Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ (Αυτά που δεν λένε τα Μ.Μ.Εξαπάτησης)



 •        Ξεκινoύν και πάλι σήμερα οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των θεσμών. Πλέον, ο στόχος είναι η επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας μέχρι και τις 11 Μαϊού, ημερομηνία που θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup. Χθες, είχε συνεδρίαση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του τελευταίου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισεμπλουμ. Επικοινωνία υπήρξε και μεταξύ του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλιαράκη και του Ευρωπαίου αξιωματούχου Ντέκλαν Κοστέλο, οι οποίοι συμφώνησαν στην επίσπευση των διαδικασιών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιθυμεί την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κυβερνητικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξο για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις αντιδράσεις των τεχνικών κλιμακίων, ενώ διαψεύδουν το ενδεχόμενο εκλογών η δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε εκεί.

•        Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Νταισεμπλουμ δήλωσε σήμερα σε ολλανδική ιστοσελίδα ότι το ενδεχόμενο Grexit δεν συζητήθηκε καν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει τρίτο μεγάλο πρόγραμμα (μνημόνιο) προς την Ελλάδα.
          Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβίσι ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου από το ευρώ και ο ίδιος δεν έχει διάθεση να συζητάει τέτοια θέματα. Για τον Γιάννη Βαρουφάκη, τόνισε ότι είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, αν και όχι εύκολος, αλλά έχει βρεθεί κοινή γλώσσα μαζί του. Ανέφερε, επίσης, ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ, και δεν προετοιμάζεται για  ενδεχόμενη έξοδος της ή χρεοκοπία, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ και οι θεσμοί επιθυμούν να αποφύγουν μια τέτοια υπόθεση. Αναγνώρισε το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει και πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση, με βάση τις μεταρρυθμίσεις και παρουσιάστηκε πεπεισμένος ότι όλοι θα κάνουν τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία τον Ιούνιο, γι αυτό και οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν. Τέλος, όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι μπορεί αρχικά να υπήρχε μεγάλη απόσταση για τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα, ωστόσο σιγά σιγά και μέσα από τις επαφές και τις συνομιλίες, έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση και αυτή η πρόοδος θα πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει πιο έντονη.

•        Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε ότι οι σχέσεις του με τον Γιάννη Βαρουφάκη είναι άριστες και εξέφρασε την άποψή του ότι κανείς δεν προσέβαλε τον Έλληνα υπουργό στο Eurogroup, καθώς η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολιτισμένο και ζωηρό τόνο, άλλα κανείς από τους συμμετέχοντες δεν διανοείται να εκφράσει αρνητικές απόψεις για ένα συνάδελφο. Επιπλέον, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την ύπαρξη σχεδίου Β' και θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας και πρέπει να εργαστούν όλοι σκληρά γι' αυτό. Ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να τεθούν οι βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, για αύξηση του εισοδήματος των οικογενειών, καθώς και αύξηση της απασχόλησης για να ευνοηθούν οι άνθρωποι που επλήγησαν από την κρίση.

•        Στην χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, στηρίχθηκε από όλους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης για τις μέχρι τώρα κινήσεις του, ενώ αποφασίστηκε να συγκροτηθεί πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Γιάννη Βαρουφάκη και συντονισμό του αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλωτού, καθώς και ειδική ομάδα συντονισμού με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά. Επίσης, στην χθεσινή σύσκεψη, ανατέθηκε στον γενικό γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού Νίκο Θεοχαράκη να καταστρώσει σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει την βάση για την συμφωνία του Ιουνίου. Πλέον, την ευθύνη για τις
διαπραγματεύσεις με το Brussels Group αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης.


•        Ξεκινά σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ. Μετά την επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο εισάγεται στην ολομέλεια και θα συζητηθεί σήμερα και αύριο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων και θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

•        Δεν θα γίνει καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις, επανέλαβε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιάς σε δηλώσεις του στον ANT1. Ανέφερε ότι οι οδηγίες που έχει λάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι σαφείς και δεν πρόκειται να κάνει πίσω, όσον αφορά τις μειώσεις συντάξεων, κυρίων και επικουρικών.

•        Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επιζώντα της σφαγής του Δίστομου Αργύρη Σφουντούρη, σε μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα και εν μέσω της διεκδίκησης από την ελληνική πλευρά των γερμανικών οφειλών.

•        Στην τελετή παράδοσης παραλαβής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών βρέθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης. Στην ομιλία του, τόνισε ότι ο θεσμός αυτός θα γίνει ο κατεξοχήν θεσμός μελέτης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και ταυτόχρονα θα παραμείνει κέντρο υψηλών ερευνητικών επιδόσεων διεθνούς εμβέλειας, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει και να επενδύσει σε αυτόν τον θεσμό. Νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΠΕ και επιστημονικός διευθυντής είναι ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

•        Σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκη με συμμετοχή βουλευτών, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων της υγείας, διοικητών και εργαζομένων των νοσοκομείων, παραβρέθηκε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μαζί με τον αναπληρωτή του Ανδρέα Ξάνθο. Για το θέμα του διαγωνισμού των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ο υπουργός Υγείας έστρεψε την κριτική του προς τις εταιρείες, τονίζοντας ότι το μόνο που αντιλαμβάνονται είναι το προσωπικό τους συμφέρον, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα από τον παραλογισμό που τους διακατέχει. Σημείωσε ότι έχει φέρει το θέμα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να προχωρήσει ο υπουργός στο πλαίσιο της νομιμότητας, καθώς ο διαγωνισμός έγινε με τέτοιο τρόπο, κατά τον οποίο ο υπουργός δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τις εταιρίες.


•        Την άποψή του ότι η Ευρώπη πρέπει να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, καθώς σήμερα τις περισσότερες αποφάσεις λαμβάνουν οι τεχνοκράτες και όχι οι πολιτικοί, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και δεν διανοείται έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο κ. Παυλόπουλος άσκησε κριτική στις πολιτικές λιτότητας και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι ισότιμο μέλος της Ευρώπης.

•        Ένας κατάλογος 85.000 προσώπων με εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 200.000 κατά περίπτωση από το 2010, περιέχεται στην λεγόμενη “λίστα Νικολούδη”. Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας , με έγγραφό του στην Βουλή, τονίζει ότι πλέον δεν έχει σχετική αρμοδιότητα για τον κατάλογο αυτό, ούτε έχει δικαίωμα να ζητήσει την δημοσιοποίησή του από την Ανεξάρτητη Αρχή. Ο κ. Νικολούδης υπογραμμίζει ότι η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό δεν είναι εξ' ορισμού παράνομη και η γνωστοποίησή του καταλόγου δεν είναι κατά νόμο δυνατή, καθώς περιλαμβάνει απόρρητες πληροφορίες της Ανεξάρτητης Αρχής.

•        Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής τόνισε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να πάει πίσω σε μνημονιακές πολιτικές αντικοινωνικές, υφεσιακές και άρα αναποτελεσματικές, προσθέτοντας ότι η ευθύνη βρίσκεται πλέον από την πλευρά των θεσμών. Σημείωσε ότι θα υπάρξει συμβιβασμός, αν οι εταίροι δεν επιμείνουν σε μνημονιακές πολιτικές και θα πρέπει να αποφασίσουν οι πολιτικοί θεσμοί να βοηθήσουν την χώρα να βρει από την μνημονιακή πολιτική. Ο κ. Χουντής ζήτησε πολιτική ευελιξία από τους θεσμούς, καθώς είναι εκτεθειμένοι, τόσο όσον αφορά διακηρύξεις που ακολουθούν, όσο και στους δικούς τους λαούς, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η λιτότητα.

•        Με έγγραφό του στην Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι οι επιλογές και τοποθετήσεις πρέσβεων, στο πλαίσιο του υπηρεσιακού συμβουλίου, έγιναν βάση νόμου και με σεβασμό στο πνεύμα του νόμου και κριτήρια αξιολόγησης θεωρήθηκαν το έργο, η αξία και ο υπηρεσιακός φάκελος του κάθε υποψηφίου. Επίσης, σημείωσε τα κριτήρια αυτά χρησιμοποίησε και ο ίδιος στην επιλογή των συνεργατών του, ενώ πλέον ανέφερε ότι οι λογικές του ρουσφετιού και της πολιτικής υποκρισίας ανήκουν στο παρελθόν  και το υπουργείο έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στην λογική των ολιγόμηνων αποσπάσεων που τελικά καταλήγουν να διαρκούν δύο χρόνια.

•        Συνάντηση θα έχει αύριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, με τον πρέσβη  και τον υφυπουργό για τα διεθνή οικονομικά θέματα της Ελβετίας. Κεντρικό θέμα των συνομιλιών τους θα είναι οι αφορολόγητες καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία και η συνεργασία των φορολογικών αρχών των δύο χωρών και η άμεση ενεργοποίηση μέρους της συμφωνίας που έχει υπογράψει η Ελβετία με την ΕΕ και η οποία αρχίζει και εφαρμόζεται το 2017.

 •        Τιμήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο με το μετάλλιο εξόχου πράξεως, ο ΕΠΟΠ λοχίας Αντώνης Ντεληγιώργης, καθώς παρά το γεγονός ότι βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, ήταν παρών και βοήθησε στην  διάσωση προσφύγων και μεταναστών στην Ρόδο, όπου και υπηρετεί. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι ο εν λόγω λοχίας επέδειξε εξαίρετο ήθος, διασώζοντας είκοσι μετανάστες, μεταξύ των οποίων παιδιά, αλλά και μιας εγκύου γυναίκας και αψηφώντας ακόμα και το πρόβλημα υγείας που έχει ο ίδιος. Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι αποτελεί παράδειγμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και αποδεικνύει ότι ο ελληνικός στρατός δεν είναι μόνο για τον πόλεμο, αλλά και για την ειρήνη. Συμπλήρωσε ότι η έξοχη αυτή πράξη, όπως και πολλών άλλων στρατιωτικών και στρατιωτών, δείχνει το υψηλό ηθικό και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, τόνισε ότι “είμαστε υπερήφανοι για τον λοχία Ντεληγιώργη και εύχομαι το παράδειγμά του να το ακολουθήσουν και άλλοι”.

•        Στην Θράκη θα βρεθεί ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στους χώρους υποδοχής μεταναστών και στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης. Συγκεκριμένα, θα επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, την Ξάνθη και την Σαμοθράκη και θα δει από κοντά όλους τους χώρους, ενώ θα μιλήσει και με τοπικούς φορείς, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το αυξημένο προσφυγικό ρεύμα και να θωρακιστεί η δημόσια υγεία και να γίνουν οι απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις στους νεοεισελθόντες μετανάστες.

•        Μια κατάσταση τραγική στον τομέα της δημόσιας υγείας παρέλαβε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι το σύστημα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια με την αξιωματική αντιπολίτευση να συντελεί στην πλήρη κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο την δημόσια υγεία και σημείωσε ότι από σήμερα θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα από εφημερίες στα νοσοκομεία των ετών 2012, 2013, 2014, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες για να πληρώνονται οι εφημερίες σε πραγματικό χρόνο. Για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, δήλωσε ότι μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις 4.500 μονίμων και 2.000 επικουρικού προσωπικού, θα ξεκινήσει η ανάταση του συστήματος υγείας από την επείγουσα ιατρική και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα, ανέφερε, ότι δεν υπάρχει πουθενά ρητή εντολή για μεταβίβαση των αποθεματικών των νοσοκομείων, καθώς τα χρήματα που έχουν τα νοσοκομεία είναι αναγκαία για τις τρέχουσες ανάγκες τους και επί τούτου, υπάρχει εξαίρεση από την ΠΝΠ. Τέλος, σημείωσε ότι είναι θλιβερό να εκδηλώνει ευαισθητοποίηση για τα νοσοκομεία η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν επί των ημερών της κουρεύτηκαν αποθεματικά των νοσοκομείων, αλλά και των ιδρυμάτων Χρόνιων Παθήσεων, κάτι που το διαπίστωσε και ο ίδιος στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Έβρο.


•        Το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων με part time απασχόληση είχε για το 2014 η Ελλάδα με ποσοστό 72,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συνολικά, σε όλη την Ευρώπη, οι “υποαπασχολούμενοι” εργαζόμενοι αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια, τα  2/3 εξ' αυτών γυναίκες, ενώ 44, 1 εκατομμύρια άτομα της ΕΕ δουλεύουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (part time).

•        Ποινική δίωξη σε βάρος 7 ατόμων, άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, μεταξύ των οποίων Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι και Γερμανοί υπάλληλοι της εταιρίας Daimler, η οποία σχετίζεται με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες οχημάτων επί υπουργίας Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου. Η δίωξη αφορά κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για παράνομες αμοιβές που διακινήθηκαν κατά την φάση της υπογραφής και της εκτέλεσης των επίμαχων συμβάσεων για την προμήθεια των οχημάτων αυτών. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες είναι για δωροδοκία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

•        Ανθρωπιστική βοήθεια θα στείλει η Ελλάδα στο Νεπάλ, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την περιοχή και έχει στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Συγκεκριμένα, θα σταλούν 20 άτομα της ΕΜΑΚ, 2 εκπαιδευμένοι σκύλοι, ένας γιατρός του ΕΚΑΒ και 4 άτομα παραϊατρικό προσωπικό.