Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΑΛΑΛΟΥΜ

ΤΟ ΞΥΛΩΜΑ ΤΩΝ ΤΕΝΤΩΝ
                                                                                   
                                                                                            Του Δημοσθενη Συρμη 
Εδώ και κάμποσο καιρό η πλατεία στο Βαθύ θυμίζει κρανίου τόπο. Με τις τέντες των ζαχαροπλαστείων και εστιατορίων ξηλωμένες απ’ άκρη σ’ άκρη. Αντί αυτών τοποθετήθηκαν ομπρέλες, απαίσιες και παράταιρες. Είναι δε και αστείο καθώς οι θαμώνες των ζαχαροπλαστείων της πλατείας κυνηγάνε τη σκιά βλαστημώντας στην προσπάθεια τους να μετακινήσουν τις ομπρέλες.
Στην  παραδοσιακή εξέδρα δεν κάθεται ψυχή. Το ίδιο και στα εστιατόρια στη συνέχεια.
Ο εισαγγελέας ζήτησε άμεση εφαρμογή του νόμου. Οι διωκτικές αρχές ξαμολήθηκαν και οι έρημοι καταστηματάρχες αναγκάσθηκαν να ξηλώσουν τα σκίαστρα απειλούμενοι με υπέρογκα πρόστιμα.
Έτσι το νησί, χωρίς ακόμα να έχει τελειώσει η καλοκαιρινή περίοδος απογυμνώθηκε με αποτέλεσμα βέβαια την τεράστια απώλεια εσόδων. 
Τόσα χρόνια οι διάφοροι εντεταλμένοι για την επιβολή του νόμου, έπιναν το καφεδάκι τους ή έτρωγαν, απολαμβάνοντας τη δροσιά κάτω από τα σκίαστρα των μαγαζιών. Τότε φαίνεται δεν γνώριζαν τον νόμο!!!
Αλλά ποιο νόμο; Ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για την έκδοση αδειών;  
Η πολεοδομία, το λιμενικό ταμείο, η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου, η αστυνομία, το λιμεναρχείο, το δασαρχείο, η αρχαιολογική υπηρεσία, ο δήμος, η περιφέρεια, ο πάπας της Ρώμης ή ο φίλαρχος Ουζουμπούμπου;
Γιατί μόνο εδώ σ’ αυτή τη χώρα (ούτε καν στη χώρα του Ουζουμπούμπου) προκειμένου να κατασκευασθεί κάτι π.χ. ένα σπίτι, μια πισίνα,  μια πέργκολα, μια τέντα, μια λιθιά, ένα καλύβι, ένα κοτέτσι, ένα σκυλόσπιτο, κλπ κλπ, εμπλέκονται και αδειοδοτούν από τέσσαρες ως δεκατέσσαρες υπηρεσίες, ανάλογα με την περίπτωση, εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους.
Αλλά τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στη γειτονική μας Ιταλία; Υπεύθυνος για τις πάσης φύσεως κατασκευές είναι αποκλειστικά ο Δήμος και οι υπηρεσίες του. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου.
Άλλωστε αυτό επιτάσσει και η λογική! Αυτό νόμιζαν και οι καταστηματάρχες, οι οποίοι με αίτηση τους στο Δήμο ζήτησαν χώρο για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων τους κοντά στη θάλασσα. Ο Δήμος τους έδωσε άδεια, με ετήσιο τίμημα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις όπως π.χ. στις Φρίκες, τους υπέδειξε τρόπο κατασκευής των σκιάστρων, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία.  
Και πράγματι δημιουργήθηκαν εν πολλοίς ακριβά και καλαίσθητα σκίαστρα τα οποία προσέφεραν ευχαρίστηση στους ντόπιους και ξένους, δημιουργώντας πηγή εσόδων.
Έλα όμως που στη χώρα Αλαλούμ , όπως είπαμε, υπάρχει και ο φίλαρχος Ουζουμπούμπου!!!..........
Περιμέναμε από τον περίφημο «Καλλικράτη» ότι θα διόρθωνε κάποια πράγματα αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε «μία από τα ίδια» και το αλαλούμ καλά κρατεί.         
Και μετά η κυβέρνηση περιμένει επενδυτές μήπως και αναθερμανθεί η οικονομία και δεν οδηγηθούμε στην παταγώδη (και όχι ελεγχόμενη και άλλες μπούρδες) χρεοκοπία την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, προβλέπω και μάλιστα πολύ σύντομα.
Γιατί τι έχει γίνει μέχρι τώρα;
Πόσα απέδωσε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις αυστηρές ποινές;
Πόσοι από την πληθώρα των μεγαλοοφειλετών  μπήκαν στη φυλακή;
Κατόρθωσαν μήπως να αντιμετωπίσουν τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που απομύζησαν επί σειρά ετών δημόσιο χρήμα και τώρα εμφανίζονται πένητες απολύοντας τους υπαλλήλους τους;
Κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν τους καλλιτέχνες που αποκαλύπτεται πως πίσω από κάθε δραστηριότητά τους υπήρχε δημόσιο χρήμα;
Μήπως κατόρθωσαν να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες;
Μήπως προχώρησαν στην εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου;
Μήπως κατόρθωσαν να βάλουν ουσιαστικό χέρι στην περιουσία της εκκλησίας;
Ή μήπως κατόρθωσαν να πατάξουν την τεράστια μάστιγα της γραφειοκρατίας;
Δυστυχώς τίποτε από όλα αυτά.
Και για τους ειδήμονες, ιδού μερικά νούμερα (ΟΟΣΑ, Eurostat,) προς απόδειξη των παραπάνω:
Κατόρθωσαν μέσα στη διετία 2009-2011 να μειώσουν το ΑΕΠ κατά - 9,5% (παγκόσμια πρωτιά !!!!) ενώ ο στόχος ήταν…- 0,3%.
Για το 2011 ο Πληθωρισμός, προβλέπεται να ανέλθει στο 4,6% ενώ ο στόχος ήταν …. 1,9%,
Οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά -0,6% με στόχο… αύξηση +4,5%,
Η ανεργία θα αγγίξει το 18%,
Ενώ το σημαντικότερο (γιατί έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση του χρέους)
το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, θα ανέλθει στο 8,1% του ΑΕΠ. (σημειώνω ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι ακόμα ποιο δυσοίωνες)
 Η κυβέρνηση παλινωδεί  και αποδείχνεται μέρα με τη μέρα ανίκανη να πιάσει τους στόχους για τους οποίους η ίδια είχε δεσμευτεί.
 Οι στόχοι που έβαλε ως τώρα απέτυχαν σχεδόν στο σύνολό τους. Από την κορυφαία αδυναμία να εισπράξει στα τέλη του 2011 το ΕΤΑΚ του 2009  μέχρι την παντελή ανικανότητα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όλα αυτά τα λάθη, τις παλινωδίες και την τεράστια ανικανότητα,  τα πληρώνει η κοινωνία. Ανικανότητα που θα οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους σε απώλεια της δουλειάς τους και εκατομμύρια πολίτες στην απόλυτη εξαθλίωση...
Και για να καλύψει την ανικανότητα, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις παλινωδίες, συμπιέζει στο έπακρο μισθωτούς, συνταξιούχους, μικροεπιχειρηματίες και μικροϊδιοκτήτες, ξεζουμίζοντας τους με διάφορα εισπρακτικά τεχνάσματα.
Στα πλαίσια αυτά, εδώ και αρκετό καιρό έχει δώσει εντολή στα διωκτικά της όργανα, αστυνομίες, λιμενικά, εισαγγελίες, πολεοδομίες  ΙΚΑ και δεν συμμαζεύεται, να διαπιστώσουν «πάσης φύσεως» παραβάσεις και να βεβαιώσουν πρόστιμα, σε μια  απελπισμένη προσπάθεια να μαζέψει χρήμα.
Βέβαια οι πάσης φύσεως εντεταλμένοι για την επιβολή του νόμου δεν κατοικούν στον Άρη! Γνωρίζουν το αλαλούμ της κατάστασης. Γνωρίζουν ότι η επιβολή αναχρονιστικών μη ρεαλιστικών και εν πολλοίς επιζήμιων νόμων θα δημιουργούσε κοινωνικό πρόβλημα. Έτσι το μέτρο που επέβαλε η κυβέρνηση ατόνησε!
Γιατί όμως οι αρχές έσπευσαν να το εφαρμόσουν στην Ιθάκη;
Γιατί απλά προκλήθηκαν.
Ο Δήμαρχός μας πληθωρικός και παρορμητικός στη προσπάθειά του να διευθετήσει τη διαφορά δύο καταστηματαρχών στο Κιόνι, μεροληπτώντας υπέρ του ενός (πρώην υποψήφιος στο συνδυασμό του) προσέβαλε βάναυσα τη δικηγόρο του άλλου.
Από κει και πέρα αρχίζουν οι αναφορές οι μηνύσεις οι κατηγορίες τα καρφώματα και οι ρουφιανιές. Κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να ξαναχτυπήσουν το Δήμαρχο. Ο Εισαγγελέας προκλήθηκε από παντού, λέγεται μάλιστα πως κάποιος καλοθελητής (από τέτοιους βρίθει το νησί μας) έστειλε και γράμμα στον Εισαγγελέα του …Αρείου Πάγου.
Ε, κάτω από αυτές τις πιέσεις διατάχθηκε η επιβολή του νόμου!!!
Ποιου νόμου; Δεν γνωρίζω!!!
Πάντως τα πάσης φύσεως σκίαστρα (εκτός ομβρελών) βρέθηκαν άνευ αδείας και αναγκάσθηκαν οι καταστηματάρχες να τα ξηλώσουν εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ούτε λόγος για παράταση μέχρι το τέλος της περιόδου. Οι φρίκες μόνο αντιστέκονται!
Το ποιος φταίει λοιπόν για την κατάσταση αυτή είναι σαφές: Οι κυβερνητικές εντολές είναι η αιτία, ενώ η ξεροκεφαλιά, η παρορμητικότητα και η έλλειψη πολιτικής σκέψης του Δήμαρχου, είναι η αφορμή. Και το χειρότερο αντί να συμπαρασταθεί στους καταστηματάρχες με όποιο τρόπο μπορούσε για να εξασφαλίσει τουλάχιστον παράταση εφαρμογής του μέτρου μέχρι τέλους της σεζόν …εξαφανίστηκε!
 Είχα γράψει ότι δεν θα έκρινα το έργο του Δήμαρχου αν δεν πέρναγε ένας χρόνος και δεν θα το κάνω!
 Όμως μερικά χτυπητά πράγματα με αναγκάζουν να αναφερθώ σε  
κάποια χαρακτηριστικά του Δημάρχου που αποδείχνεται ότι αποβαίνουν επιζήμια για το νησί μας.
            Ο άκρατος εγωισμός του στυλ εγώ τα ξέρω όλα, δεν δέχομαι συμβουλές και δεν ακούω κανένα μπορεί να μην είναι επιζήμιος στην  επιχείρηση του, όμως είναι για μια κοινωνία ανθρώπων που καλείται να διοικήσει.
Σαν παράδειγμα αναφέρω την ισοπέδωση των προηγουμένων τοπικών αρχόντων αντί της εκμετάλλευσης της εμπειρίας τους. Η ισοπέδωση αυτή  τελικά γύρισε μπούμερανγκ στο Δήμαρχο με βλάβη όχι του ίδιου, αλλά του νησιού.  
            Η μεγαλομανία είναι μια άλλη κακή ιδιότητα που δεν συνάδει με την ανάπτυξη ενός τόπου που πρέπει να γίνει μέσα από μικρά βήματα και μάλιστα σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη. Για παράδειγμα ο ξενώνας «Οδυσσέας» θα μπορούσε να είχε μετασκευασθεί σε ξενώνα ηλικιωμένων με τα χρήματα που υπάρχουν. (τώρα θα ήταν έτοιμος με τα εύσημα υπέρ του Δημάρχου) επιπλέον η περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου θα μπορούσε να γίνει με απλούς πασσάλους και συρματόπλεγμα.
Ο καλός πολιτικός γνωρίζει ότι το χάσιμο της ψυχραιμίας και ο παρορμητισμός θα ξεσπάσουν  πάντα στο πρόσωπο του, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε σφάλματα πολλάκις αδιόρθωτα όπως έγινε με την πρόσφατη ιστορία.
Τέλος ο καλός πολιτικός πριν πάρει μια σημαντική απόφαση συμβουλεύεται κάποιους ειδήμονες γιατί γνωρίζει ότι υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζει.
Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά. Ο ανδρισμός δεν βρίσκεται ούτε στα παντελόνια ούτε στα μουστάκια ούτε στους μύες αλλά στον άντρα εκείνο που θα παραδεχθεί το λάθος του και θα προσπαθήσει να το διορθώσει!