Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΚΔΡΟΜΗ


Το γκρούπ
Στη γειτονική μας Τουρκία είχα πάει πολλές φορές, ωστόσο δεν είχα ποτέ επισκεφθεί το σημαντικότερο κομμάτι, την  Καππαδοκία.

Η διαδρομή μας
Η εκδρομή (10ήμερη) περιελάμβανε την Καππαδοκία και από εκεί, οδική διαδρομή, Ικόνιο, Παμούκαλε, Έφεσο, Πέργαμο, Σμύρνη, Αϊβαλί κλπ



Παντού μας υποδέχονταν σκυλιά. Οι Τούρκοι είναι πολύ φιλόζωοι
Η περιοχή της Καππαδοκίας με κέντρα το Προκόπι (Ουργκούτ) και την Άβανο, συνιστά ένα τοπίο άκρως εντυπωσιακό, μοναδικό στον κόσμο.



καπαδοκια


Το Αργαίο όρος, που δεσπόζει στην περιοχή, υπήρξε κάποτε ηφαίστειο, το μάγμα του οποίου κάλυψε τη φυσική λεκάνη, δημιουργώντας μία μοναδική φυσική σύνθεση, από κάθετες κυκλικές πυραμίδες, «καμινάδες με καπέλο»  (το 1985 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO μνημείο φυσικής κληρονομιάς).




Στον μαλακό πωρόλιθο λαξεύτηκε μια τεράστια υπόγεια πόλη η Μαλακοπή (Derinkuyu), με παρεκκλήσια, κελιά, αποθήκες, δωμάτια διαμονής, σχολεία, οινοποιεία, κλπ.







Η υπόγεια αυτή πόλη εκτείνεται σε μήκος 90 περίπου χιλιομέτρων. Είναι σκαμμένη πάνω από 85 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, περιλαμβάνοντας 18 επίπεδα σηράγγων.

Είναι η μεγαλύτερη ανασκαμμένη υπόγεια πόλη στον κόσμο. Βρισκόταν σε σχεδόν συνεχή χρήση για χιλιάδες χρόνια, αλλάζοντας χέρια από τους Φρύγες, τους Πέρσες και τους Χριστιανούς της Βυζαντινής Εποχής. Εγκαταλείφθηκε τελικά το 1925 με την συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Σήμερα είναι προσβάσιμα μόνο δύο σημεία, ένα για όλους και ένα για πιο … τολμηρούς που δεν πάσχουν από κλειστοφοβία, δεν είναι μεγαλόσωμοι, ούτε αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα. (υπάρχει σχετική πινακίδα στην είσοδο). Η επίσκεψη στην υπόγεια αυτή πόλη αποτελεί  εμπειρία μοναδική και αξέχαστη.

Καφεδάκι Τούρκικο στη χόβολη 

Ικόνιο

Και η εκδρομή συνεχίζεται προς το
Ικόνιο (Konya) ιστορική πόλη άμεσα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Όλα τα σπίτια, μαγαζιά κλπ ήταν Ελληνικά ενώ ακόμα ζουν εκεί κρυπτοχριστιανοί.

Συνεχίζουμε προς την Ιεράπολη (Pamukkale).




Ένα τέλεια οργανωμένο
αρχαιολογικό πάρκο* με τα ερείπια, (όσα απέμειναν από τη μανία των ορθόδοξων χριστιανών), των Ελληνιστικών και Ελληνορωμαϊκών μνημείων με δεσπόζον το τεράστιο και καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο. Επειδή το πάρκο έχει μεγάλη έκταση, υπήρχαν στην είσοδο ανοιχτά αυτοκινητάκια (σαν αυτά του Γκόλφ) που σε μετέφεραν στα σημεία ενδιαφέροντος.  





Το εντυπωσιακό σημείο του πάρκου είναι οι θερμές πηγές. Ένας γεωλογικός σχηματισμός από
κατάλευκο ασβεστολιθικό πέτρωμα, ο οποίος σχηματίζει αβαθείς πισίνες με θερμό νερό. Το νερό αυτό θεωρείται ιαματικό λόγω της περιεκτικότητας του σε άλατα ασβεστίου και μαγνησίου και προσελκύει πλήθος κόσμου.

Και από την Ιεράπολη θα βρεθούμε στην Έφεσο.





Η Έφεσος είναι η σημαντικότερη πόλη της αρχαίας Μ. Ασίας
. Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα π.Χ. από τους Ίωνες και εγκαταλείφθηκε τον 15ο αιώνα μ.Χ.. 

Δυστυχώς υπέστη μεγάλη καταστροφή από τους χριστιανούς μετά το διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α’ (codex Theodosianus 439 μ.Χ.) Η μεγαλύτερη όμως καταστροφή έγινε επί Ιουστινιανού. Με μάρμαρα από την Έφεσο κτίσθηκε μέρος του ναού της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.  

Σήμερα σε σχετικά καλή κατάσταση σώζονται, το αρχαίο θέατρο και η βιβλιοθήκη του Κέλσου.

Συνεχίζουμε και μετά από μια στάση στο Κιρκιτζέ, το χωριό της Διδώς Σωτηρίου, καταλύσαμε στη Σμύρνη (Izmir).

Το περίφημο ρολόι της Σμύρνης



Μια Σμύρνη αγνώριστη! Είχα να πάω 15 χρόνια και αυτό που είδα με εξέπληξε. Ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα, θέατρα, πάρκα, πεζόδρομοι με μπαράκια κλπ κλπ. Τρομερή ανάπτυξη, παντού.

Το θέατρο της Περγάμου


Τέλος επισκεφθήκαμε την περίφημη Πέργαμο και θαυμάσαμε ότι απέμεινε από τη μανία των χριστιανών, μεταξύ των οποίων και το Ασκληπιείο. Εδώ να αναφέρουμε ότι σχεδόν ολόκληρη η ακρόπολη της Περγάμου βρίσκεται στο μουσείο του … Βερολίνου.

Αϊβαλί


Μετά την Πέργαμο επισκεφθήκαμε το Αϊβαλί, γνωστό Ελληνικό κέντρο. 

Την εκδρομή αυτή, πιστεύω ότι, πρέπει να την πραγματοποιήσει κάθε Έλληνας. Μην ξεχνάμε ότι η Μικρασιατική καταστροφή και η ανταλλαγή των πληθυσμών με τη συνθήκη της Λωζάνης, (24 Ιουλίου 1923) υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα Ελληνική ιστορία.

Η ξεναγός μας

Σ’ αυτή την εκδρομή είχαμε την τύχη να έχουμε ξεναγό την γνωστή αρχαιολόγο κα Μαρία Τσαμπανίδου. Τεράστιες γνώσεις του τόπου και της ιστορίας του. Το σημαντικότερο όμως η προθυμία της να απαντήσει με καλοσύνη και περίσσια ευγένεια και στις πιο παράξενες ερωτήσεις μας. 

Στο σημείο αυτό θα παρατηρήσω ότι καμία επεξηγηματική πινακίδα δεν αναφέρει ότι όλα αυτά είναι Ελληνικά. Σε Τούρκικα, δε ντοκιμαντέρ που κυκλοφορούν αναφέρουν ευθαρσώς ότι αυτά τα μνημεία κατασκευάσθηκαν από ... τους αρχαίους Τούρκους, άντε και λίγα από τους Ρωμαίους!!!! Φυσικά εδώ γελάει αυτός που γνωρίζει ελάχιστη ιστορία, έλα όμως που η μάζα αγνοεί την ιστορία! 

Εκείνο που θέλω να τονίσω εδώ και οποίο με άφησε άφωνο, ήταν η ανάπτυξη της Τουρκίας, αυτά τα τελευταία χρόνια. Δρόμοι εκπληκτικοί, γέφυρες, υποδομές, τεράστια πολυκαταστήματα, ουρανοξύστες πολυεθνικών εταιριών κλπ κλπ.

Πανεπιστήμια και πανεπιστημιουπόλεις παντού, ακόμα και σε κωμοπόλεις. Οι νέοι, μοντέρνοι και καλοντυμένοι. Έβλεπες περισσότερες κοπέλες με σούπερ μίνι και ελάχιστες, μεγάλης ηλικίας, με μαντίλα. Όλοι ευγενέστατοι και πρόθυμοι, κυρίως όταν άκουγαν Ελληνικά. Τίποτα δεν μας θύμισε ότι αυτοί οι άνθρωποι  μπορεί να είναι εχθροί μας.

Καθαριότητα άψογη! Στην είσοδο των  μουσείων, σου φοράνε μιας χρήσης καλύμματα παπουτσιών, ενώ στους δρόμους κυκλοφορούν μόνιμα ηλεκτροκίνητες σκούπες ….

Βέβαια οι σημερινές αποδοχές δεν συνάδουν με το κόστος ζωής, που τελευταία έχει ανεβεί κάθετα. Μήπως όμως εδώ δεν συμβαίνει το ίδιο;  

Με θλίψη μου θα έλεγα ότι η Τουρκία βρίσκεται 20 χρόνια μπροστά από εμάς τουλάχιστον σε υποδομές και επενδύσεις. 

·      Αρχαιολογικό πάρκο: Μια έκταση όπου γίνονται ανασκαφές και συγχρόνως εκτίθενται τα όποια ευρήματα, ώστε να υπάρχουν έσοδα. Λύση την οποία έχω προτείνει για την περιοχή του Αγ.Αθανασίου στη Βόρεια Ιθάκη