Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: SULAWESI, TANA TORAJA




          Ήλπιζα μέσα στους δύο μήνες που έλειπα κάτι να είχε αλλάξει στη χώρα και στο νησί μας.
Μάταιες ελπίδες !
          Η μεν χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο, στο δε νησί μας η κατάσταση ξεπερνάει πλέον τα όρια της γελοιότητας με βολές ένθεν κακείθεν και έργο μηδέν.
          Έτσι λοιπόν αποφάσισα να αφήσω πίσω όλα αυτά και να περιγράψω ένα πραγματικά υπέροχο ταξίδι γεμάτο με χρώμα και γνώσεις.

          Η Ινδονησία, (πατρίδα της γυναίκας μου) όπως είναι γνωστό είναι μια νησιωτική χώρα με 17.600 νησιά και πληθυσμό 238.000.000 κατοίκους η 4η χώρα σε πληθυσμό στον κόσμο.
          Το Sulawesi είναι το 4ο μεγαλύτερο νησί της Ινδονησίας και το 11ο  μεγαλύτερο νησί του κόσμου (174.000 m2)  δηλαδή μεγαλύτερο από όσο η Ελλάδα και η Αλβανία μαζί. Έχει δε πληθυσμό 17.000.000 κατοίκους.
          Με βάση λοιπόν το Bali, πετάξαμε (με ένα παλιό δικινητήριο), στο Makassar, πρωτεύουσα του Νοτίου Σουλαβέσι.
          Εκεί νοικιάσαμε ένα αυτοκίνητο και κατευθυνθήκαμε στον προορισμό μας που ήταν η ορεινή περιοχή της Toraja. Γιατί όμως εκεί ειδικά;
          Γιατί εκεί και μόνο εκεί μπορεί κανείς να δει έθιμα και δοξασίες  που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.
Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ BUGIS ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΛΑΟΥ. TA ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΥΨΙΠΕΔΑ ΤΗΣ TORAJA - ΟΡΥΖΩΝΕΣ
          Μετά από 6 περίπου ώρες οδήγησης σε ένα άθλιο δρόμο και με τις οδηγίες του απαραίτητου οδηγού Lonely Planet (η καλύτερη ταξιδιωτική έκδοση του κόσμου, απαραίτητη σε κάθε ταξίδι μας), φθάσαμε στο υψίπεδο της Tana Toraja και συγκεκριμένα στο χωριό Rantepao που μαζί με το Makale είναι τα κέντρα της περιοχής. 

Καταλύσαμε στο ξενοδοχείο, Misiliana που ήταν ένας απέραντος κήπος με πολυτελή bungalows κατασκευασμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Σουλαβέσι. Μας υποδέχθηκαν, πολύ θερμά, όμορφες κοπέλες με παραδοσιακή φορεσιά που έσπευσαν να μας πληροφορήσουν ότι είμαστε τυχεροί, καθώς την επομένη θα είχε κηδεία σε ένα χωριό εκεί κοντά.


ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ
Ναι καλά διαβάσατε!
ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΑΣ "MISILIANA"
TO ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΑΣ (ΠΑΝΩ)
Κηδεία στην περιοχή αυτή του Σουλαβέσι σημαίνει εξαιρετική γιορτή, ένα είδος μακάβριου … φεστιβάλ.
          Οι Torajans (λαός των υψιπέδων που ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια του ρυζιού) ήταν ανιμιστές, προσανατολισμένοι κυρίως στη λατρεία των προγόνων τους και πίστευαν στη μετά θάνατο ζωή. Είχαν δικά τους ήθη και έθιμα που δεν συναντιόνταν πουθενά αλλού. Το 1902, οι Ολλανδοί κατακτητές άρχισαν να στέλνουν ιεραποστολές που κατόρθωσαν τελικά να επιβάλουν τον χριστιανισμό, (προτεσταντισμό) με τη βία και αφού έσφαξαν χιλιάδες ιθαγενείς. (δόξα τω χριστιανισμό)  
          Ωστόσο οι Torajans δεν εγκατέλειψαν ποτέ την πίστη τους και τα έθιμα τους, παρά το γεγονός της πίεσης που υπέστησαν και από την κυβέρνηση της Ινδονησίας να ακολουθήσουν μια από τις πέντε επίσημες θρησκείες της χώρας.  Τελικά μόλις πρόσφατα (1969) αναγνωρίσθηκαν σαν ιδιαίτερη σέχτα, χριστιανοινδουιστική με στοιχεία ανιμισμού.    
         
ΟΜΟΡΦΗ TORAJAN ME ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ

 Όπως είπαμε οι Torajans πιστεύουν σε μια καλύτερη ζωή μετά θάνατο και έτσι η κηδεία γι’ αυτούς δεν αποτελεί γεγονός θλίψης αλλά χαράς. Οι κηδείες στην Toraja αποτελούν σημαντικά κοινωνικά γεγονότα και παρακολουθούνται από πλήθος κόσμου που συρρέει από τα γύρω χωριά. Οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι να λάβουν μέρος σ’ αυτές, να φάνε να πιούνε και να διασκεδάσουν.
          Οι Torajans ζουν σε χωριά ανεξάρτητα μεταξύ τους. Τα σπίτια τους ένθεν και ένθεν του κεντρικού δρόμου είναι κατασκευασμένα κυρίως από μπαμπού, με ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ:  Οι δύο άκρες της σκεπής είναι υπερυψωμένες, πιθανόν σε απομίμηση κέρατου βούβαλου, σημαντικού κοινωνικοοικονομικού στοιχείου ή των δύο άκρων των καϊκιών των Bugis, της φυλής που ζει στα παραλια.  Οι κατασκευές αυτές (Tongkonan), εξαιρετικής  αντοχής στις ακραίες καιρικές συνθήκες και δεν συναντούνται πουθενά άλλού στον κόσμο.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΑΝΑ ΤΟΡΑΝΤΖΑ
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΘΕΝ ΚΑΙ ΕΝΘΕΝ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΒΑΛΙΩΝ  ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ STATUS.  ΔΕΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
          Το κοινωνικό τους σύστημα περιλαμβάνει τρεις τάξεις:  τους Αριστοκράτες, την Εργατική τάξη και τους Σκλάβους. (η δουλεία καταργήθηκε από τους Ολλανδούς το 1909).
          Οι αριστοκράτες αναγνωρίζονται από το πλήθος… των κεράτων από βουβάλια που έχουν αναρτήσει μπροστά στα σπίτια τους. Οι αριστοκράτες  είναι ιδιοκτήτες πλήθους βουβαλιών και χοίρων καθώς βέβαια και αγρών που καλλιεργείται το ρύζι. Αυτοί πραγματοποιούν και τις καλύτερες κηδείες.
ΒΟΥΒΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΥΖΩΝΑ

ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΒΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΤΟΠΙΟ ΟΔΗΓΟ ΜΑΣ
          Κατά τη διάρκεια της κηδείας που μπορεί να κρατήσει και μια βδομάδα, όπως είπαμε, καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι κάτοικοι των γύρω χωριών αλλά και οι ξένοι τουρίστες που θα βρεθούν εκεί. Τρώνε, πίνουν,(δυνατό κρασί από φοίνικα) τραγουδούν, χορεύουν, παρακολουθούν συναυλίες. Είναι ένα μεγάλο πολύχρωμο φολκλορικό φεστιβάλ.
          Όσο πιο πλούσιοι είναι οι συγγενείς της/του αποθανόντος, τόσα περισσότερα βόδια και γουρούνια σφάζονται, μέρος από τα οποία μαγειρεύεται για τους καλεσμένους ενώ το υπόλοιπο το παίρνουν μαζί τους.
          Η κηδεία που παρακολουθούσαμε εμείς άνηκε σε μεσαία οικογένεια της οποίας η γιαγιά σε πολύ μεγάλη ηλικία είχε πεθάνει. Η συγκεκριμένη κηδεία κράτησε τρεις μέρες. Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν στιγμιότυπα από την κηδεία.
Η ΙΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟ ΣΦΑΓΗ ΒΟΥΒΑΛΟ

ΧΟΙΡΟΣ ΥΠΟ ΣΦΑΓΗ

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ
Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΥΧΟ ΒΟΥΒΑΛΟ  ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΤΡΟΠΑΙΟ

ΟΡΧΙΣΤΡΑ ΜΕ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟ ΜΠΑΜΠΟΥ
          Τώρα η σωρός δεν θάβεται αλλά τοποθετείται βαθιά σε σπήλαια – νεκροταφεία μαζί με τα υπάρχοντα του νεκρού. Μερικά από αυτά είναι επισκέψιμα, δεν μυρίζουν, ενώ οι συγγενείς και φίλοι που επισκέπτονται τους νεκρούς, αφήνουν διάφορα αντικείμενα όπως τσιγάρα, νομίσματα, στυλό,… για να χρησιμοποιηθούν από τον μεταστάντα. 
ΣΠΗΛΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ


ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ
           Το σημαντικότερο όμως είναι τα ομοιώματα των νεκρών (Tau Tau)  τα οποία κατασκευάζονται από ξύλο και εκτίθενται σε εσοχές - προθήκες σκαλισμένες ψιλά στα βράχια. Τα ομοιώματα αυτά (τα αυθεντικά) είναι περιζήτητα στη Δυτική αγορά μερικά από τα οποία πωλούνται σε συλλέκτες ως και 100.000 Δολάρια, έτσι γίνονται αντικείμενα κλοπής και πλέον ναι μεν κατασκευάζονται αλλά κρατιούνται στα σπίτια των συγγενών.
ΠΕΡΙΤΕΧΝΑ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ - ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΤΑ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ "ΠΙΑΣΟΥΝ" ΚΑΙ 100.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΝΑ
  
ΤΑ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ

 
           Ένα άλλο περίεργο έθιμο είναι ο ενταφιασμός των νηπίων. Αυτά θάβονται σε κοιλότητες ενός συγκεκριμένου δέντρου το οποίο παράγει ένα γαλακτερό υγρό και τούτο για να … μπορούν τα νεκρά νήπια να πίνουν γάλα.
ΤΑΦΟΙ ΝΗΠΙΩΝ ΣΕ ΣΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΔΕΝΤΡΟ
           Όμως πέρα αυτά τις όντως ενδιαφέρουσες δοξασίες των Torajans, ολόκληρη η περιοχή της Tana Toraja παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς συνδυάζει ένα εξαιρετικό τοπίο όπου εναλλάσσονται η πυκνή ζούγκλα με τους ορυζώνες και την καταπληκτική κουζίνα. Το βοδινό ψημένο μέσα σε μπαμπού είναι καταπληκτικό. 


 ΔΕΝΤΡΑ 100m. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΝΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΥΨΟΣ

ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΟΠΙΑ

Ο ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΚΑΙ ΕΓΩ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΥΨΟΣ
          Περιττό να τονίσουμε την εξαιρετική ποιότητα του καφέ αλλά και της σοκολάτας που βέβαια αποτελούν γηγενή προϊόντα.
ΚΑΦΕΣ

ΚΑΚΑΟ (ΣΟΚΟΛΑΤΑ)
          Στην αγορά του Μακάλε και του Ραντεπάο μπορεί κανείς να βρει πολύ ενδιαφέροντα αυθεντικά ξυλόγλυπτα σε εξευτελιστικές τιμές καθώς και τα περίφημα χειροποίητα μαχαίρια της Τοράντζα.   
         
ΝΕΑΡΗ TORAJAN ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΘΗΚΗ ΓΙΑ ΜΑΧΑΙΡΙ
Μετά λοιπόν από την περιπλάνησή μας για 10 μέρες στην Τάνα Τοράντζα, όπου επισκεφθήκαμε σχεδόν τα περισσότερα χωριά, γυρίσαμε πίσω στο Μπαλί, με τα τόσα ενδιαφέροντα του.
          Πιστεύω ότι η Ινδονησία είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χώρες του κόσμου, μόνο που για να την εξερευνήσει κανείς όλη χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή.
... ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ... ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ
ΚΑΙ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ BUGIS
          Το Μπαλί, όπως έχω ξαναγράψει, είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο, εύκολα και φθηνά προσβάσιμο, ένας προορισμός που συνδυάζει το υπέροχο τοπίο, παραλίες, βυθός, ποτάμια, λίμνες, ζούγκλα, άγρια ζώα, με ένα εξαιρετικό πολιτισμό, κουλτούρα και ευχάριστους και χαμογελαστούς ανθρώπους. Είναι ένα μέρος που πρέπει να δουν όλοι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.