Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΣ



Στον κόλπο του Μάρμακα στη Βόρεια Ιθάκη ανάμεσα στο νησάκι Αγ. Νικόλαος και τον κάβο Αγ. Νικολάου ( Μέλισσας) υπάρχει ο ύφαλος «Αγριόγατος». Το κεφάλι του βρίσκεται στις 38ο 28’ 56’’ Β και 20ο 40’ 36’’ Ε και σε βάθος μόλις 40 εκατοστά.
Δικαιολογημένο το όνομα του καθώς … γρατζουνάει άσχημα  ανύποπτους και εν πολλοίς ατζαμήδες κυβερνήτες θαλαμηγών σκαφών.
Με άλλα λόγια, ουκ ολίγα σκάφη πέφτουν επάνω με τεράστιες ζημίες. Μα θα μου πείτε δεν τον έχει ο χάρτης; δεν τον παρουσιάζει το GPS; Δεν τον εμφανίζει το GOOGLE;

Οι περισσότεροι ναυτικοί χάρτες εμφανίζουν την ευρύτερη περιοχή και ο ύφαλος δεν είναι εμφανής! Ωστόσο στο GPS και στο Google υπάρχει, όμως όταν είναι καλοκαίρι, είσαι με το μαγιό σου και πλησιάζεις μια ακτή που σου φαίνεται παραδεισένια τότε πάνε περίπατο τα ναυτιλιακά βοηθήματα! 


Έτσι αν τύχει και έρχεσαι από το Μεγανήσι ή τον Καστό λ.χ. πέφτεις κατευθείαν επάνω.
Έχω παραστεί μάρτυς σε δύο περιπτώσεις, από τις δεκάδες που έχουν πέσει πάνω, μάλιστα τα μπρούτζινα τιμόνια της μιας θαλαμηγού (την οποία σώσαμε από βέβαιο βούλιαγμα)… κοσμούν τον κήπο μου.
Εφέτος έπεσε πάνω μια ολοκαίνουρια 15μετρη Ιταλική θαλαμηγός με τεράστια ζημιά. Παραλίγο να βουλιάξει. Ο Ιταλός ιδιοκτήτης τα έβαλε με τη δημοτική αρχή για τη μη σήμανση της ξέρας. Με το δίκιο του βέβαια γιατί στη χώρα του τα θέματα αυτά ανήκουν στο Δήμο. Που να ξέρει ο καημένος τι γραφειοκρατία βρίσκεται πίσω από την τοποθέτηση ενός απλού σημαντήρα!!!!

Το φετινό ατύχημα με θύμα την Ιταλική θαλαμηγό δεν θα είναι το τελευταίο και η κατάσταση αυτή δεν τιμά το νησί μας ούτε προάγει το θαλάσσιο τουρισμό. 

ΓΡΑΙΓΟΣ: Η ΞΕΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Περί το 2006 η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να τοποθετηθεί μια μεγάλη σημαδούρα. Η σημαδούρα πράγματι τοποθετήθηκε και μάλιστα από μένα, δεμένη με ανοξείδωτη αλυσίδα. Δυστυχώς δεν άντεξε στην αγριότητα του Γραίγου. Κόπηκε, παρασύρθηκε και χάθηκε.
Είναι αδύνατο να αντέξει πλωτή σημαδούρα στην ξέρα το χειμώνα που φυσούν βορειοανατολικοί και νοτιοανατολικοί άνεμοι.

Στο σημείο αυτό έπρεπε να «κτισθεί» σταθερός σημαντήρας. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο από την υδρογραφική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και τις σχετικές υπηρεσίες. 

ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ ΣΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΞΕΡΑ
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο με τη γραφειοκρατία που βασιλεύει  σ’ αυτό τον τόπο.
Ωστόσο κάτι πρέπει να γίνει!
Προτείνω λοιπόν να αποφασίσει ο Δήμος να βάζει μεγάλη πλωτή σημαδούρα στις αρχές Μαΐου όπου οι άνεμοι καταλαγιάζουν. Η σημαδούρα μπορεί να αποσύρεται στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Το κόστος είναι μηδαμινό. Όσο για την τοποθέτηση υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να την κάνουν εθελοντικά, συμπεριλαμβανομένου και εμού!
Παράλληλα όμως, θα πρέπει ο Δήμαρχος σε συνεργασία με τον Λιμενάρχη να στείλουν έγγραφο στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού που θα εξηγεί την κατάσταση και θα απαιτεί την άμεση (;) τοποθέτηση σταθερού σημαντήρα.
Ωστόσο, έως ότου αποφασιστεί η τοποθέτηση του σημαντήρα από τις δυσκίνητες αρχές, ο Δήμος θα πρέπει να τοποθετεί την πλωτή σημαδούρα.  

Έτσι την επόμενη θερινή περίοδο πιθανόν να γλυτώσουν οι ενθουσιώδεις, ατζαμήδες, αφηρημένοι «καπεταναίοι» από τα νύχια του αγριόγατου.