Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21



Διαβάζοντας τον πανηγυρικό
Θέλω να ευχαριστήσω τον Έπαρχο Ιθάκης κο Σπύρο Τσιντήλα για την τιμή που μου έκανε να εκφωνήσω τον πανηγυρικό της ημέρας.
Μου ήταν αδύνατο να γράψω ένα λόγο τετριμμένο σαν αυτούς που ακούμε συνήθως σε τέτοιες επετείους, αλλά ούτε και ένα λόγο καθαρά αιρετικό.  
Ο λόγος μου, φαίνεται ότι δημιούργησε πολλές απορίες και δέχομαι πλείστα όσα ερωτήματα.
Εκείνο όμως που με συγκίνησε περισσότερο ήταν όταν μια παρέα μαθητών μου είπε: «Βασικά έχουμε βαρεθεί τους λόγους! Αλλά μπράβο πρώτη φορά ακούμε αυτά τα πράγματα!!!!»  
Δείτε τι είπα:


Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Κοντεύουν δύο σχεδόν αιώνες, από τότε που μια, χούφτα φτωχοί  κολίγοι, ρακένδυτοι γιδοβοσκοί, πεινασμένοι άνδρες , αμόρφωτα παλικάρια, αρματολοί  και κλέφτες, ιερωμένοι, γυναίκες και παιδιά, πήραν στα χέρια τους τα  όπλα, για να διεκδικήσουν την Λευτεριά, το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής του ανθρώπου.
«τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»
         Τιμούμε τους ήρωες εκείνους που χάρη στη θυσία τους εμείς σήμερα υπάρχουμε και μιλάμε την Ελληνική γλώσσα. 
Η μέρα της 25η Μαρτίου του 1821, συμβολικά ταυτισμένη με τη γιορτή του Ευαγγελισμού, είναι ορόσημο, είναι σταθμός στην ιστορία του Ελληνισμού και της Ευρώπης , είναι σελίδα που αποπνέει εθνική υπερηφάνεια, γιατί ένας  λαός , κατατρεγμένος, ατιμασμένος και ταπεινωμένος για 4ους αιώνες, σύσσωμος, πείρε την ηρωική απόφαση να ξεσηκωθεί ενάντια στην Οθωμανική τυραννία και να διεκδικήσει με το αίμα του να διαφεντεύει την ζωή του και την τύχη του.
Οι μαθητές παρακολουθούν τον πανηγυρικό με προσοχή 
Αυτός ο ξεσηκωμός βρισκόταν πέρα από τα όρια κάθε λογικής.
Η λογική έλεγε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξέγερσης ενάντια στην  πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία ήτανε εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως άλλωστε είχε γίνει και στο παρελθόν. Δεν υπήρχε καμία σύγκριση αριθμητικών και ποσοτικών δεδομένων σε ανθρώπους, όπλα και εφόδια μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
          Επιπλέον, η Ευρώπη, και οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, κυριαρχούνταν από την  Ιερή Συμμαχία του Μέτερνιχ και  ήταν εχθρικές απέναντι σε οποιοδήποτε  επαναστατικό κίνημα που θα μπορούσε να ξεσηκώσει τους υπόδουλους λαούς.
Ο ευρωπαϊκός φιλελευθερισμός διερχόταν κρίση και παλινδρόμηση. Η μοναρχία είχε παλινορθωθεί σε όλη την Ευρώπη και η Γαλλική Επανάσταση είχε ξεχασθεί..
Τότε όμως ήταν που διάλεξαν οι ρακένδυτοι και ρημαγμένοι Έλληνες να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους.
«Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς», έλεγε  ο Κολοκοτρώνης. «Αλλ ημείς αν δεν είμεθα τρελοί δεν εκάμναμεν την Επανάσταση, διατί ηθέλαμεν συλλογισθεί πρώτον δια πολεμοφόδια, καβαλαρία και πυροβολικό και ηθέλαμεν λογαριάσει την ιδικήν μας δύναμιν και την τουρκικήν».
Όμως αυτοί οι τρελοί ήταν που κατόρθωσαν να ξαναστήσουν την Ελλάδα. Σ’ αυτούς τους τρελούς οφείλουμε την ύπαρξη μας ως έθνος.
 
Οι μαθητές της Ιθάκης με παραδοσιακές στολές παρελαύνουν 
Ο Αγώνας του ’21 προετοιμάστηκε μεθοδικά, ύστερα από προηγούμενα αποτυχημένα κινήματα που πνίγηκαν στο αίμα από τους Οθωμανούς και στηρίχτηκε στη βούληση και στην πίστη, πατριωτών Ελλήνων της διασποράς, κοινωνικά και πνευματικά καταξιωμένων.
       Το 1812 ιδρύεται από τον Αλ. Μαυροκορδάτο στη Μόσχα η μυστική εταιρία του «Φοίνικα» και στο Παρίσι η εταιρία της «Αθηνάς» και της «Φιλοαθηναϊκής Ακαδημίας».
Το 1814 ιδρύεται στη Βιέννη «Η Φιλόμουσος Εταιρία» που είχε μέλη πολλούς επιφανείς και οικονομικά ισχυρούς Έλληνες όπως ο Καποδίστριας και ο Κοραής. Πρωταρχικός στόχος της, η πνευματική ανύψωση του γένους των Ελλήνων
Το ίδιο έτος ο Διονύσιος Ρώμας ιδρύει στην Κέρκυρα την πρώτη «Εθνική Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος», στη δε Ζάκυνθο και Λευκάδα δύο ανεξάρτητες Στοές, "Αστήρ" και "Αναγεννόμενος Φοίνιξ" στην οποία μυείται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Όλες αυτές οι Τεκτονικές Στοές της, είχαν κύριο σκοπό την προετοιμασία των Ελλήνων για τον αγώνα της ανεξαρτησίας.
Την 25η Οκτωβρίου ιδρύεται στην Οδησσό της Ρωσίας Η «Φιλική Εταιρία», και αυτή στα πρότυπα του Τεκτονισμού. Σημειώνουμε ότι ο τεκτονισμός υπήρξε μυστική φιλοσοφική οργάνωση που κυριαρχούσε τότε στην ελίτ του Ευρωπαϊκού χώρου.
Η Φιλική Εταιρία, θεωρούσε ότι το γένος ήταν έτοιμο και είχε σαν στόχο την συγκέντρωση πόρων, αλλά και την δημιουργία δομών για άμεση οργάνωση επανάστασης, με επιδίωξη την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.
Οι Έλληνες, δεν ήθελαν μόνο να τινάξουν τον Τούρκικο ζυγό! Θέλανε να λευτερωθούνε κι από τους Έλληνες τσιφλικάδες, τους κοτζαμπάσηδες και τους προύχοντες αλλά και την ιερατική εξουσία, που προσκυνούσαν τον καταχτητή και τους καταδυνάστευαν.
          Με πίστη και μεθοδική προετοιμασία οι λίγοι φωτισμένοι διανοούμενοι  Έλληνες κατόρθωσαν να ξεσηκώσουν τους  κλεφτές και αρματολούς, αλλά και τα τσούρμα των κατατρεγμένων που τελικά έφεραν το ποθούμενο.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Φιλικής Εταιρίας, η Επανάσταση θα εκδηλωνόταν ταυτόχρονα από τη Μολδοβλαχία μέχρι την Πελοπόννησο και από τη Σερβία μέχρι την Κωνσταντινούπολη. "Λευτεριά ή Θάνατος" ακούστηκε σ’ όλες τις υπόδουλες Ελληνικές περιοχές.
Τελικά μόνο στην Πελοπόννησο ο Αγώνας ευδοκίμησε  ενώ στις άλλες περιοχές η Επανάσταση πνίγηκε στο αίμα. 
Με πολλές επιτυχίες στην αρχή κράτησε στο στρατιωτικό αλλά και στο διπλωματικό επίπεδο.
Οι ξένες δυνάμεις, στην αρχή μας αγνόησαν. Ωστόσο οι  Έλληνες μόνοι τους, καταφέρνουν να φέρουν καίριο πλήγμα στους Οθωμανούς.
Έτσι σιγά σιγά η διεθνής κοινή γνώμη, μπροστά στις θυσίες και την τρομερή αποφασιστικότητα των αγωνιστών, αρχίζει να μεταστρέφεται και το φιλελληνικό ρεύμα να μεγαλώνει.  
Επιφανείς ξένοι παίρνουν μέρος στον αγώνα στο πλάι των Ελλήνων.   
Τέλος, με τις Συνθήκες της Πετρούπολης και του Λονδίνου, εγκαθιδρύεται, μικρό και αδύναμο,  με αδιαμφισβήτητη όμως  υπόσταση το Κράτος των Ελλήνων.


Η Επανάσταση του ’21 στάθηκε το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής του γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα, και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν ν’ αλλάξουν την ιστορική του μοίρα.
Παρά τη διχόνοια, που έφερε την επανάσταση στο χείλος του γκρεμού και τα άλλα μελανά της σημεία, οι πρόγονοί μας, επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές, μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο Ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους.
 
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ιθάκης παρελαύνουν 

Η Πρώτη Εθνική Συνέλευση του 1822 αναφέρει:
«…ομοθυμαδόν εκστρατεύσαμεν, αποφασίσαντες ή να επιτύχωμεν τον σκοπόν μας και να διοικηθώμεν με νόμους δικαίους ή να χαθώμεν εξ ολοκλήρου, κρίνοντες ανάξιον να ζώμεν πλέον ημείς οι απόγονοι του περικλεούς εκείνου έθνους των ελλήνων υπό δουλείαν τοιαύτην».
Και το πέτυχαν και το μάθημα της ιστορίας παραμένει σαφές: Εμείς οι Έλληνες όποτε κατορθώσαμε να παραμερίσουμε τις εθνικές μας αδυναμίες της διχόνοιας και του διχασμού, μεγαλουργήσαμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, επιδεικνύοντας πρωτόγνωρες για το ανθρώπινο γένος εκδηλώσεις ανδρείας και αυτοθυσίας.    
Οι αγωνιστές του 21 έδειξαν στην ανθρωπότητα πώς η υπεροχή δεν ανήκει στο πλήθος αλλά σε κείνους που λατρεύουν τη λευτεριά και την ανεξαρτησία. Η νίκη δεν ανήκει στα κανόνια και στα σπαθιά, αλλά σε κείνους που έχουν θάρρος, τόλμη, παραδόσεις και υψηλές αξίες.       
Για την Ελληνική φυλή η ύψιστη αξία είναι η ελευθερία. Είναι το στοιχείο εκείνο που κάνει τον άνθρωπο να διαφέρει απ’ τα ζώα. Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είναι η αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία του πολιτισμού και των πανανθρώπινων αξιών.
       Η μακραίωνη Ιστορία μας  είναι γιομάτη από αγώνες για τη διατήρησή της. Η άσβεστη και ακοίμητη φλόγα της λευτεριάς καίει σε κάθε Ελληνικό κύτταρο από τα πανάρχαια χρόνια.
Το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος» κυριάρχησε και θα κυριαρχεί στους αιώνες μέσα στην Ελληνική ψυχή.
Αυτή ή φλόγα κι’  αυτό το σύνθημα ήταν που οδήγησε τους Έλληνες να  πολεμήσουν ενάντια στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Και νίκησαν, νίκη λαμπρή και ένδοξη.  
Και αυτή η νίκη, γράφτηκε με χρυσά γράμματα όχι στην Ελληνική μόνο, αλλά στην παγκόσμια Ιστορία αφήνοντας μας μια ιερή παρακαταθήκη:
Να μείνουμε άγρυπνοι φρουροί της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
          Ωστόσο σήμερα βιώνουμε ένα διαφορετικό πόλεμο μια διαφορετική μορφή τυραννίας και δεσποτισμού. Ολόκληρο το έθνος κατόρθωσαν να το παράδωσαν, οι σημερινοί Κοτζαμπάσηδες, προύχοντες και τσιφλικάδες, σε ξένες δυνάμεις.
Μετά από δύο αιώνες είμαστε και πάλι σκλάβοι! Σκλάβοι υποταγμένοι σε ένα Ευρωπαϊκό διεφθαρμένο πολιτικοκοινωνικοοικονομικό σύστημα, υποταγμένοι σε νέους κατακτητές και Έλληνες κοτζαμπάσηδες.
      Αυτοί μπορεί να μην κρατάνε γιαταγάνια και καριοφίλια, ωστόσο κατόρθωσαν να εξαθλιώσουν το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας, όπως εκείνους τότε!
       Ο κόσμος υποφέρει, Η ανεργία μαστίζει τη χώρα. Οι πεινασμένοι ολοένα και αυξάνονται και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ξύπνησε ξανά το Οθωμανικό τέρας και απειλεί τα νησιά μας.!  
       Που είναι οι Κολοκοτρωναίοι, οι Κοραήδες, οι Μαυροκορδάτοι, οι Ανδρούτσοι, οι Υψηλάντες… οι αγωνιστές της Πίνδου ακόμα και οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου; 
       Πού είναι οι νέοι που έπρεπε ήδη να είχαν επαναστατήσει ενάντια στους νέους τυράννους;
     Χάθηκαν μέσα στη νεοελληνική αφασία του φραπέ, των κινητών, και του Φέισμπουκ;
 Είναι πια καιρός να ξυπνήσουμε από τον μακάριο ύπνο μας και δώσουμε αγώνα, ενάντια στο δεσποτισμό, ενάντια στην τυραννία, ενάντια στην αδικία, ενάντια στα συμφέροντα των τρανών και δυνατών, ενάντια σ’ αυτούς που μας υποδούλωσαν;
  Δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα και είμαστε πάντα έτοιμοι να ξαναπολεμήσουμε σαν εκείνους, ενάντια στον οποιονδήποτε θα τολμούσε να επιβουλευτεί το υπέρτατο ιδανικό της φυλής: Την ελευθερία μας.
  

        Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του 21

Φόρος τιμής στούς αγωνιστές του 21 απο τους "Ανεξάρτητους Έλληνες"