Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΦΡΙΚΕΣ

                                                                                                       του Δημοσθένη Συρμή
         Την Παρασκευή 29 Ιουνίου μας έκανε την … εξαιρετική τιμή να μας επισκεφθεί ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπύρου.
Συνοδεύονταν από έναν Αντιπεριφερειάρχη και από δύο άλλους παρατρεχάμενους εκ των οποίων ο ένας έπαιρνε συνέχεια φωτογραφίες από τη συνάντηση λες και επρόκειτο για τη σύνοδο ...κορυφής…
          Τον συναντήσαμε στο κατάστημα της περιφέρειας στο Βαθύ. Άρχισε την ομιλία του αναφέροντας χίλιες δυο δικαιολογίες για τα έργα που δεν προχωρούν στην περιφέρεια.
          Όταν ρωτήθηκε για το λιμάνι στον Πίσω Αετό ήταν εντελώς ασαφής παρά την επιμονή όλων μας να μάθουμε συγκεκριμένα πράγματα για την πορεία του έργου.  Είπε ότι ο εργολάβος που το ανέλαβε το παράτησε και… θα αναλάβει ο επί αντιμισθία άλλος μειοδότης.  Πότε, πως και με ποιες προϋποθέσεις άγνωστο!!! Αβέβαιο αν το έργο θα προχωρήσει και φυσικά παντελώς άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί.
          Πριν όμως κατέβει στο Βαθύ πέρασε από τις Φρίκες όπου βέβαια ρωτήθηκε από τους εκεί τοπικούς παράγοντες για το λιμάνι των Φρικών. Οι απαντήσεις του ήταν το ίδιο ασαφείς. Τελικά κανείς δεν κατάλαβε τίποτα!!! Υπάρχει μελέτη ολοκληρωμένη ή όχι; Υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη; Έχουν αδειοδοτηθεί οι μελέτες; Θα αδειοδοτηθούν; Σε ποιο σημείο βρίσκονται; Ποιο χρονοδιάγραμμα υπάρχει; Καμία απάντηση! Όλα θολά!    
          Στο ίδιο μοτίβο και ο αρχαιολογικός χώρος του Αγ. Αθανασίου. Άγνωστο γιατί ο οικονομικός επίτροπος κωλυσιεργεί την εκτέλεση της προγραμματικής σύμβασης, άγνωστο γιατί ζητάει τώρα και άλλα χαρτιά, άγνωστο αν τελικά θα εκτελεσθεί η σύμβαση. Σε παρατήρηση δική μου ότι οι επίτροποι του Υπουργείου οικονομικών ανά τις Περιφέρειες έχουν εντολή να κωλυσιεργούν κάθε είδους έγκριση που αφορά εκταμίευση χρημάτων, ο κος Περιφερειάρχης σιώπησε σε μια προσπάθεια κάλυψης των πιο πάνω αφεντικών του!
          Σε ερώτηση του Σπύρου Αρσένη για ενδεχόμενη εμπλοκή των ανταγωνιστών γειτόνων και αν το θέμα έχει ερευνηθεί προσπάθησε να διασκεδάσει τις υποθέσεις αυτές. Πριν τη συνάντηση στο Βαθύ ο Περιφερειάρχης και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τις Αρχαιότητες. Όπως φάνηκε το μόνο που κατάλαβε ο κος Σπύρου ήταν ότι… πρέπει να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιας χρονολογίας είναι τα ευρήματα… Δεν κατάλαβε δυστυχώς ότι εκεί είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ιθάκης και ότι ήδη έχει τεράστια επισκεψιμότητα και θα έχει πολύ μεγαλύτερη στο μέλλον αν αποκτήσει αρχαιολογική οντότητα με αποτέλεσμα την εισροή συναλλάγματος στο νησί και κατά προέκταση στη χώρα.!!!!   
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΙΣΩ ΑΕΤΟ
           Ένα άλλο βασικό θέμα για το οποίο ζητήθηκαν διευκρινήσεις, ήταν οι αρμοδιότητες της εδώ Αντιπεριφεριάρχου κας Σμαράγδας Σαρδελή. Η κα Σαρδελή είναι Περιφερειακή σύμβουλος και Αντιπεριφερειάρχης μικρών νησιών. Το περίεργο είναι ότι δεν έχει καμία διοικητική αρμοδιότητα. Τα πάντα, ακόμα και το προσωπικό, υπάγονται στον Αντιπεριφερειάρχη κο. Σωτήρη Κουρή στην Κεφαλονιά. Από εκεί πρέπει να ξεκινούν όλα!
          Και εδώ διευκρινίζουμε ότι η στάση του κου Κουρή δεν είναι η καλύτερη! Τελευταία έχει επιδείξει παροιμιώδη αδιαφορία σε ότι αφορά τα τεκταινόμενα στην Ιθάκη. Σχεδόν καμία επίσημη ενέργεια για το Λιμάνι του Πίσω Αετού, καμία ενέργεια για το λιμάνι των Φρικών, καμία ενέργεια για τον Αρχαιολογικό χώρο. Αντίθετα μερικά από τα έργα προσπάθησε για άγνωστους λόγους να τα καθυστερήσει.
Είναι ανεπίτρεπτο ένα νησί 3000, και πολλαπλάσιων το καλοκαίρι, κατοίκων να εκπροσωπείται στην Περιφέρεια από Αντιπεριφερειάρχη άλλου νησιού!           Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει φόρμουλα ώστε να εκπροσωπείται η Ιθάκη με την εδώ Αντιπεριφερειάρχη. Αντίθετα γνωρίζουμε ότι τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Αιγαίο έχουν υπάρξει σχετικές ρυθμίσεις.  Πως και δεν το γνωρίζετε αυτό κε. Περιφερειάρχα;
          Ή μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι που δεν εκχωρείτε αρμοδιότητες στην κα. Σαρδελή; Εσείς δεν είπατε χαρακτηριστικά; “ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Κ. ΣΑΡΔΕΛΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΟΥ ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ!!!” και μη το αρνηθείτε γιατί είναι γραμμένο στο μαγνητόφωνο!!!!
          Δεν γνωρίζω αν αυτό το είπατε χαριτολογώντας αλλά γνωρίζω ότι το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό! Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εκπροσώπηση της Περιφέρειας εδώ στο Νησί μας και όλα να γίνονται με remote control από την Κεφαλονιά αν και όταν ο εκεί Αντιπεριφερειάρχης δεηθεί να ασχοληθεί με την Ιθάκη.
          Κύριε Περιφερειάρχη εδώ και τώρα πρέπει να δώσετε λύση στο πρόβλημα.  Ή καταργείστε εντελώς το περιφερειακό κατάστημα και εκχωρείστε τους εδώ υπαλλήλους της περιφέρειας στο Δήμο (Καλλικράτης 2) ή δώστε πλήρεις αρμοδιότητες στην εδώ Αντιπεριφερειάρχη όπως έχει γίνει στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αγαίου.
          Φαντάζομαι να πήρατε το μήνυμα ότι ο Θιακός λαός δεν επιθυμεί ένα εκπροσωπείται στην περιφέρεια από την Κεφαλονιά και δη από τον κ. Κουρή, γιατί κανένα από τα μεγάλα έργα δεν προχωρεί.
          Προτείνω τη συλλογή υπογραφών από όλους τους κατοίκους, ώστε να πεισθεί ο Περιφερειάρχης αλλά και κάθε αρμόδιος και κάθε καρεκλοκένταυρος, ότι η Ιθάκη έχει οντότητα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη και έχει κάθε δικαίωμα να έχει δική της εκπροσώπηση στην Περιφέρεια.    
         
          ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.