Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Τα Αρχεία του Δήμου


 

                                                                             Από τον  Δημοσθένη Συρμή
ΤΑ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΝ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ

Πρ­­­­ιν λίγο καιρό ο κ. Σ. Αρσένης σε επιστολή του ζητεί ευθύνες για την όπως λέει, «καταστροφή μέρους του Δημοτικού Αρχείου Ιθάκης».
Τώρα ποιος ευθύνεται για την καταστροφή του αρχείου περισσότερο ή λιγότερο δεν γνωρίζω.
ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΚΡΙΣΑΜΕ
Αυτό που πολύ καλά γνωρίζω είναι αυτό που είδα  με τα ίδια μου τα μάτια.  Την κατάσταση που επικρατούσε στα «παραπήγματα» του «βάλτου» και που μόνο που σε αποθήκες κεντρικής Αφρικής θα συναντούσες.   
Έτυχε να περνάω από κει την πρώτη μέρα που άνοιξε ο στάβλος του Αυγείου!    
            Αισθάνθηκα φρίκη μ’ αυτό που αντίκρισα αλλά συγχρόνως και ντροπή που όλα αυτά τα χρόνια, πολύτιμα αρχεία βρίσκονταν στη βορά του χρόνου και των τρωκτικών. 
           Αλλά μήπως δεν ήταν στην ίδια κατάσταση και στο Ιστορικό Αρχείο του Νησιού μας, όταν το παρέλαβαν οι φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετά από πρόσκληση της Ένωσης Απανταχού Ιθακησίων; …και δεν θα ήθελα τούτη τη στιγμή, να αναφερθώ σε λεπτομέρειες!!!

Εκείνος λοιπόν που έπρεπε να κατηγορηθεί δεν είναι ο Κασσιανός που προσπάθησε να περιμαζέψει ότι άφησαν οι ποντικοί, αλλά εσείς όλοι που αφήσατε τις ιστορικές μνήμες του νησιού μας, να χάνονται κάτω από βρομόνερα και ποντικοκούραδα!! Ντροπή!!! 
  ΦΑΓΩΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΟΚΟΥΡΑΔΑ
Και σαν να μην έφτανε η καταστροφή των αρχείων εξ΄ αιτίας της αδιαφορίας σας, κανείς σας, δεν είχε την ευαισθησία να νοιαστεί για την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και των περαστικών, από τον αποσαθρούμενο αμίαντο όλα αυτά τα χρόνια. Γύρευε πόσοι πεθάνανε ή θα πεθάνουνε από τις ίνες του αμίαντου που καρφώθηκαν στα πνευμόνια τους!!   
Και έχετε το θράσος να μιλάτε! Δεν μας εκπλήσσει!
Εκείνο που μας προκαλεί κατάπληξη είναι ότι βρίσκονται ακόμα άτομα που σας πιστεύουν!
Έλεος!  
          Αφήστε επιτέλους τον τόπο να πάει μπροστά! Όσο και να πάει, με τον αλλοπρόσαλλο Δήμαρχο που μας προέκυψε!!!