Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ


                                                                             Του Δημοσθένη Συρμή
ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ.Ι. ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ
         
          Την περασμένη βδομάδα ο Δήμαρχος κ. Γ. Κασσιανός συγκέντρωσε τους Βορειοιθακήσιους στην αίθουσα του Σταυρού για να τους εκθέσει τα σχέδια του για τη Βόρειο Ιθάκη.
Τέσσερα μεγάλα έργα ονειρεύεται ο Δήμαρχος!
1.    Το λιμάνι των Φρικών
2.    Την ολοκλήρωση του δρόμου του Μάρμακα
3.    Την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου
4.     Την κατασκευή αεροδρομίου (προφανώς 4ης κατηγορίας) στην Ανωγή.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν μάλλον ανούσια καθώς ο μεν Δήμαρχος δεν εξήγησε με λεπτομέρειες, όπως όφειλε, πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα, το δε ακροατήριο περί άλλα τύρβαζε.   
     Αναμφισβήτητα τα παραπάνω έργα είναι απόλυτα αναγκαία για την ανάπτυξη όχι βέβαια της Βορείου Ιθάκης αλλά ολόκληρου του νησιού.
     Το θέμα όμως είναι κατά πόσο αυτά είναι εφικτά σήμερα στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύει η χώρα.
     Οι υποσχέσεις σήμερα πραγματοποίησης μεγαλόπνοων έργων χωρίς λεπτομερή αναφορά στο πως αυτά θα χρηματοδοτηθούν, ισοδυναμούν με κοροϊδία.
     Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμαρχος αφ΄ ενός από τη συγκεκριμένη ομάδα των εσχάτως άμεμπτων και  νομιμοφρωνούντων με τις επανειλημμένες καταγγελίες και αφ’ εταίρου από τις διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου.
     Εκείνο όμως που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι γιατί ενώ έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος δεν προχωρούν κάποια απολύτως απαραίτητα έργα, όπως το αποχετευτικό στο Βαθύ, (το μόνο που προχώρησε ήταν η αγορά σωλήνων από γνωστό και μη εξαιρετέο προμηθευτή) οι αφαλατώσεις, τα σκουπίδια που βρωμάνε και ζέχνουν τόσο στο Σταυρό όσο και στην Αγ. Παρασκευή, το γηροκομείο κλπ κλπ!!     
     Γι’ τα προαναφερθέντα υπάρχουν τα χρήματα. Στις 01-03-2012 τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου Ιθάκης ήταν 2.395.969 Ευρώ, όμως παραμένουν στις καλένδες!!!
     Πως λοιπόν να πεισθούμε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εσχάτως αναφερθέντα έργα;
     Και ακόμα:
Στις 16-2-2012 ο Πάρεδρος της Κοινότητος Πλατρειθιά, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Γραμματέας Πολιτιστικού Συλλόγου Φρικών και ο Πρόεδρος Κοινωφελούς Ομίλου Πλατρειθιά και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Ο.Κ
έστειλαν επιστολή στο Δήμαρχο ζητώντας να απαντήσει εγγράφως σε φλέγοντα και επείγοντα θέματα της Βόρειας Ιθάκης.
     Ένας μήνας έχει περάσει και βέβαια απάντηση δεν υπήρξε. Και πάλι ο Δήμαρχος απαξίωσε τους παραπάνω φορείς.
Να η επιστολή για να καταλάβετε 

 Αγαπητέ κ. Δήμαρχε

Οι υπογράφοντες την παρούσα επιστολή φορείς, θα επιθυμούσαμε να ενημερωθούμε γραπτώς σε όλα τα παρακάτω επείγοντα για την Κοινότητα μας θέματα:
1. Τα ανεκτέλεστα έργα της Σ.Α.Τ.Α 2011 που δεν έγιναν στη Τοπική   Κοινότητα Πλατρειθιά , πότε θα εκτελεσθούν?
2. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Πλατρειθιά του 2012 για ποιο λόγο περιλαμβάνεται πάλι η αλλαγή πορτοπαράθυρων στο κοινοτικό κτίριο αφού δεσμεύτηκε και πέρυσι το ίδιο ποσό για τον ίδιο λόγο. Επιπλέον θεωρείται πρώτη προτεραιότητα για τη κοινότητα την αλλαγή πορτοπαραθύρων?
3. Για ποιον λόγο δεν έχει γίνει η αποπληρωμή των τριών οδοκαθαριστών- μεροκαματιάρηδων  που είχαν προσληφθεί πέρυσι από Μάιο έως και τέλος Οκτωβρίου και καθάριζαν τα χωριά Φρίκες, Κιόνι, Σταυρό. Πότε σκοπεύετε να τους εξοφλήσετε?
4. Πώς σκοπεύει ο Δήμος να εξασφαλίσει το ερχόμενο καλοκαίρι την καθημερινή καθαριότητα των τουριστικών χωριών Κιονιού, Φρικών, Σταυρού?
5. Όπως είναι γνωστό οι συνεχείς κακοκαιρίες που έχουν πλήξει το νησί μας έχουν προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στο Τοπικό Διαμέρισμα του Πλατρειθιά. Ζητάμε να μάθουμε  πότε και με ποια χρήματα θα αποκατασταθούν
Α) Οι καθιζήσεις και καταστροφές του οδικού δικτύου?
Β) Η παιδική χαρά Φρικών?
Γ) Ο Ξύλινος προβλήτας των Φρικών?
7. Τι πρόκειται να γίνει με τον κομμένο, κατεστραμμένο και επικίνδυνο πλωτό προβλήτα στις Φρίκες
8. Σε ποια φάση βρίσκεται η μελέτη για την κατασκευή σταθερού λιμενοβραχίονα στις Φρίκες?
9. Τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος σχετικά με τον καθαρισμό των χαντακιών και τη διευθέτηση των όμβριων στο Πλατρειθιά που τώρα καταλήγουν σε σπίτια?
10. Τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος Ιθάκης σχετικά με κλείσιμο του χαντακιού από ιδιώτη, στο δρόμο που οδηγεί στον Αρχαιολογικό χώρο και που είχε σαν συνέπεια μεγάλη κατολίσθηση?
11. Για ποιο λόγο στον φετινό προϋπολογισμό δεν διατίθεται ούτε ένα Ευρώ για την βελτίωση –ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Αθανασίου?  Για ποιο λόγο τέτοια αδιαφορία , αλλά και απαξίωση?
12. Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Φρικών προκειμένου να στεγαστεί σε αυτό Το Πολιτιστικό Κέντρο- Βιβλιοθήκη ?
13. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την αποκατάσταση των ζημιών του δρόμου Φρίκες-Μάρμακα?
14. Πώς σκοπεύετε να απομακρύνετε τα σκουπίδια από την παραλία «Αλυκές» Μάρμακα?
15. Τι σκοπεύετε να κάνετε για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ζημιών στην παραλία Αφαλών?
16. Με τι χρήματα θα καθαριστούν οι υπόλοιπες παραλίες οι οποίες έχουν κατακλυσθεί από τόνους φερτών υλικών?
17. Πότε σκοπεύει ο Δήμος να απομακρύνει - αδειάσει  τις νταλίκες με τα σκουπίδια, που βρίσκονται φορτωμένες από τον περασμένο Οκτώβριο στην είσοδο του Σταυρού και αποτελούν δυσφήμιση?
Αναμένουμε τις απαντήσεις σας το συντομότερο δυνατό.
Διατελούμε με τιμή
Λουκάς Αναγνωστάτος - Δημοτικός Σύμβουλος και   Γραμματέας Πολιτιστικού Συλλόγου Φρικών
 Ξενοφών Διγαλέττος -  Πάρεδρος Κοινοτικού Διαμερίσματος Πλατρειθιά
Δημοσθένης  Συρμής – Πρόεδρος Κοινωφελούς Ομίλου Πλατρειθιά και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Ο.Κ

     Ακούσαμε πολλές φορές το δήμαρχο να λέει πως το μέλλον του νησιού είναι ο τουρισμός.
     Τι τουρισμό όμως μπορεί να περιμένουμε με ένα αρχαιολογικό χώρο εγκαταλελειμμένο στα αιγοπρόβατα (είναι άραγε θέμα του ειδικού κατσικοπροβατικού συμβούλου;) και με ένα δρόμο προς την Αρχαιολογική περιοχή κατεστραμμένο και συρματοπλεγμένο από το γνωστό νεοτσιφλικά;
     Αναρωτήθηκε ποτέ ο Δήμαρχος πόσα χρήματα θα χαθούν από το νησί αν δεν ξανάρθουν οι φλωτίλες στις Φρίκες επειδή θα δέσουν οι μόνιμες βάρκες στο μόλο λόγω καταστροφής και μη επισκευής του ξύλινου προβλήτα;
     Ποιοι άραγε τουρίστες θα πατήσουν στις Αφάλες στα Κουρβούλια και σε άλλες παραλίες γεμάτες σκουπίδια που εναπόθεσαν οι φετινές φουρτούνες;
     Σε ποια παιδική χαρά θα παίξουν τα παιδιά τους στις Φρίκες όταν αυτή είναι εντελώς κατεστραμμένη;
ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
     Και ακόμα υπάρχει γενναία οικονομική προσφορά πάνω από 20.000 € από τους Συλλόγους Ιθακησίων Μελβούρνης, Νοτίου Αφρικής και Νέας Υόρκης για την μετατροπή του πρώην σχολείου Φρικών σε πολιτιστικό κέντρο. Πως όμως θα πάρουμε αυτά τα χρήματα όταν απαιτούνται μικροεργασίες από το Δήμο ο οποίος μέχρι τώρα αδιαφορεί; 
     Όλα αυτά που προαναφέραμε δεν ξεπερνούν τα 10.000€. όμως μέχρι στιγμή μόνο υποσχέσεις έχουμε πάρει και ούτε ένα Ευρώ!
     Προχθές ήρθε ο Υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού με πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχου. Ήρθε, όπως δήλωσε, σαν υφυπουργός σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα θέματα της Ιθάκης όσο ακόμα έχει εξουσία. Ενημέρωσε προσωπικά το Δήμαρχο ο οποίος βέβαια απουσίαζε.
Κατά την άποψή μας ο Δήμαρχος αφού κόπτεται για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, έπρεπε να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να είναι παρών και να αναφέρει στον Υφυπουργό με λεπτομέρειες τα προβλήματα. Όμως όχι μόνο δεν ήταν παρόν αλλά κανένας από το Δήμο δεν παρουσιάσθηκε.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. Π. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟ
      Τι ρόλο παίζουν τελικά οι Αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου; Είναι εκεί για να παίρνουν μόνο το μισθό; Γι’ αυτό τους εξέλεξε ο Θιακός λαός;
     Και δεν είναι δικαιολογία αυτή που αναφέρει ο/η «Ανώνυμος», σε BLOG, ότι κανείς δεν επιθυμούσε να πάει στη συνάντηση! Δεν είναι θέμα επιθυμίας (και καταλάβετε το καλά) είναι θέμα καθήκοντος είναι θέμα απόλυτης υποχρέωσης απέναντι σ’ αυτούς που σας εξέλεξαν!
     Ο Δήμος δεν μπορεί να διοικείται ούτε λειτουργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του καθ’ ενός, αλλά με κανονισμούς και νόμους. 
     Όταν ανέλαβε η διοίκηση Κασσιανού σεβόμενος την ετυμηγορία του Θιακού λαού δήλωσα, σε αντίθεση με άλλους, ότι πριν ασκήσω αυστηρή κριτική θα περίμενα τουλάχιστον ένα χρόνο. Ακόμα δήλωσα ότι δεν με αφορούν οι προσωπικές υποθέσεις του Δημάρχου. Με αφορά το έργο που θα κάνει ή δεν θα κάνει. Με αφορά η διαχείριση των πραγμάτων του νησιού. Με αφορά η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Με αφορά η πραγμάτωση των προτεραιοτήτων.
     Και τώρα 15 μήνες μετά διαπιστώνω με λύπη ότι ο Δήμαρχος μας παραπαίει. Μόνο υποσχέσεις! Τίποτε άλλο. Κανένας πλέον δεν τον πιστεύει! 
      
Δήμαρχε, ο Βούδας έλεγε: «Οι άνθρωποι μπορεί να αμφιβάλουν για ότι λέτε αλλά θα πιστέψουν ότι κάνετε»
     Ίδωμεν………