Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ

Όπως είναι πια γνωστό στα πέρατα του κόσμου στις 9.10 το πρωί ο Εγκέλαδος χτύπησε τη Λευκάδα τη Β. Κεφαλλονιά και την Ιθάκη. Λεπτομέρειες αναφέρουν όλα τα ΜΜΕ.
Δυστυχώς η Λευκάδα θρηνεί δύο ανθρώπινες ζωές, αρκετούς τραυματίες  ενώ οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες.
Ανυπολόγιστες όμως είναι και οι ζημιές στην Ιθάκη και κυρίως στο Βόρειο τμήμα του νησιού.
Εκείνο όμως το οποίο μου κάνει εντύπωση είναι το οτι ο σεισμός αποτελεί μικροείδηση για τα κανάλια ενώ π.χ. ο φόρος για το κρασί ή τα επεισόδια στα Εξάρχεια αποτελούν πρώτη είδηση. Επιπλέον και πάλι η Ιθάκη βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα στις ειδήσεις. Αναφέρεται η Κεφαλονιά και η Λευκάδα ενώ σχεδόν αγνοείται η Ιθάκη. Κάποιο δε από τα γνωστά κανάλια μετέδωσε ότι στην Ιθάκη έπαθαν «μικροζημιές» 20 περίπου σπίτια.
Ο ηλίθιος αυτός δημοσιογράφος θεωρεί «μικρή ζημιά» το ξεσκέπασμα, δηλαδή τη ρήξη της στέγης 42 σπιτιών (που μέτρησα εγώ προσωπικά) στα χωριά Πλατρειθιάς, Σταυρός, Λεύκη, Καλύβια, Εξωγή. Αυτό σε συνδυασμό με την αλλαγή του καιρού που έρχεται την Παρασκευή με βροχές και καταιγίδες σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή των σπιτιών.

Γνωστότατη δημοσιογράφος και φίλη μου, μου είπε ότι αυτό έγινε γιατί τα ΜΜΕ δεν είχαν την δέουσα πληροφόρηση από τις αρχές, τουτέστιν από την τοπική αυτοδιοίκηση και την αστυνομία. Είναι άραγε έτσι; Μήπως κάποιοι προσπαθούν υποβαθμίσουν τις ζημίες στην Ιθάκη ώστε να μην κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ενταχθεί στις αποζημιώσεις που απορρέουν από τον προϋπολογισμό πολιτικής προστασίας;
Όπως και να έχει το πράγμα, είδαμε το  Δήμαρχο Διονύση Στανίτσα και άλλους σύμβουλους, από το πρωί, να τρέχουν πάνω κάτω, σε μια προσπάθεια καταγραφής των ζημιών ενώ έθεσαν σε ενέργεια αμέσως τα μηχανήματα του Δήμου και κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο που σε μερικά μέρη είχε αποκοπεί κυρίως από πτώση βράχων. Επίσης ο Δήμαρχος εξασφάλισε για απόψε τουλάχιστον κατάλυμα για αυτούς των οποίων το σπίτι κρίθηκε ανασφαλές!  
Επιπλέον κατέφθασαν άμεσα με ελικόπτερο και ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη  Καπάκη, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ Βασίλειο Παπαγεωργίου  και τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού &  Προστασίας, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, επισκέφτηκαν την Ιθάκη για να διαπιστώσουν τις ζημιές που άφησε το πέρασμα του σεισμού.
Τους ευχαριστούμε, αλλά θα τους ευχαριστούσαμε ιδιαίτερα αν :
1.   Αν αποφάσιζαν να κηρύξουν την Ιθάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!!
2.   Αν έστελναν ειδικά κλιμάκια ΑΥΡΙΟ να καταγράψουν τις ζημίες
3.   Αν αποφάσιζαν να δώσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πληγέντες από τον προϋπολογισμό πολιτικής προστασίας
4.   Αν τις αποζημιώσεις αυτές τις εκταμίευαν πριν οι πληγέντες έρθουν σε απόγνωση και δεν μας κορόιδευαν όπως τους Λιξουριώτες.
5.   Αν ανέστειλαν τους υπερφόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση.
  Πριν κάποιες ώρες τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Έπαρχος με διαβεβαίωσαν ότι τα ειδικά κλιμάκια καταγραφής ζημιών θα έρθουν αύριο, ενώ στις 11.00 έχει ορισθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα του Σταυρού.  

Ας αναμένουμε λοιπόν για αύριο τα σπουδαία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.