Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ



                                                                                                         Του Δημοσθένη Συρμή
          Χθες έγινε συγκέντρωση στην αίθουσα του Σταυρού στην οποία μίλησε ο γνωστός για τις έρευνές του στην Οδυσσειακή υπόθεση, Δημήτρης Παίζης.
Ο κ. Παίζης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις δραστηριότητες των γειτόνων μας, οι οποίοι έχουν σχεδόν οικειοποιηθεί την ιστορία μας με τεράστια δημοσιότητα αλλά και με τη βοήθεια της εφορείας Αρχαιοτήτων, οι μανδαρίνοι της οποίας συστηματικά αγνοούν τα ευρήματα του Αι Θανάση και παρεμποδίζουν τις ανασκαφές αρνούμενοι να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 115.000€ προκειμένου αυτές να συνεχίσουν.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανεπάρκεια αλλά και κακή κατάσταση των μουσείων μας και στην ανάγκη επέκτασης τους. 
          Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούσθηκαν διάφορες απόψεις για τον τρόπο δράσης, γενική όμως ήταν η διαπίστωση ότι πρέπει ο Δήμος να λάβει πολύ σοβαρά την υπόθεση αυτή και να αποφασίσει άμεση δράση, διαθέτοντας το απαιτούμενο ποσό από τον προϋπολογισμό ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να αποκτήσει τη δέουσα σοβαρότητα.
          Ομόφωνα αποφασίσθηκε όπως οι παρευρισκόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ταφλαμπάς και Μαρμάρης, υποβάλλουν αίτηση στο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και να ζητήσουν  να συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου.
Ήδη η αίτηση έγινε και έχει ως εξής:

            Προς τον κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟ ΚΑΡΤΑΝΟ, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης
            Κοινοποίηση: κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΣΣΙΑΝΟ, Δήμαρχο Ιθάκης.
«Κύριε Πρόεδρε.
            Με την αίτησή μας αυτή, σας ζητάμε να συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης, όποτε αυτή γίνει, η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου Ιθάκης και η δημιουργία ενός νέου κωδικού με ποσό 120.000 €, τα οποία θα διατεθούν για την διενέργεια εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο των ανασκαφών που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος Ιθάκης και συγκεκριμένα για την ολοκλήρωση της περίφραξης του χώρου των ανασκαφών, προκειμένου να προστατευθούν τα μέχρι τώρα ευρήματα καθώς και τα μελλοντικά, για την καλυτέρευση της πρόσβασης των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου με ασφαλτόστρωση του χωμάτινου αγροτικού δρόμου που οδηγεί στον χώρο αυτό, με την δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων, με την κατασκευή πεζοδρόμων εντός και εκτός του αρχαιολογικού χώρου και γενικότερα με τον ευπρεπισμό του χώρου αυτού, πάντοτε σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα που διενεργεί τις ανασκαφές.
            Το αίτημά μας αυτό υποβάλλεται λόγω της εμπλοκής στην χρηματοδότηση ανάλογων δράσεων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με συνέπεια να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι δεν θα έχουν εκταμιευθεί τα ανάλογα ποσά εντός του έτους 2012 και κυρίως λόγω της ανάγκης για την άμεση ανάδειξη του παραπάνω αρχαιολογικού χώρου για λόγους ιστορικούς, ηθικούς και οικονομικούς  που έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση του νησιού μας σε αυτήν την δυσχερέστατη εποχή που διανύουμε.
            Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Ιθάκης πρέπει να έχει σε απόλυτη προτεραιότητα των δράσεών του την ανάδειξη του Οδυσσειακού χαρακτήρα του νησιού μας και να είναι πρωτοπόρος σε κάθε σχετική με τον ως άνω σκοπό δράση και για τους λόγους αυτούς ζητάμε να γίνει δεκτή η παρούσα αίτησή μας».
ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΑΙ ΘΑΝΑΣΗ
         
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Δήμαρχος στην ομιλία του στο Σταυρό έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την ανάδειξη της Αρχαιολογικής περιοχής και είπε ότι αυτό εντάσσεται στα τέσσερα έργα που θέλει να πραγματοποιήσει στη Βόρεια Ιθάκη.
Ωστόσο  μέχρι τώρα, το έργο αυτό είχε απαξιωθεί, εκ μέρους του Δήμου δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό δεν είχε προβλεφθεί ούτε ένα Ευρώ.
          Έχουμε ακούσει πολλές φορές το Δήμαρχο να λέει ότι πρέπει να γίνουν παραγωγικά έργα, δηλαδή έργα που θα παράγουν εισόδημα για το νησί.
          Μα ένα από τα παραγωγικότερα έργα είναι η εκμετάλλευση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Ήδη η περιοχή άρχισε να έχει τεράστια επισκεψιμότητα.
          Γιατί νομίζετε ότι οι Κεφαλλονίτες επιμένουν στη οικειοποίηση της Οδυσσειακής υπόθεσης; Γιατί πίσω από αυτή βλέπουν πακτωλό χρημάτων!! Εμείς εδώ γιατί το παραγνωρίζουμε;
          Αλλά δεν μου κάνει εντύπωση αφού χθες ακούσθηκαν και περίεργα πράγματα όπως για παράδειγμα ότι η περίφραξη του χώρου, ο δρόμος, ο χώρος στάθμευσης κλπ. είναι…άκουσον άκουσον.. δευτερεύοντα ενώ το πρωτεύον κατά την άποψη του κυρίου αυτού είναι η ταύτιση της Ιθάκης με την Ομηρική.
          Δεν έχουμε αντίρρηση για το ότι πρέπει να δουλέψουμε και προς αυτή την κατεύθυνση αλλά… όχι και να θέσουμε σε δεύτερη προτεραιότητα την τακτοποίηση της αρχαιολογικής περιοχής! Αυτά, μάλλον πονηρά μου ακούγονται! Πολύ πονηρα αν συνδυάσω και άλλες πληροφορίες.
          Όπως είχα γράψει στο άρθρο μου «Ιθάκη και τουρισμός» η σωστή εκμετάλλευση της Οδυσσειακής μας κληρονομιάς θα φέρει χρήμα στο νησί και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε καλά.
          Παράλληλα με την τακτοποίηση του αρχαιολογικού χώρου (περίφραξη, δρόμος, χώρος στάθμευσης, κλπ) θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας μεγάλης μακέτας που θα αναπαριστά το ανάκτορο και που θα στηθεί πιθανόν στην πλατεία του Σταυρού. (πρόταση Bruno).  Πριν οι τουρίστες επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο στον Αι Θανάση, θα περνάνε από τη μακέτα. Εκεί θα γίνεται η απαραίτητη εξήγηση και θα μοιράζονται σχετικά φυλλάδια. Έτσι ο τουρίστας πηγαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο θα ταυτίζει στη φαντασία του τη μακέτα με τα ευρήματα και βέβαια θα φεύγει ευχαριστημένος και πρεσβευτής της Ιθάκης στον τόπο του. Η πρόταση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη. Εφαρμόζεται επιτυχώς σε πολλά μέρη της γης.
          Επίσης θα πρέπει να εκδοθούν μπροσούρες με τη μακέτα και τα ευρήματα που θα κυκλοφορήσουν στους Τουριστικούς παράγοντες ενώ κάθε τουρίστας που επισκέπτεται το νησί θα παίρνει ένα μικρό βιβλιαράκι με τις περιπλανήσεις και την ιστορία του Οδυσσέα.
          Επιτέλους να ορθωθεί μια μεγάλη και εύκοσμη πινακίδα τόσο στο Βαθύ όσο και στον Πίσω Αετό «ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ». “WELCOME TO ODYSSEUS’ ITHACA” Ήδη οι γείτονες μας το έχουν κάνει με πινακίδα στο Ληξούρι που λέει «καλώς ήρθατε στην Ομηρική Ιθάκη».
          Να ονομασθούν  κάποια πράγματα με Ομηρικά ονόματα, (π.χ. η στάνη του Εύμαιου, η ελιά του Λαέρτη, ο βράχος του Τηλέμαχου) και να καταρτίσουμε τουριστικό οδηγό με τα ονόματα αυτά. Ο αντίλογος ότι αυτά δεν απηχούν την πραγματικότητα χάνεται μέσα στον Οδυσσειακό μύθο. Το σύγχρονο τουριστικό marketing επιτρέπει τέτοιου είδους αυθαιρεσίες.  
          Να εκδοθεί  χάρτης της Ιθάκης που θα μοιράζεται δωρεάν (με τη χορηγία διαφημιζομένων) με Ομηρικά ονόματα και Ομηρικά μονοπάτια (π.χ. τα μονοπάτια που υποτίθεται πως πέρναγε ο Εύμαιος για να βοσκήσει το βασιλικό κοπάδι).
          Όλα τα εστιατόρια να χρησιμοποιούν τραπεζομάντιλα με το χάρτη της Ιθάκης και παραστάσεις από την Οδύσσεια.
          Και πολλά άλλα!
Επιτέλους ας το συνειδητοποιήσουμε: εδώ είναι η ομηρική Ιθάκη. Δική μας ειναι η Οδυσσειακή κληρονομιά και οφείλουμε όλοι οι Θιακοί, σύσσωμοι, να την αναδείξουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.