Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

·     

  
•        Aισιόδοξος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 28 για το μεταναστευτικό. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι φαίνεται να είναι πιο κοντά μια ενδιάμεση συμφωνία σε σχέση  με το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε ότι παραδέχτηκαν όλοι την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις και την κάλυψη μεγάλου μέρους της απόστασης που τους χώριζε, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι σύντομα θα έρθει η επίσημη καταγραφή αυτής της προόδου. Οι πολιτικοί ηγέτες αποφάσισαν να κρατήσουν «σιγήν ιχθύος» για τις συνομιλίες που είχαν, ωστόσο διαρροές από την ελληνική πλευρά κάνουν λόγο για σύγκλιση απόψεων σε κάποια θέματα, καθώς και για την προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών, με σκοπό να επιτευχθεί άμεσα μια ενδιάμεση συμφωνία, ενώ παραμένουν οι διαφωνίες στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί το γεγονός να μείνει η Ελλάδα από χρήματα, πριν επιτευχθεί συμφωνία.

•        Σε ότι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε μετά το πέρας ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί μια συνολική στρατηγική που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Σημείωσε, ότι στην Σύνοδο κατέστη σαφές ότι το μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο τις περιοχές της Μεσογείου στην Βόρεια Αφρική, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο που αποτελεί σημαντικό πυλώνα εισροής προσφυγικών ροών. Τόνισε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την δημιουργία κατάλληλων υποδομών, ιδίως στις χώρες υποδοχής. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι κατάφεραν να ενταχθεί στο κοινό ανακοινωθέν ειδική αναφορά που αφορά την ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας, όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής, αλλά και με τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, όπως η Τουρκία που θα πρέπει να συνεργαστεί με την ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες και στους μετανάστες και να περιοριστεί και αποτραπεί η προσέλευση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Τέλος, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της δικαιότερης κατανομή της ευθύνης και των μηχανισμών αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής.

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού της επιχείρησης «Τρίτων» στην Μεσόγειο για την έρευνα και την διάσωση των μεταναστών, ο οποίος θα εξισωθεί με αυτόν της προηγούμενης αποστολής «Μάρε Νόστρουμ» και αποκάλυψε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ευρωπαϊκή ατζέντα για την μετανάστευση στις 13 Μαΐου, νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.
Για προτεραιότητα στην διάσωση των ανθρώπινων ζωών και την καταπολέμηση του δουλεμπορίου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τούσκ, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει λάβει άμεσα δράση και να μην μείνει αδιάφορη στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο δράσης προβλέπει την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών, μέσω της Europol. Ανέφερε, επίσης, ότι θα αυξηθούν οι οικονομικοί πόροι για την επιχείρηση «Τρίτων» και θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία θα υποβάλλει στον ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος για την καταστροφή των σκαφών των διακινητών και συμπλήρωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες με άλλες χώρες, ώστε να γίνει κάτι τέτοιο μέσα από το πλαίσιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα μιλήσει και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για το ίδιο θέμα.
Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας αποκάλυψε ότι μέσα στο τρέχον έτος θα γίνει στην Βαλέτα Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής και της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά και άλλων χωρών που σχετίζονται με το φλέγον θέμα της μετανάστευσης. Σημείωσε ότι η Μάλτα, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, καθώς σε αυτές φτάνουν πρώτοι οι μετανάστες.


•        Ξεκίνησε το Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας. Στην διάσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενος, ενώ αναμένεται να γίνει αποτίμηση των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων, καθώς και προσπάθεια για εξεύρεσης λύσης και άμβλυνσης των διαφορών.
Παρά τις διαφαινόμενες ενδείξεις από κάποιες πλευρές για βήματα προόδου και της εποικοδομητικής συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε συνέχισε στο γνωστό «τροπάριο», εμφανιζόμενος για άλλη μια φορά άκρως προκλητικός και ειρωνικός, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα και προέτρεψε τους Έλληνες απεσταλμένους «Να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, γιατί αποτέλεσμα σήμερα εδώ δεν πρόκειται να δείτε».
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισεμπλουμ ανέφερε ότι υπήρξαν θετικά βήματα την προηγούμενη εβδομάδα και περιμένει αναλυτικότερη ενημέρωση στο Eurogroup από τους θεσμούς. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος για επίτευξη συμφωνίας, τόσο από την ευρωπαϊκή, όσο και από την ελληνική πλευρά.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τόνισε ότι οι δανειστές θα πρέπει να αποφύγουν ένα ατύχημα στις διαπραγματεύσεις τους με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει περιθώριο ευελιξίας για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Για επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβίσι, καθώς η προθεσμία για συμφωνία με τους εταίρους είναι πιο σημαντική για την Ελλάδα και εν συνέχεια για το Eurogroup.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στο Mega ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για ενδιάμεση συμφωνία που θα ξεκλειδώσει την ρευστότητα άμεσα και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά περιμένει την συμφωνία και την επίλυση στο θέμα της ρευστότητας.

•        Για την μυστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των λεγόμεων θεσμών στην Ουάσιγκτον την περασμένη Παρασκευή, χωρίς να προσκληθεί ο Γιάννης Βαρουφάκης. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν με δηκτική διάθεση ότι «καλό είναι που βρίσκονται μήπως και αποφασίσουν κοινή στάση, καθώς η διαπραγμάτευση καθυστερεί εξαιτίας του γεγονότος ότι οι θεσμοί δεν έχουν κοινή γραμμή».

•        Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στον Alpha 989, ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για μια συμφωνία και ένα πρόγραμμα που δεν θα είναι μνημόνιο, ούτε άλλα μέτρα, ούτε μειώσεις μισθών και συντάξεων. Παρατήρησε, επίσης, ότι η αντιπολίτευση έχει πλήρως ταυτιστεί με την πλευρά των δανειστών και ασκεί αντεθνική πολιτική και θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το πρόγραμμα που είχαν εφαρμόσει, απέτυχε και πρέπει να εγκαταλειφθεί. όσον αφορά τους δανειστές, σχολίασε, ότι υπήρχαν δυνάμεις που τορπίλιζαν την διαδικασία και προσπαθούν να την εντάξουν σε λογική συνέχειας των προηγούμενων συζητήσεων. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκαταστήσει την έννοια του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και την ζημιά που έχει γίνει από την διάλυση των εργασιακών τα προηγούμενα χρόνια. Όσον αφορά την φοροδιαφυγή, τόνισε ότι τα έργα και οι ημέρες του δικομματισμού ήταν ταυτισμένες με τακτικές φορολογικής ασυλίας και η νέα κυβέρνηση έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής πάνω σε αυτό.