Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

TO "NON PAPER" ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ



  • NON PAPER ΜΑΞΙΜΟΥ: ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ – ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ – Η ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗΣ – ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με non paper, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφεται ενάντια στους θεσμούς για την ολιγωρία και τη μεταξύ τους πολυφωνία που εμφανίζεται στις διαπραγματεύσεις καθώς και για τα εμπόδια που βάζουν.
Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ και οι οποίες δημιουργούν εμπόδια και κινδύνους. Κάνει λόγο για διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς, καθώς οι κόκκινες γραμμές του ΔΝΤ είναι το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ της Κομισιόν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Αποτέλεσμα να υπάρχουν κόκκινες γραμμές παντού και έτσι να μην μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά τους θεσμούς. Όπως σημειώνεται στο non paper, η κυβέρνηση  δεν θα φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας και θα βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της Ανάπτυξης.

Αναλυτικά, το non paper αναφέρει:

1) Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

2) Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια. Α) Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται κούρεμα του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Β) Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

3) Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν). Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.

4) Έχοντας η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία:
A) Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
Β) Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

5) Στους σημερινούς (5/5/2015) FT αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ (άρθρο του Πίτερ Σπίγκελ). Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. Ευρώ «αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, σημειώνει ο Π. Σπίγκελ, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».

6) Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας.

  • ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ – ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ 11ΗΣ ΜΑΙΟΥ.
 Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είχε συνάντηση το μεσημέρι με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, σε μια μακρά και εποικοδομητική συνομιλία, όπως την χαρακτήρισε, η οποία ανοίγει τον δρόμο για μια επιτυχή συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαίου.  Σημείωσε, επίσης, ότι σκοπός του επερχόμενου Eurogroup είναι η καταγραφή του κοινού τόπου που επετεύχθη σε επίπεδο Brussels Group και συμπλήρωσε ότι η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί, πρέπει να σταθεροποιηθεί και να οδηγήσει με γρήγορες και επιτυχείς κινήσεις στην κατεύθυνση της γεφύρωσης του χάσματος που απομένει. Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες διευθετήσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις, να κινηθεί η Οικονομία και να προωθηθεί το πακέτο οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίο για να επιστρέψει η χώρα στην Ανάπτυξη. Ανέφερε, μάλιστα, ότι στο Eurogroup της 11ης Μαΐου θα γίνει εποικοδομητική συζήτηση για την Ελλάδα και θα επιβεβαιωθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε και αυτό θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής συμφωνίας.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί, με ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε για την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ότι τα θέματα που τους απασχόλησαν ήταν η ουσιαστική πρόοδος του Brussels Group και η προετοιμασία ενός χρήσιμου Eurogroup. Αργότερα σε δηλώσεις του στο Euronews, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η ποιότητα των συζητήσεων είναι καλύτερη από πριν. Εξέφρασε την ελπίδα του ότι στο επόμενο Eurogroup θα αποτυπωθεί πλήρως η πρόοδος, με την Κομισιόν να εργάζεται σκληρά γι' αυτή.


  • ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΜΑΚΡΟΝ
 Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο των συνεχών επαφών του, συναντήθηκε σήμερα και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι έγινε μια ιδιαίτερα περίπλοκη, αλλά εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε τεχνικό επίπεδο και στο πλαίσιο των τεχνικών λύσεων που επιδιώκουν από κοινού να βρουν. Ανέφερε ότι έχει μια πολύ καλή σχέση σε τεχνικό επίπεδο με τον κ. Μακρόν, ο οποίος βοήθησε πολύ στην διαμόρφωση κάποιων ιδεών στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξεύρεση λύσεων. Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα χρηματοοικονομικά, τα δημοσιονομικά, τις μεταρρυθμίσεις, τα τραπεζικά, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τις εκπρόθεσμες οφειλές και στόχος της συζήτησης ήταν η αναζήτηση μιας συμφωνίας που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική επίλυση της κρίσης των τελευταίων ετών.


  • ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ-ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΜΕ ΝΤΡΑΓΚΙ – ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
   Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη    Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Συμπλήρωσε ότι εξέφρασαν στον κ. Ντράγκι ότι η συμφωνία με τους εταίρους, αποτελεί ρεαλιστικό και εφικτό στόχο, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά. Αργότερα, μέσω twitter, πρόσθεσε ότι όλοι οι δρώντες θα πρέπει να συμβάλουν δημιουργικά προς την επίτευξη συμφωνίας και να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας. Από μεριάς ΕΚΤ, εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι στην συνάντηση αυτή εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και έγινε επισκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.


  • ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ EUROWORKING GROUP: ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 Την εκτίμησή του, ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας, πριν ενσκήψει μια πραγματική κρίση ή μια χρεοκοπία, εξέφρασε ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ. Τόνισε, όμως, ότι δεν θα καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα. Σημείωσε, επίσης, ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν αρνητική, παρά το γεγονός ότι σήμερα η Ευρώπη είναι καλά θωρακισμένη


  • ΔΝΤ: ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
 Ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρει ότι όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των αποφασισμένων μέτρων και των αρχικών στόχων του 2012, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ανάγκη για μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση και μια ελάφρυνση του χρέους, ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα, το ΔΝΤ δεν πίεσε για μια ελάφρυνση του χρέους σε μεγάλη κλίμακα, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες στον Τύπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.