Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΑΛΛΑΓΗ


Από το Δημοσθένη Συρμή

Άνεμος αλλαγής έπνευσε στο Θιάκι ξαφνικά και απροσδόκητα!
Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ
Ο κ. Γιάννης Κασσιανός (Γιάνναρος) από το Περαχώρι αποφασίζει ξαφνικά περί τα μέσα Αυγούστου να κατέβει για Δήμαρχος. Και αρχίζει την προεκλογική του καμπάνια σκορπώντας πακτωλό χρημάτων. Υπόσχεται απίθανα πράγματα όπως δρόμο από τη μια άκρη στην άλλη, αιολικά πάρκα, εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από σκουπίδια, αεροδρόμιο, λιμάνι στο νοτιά και …. Logistic Park!!!!! 
Κάποιοι εντυπωσιάζονται, (χωρίς βέβαια να γνωρίζουν τι σημαίνει… logistic park!) και άλλοι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί του στυλ «όπου ακούς πολλά κεράσια βάστα μικρό καλάθι».
Όμως ο κόσμος έχει βαρεθεί πια τους ίδιους και τους ίδιους. Βαρέθηκε να βλέπει στο Δημοτικό συμβούλιο ίδια πρόσωπα με παχιά λόγια και πράξεις ελάχιστες έως μηδενικές. Σε αυτό βέβαια συνετέλεσε και το γενικότερο κλίμα το προερχόμενο από την οικονομική κρίση, πράγμα που έγινε φανερό αφ’ ενός από την μεγάλη αποχή και αφ’ εταίρου από τις επιλογές του κόσμου σε όλη την επικράτεια και κυρίως στους μεγάλους Δήμους.
Έτσι λοιπόν και εδώ, βαθιά στο υποσυνείδητο του κάθε Θιακού υπήρχε η επιθυμία για κάτι καινούριο, μια δοκιμή άλλων προσώπων.
Ωστόσο οι αντίπαλοι ήταν καλά οργανωμένοι. Είχαν σχηματίσει συνδυασμούς με «παράγοντες» που έφεραν κατά τεκμήριο πολλούς ψήφους. Ο καλύτερος συνδυασμός από αυτή την πλευρά, ήταν αυτός του πρώην Έπαρχου Θανάση Λιβιτσάνη.
Και πράγματι την πρώτη Κυριακή ο συνδυασμός του  Θ. Λιβιτσάνη «Ιθάκη – Νέα Εποχή» παίρνει το 34,22% ενώ ο συνδυασμός του Γ. Κασσιανού «Αναγέννηση της Ιθάκης» παίρνει το 26,62% και μπαίνει στον δεύτερο γύρο.     Η διαφορά των 7,6 μονάδων είναι σημαντική και πίστεψαν ότι είχαν εξασφαλισμένη τη νίκη, αφού μάλιστα εξασφάλισαν και τη συναίνεση (ή έτσι νόμισαν) παραγόντων των αποτυχημένων συνδυασμών. Επαναπαύτηκαν λοιπόν και τη δεύτερη βδομάδα είχαν μηδενική επικοινωνιακή παρουσία. Μάλιστα κάποιος από τους παράγοντες του συνδυασμού, σε ερώτησή μου γιατί δεν κάνουν συγκεντρώσεις στη δεύτερη βδομάδα μου απάντησε:
-- α πα πα δεν χρειάζονται. Ο κόσμος μας ξέρει!!!!
Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος!
Όπως είναι γνωστό οι τρεις παράμετροι στις οποίες στηρίζεται η κάθε εκλογική  νίκη είναι:
1.    το «πόρτα πόρτα» (door to door)
2.    «παράγοντες» (factors) και
3.    «δημοσιότητα» (publicity). Αυτή δε η παράμετρος κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό μιας και αποτείνεται στο υποσυνείδητο.
Τίποτα δεν ξέρει ο κόσμος! Ο υποψήφιος πρέπει να κρατάει την παρουσία του ζωντανή μέχρι την τελευταία στιγμή και μάλιστα σε περίοδο που ο κόσμος επιζητεί  αλλαγή.
Αυτό το ήξερε πολύ καλά ο Γ. Κασσιανός. Έτσι δεν σταμάτησε ούτε στιγμή την παρουσία του σε όλο το νησί! Πανταχού παρόν. Από χωρίον εις χωρίον. Ο ίδιος, τα πανώ του αλλά και οι άνθρωποί του!
Και να η έκπληξη: 53,09%. Όχι μία μονάδα, τρεις μονάδες……

Έτσι λοιπόν μια νέα σελίδα ανοίγει για το νησί μας.
Ο ΑΠΕΛΘΩΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Νέος Δήμαρχος, νέοι άνθρωποι πρώτη φορά στη πολιτική σκηνή του τόπου. 
Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Γ. Κασσιανός ενδιαφέρεται για το νησί και θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για της ικανότητές του, μιας και κατόρθωσε από το τίποτα να γίνει εκατομμυριούχος. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι ο ιδανικός τύπος Δήμαρχου για τον τόπο!
Μορφωμένος, εξαιρετικά δυναμικός, αδέσμευτος. Βέβαια δεν θα μπορούσα να πω τα ίδια  για το εκλεγέν επιτελείο του (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων)!
Το ερώτημα μου όμως τώρα είναι: θα αφήσει ο κ. Κασσιανός τις επιχειρήσεις του (πάρτε μια ιδέα στο www.kassianos.eu) για να ασχοληθεί με το Θιάκι σε καθημερινή βάση;
Οι απαιτήσεις του νόμου 3852/2010 του επονομαζόμενου « Καλλικράτη» είναι  πάρα πολλές. Οι αρμοδιότητες του Δημάρχου είναι  πολλαπλάσιες. Η  Δημοτική αρχή θα εργάζεται πλέον σαν μια μικρή κυβέρνηση. Βασικές αποφάσεις θα παίρνονται από το Δήμο. Οι αντιδήμαρχοι αναλαμβάνουν το συντονισμό, επιτροπών, τοπικών συμβουλίων, συνελεύσεων πολιτών, και παίρνουν σημαντικές αποφάσεις. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι επιφορτισμένοι με συγκεκριμένο έργο και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Αυτό σημαίνει όχι μόνο συνεχή και αδιάλειπτη εργασία, αλλά γνώσεις και εμπειρία τουλάχιστον σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Ωστόσο ο «Καλλικράτης» δεν υπολείπεται σε γραφειοκρατία η οποία πολλές φορές είναι αξεπέραστη όση θέληση και όση δυναμικότητα και αν ασκηθεί. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε και το ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση ενώ δεν έχει διαφύγει ακόμα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.   
Θα καταφέρει λοιπόν ο νέος Δήμαρχος με αυτούς τους σκοπέλους, να οδηγήσει την Ιθάκη σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης όπως υποσχέθηκε;
Θα κατορθώσει να φέρει τη μεγάλη ανατροπή που χρειάζεται ο τόπος;
Ανατροπή, κυρίως, στη νοοτροπία του Θιακού που τώρα ταλανίζεται από , αδράνεια, ωχαδελφισμό, αδιαφορία, ηττοπάθεια, απάθεια, και μιζέρια, που δεν βλέπει παρά μόνο το δικό του συμφέρον και δεν εννοεί να συνειδητοποιήσει ότι το ατομικό συμφέρον εντάσσεται στο συλλογικό;
Ανατροπή ακόμα και στους δικούς του, «παράγοντες» και τους πάσης φύσεως  παρατρεχάμενους, και σφουγγοκωλάριους που ευελπιστούν να καθέξουν οφίτσια, να «βολέψουν» το συγγενή, να πάρουν έργα (υπερτιμολογημένα φυσικά)….
Ανατροπή στη νοοτροπία των υπαλλήλων που τώρα υπάγονται στη δικαιοδοσία του Δήμου ώστε οι υποθέσεις των πολιτών να διεκπεραιώνονται εύκολα και γρήγορα.  
Ο νέος Δήμαρχος προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι το μισθό του θα τον κατέθετε υπέρ του Δήμου και το ίδιο θα επεδίωκε και για τους δύο αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό είναι  ανατροπή και το περιμένουμε!
Το να μη περιμένει τον κρατικό κορβανά και τη γραφειοκρατία που τον περιβάλλει και να αποταθεί στους δεκάδες εκατομμυριούχους Θιακούς με συγκεκριμένες προτάσεις είναι ανατροπή. Και θα βρεθούν πολλοί να τον συνδράμουν όταν δουν αποφασιστικότητα και θέληση.  
Το να ζητήσει τη βοήθεια δεκάδων Θιακών με ειδικές γνώσεις σε κρίσιμους τομείς είναι ανατροπή. Κανείς μέχρι τώρα δεν το έκανε! Βλέπετε οι προηγούμενοι τα ήξεραν όλα!!!!
Το να οργανώσει το Δήμο σε συγκεκριμένα τμήματα με ικανή και πλήρως ηλεκτρονικά εξοπλισμένη γραμματειακή υποστήριξη, είναι ανατροπή. 
Δεν χρειάζεται να βάλει μεγαλεπήβολους στόχους – χίμαιρες. Χρειάζεται να μπουν μικροί  ρεαλιστικοί εφικτοί και απτοί, στόχοι όπως για παράδειγμα η οριστική λύση του προβλήματος των σκουπιδιών, του προβλήματος της ύδρευσης, της δημιουργίας του Ξενώνα Ηλικιωμένων από το κληροδότημα Συρμή, της αξιοποίησης της Οδυσσειακής κληρονομιάς…..  
          Η Ιθάκη είναι ένα νησί με απίστευτο φυσικό κάλος ενώ παράλληλα έχει την τύχη να περιβάλλεται από μία παγκόσμιας εμβέλειας ιστορία.
Αυτά είναι τα προϊόντα της Ιθάκης. Αυτά πουλάμε! Από αυτά παράγονται τα εισοδήματα του τόπου. Τα προϊόντα όμως αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν με σωστό και μελετημένο τρόπο με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους. Κανένας μέχρι στιγμής δεν το έκανε. Τα προϊόντα της Ιθάκης ήταν και είναι παρατημένα σε ιδιωτικά ερασιτεχνικά χέρια. Αν αυτό γίνει, θα είναι ανατροπή.        
Αυτή την ανατροπή περιμένουμε από το νέο Δήμαρχο.
Ανατροπή παρόμοια με αυτή που πραγματοποίησε ο Κοινοτάρχης, Δημήτρης Τσουκαλάς, στην Ανάβρα Μαγνησίας, που σε διάστημα 15 ετών κατόρθωσε από ένα φτωχό, άθλιο και ξεχασμένο ορεινό χωριό να τη μεταμορφώσει σε Ελβετικό θέρετρο, με πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης και μηδενικά ποσοστά ανεργίας. Με αιολικό πάρκο που παράγει ενέργεια 17MW και από το οποίο η κοινότητα εισπράττει € 100.000, με τυποποιητήρια για τα βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα, με πρότυπο βιολογικό σφαγείο και με στεγασμένο διώροφο πάρκιν.  
Παράλληλα δημιούργησαν πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, γήπεδο 5Χ5, ΚΕΠ, λαογραφικό μουσείο, αναρριχητικά κέντρα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 400 τ.μ. ένα εκπληκτικό περιβαλλοντικό και πολιτισμικό πάρκο έκτασης 240 στρεμμάτων.
Τώρα στην Ανάβρα μελετούν την θέρμανση και ζεστό νερό σε όλα των σπίτια με κεντρικό λέβητα που θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας. (www.anavra-goura.gr)
Ειρήσθω εν παρόδω, στο Θιάκι δεν κατορθώσαμε ούτε την παγκόσμιας εμβέλειας ιστορία μας να αξιοποιήσουμε! Τόσο δε κοντόφθαλμοι και μίζεροι είμαστε που το άγαλμα του Οδυσσέα ύψους λέει…. 1,60μ.  θα το στήσουμε…. ανάμεσα στα περίπτερα στην πλατεία!!!! Αυτή την ιδέα είχαν οι ιθύνοντες, για την ιστορία του τόπου μας. (Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ο  Δήμαρχος της Ανάβρας θα σκέφτονταν άγαλμα 15 μέτρων στο Κάστρο! Αυτό θα ήταν αντάξιο της Ιθάκης της πατρίδας του Οδυσσέα.)
Πιστεύω  πως ο νέος Δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να βάλει το Θιάκι στη λοκομοτίβα της ανάπτυξης, γιατί χαρακτηρίζεται από όραμα, θέληση και δυναμισμό, έχει αναλυτικές και συνθετικές, δημιουργικές ικανότητες, και προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει κομματικές φιλοδοξίες. Εκείνο που του χρειάζεται είναι σωστοί συνεργάτες, καλή γραμματειακή υποστήριξη και βοήθεια από ειδήμονες που είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα προσφέρουν έργο χωρίς ανταλλάγματα και ιδιοτέλεια, για την Ιθάκη και μόνο.     
Αν λοιπόν δούμε από το νέο Δήμαρχο βήματα για την ανατροπή που περιγράψαμε, και που σε τελική ανάλυση ο ίδιος προεκλογικά ευαγγελίσθηκε, τότε σύσσωμοι πρέπει να συστρατευθούμε και να δουλέψουμε μαζί του.
Σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε πολύ αυστηροί κριτές.