Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΦΡΙΚΕΣ


Χθες 6 Ιανουαρίου γιορτάσθηκαν σε όλη την Ελλάδα τα Θεοφάνια. Όπως είναι γνωστό τα Θεοφάνια γιορτάζονται σε ανάμνηση της βάπτισης του Ιησού από τον Αγ. Ιωάννη τον Βαπτιστή. Κατά τη διάρκεια της βάπτισης η χριστιανική παράδοση θέλει να εμφανίζεται η Θεότητα υπό τις τρεις μορφές της (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα) εξ’ ου η λέξη Θεοφάνια.
          Κατά την τελετή μετά την θεία λειτουργία γίνεται ο αγιασμός των υδάτων. Παλαιότερα αφού ο Ιερέας αγίαζε τα ύδατα οι πιστοί έπλεναν τα χέρια τους και το πρόσωπο τους για να εξαγνισθούν , επίσης βουτούσαν στο «αγιασμένο» νερό τα εργαλεία και αντικείμενα της δουλειάς τους. Βέβαια έπερναν και λίγο αγιασμένο νερό: "Αγιασμό"
          Παρακάτω ο αγιασμός των υδάτων στις Φρίκες με τσουχτερό κρύο το οποίο προφανώς απέτρεψε την καθιερωμένη βουτιά για το σταυρό.
         Παρακάτω δύο εκόνες απο την παρόμοια Ινδουιστική παράδοση στο Μπαλί της Ινδονησίας.
ΜΠΑΛΙ :  ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΟΙ ΚΟΠΕΛΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ
          Παρόμοιες τελετές συναντάμε σχεδόν σε όλες τις Θρησκείες με εντυπωσιακότερη και πιο πολύχρωμη αυτή των Ινδουιστών. Που αφού αγιαστούν τα νερά απο τους ιερείς, βουτάνε όλοι μέσα για να εξαγνισθούν και να πάρουν "αγιασμό" και τούτο γιατί σε εκείνες τις χώρες έχει ζέστη!!!
ΜΠΑΛΙ : ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΓΙΑΣΜΕΝΑ ΥΔΑΤΑ

          
 ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΌΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.