Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

   
ΜΑΡΜΑΚΑΣ ΝΗΣΑΚΙ ΑΙ ΝΙΚΟΛΑΣ    (ΦΩΤΟ Δ.ΣΥΡΜΗΣ)
                                                                                    Του Δ. Συρμή
     Σ’ αυτή τη χώρα  που ζούμε τα πάντα κυλάνε με τρομερά αργούς ρυθμούς. Βλέπετε το κατεστημένο είναι πάντα συντηρητικό και το χειρότερο, διαφεντεύεται από συμφέροντα κάποιων, που δεν μπορούν να αλλάξουν.
     Έτσι πείρε, από όταν ξεκίνησε, 30 χρόνια για να κατασκευασθεί το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» άλλα 30 χρόνια για τη γέφυρα Ρίο – Αντίρριο, πώς λοιπόν να μη πάρει 30 χρόνια μέχρι να δοθεί το πράσινο φώς για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού μέσω των καταδυτικών πάρκων;
     Τριάντα ολόκληρα χρόνια παλεύει ο διακεκριμένος νομικός και νομοπαρασκευαστής με το επιτελείο του, πρόεδρος της Δικηγορικής Εταιρίας Αθηνών και αδελφικός μου φίλος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΚΑΤΟΣ.
     
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΞΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΚΑ (ΦΩΤΟ Δ. ΣΤΡΑΤΟΣ)
      Αλλά ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Το 1972, εν μέσω χούντας, ο τότε Γενικός Δ/της Αρχαιοτήτων Σ. Μαρινάτος, απαγόρευσε τις καταδύσεις σε όλη την Ελλάδα. 
    Κατόπιν πολλών παρεμβάσεων κυρίως του ΕΟΤ αλλά και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας (ΕΟΥΔΑΑ) της οποίας ήμουν τότε μέλος του ΔΣ, κατορθώσαμε να ανοίξουν μερικές περιοχές στη Μύκονο στη Χαλκιδική και στην Κέρκυρα.
     Με τη μεταπολίτευση επανερχόμαστε και ζητάμε πλήρη απελευθέρωση των καταδύσεων (είχε στο μεταξύ δημιουργηθεί η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων).      Δυστυχώς οι προσπάθειες μας δεν ευοδώνονται. Πέφτουμε σε αυτό που η λαϊκή ρήση ονομάζει «καρούμπαλους» με πρώτο τον τότε Έφορο Παπαθανασόπουλο παρά την αντίθετη γνώμη του τότε υπουργού πολιτισμού Γ. Πλυτά.
     
Δ. ΣΥΡΜΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΞΕΡΑ (ΦΩΤΟ: Π. ΠΑΛΜΟΣ)
Πρωτοστάτης στις προσπάθειες μας ήταν ο αείμνηστος φίλος μας Μανώλης Παπαγρηγοράκης, αρχηγός τότε των βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού και συγγραφέας του βιβλίου  «Υποβρύχιος Ανθρωπος»
     Παρ’ όλα τα εμπόδια εμείς συνεχίζουμε: Το 1983 καταθέτουμε αίτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας που εκδικάζεται το … 1985 και μας δικαιώνει. Όμως τότε, όπως και σήμερα οι αποφάσεις του ΣτΕ γράφονται στα παλαιά υποδήματα των μανδαρίνων της εποχής που εξακολούθησαν να απαγορεύουν τις καταδύσεις. Εμείς συνεχίζουμε με επιμονή κάτω πάντα από την καθοδήγηση του Μανώλη Παπαγρηγοράκη. 
     Στο παιχνίδι τώρα μπαίνει και ο νέος, αλλά ορεξάτος, τότε Δικηγόρος Δημήτρης Μαρκάτος, αυτοδύτης και ιδρυτής του σωματείου ελεύθερων καταδύσεων «Γλαύκος»
     Αυτή τη φορά προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο έτσι συστήνουμε επιτροπή και βγάζουμε ανακοίνωση που απευθύνεται σε όλους τους τότε αυτοδύτες: Δείτε τη:


     Δυστυχώς το σχέδιο μας αυτό δεν προχώρησε γιατί η μοίρα μας πείρε το Μανώλη που ήταν και η καρδιά του σχεδίου. Ύστερα παρεμβλήθηκαν και οι επαγγελματίες του χώρου που τρώγονταν (και εξακολουθούν) μεταξύ τους. Έτσι απογοητευμένοι εγκαταλείψαμε τότε τον αγώνα.
     Ωστόσο δεν θα ησυχάζαμε αν δεν απελευθερώνονταν οι καταδύσεις! Έτσι το 1998 ιδρύουμε νέα επιτροπή, αυτή τη φορά με επικεφαλής τον τότε βουλευτή της ΝΔ Πάνο Καμμένο.
    Στην επιτροπή μετέχουν οι:
·        Πάνος Καμμένος αυτοδύτης, Βουλευτής της ΝΔ ως Πρόεδρος
·        Α. Αργυρακόπουλος, Ναύαρχος του Λιμενικού σώματος και Νομοπαρασκευαστής,
·        Δ. Μαρκάτος πρόεδρος της Δικηγορικής Εταιρίας Αθηνών, Νομοπαρασκευαστής,
·        Κ. Αναγνώστου, Πρόεδρος της ΕΟΥΔΑ,
·        Γ. Αβαγιανός Δημοσιογράφος του «Έθνους» και φωτογράφος θεμάτων σχετικών με τη φύση αλλά και εκπαιδευτής σπηλαιοδύτης,
·        Ν. Τζανουδάκης εκπαιδευτής και Έφορος καταδύσεων της ΕΟΥΔΑ.,
·        Ι. Βυρύνης πρωτοπόρος εκπαιδευτής καταδύσεων,
·        Δ. Συρμής πρωτοπόρος εκπαιδευτής καταδύσεων και αρθρογράφος στα περιοδικά «Κατάδυση και «Υποβρύχιος κόσμος».                      
      
ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΞΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΚΑ (ΦΩΤΟ:Π.ΠΑΛΜΟΣ)
Η επιτροπή εκείνη κατορθώνει, μέσω του ΣτΕ στις 14-6-2002, να ακυρώσει την απόφαση «περί απαγορεύσεως των καταδύσεων» του Υπουργείου πολιτισμού.
      Έτσι πρακτικά από τον Ιούνιο του 2002 οι θάλασσες είναι ανοικτές στις καταδύσεις εκτός των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί καθαρά «αρχαιολογικές». Όμως το υπουργείο πολιτισμού εξακολουθεί να προβάλλει προσκόμματα μέχρι και το 2005 όπου μετά από πολλές διαβουλεύσεις πετύχαμε την αλλαγή του νόμου περί καταδύσεων. Η άρση της απαγόρευσης των καταδύσεων στον Ελλαδικό χώρο (Ν. 3409/2005) δημιούργησε ευνοϊκό κλήμα για την δημιουργία του Νομοθετικού πλαισίου για τα Καταδυτικά Πάρκα.
Τελικά ο αγώνας δικαιώνεται με την τελειωτική άρση της απαγόρευσης των καταδύσεων και τέλος με το Νομοθετικό πλαίσιο που δίνει το πράσινο φως για τη δημιουργία των καταδυτικών πάρκων.
Ο Δ. ΣΥΡΜΗΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΞΕΡΑ (ΦΩΤΟ: Π. ΠΑΛΜΟΣ)
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το νομοθετικό αυτό πλαίσιο είναι δημιούργημα του εξαίρετου φίλου Δημήτρη Μαρκάτου και των συνεργατών του.
Αλλά τι είναι το « ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ»;
Ειδικοί αυτοδύτες και γνώστες των θαλασσίων πάρκων επιλέγουν διάσπαρτες μικρές περιοχές 1 ή 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου. Οι περιοχές αυτές εμπλουτίζονται με ψάρια, οστρακόδερμα, ποσειδωνία, σπογγοειδή κλπ. Στο πάρκο μπορεί να ποντισθούν πλοία για την ανάπτυξη των ναυαγιοκαταδυσεων, ακόμα και απομιμήσεις αρχαίων αντικειμένων όπως αμφορείς, κολώνες κλπ. 
Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται η φυσική υδρόβια χλωρίδα και πανίδα με απίστευτο πολλαπλασιασμό των ειδών, του πλήθους και του μεγέθους των ψαριών και δημιουργείται μια πανέμορφη όαση ζωής, ελκυστική για τις χιλιάδες των δυτών-τουριστών, αλλά και ένα διαρκές φυσικό εκτροφείο.
     
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΗΣ ΞΕΡΑΣ (ΦΩΤΟ: Δ. ΣΤΡΑΤΟΣ)
Εξυπακούεται ότι στην περιοχή του πάρκου απαγορεύεται η αγκυροβολία και κάθε είδους αλιευτική δραστηριότητα, ακόμη και της υποβρύχιας αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα που παρακωλύει τις καταδύσεις ή τη διαχείριση του Πάρκου. Επιτρέπονται μόνον οι καταδύσεις και η παρατήρηση του βυθού από πλοία με διαφανή πυθμένα.
Με τα εισιτήρια των επισκεπτών χρηματοδοτείται η φύλαξη χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (κλασσικό παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης). Η γύρω περιοχή από το Καταδυτικό πάρκο τροφοδοτείται συνεχώς με ιχθυοπληθυσμούς και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι ντόπιοι ψαράδες θα ψαρεύουν τεράστιες ποσότητες. Το νομοσχέδιο μάλιστα προβλέπει ότι συγκεκριμένη περιοχή γύρω από το πάρκο θα αλιεύετε μόνο από ντόπιους ψαράδες.
 Με τον τρόπο αυτόν, αντί να καταναλώνομε και να λεηλατούμε την θάλασσά μας, πουλάμε τα ψάρια μας χιλιάδες φορές, διατηρώντας αυτά και το περιβάλλον μας ζωντανά.
Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΞΕΡΑ (ΦΩΤΟ: Δ. ΣΤΡΑΤΟΣ)
Οι τουρίστες που επισκέπτονται τα πάρκα είναι τριών ειδών. Αυτοί που παρατηρούν το βυθό σε μικρό βάθος χρησιμοποιώντας μόνο μάσκα και πέδιλα, οι άλλοι που παρατηρούν το βυθό και τα ψάρια από πλοιάρια με διαφανή πυθμένα και τέλος οι αυτοδύτες που καταδύονται σε μικρό ή μεγάλο βάθος και έχουν τη δυνατότητα να πλησιάζουν τα ψάρια (Ροφούς, Συναγρίδες, Σικυούς, Σαργούς, Αστακούς κλπ) σε απόσταση αναπνοής.
Όλα αυτά, έχουν αποδειχθεί στην πράξη σε άλλες χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το μικρό καταδυτικό πάρκο στις βραχονησίδες Medes της Βαρκελώνης, (20 ετών σήμερα), που με την καταπληκτική επιτυχία του μεταμόρφωσε το μικρό παρακείμενο χωριό Estartit σε έναν καταδυτικό προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας αυξάνοντας την τουριστική σαιζόν από 3 σε 10 μήνες ετησίως! 
Δείτε εδώ πληροφορίες για τις καταδύσεις στα νησιά Medes: http://www.internationaldiving.com/en_US/intalaciones
ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΤΗΝ ΞΕΡΑ (ΦΩΤΟ: Δ. ΣΤΡΑΤΟΣ)
Σημειώνουμε εδώ ότι το Estartit δεν ήταν μεγαλύτερο από τις Φρίκες και τώρα έχει μεταβληθεί σε μία σύγχρονη ανθούσα τουριστική πόλη με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Σε αυτό το site θα δείτε φωτογραφίες όχι από τροπικά μέρη αλλά από τα Medes στη μεσόγειο.  https://www.google.gr/search?q=islas+medas+diving&newwindow=1&biw=1360&bih=653&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=dwRQVOSZBorkaKWjgqAI&ved=0CIYBELAE
  Το σημαντικό όμως για το χωριό Estartit ήταν ότι πολλαπλασιάσθηκε ο αλιευτικός του στόλος καθώς τώρα υπάρχει αφθονία ψαριών στην περιφέρεια του πάρκου που τροφοδοτείται από το ίδιο το πάρκο.
 Ο τόπος που προτείνω να κηρυχθεί ως «Καταδυτικό πάρκο» υπάρχει και είναι μοναδικός σε ομορφιά, ποικιλία τοπίου εναλλαγή χρωμάτων, υποθαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας,
Είναι ο κόλπος του Μάρμακα!
Ο Δ. ΣΥΡΜΗΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ (ΦΩΤΟ: Π. ΠΑΛΜΟΣ) 
Τον τόπο αυτό έχουμε εξερευνήσει προσωπικά μαζί με τον Πάνο Καμμένο (αρχηγό του κινήματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων») καθώς και με τον τ. Γεν. Δ/τη του Ινστιτούτου Ωκεανολογικών και Αλιευτικών Ερευνών (ΙΩΚΑΕ)  κ. Γιώργο Δασκαλάκη, και βέβαια με τον Πρόεδρο της Ένωσης Φίλων Καταδυτικών Πάρκων, Δικηγόρο κ. Δημήτρη Μαρκάτο. 
       Στον κόλπο υπάρχουν τρεις ξέρες με ωραία φυσική διαμόρφωση που θα μπορούσαν να εμπλουτισθούν με αμφορείς και κολώνες, φυσικά νέας κατασκευής που όμως δεν παραλλάζουν από τις αρχαίες και που διατίθενται στην αγορά. (Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στα παράλια της Τουρκίας με τεράστια επιτυχία).
     
ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ ΣΤΗΝ ΞΕΡΑ (ΦΩΤΟ Π. ΠΑΛΜΟΣ)
Η τουριστική κίνηση που θα δημιουργηθεί εξ’ αιτίας του πάρκου θα είναι απίστευτα μεγάλη, θα καλύπτει σχεδόν όλο το χρόνο και το σημαντικότερο είναι πολύ προσοδοφόρα, δεδομένου του ότι η κατάδυση ανήκει στα «ακριβά» σπορ και οι ασχολούμενοι με αυτή είναι άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Ήδη στην Ελλάδα δημιουργούνται πολλά Καταδυτικά Πάρκα και Καταδυτικά μουσεία. Γιατί όχι και στην Ιθάκη;
 Πριν λίγα χρόνια δημιουργήθηκε η Ένωση Φίλων Καταδυτικών Πάρκων «ΤΡΙΑΙΝΑΣΤΗΡ» Επισκεφθείτε το site της ένωσης για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα Καταδυτικά Πάρκα. http://www.tridentstar.gr
         Ας μη ξεχνάμε ότι πολλά μέρη στον κόσμο «ζουν» από τον καταδυτικό τουρισμό. π.χ., Άκαμπα στην Ιορδανία, Ελάτ στο Ισραήλ. Ρας αλ Καϋμάν στη Αίγυπτο,  Μαλίντι και Μομπάσα στη Κένυα, Νησιά Κέυμον στην Καραϊβική, Σουλαβέσι στην Ινδονησία, κτλ κτλ.
Γ. ΑΒΑΓΙΑΝΟΣ ΣΕ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΞΕΡΑ (ΦΩΤΟ Π. ΠΑΛΜΟΣ)
  Έτσι λοιπόν θα πρότεινα στον κ. Δήμαρχο να λάβει σοβαρά υπ’ όψη του τα παραπάνω και να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δ.Σ. όχι όμως χωρίς πρότερη ενημέρωση των εμπλεκομένων από τους τρεις πλέον ειδικευμένους εισηγητές  Δ. Μαρκάτο, Γ. Αβαγιανό, και Δ. Συρμή).
  Η δημιουργία του Καταδυτικού Πάρκου δεν είναι πολύ δαπανηρή υπόθεση και όπως είπα παραπάνω θα δώσει τεράστια ώθηση στον «καλό» τουρισμό του τόπου και θα φέρει απίστευτα έσοδα. Η καταδυτική αγορά είναι παγκοσμίως τεράστια  και αυξάνεται συνεχώς με πολύ μεγάλους ρυθμούς. Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν 22 ταξιδιωτικά πρακτορεία που ασχολούνται με τον καταδυτικό τουρισμό.
Η δημιουργία του πάρκου είναι ένα μεγαλόπνοο έργο που θα δώσει ζωή στο νησί μας και δουλειά στους νέους μας και σε όλα τα επαγγέλματα.  


Σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες είναι από την περιοχή του Μάρμακα, που προτείνουμε για καταδυτικό Πάρκο.