Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Η ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ


Προχθές παραβρέθηκα, κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Αθηναίων και του συλλόγου αποφοίτων, στα επίσημα εγκαίνια του 2ου Γενικού Λυκείου Αθηνών "Θόδωρος Αγγελόπουλος" και πρώην 2ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησα. Είναι η γνωστή βίλα Αμαλία! 
Το κτήριο, ένα θαυμάσιο νεοκλασικό σε σχέδια του Ερνέστο Τσίλερ βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν. Το σχολείο άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το 1862. 
Τα τελευταία χρόνια όμως, με την αδιαφορία της πολιτείας να το επισκευάσει, το σχολείο εγκαταλείφθηκε για να μετατραπεί σε άντρο αναρχικών οι οποίοι βέβαια το κατέστρεψαν εσωτερικά. Και ποιος δεν θυμάται τα επεισόδια στη βίλα Αμαλία! 
Το 2012 με οργανωμένη επιχείρηση των ΜΑΤ το κτήριο εκκενώθηκε από τους αναρχικούς οι οποίοι όμως ..το ανακατέλαβαν αρκετές φορές δείγμα ανικανότητας της πολιτείας. 
Τελικά το 2014 ο Δήμαρχος Αθηναίων κος Καμίνης υποσχέθηκε να το αναπαλαιώσει και να ξαναλειτουργήσει ως Σχολείο πράγμα που έγινε και που τον τιμά.

Το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων υπήρξε ένα από τα καλύτερα σχολεία των Αθηνών. Είχε τη φήμη του πολύ αυστηρού σχολείου, ενός σχολείου που ήθελες δες ήθελες μάθαινες γράμματα! 
Από το 2ο αποφοίτησαν μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης και της επιστήμης όπως ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, οι ζωγράφοι Αλέκος Φασιανός και Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς, οι εκδότες Οδυσσέας Χατζόπουλος και Πέτρος Γαβριηλίδης καθώς και ο καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς, ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης, ο Βλάσσης Μπονάτσος. Και αυτοί μόνον από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Σ' αυτούς προστίθενται και λαμπροί επιστήμονες και πετυχημένοι επαγγελματίες, όπως οι Ανδρέας Φουστάνος, Μωρίς Γκατένιο, Αφοι Βουλγαράκη κα. 


Η προχθεσινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου του οποίου το όνομα δόθηκε στο νέο σχολείο. Οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε απο το σύλλογο αποφοίτων (του οποίου είμαι μέλος) και από το Δήμο. μετά τις προσφωνήσεις του Δημάρχου και του προέδρου αποφοίτων έγινε αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο του Θ. Αγγελόπουλου από συμμαθητές προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων, ακολούθησε μουσική βραδιά υπό τη διεύθυνση του συμμαθητή μουσικοσυνθέτη Μάριου Στροφαλη. Η βραδιά έκλεισε με κοκτέιλ πάρτι.
Μαθητές και μαθήτριες του λυκείου μας ξενάγησαν στις τάξεις τους, και μας μίλησαν για την πολυπολιτισμικότητα του σχολείου. Κάποια στιγμή ρώτησα τα δύο κορίτσια που μας ξεναγούσαν πως τα πάνε με τούς αλλοδαπούς συμμαθητές τους. 
Εντύπωση μου έκανε η απάντηση, προβλήματα αντιμετωπίζουν μόνο με τους μουσουλμάνους που αρνούνται να δεχθούν τις δικές μας συνήθειες σε αντίθεση με όλους τους άλλους. Στην ερώτηση και οι καθηγητές σας τι κάνουν πήρα την εξής απάντηση: Ε τι να κάνουν κάτω από τις σημερινές συνθήκες!!!!!

Η ΕΚΔΡΟΜΗ  ΤΗΣ 6ης ΣΤΗ ΡΟΔΟ (Εγώ ο πρώτος κάτω αριστερά) 
Και η βραδιά τελείωσε με δείπνο σε παρακείμενη ψαροταβέρνα με παλιούς συμμαθητές ξυπνώντας ατέλειωτες μνήμες της ξένοιαστης παιδικής μας ηλικίας.