Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΓΑΤΟΝΙ


                                                                                                  Απο το Δημοσθένη Συρμή
Έχω γράψει επανειλημμένως ότι η Δημοτική αρχή πρέπει να κρίνεται και να ελέγχεται, για τα έργα που επιτελεί ή όχι, για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου, για την πραγμάτωση των προτεραιοτήτων που θέτει!
Παρελθοντολογίες δεν ωφελούν αντίθετα δημιουργούν κλίμα αντιφοράς και πόλωσης που ξεσπάει ενάντια στο συμφέρον του τόπου.
Ο Δήμαρχός μας μπορεί να είναι (;) ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που ενδεχομένως να μπορούσε να πραγματοποιήσει κάποια από τα τόσα εξαγγελθέντα έργα στον τόπο μας, όμως, είναι πολύ κακός πολιτικός και έχει παντελή άγνοια πολιτικής επικοινωνίας.
Πιθανόν να μην έχει καταλάβει ότι ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση. Την  επιχείρηση κατευθύνει και ελέγχει ένα αφεντικό. Ο Δήμος κατευθύνεται από πολλούς και ελέγχεται από ακόμα περισσότερους.
          Κάνει πολιτικά λάθη ο Δήμαρχος!
Όταν εκλέγεσαι από το μισό (και κάτι) ενός τόπου φροντίζεις στην πορεία της θητείας σου να πάρεις με το μέρος σου και το άλλο μισό.  Αντίθετα ο Δήμαρχός μας φρόντισε να θέσει απέναντί του το άλλο μισό από την πρώτη στιγμή, απαξιώνοντας αυτούς που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Με την απαξίωση αυτή (βουλώστε το και εξαφανισθείτε) απαξίωσε το άλλο μισό των ψηφοφόρων του νησιού και αυτό είναι εξαιρετικά κακό.
Και το χειρότερο, συνεχίζει αυτή την τακτική. Μια τακτική φθοράς δικής του και του τόπου.
Παρουσιάζεται Βασιλικότερος του Βασιλέως στην υπόθεση του πλοίου, γελοιοποιείται στο Δημοτικό Συμβούλιο και θέτει απέναντί του τους μισούς από τους δικούς του ψηφοφόρους.
Όταν γίνεται η απογραφή ο Δήμαρχος είναι απών, και αρνείται να ακούσει τους προγενέστερους (κατά τη λαϊκή έκφραση: ξερόλας). Αποτέλεσμα, το νησί  θα χάσει το προνόμιο της ιδιαίτερης φορολογικής μεταχείρισης.
Στη προσπάθεια του να προασπίσει συμφέροντα ημέτερου, προκαλεί τις αρχές με αποτέλεσμα το γνωστό ξήλωμα των τεντών και την τεράστια απώλεια εσόδων από το νησί.
Και τώρα κομπάζοντας δηλώνει σε εφημερίδα της Κεφαλονιάς ότι είναι … ΓΑΤΟΝΙ!!! Και πριν ο Εισαγγελέας και οι αρμόδιες αρχές αποφανθούν καταδικάζει τρεις πρώην Δημοτικούς άρχοντες προκαλώντας τη μήνη τους και πολώνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα.
Ένας Δήμαρχος δεν κομπάζει μπροστά σε δημοσιογράφους και προ πάντων δεν αποδίδει εις εαυτόν επίθετα τύπου «γατόνι».
Ένας Δήμαρχος δεν καταδικάζει ποτέ κανένα, αφήνει αυτό το ρόλο στη δικαιοσύνη και μάλιστα όταν ο ορκωτός λογιστής αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί σε ονόματα αλλά και συγκεκριμένες πράξεις προηγουμένων διοικήσεων.
Ένας Δήμαρχος όταν δίνει συνέντευξη σε δημοσιογράφο πρέπει να είναι εξαιρετικά συγκρατημένος και φειδωλός.   
Τα καμώματα αυτά του Δημάρχου μας ξεφεύγουν από την έννοια του όρου «πολιτικά λάθη»
Αυτά είναι ανεπανόρθωτες γκάφες. Μεγάλες γκάφες που δεν έχουν μόνο επίπτωση στη δημοτικότητα του Δημάρχου (σε αντίθεση με αυτά που γράφουν οι ανώνυμοι αυλοκόλακες του “I love Ithaki”), αλλά καθυστερούν δραματικά την ανάπτυξη του τόπου.
Αν η δικαιοσύνη δεν καταδικάσει (που πολύ αμφιβάλω) τους τρεις αναφερθέντες στη συνέντευξη τότε ο Δήμαρχος θα γελοιοποιηθεί ανεπανόρθωτα.
Ας μη φαντασθεί ο Δήμαρχος ότι ο κενός, γεμάτος υπονοούμενα και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου λόγος, των ανωνύμων, του προς αυτόν προσκείμενου blog θα τον βοηθήσουν. Αντίθετα το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αυτού του λόγου, έχει απομακρύνει σεβαστό μέρος των ψηφοφόρων του Δημάρχου.
Με όλα αυτά, το ζητούμενο που είναι η πραγματοποίηση έργων στο νησί θυσιάζεται στο βωμό του εγωισμού και της φιλαυτίας, από αμφότερες τις πλευρές.   
 «…Το ηττάσθαι αυτόν υφ’ εαυτού, αίσχιστον και κάκιστον» Δημόκριτος.
Φρονώ ότι εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσουν, και από τα δύο μέρη, οι επικλήσεις εισαγγελέων και άλλων συναφών αρχών.
Οι πρώην να σεβαστούν επιτέλους την ετυμηγορία του Θιακού λαού και να αποδεχθούν ότι, αυτός είναι ο εκλεγμένος Δήμαρχος, να σταματήσουν κάθε είδους παρελθοντολογία, κάθε κατηγορία εναντίον του και κάθε κριτική που δεν αφορά τη διαχείριση των πραγμάτων του νησιού.
Ο Δήμαρχος να πάψει να ασχολείται με το τι έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις και να ασχοληθεί με το μέλλον του τόπου.  Να προσπαθήσει να λύσει κάποια από τα σοβαρά προβλήματα του νησιού πχ:
·        Το πρόβλημα της ύδρευσης που παραμένει άλυτο!
·        Το πρόβλημα των σκουπιδιών άλυτο επίσης.
·        Ο Ξενώνας Ηλικιωμένων, που παραπέμπεται στις καλένδες και στον αφανισμό των χρημάτων, με την επιλογή του Οικοτροφείου.
·        Το Οδυσσειακό που αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για τον τόπο και που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί!
Ας αντιληφθούν και οι δύο πλευρές ότι μέσα σε κλίμα πόλωσης και αντιφοράς που παραπέμπει σε ακριβή τήρηση του «γράμματος του νόμου» κανένα έργο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο νησί.
Αν αυτό θέλουν ας μας το πουν ξεκάθαρα! Αν όχι, ας ομονοήσουν.
Και οι ανώνυμοι μπλογκογράφοι αντί να βγάζουν τα εσώψυχά τους με υπονοούμενα και αηδίες ας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση με ουσιαστικού περιεχομένου λόγο.