Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Ο ΔΡΟΜΟΣ

 

Εμείς οι άνθρωποι φαντάζουμε σαν απειροελάχιστα μυρμήγκια μπροστά στη  κολοσσιαία δύναμη της φύσης.

Είναι ανόητο αν σκεφθεί κάποιος ότι μπορεί ο άνθρωπος να δαμάσει τα φυσικά φαινόμενα....

Κατά το τέλος του Σεπτέμβρη ενέσκηψε ο τυφώνας "Ιανός" ο οποίος προκάλεσε τεράστιες ζημίες στο νησί μας.

Στις 29-09-2020,  η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε το Νόμο 4728/2020 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 186/29.09.2020

Το Υπουργείο Υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα διαθέσει, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.

Όμως, όπως πάντα το τέρας της γραφειοκρατίας ροκάνισε το χρόνο με προμελέτες , μελέτες, αμελέτητα!!!

Τέλος πάντων όπως μας πληροφορεί σήμερα ο Δήμαρχος κ. Στανίτσας, τα χρήματα ήρθαν και η μελέτη αποκατάστασης των δρόμων τελείωσε και μέλλουν να να δημοπρατηθούν τα έργα. 

Κάλιο αργά παρά ποτέ! 

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο τόπος είναι το ότι το νησί έχει κοπεί κυριολεκτικά στη μέση. 

Ως να βρισκόμαστε 2500 χρόνια πίσω στην εποχή του Οδυσσέα, απεχωρίσθη το Δουλίχιον από την Ιθάκη!!!!

Ο ένας και μοναδικός δρόμος που ενώνει το Βαρά με το Νότο υποσκάφθηκε από τον Ιανό και πριν ένα μήνα περίπου κατέρρευσε.

Την κατάρρευση την είχα προβλέψει καθώς προσπαθώντας να βγάλω φωτογραφίες είχα δει τη σπηλαίωση. (Κοινή λογική χρειάζεται)!

Περί το τέλος Νοεμβρίου, είχα επισκεφθεί τον Έπαρχο κ. Λιβιτσάνη, επί τούτω, και του είχα επιστήσει την προσοχή. Με διαβεβαίωσε τότε, ότι τα έργα αποκατάστασης θα άρχιζαν σύντομα.

Το "σύντομα" είναι πολύ σχετική λέξη όταν έχεις να κάνεις με την πολιτική εξουσία της Ελλάδας και δεν αναφέρομαι στον Έπαρχο αλλά στους ανώτερους μανδαρίνους και φυσικά στην κα Ρόδη Κράτσα, την περιφερειάρχη, που ποσώς ενδιαφέρεται για την Ιθάκη, γιατί, βλέπετε, τα ενδιαφέροντα καθορίζονται από τις ψήφους.

Έτσι κοντεύει να περάσει μήνας και δεν έχει γίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για την αποκατάσταση του δρόμου. Κάποιες σκέψεις εναλλακτικών λύσεων, προσωρινή παράκαμψη κλπ κόλλησαν στη γραφειοκρατία. 

Τελευταία κάποιος εργολάβος έριξε στο χάσμα μπάζα τα οποία βέβαια θα υποχωρήσουν στο πρώτο προβέτζο του Γραίου. Και δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το καταλάβεις αρκεί να διαθέτεις κοινή λογική! (πράγμα σπάνιο στις μέρες μας)

 Όμως για να λέμε και του "στραβού το δίκιο" η ανώτατη διοίκηση μερίμνησε να μην κοπεί το νησί στη μέση!!! ... Δρομολόγησε μια μικρή παντόφλα που εκτελεί δρομολόγιο Βαθύ -Φρίκες.

Βέβαια η λύση της παντόφλας είναι παντελώς αναξιόπιστη καθώς επαφίεται στα τερτίπια του Αίολου και του Ποσειδώνα!! Ακόμα και με 5 Μποφόρ το καραβάκι δεν μπορεί να κινηθεί. Έτσι όποιος πάει το πρωί για  δουλειές στο Βαθύ και τύχει να βγάλει γερό Μαΐστρο το μεσημέρι, "την έβαψε"! Πρέπει να αναζητήσει κατάλυμα στο Βαθύ μέχρι την άλλη μέρα! Καταστάσεις δηλαδή κεντρικής Αφρικής και βάλε!

Η κα Περιφερειάρχησα, ήρθε στο Θιάκι, είδε και απήλθε!!! Αντί λοιπόν να στείλει άμεσα, μπουλντόζες, γκρέιντερ, ντισι μπι, στρατιωτική γέφυρα μπέλεϊ και όλα τα σχετικά, για να ανοίξει, τουλάχιστον προς το παρόν, παρακαμπτήριο δρόμο, έδωσε εντολή να χαρακτηρισθεί ο δρόμος αδιάβατος! Δηλαδή να μη περνάει ούτε καν Ι.Χ. από το κομματάκι που είχε απομείνει!!!

Ε αυτό ήταν!!! Ξεσηκώθηκαν οι ανθρωποφύλακες!!! (Που δεν λένε να συνειδητοποιήσουν ότι η προϊσταμένη τους αρχή λέγεται "Προστασία του πολίτη" και όχι "βασανισμός του πολίτη")

 Δέχθηκαν λέει "άνωθεν" διαταγές και αντί να επισημαίνουν στον κόσμο ότι το σημείο είναι επικίνδυνο και ότι η διέλευση θα γίνεται με προσωπική ευθύνη, την έστησαν κρυμμένοι λίγα μέτρα παραπέρα και ως νέοι Προκρούστες, όποιος πέρναγε τον πετσόκοβαν: πρόστιμο 100€, αφαίρεση άδειας και πινακίδων.

Εν μέσω της πανδημίας και του φόβου, εν μέσω ψυχολογικής κατάρρευσης, εν μέσω οικονομικής εξαθλίωσης μας ήρθαν και οι "αρχές" να μας πατήσουν στο λαιμό. 

Εκτελούσαν λέει διαταγές!!! 

Την ίδια δικαιολογία είχε δώσει ο Χέρμαν Γκέρικ στη Νυρεμβέργη αλλά δεν... "έπιασε"

Εν πάση περιπτώσει, πληροφορούμαι ότι η κατάσταση έχει ηρεμήσει, προς τιμή τώρα των τοπικών αρχών! 

Αυτά και άλλα ευτράπελα συμβαίνουν στο νησί μας!

....................... 

Ο δρόμος του Αετού δεν είναι η πρώτη φορά που καταρρέει. Έχει επισκευασθεί πλειστάκις κατά το παρελθόν. Χαρακτηριστική η περίπτωση του 2003, όπως ανέφερε τότε στην εφημερίδα του ο κ. Σπύρος Αρσένης, όπου ο δρόμος κατέρρευσε και που όμως επισκευάσθηκε μέσα σε 10 μέρες από τον τότε Έπαρχο κ. Γιάννη Ανδριανάτο συνεπικουρούντος και του τότε αντινομάρχη κ. Σωτήρη Κουρή, ο οποίος πάντα έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιθάκη. 

Σήμερα, έχουν περάσει τέσσερες μήνες από την αρχική κατάρρευση και ένας σχεδόν μήνας από το τελικό χτύπημα και ακόμα ο δρόμος παραμένει θεωρητικά αδιάβατος. 

Η επισκευή του παραλιακού δρόμου, φρονούμε ότι δεν είναι λύση! Οσοδήποτε μελετημένη και καλή κατασκευή και να γίνει (πράγμα αμφίβολο για τα Ελληνικά δεδομένα) η αγριότητα του Γραίγου και του Γραιολεβάντε σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα όμβρια, είναι τόση που οτιδήποτε και να γίνει και  δεν θα αντέξει. 

Έτσι η μοναδική λύση κατά την άποψή μου την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχω μεταφέρει και στον Έπαρχο κ. Λιβιτσάνη, είναι η κατασκευή νέου δρόμου από τις Αλαλκομενές μέχρι το Χάνι. Έργο χρονοβόρο και  πιθανόν δύσκολο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει η ιδέα αυτή να αρχίσει να υλοποιείται!


 
Ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης (πολεοδόμος) εν έτη 1982 το είχε πει ξεκάθαρα: Μη ματαιοπονείτε επισκευάζοντας τον παραλιακό, θα πέφτει συνέχεια! Και επιβεβαιώθηκε! (Την ίδια εποχή πρότεινε και την κατασκευή του λιμανιού στον Πίσω Αετό, που μετά από 40 χρόνια δεν έχει τελειώσει!!!!)     

Μη νομίσει κανείς εδώ, ότι προτείνω την κατάργηση του παραλιακού δρόμου. 

Αυτός πρέπει να επισκευασθεί και να λειτουργεί, ωστόσο πρέπει να υπάρχει και η εναλλακτική λύση. Είναι αδιανόητο σήμερα εν έτη 2021 να κόβεται το νησί μας στη μέση με όλες τις συνέπειες και κυρίως για τους κατοίκους της Βορείου Ιθάκης!

Ας το δουν λοιπόν σοβαρά οι άρχοντες του νησιού και ας αποφασίσουν να το βάλουν μπροστά! Διαφορετικά σε κείνο το σημείο, θα έχουν να αντιμετωπίσουν πάντα τα στοιχεία της φύσης!!!

Φωτογραφίες: Δημος Συρμής, Διονύσης Πάλμος, Αλέκα Βαρβαρίγου.