί άμεσα η επισκευή των δρόμων του νησιού. (για να είμαι ειλικρινής κάτι ακούστηκε αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω)

Σε μερικά σημεία ο δρόμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος όπως το κομμάτι Φρίκες- Κιόνι το οποίο κάποια στιγμή θα καταρρεύσει και από εκεί περνάει το λεωφορείο με τα παιδιά του σχολείου.  Ακόμα και η σήμανση, στο σημείο εκείνο, είναι πρόχειρη και πλημμελής, με αποτέλεσμα να πέσει επάνω μια κοπέλα με το μηχανάκι της και να τραυματιστεί σοβαρά!

Ο Έπαρχος χαμπάρι δεν πείρε γιατί «αγρόν ηγόρασε»!

Ο προβλήτας στο λιμάνι των Φρικών με την πρώτη μεγάλη κακοκαιρία, θα κοπεί στη μέση καθώς οι ογκόλιθοι που τον συγκρατούσαν έχουν φύγει στα βαθιά λόγω "Ιανού".

Στον Αετό ο δρόμος, στο σημείο που επισκευάσθηκε, δεν έχει ούτε καν πλαστικά κολωνάκια σήμανσης και υπάρχει κίνδυνος κάποιο αυτοκίνητο να πάει στη θάλασσα! Αυτό παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, γραπτές και προφορικές, προς τον Έπαρχο Κο Θανάση Λιβιτσάνη.


(Αν κάποιος άλλος ήταν στη θέση του σημερινού έπαρχου, που ενδιαφέρονταν πραγματικά για το νησί, θα αγόραζε τα κολωνάκια από την τσέπη του καθώς η δαπάνη δεν ξεπερνά τα 200€.)

 Και πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.

Ο Έπαρχος αντί να γλύφει την περιφερειάρχη καλό θα ήταν να τις επιδώσει έγγραφο με λεπτομερή απαρίθμηση των προβλημάτων της Ιθάκης που αφορούν την περιφέρεια!

Αλλά πού;

Ποτέ δεν είναι αργά κ. Έπαρχε, αγαπητέ Θανάση, να ενδιαφερθείς συστηματικά για το νησί μας! 

Περισσότερες εικόνες με την κατάσταση των δρόμων στο προηγούμενο άρθρο παρακάτω "ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ"