Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΕΝ ΔΗΜΩ ΙΘΑΚΗΣ!!


        

                                                                                                               Του Δημοσθένη Συρμή
        Όταν έφτιαχνα το Blog μου (http://dimos-syrmis.blogspot.gr/) δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με την ειδησεογραφία. Με αυτό ασχολούνται χιλιάδες ανά την επικράτεια. Είχα σαν σκοπό να συνεχίσω να ασχολούμαι με τα κακώς, κατά την άποψή μου βέβαια, κείμενα τόσο του νησιού όσο και γενικότερα. Αυτό άλλωστε έκανα και κάνω πάντα με τα άρθρα μου στις Εφημερίδες «τα Νέα της Ιθάκης» και «Ημερήσιος» της Κεφαλονιάς και ενίοτε στον Αθηναϊκό τύπο.
        Τελευταία συμβαίνουν στο νησί μας πλείστα όσα «κακώς κείμενα» τα οποία με απασχολούν και με προβληματίζουν σοβαρά, όπως φαντάζομαι και το σύνολο των νουνεχών πολιτών αυτού του τόπου.     
        Ωστόσο θέλοντας να είμαι πιστός στις αρχές μου και δη αυτές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας δεν ασχολήθηκα ακόμα με τα προαναφερθέντα κακώς κείμενα, καθώς απαιτείται χρόνος για προσεκτική ακρόαση όλων των πλευρών.
        Πριν όμως μπω στο θέμα θα ήθελα να υπενθυμίσω μερικά από αυτά που είχα γράψει στο παρελθόν.
        Λίγο πριν τις Δημοτικές εκλογές (14-10-10) στο άρθρο μου «O TEMPORA O MORES» έγραφα: «…Ο τέταρτος είναι η έκπληξη!  Στην αρχή χαρήκαμε, όμως προέκυψε  «Εθνοσωτήρας» εξ ουρανού! Θέλει λέει να μας σώσει! Με επίδειξη χρημάτων! Πόθεν έσχε (αν έχει!); Ποιος είναι ο βίος και η πολιτεία του; κανείς δεν ξέρει! Κερνάνε τον κόσμο… μαρίδες σε μια αποτυχημένη επικοινωνιακή προσπάθεια! Εις άγραν συμβούλων … δια τηλεφώνου και ενίοτε με πολυτελές αυτοκίνητο μες τη μέση του δρόμου, έτσι για να φαίνεται καλά!  Θα μας φτιάξει, λέει, λεωφόρο…. από τις Αφάλες  μέχρι το Άντρι και…. Ηλεκτρικό εργοστάσιο από σκουπίδια! Και υπάρχουν άνθρωποι που πιθανόν να τα  πιστεύουν.!!!!! Αναρωτιέμαι! Μας περνάνε για κάφρους;…»
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
         Όμως ο Θιακός Λαός τον εξέλεξε! Και εμείς όλοι οφείλαμε να σεβαστούμε την ετυμηγορία του Λαού και ακόμα να του δώσουμε το σύνηθες περιθώριο ανοχής για να δούμε τι θα κάνει. Αυτό εφάρμοσα και εγώ χωρίς όμως να κάνω στραβά μάτια στα «κακώς κείμενα».
        Ωστόσο κάποιοι άλλοι άρχισαν να τον βομβαρδίζουν από την πρώτη  στιγμή, σκαλίζοντας το παρελθόν του και επικαλούμενοι δήθεν … την νομιμότητα. Δεν γνωρίζω αν χωρίς τις πιέσεις που υπέστη ο Δήμαρχος θα έκανε περισσότερα έργα, ωστόσο εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι «υπέρμαχοι της νομιμότητας» θα έπρεπε να είχαν κάνει υπομονή αφήνοντας την, καθιερωμένη παγκόσμια, «πολιτική περίοδο χάρητος».
        Η εμμονή τους στην ιδέα να διώξουν το Δήμαρχο, με δικαιολογία παρανομίες του στο παρελθόν, τους οδήγησε στο μποϊκοτάρισμα οποιουδήποτε έργου ξεκινούσε! Έγιναν δυσάρεστοι στο Θιακό λαό και με ανάγκασαν τότε να γράψω : 
  «… τώρα έχω αγανακτήσει!  Όχι με το Δήμαρχο!
Αλλά με όλους αυτούς που, για δικούς τους λόγους που μόνο ο Φρόιντ μπορεί να εξηγήσει, προκειμένου να χτυπήσουν το Δήμαρχο παρακωλύουν ή μποϋκοτάρουν σε συστηματική πλέον βάση τα έργα στο νησί μας.
Δήθεν υπέρμαχοι της «νομιμότητας», δηλαδή της γραφειοκρατίας που κοστίζει στη χώρα 5 ΔΙΣ Ευρώ ετησίως καταγγέλλουν σε κάθε είδους αρχή οποιοδήποτε έργο ξεκινάει να κάνει ο Δήμαρχος!... Γιατί προκειμένου να χτυπήσετε τον Γιάνναρο εμποδίζετε να γίνουν έργα στην Ιθάκη;
Ποιοι είστε εσείς επιτέλους που μονοπωλείτε τις εξουσίες στο νησί και για να εκδικηθείτε τον outsider που σας τις πείρε, έχετε το θράσος να σταματάτε την ανάπτυξη του τόπου με δήθεν δικαιολογία τη νομιμότητα;…
Αν όλα αυτά που του προσάπτετε είναι αλήθεια, αφήστε  τη δικαιοσύνη να αποφανθεί και να κάνει ότι πρέπει!   Αλλά μέχρι να γίνει αυτό,
σταματήστε να μποϋκοτάρετε τα έργα στο νησί μας!!»
ΑΣΠΟΝΔΟΙ ΕΧΘΡΟΙ Ή ΦΙΛΟΙ;
           Όμως δεν άφησα και τα «κακώς κείμενα αναπάντητα. Έτσι στο άρθρο μου   «ΑΛΑΛΟΥΜ»,  8-10- 2011 γράφω:
«…… κάποια χαρακτηριστικά του Δημάρχου αποδείχνεται ότι αποβαίνουν επιζήμια για το νησί μας.
            Ο άκρατος εγωισμός του στυλ εγώ τα ξέρω όλα, δεν δέχομαι συμβουλές και δεν ακούω κανένα μπορεί να μην είναι επιζήμιος στην  επιχείρηση του, όμως είναι για μια κοινωνία ανθρώπων που καλείται να διοικήσει.
Σαν παράδειγμα αναφέρω την ισοπέδωση των προηγουμένων τοπικών αρχόντων αντί της εκμετάλλευσης της εμπειρίας τους. Η ισοπέδωση αυτή  τελικά γύρισε μπούμερανγκ στο Δήμαρχο με βλάβη όχι του ίδιου, αλλά του νησιού. 
            Η μεγαλομανία είναι μια άλλη κακή ιδιότητα που δεν συνάδει με την ανάπτυξη ενός τόπου που πρέπει να γίνει μέσα από μικρά βήματα και μάλιστα σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη. Για παράδειγμα ο ξενώνας «Οδυσσέας» θα μπορούσε να είχε μετασκευασθεί σε ξενώνα ηλικιωμένων με τα χρήματα που υπάρχουν. (τώρα θα ήταν έτοιμος με τα εύσημα υπέρ του Δημάρχου) επιπλέον η περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου θα μπορούσε να γίνει με απλούς πασσάλους και συρματόπλεγμα.
        Ο καλός πολιτικός γνωρίζει ότι το χάσιμο της ψυχραιμίας και ο παρορμητισμός θα ξεσπάσουν  πάντα στο πρόσωπο του, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε σφάλματα πολλάκις αδιόρθωτα όπως έγινε με την πρόσφατη ιστορία.(με τις τέντες)
        Τέλος ο καλός πολιτικός πριν πάρει μια σημαντική απόφαση συμβουλεύεται κάποιους ειδήμονες γιατί γνωρίζει ότι υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζει.
        Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά. Ο ανδρισμός δεν βρίσκεται ούτε στα παντελόνια ούτε στα μουστάκια ούτε στους μύες αλλά στον άντρα εκείνο που θα παραδεχθεί το λάθος του και θα προσπαθήσει να το διορθώσει!...»
        Και συνεχίζω σε άλλο άρθρο μου «ΤΟ ΓΑΤΟΝΙ» στις 24-10-11:     

Κάνει πολιτικά λάθη ο Δήμαρχος!
        Όταν εκλέγεσαι από το μισό (και κάτι) ενός τόπου φροντίζεις στην πορεία της θητείας σου να πάρεις με το μέρος σου και το άλλο μισό.  Αντίθετα ο Δήμαρχός μας φρόντισε να θέσει απέναντί του το άλλο μισό από την πρώτη στιγμή, απαξιώνοντας αυτούς που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Με την απαξίωση αυτή (βουλώστε το και εξαφανισθείτε) απαξίωσε το άλλο μισό των ψηφοφόρων του νησιού και αυτό είναι εξαιρετικά κακό.
Και το χειρότερο, συνεχίζει αυτή την τακτική. Μια τακτική φθοράς δικής του και του τόπου.
Παρουσιάζεται Βασιλικότερος του Βασιλέως στην υπόθεση του πλοίου, γελοιοποιείται στο Δημοτικό Συμβούλιο και θέτει απέναντί του τους μισούς από τους δικούς του ψηφοφόρους.
Όταν γίνεται η απογραφή ο Δήμαρχος είναι απών, και αρνείται να ακούσει τους προγενέστερους (κατά τη λαϊκή έκφραση: ξερόλας). Αποτέλεσμα, το νησί  θα χάσει το προνόμιο της ιδιαίτερης φορολογικής μεταχείρισης.
Στη προσπάθεια του να προασπίσει συμφέροντα ημέτερου, προκαλεί τις αρχές με αποτέλεσμα το γνωστό ξήλωμα των τεντών και την τεράστια απώλεια εσόδων από το νησί.
Και τώρα κομπάζοντας δηλώνει σε εφημερίδα της Κεφαλονιάς ότι είναι … ΓΑΤΟΝΙ!!! Και πριν ο Εισαγγελέας και οι αρμόδιες αρχές αποφανθούν καταδικάζει τρεις πρώην Δημοτικούς άρχοντες προκαλώντας τη μήνη τους και πολώνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα.
Ένας Δήμαρχος δεν κομπάζει μπροστά σε δημοσιογράφους και προ πάντων δεν αποδίδει εις εαυτόν επίθετα τύπου «γατόνι».
Ένας Δήμαρχος δεν καταδικάζει ποτέ κανένα, αφήνει αυτό το ρόλο στη δικαιοσύνη και μάλιστα όταν ο ορκωτός λογιστής αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί σε ονόματα αλλά και συγκεκριμένες πράξεις προηγουμένων διοικήσεων.
Ένας Δήμαρχος όταν δίνει συνέντευξη σε δημοσιογράφο πρέπει να είναι εξαιρετικά συγκρατημένος και φειδωλός.  
Τα καμώματα αυτά του Δημάρχου μας ξεφεύγουν από την έννοια του όρου «πολιτικά λάθη»
Αυτά είναι ανεπανόρθωτες γκάφες. Μεγάλες γκάφες που δεν έχουν μόνο επίπτωση στη δημοτικότητα του Δημάρχου, αλλά καθυστερούν δραματικά την ανάπτυξη του τόπου….»
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
        Αυτά όλα και άλλα ευτράπελα (καλλιστεία, τσοπάνος, τέντες κλπ) συνιστούν σοβαρά πολιτικά λάθη και εμείς τα είχαμε επισημάνει προσθέτοντας μάλιστα πολλές φορές ότι δεν μας ενδιαφέρει το παρελθόν του, αλλά τι κάνει και τι όχι στο νησί μας. 
        Πολλά λοιπόν τα λάθη του Δήμαρχου. Το σημαντικότερο όμως ήταν η απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φύγουν οι περισσότεροι από τους συμβούλους του ενώ τώρα, τρεις από αυτούς έχουν τεθεί απέναντι του. 
        Ένα άλλο τεράστιο λάθος είναι η απαξίωση της Αντιπεριφεριάρχου . Η Αντιπεριφερειάρχης είναι ένα βαθμό υψηλότερα από το Δήμαρχο (Καλλικράτης). Κάθε αιρετός άρχοντας οφείλει να σέβεται την ιεραρχία. Αν ωστόσο εγωιστικά κίνητρα τον εμποδίζουν, η στοιχειώδης παιδεία απαιτεί σεβασμό προς μία κυρία. Ωστόσο δεν είδαμε ποτέ κάτι τέτοιο από μέρους του Δημάρχου μας, παρά την Πανεπιστημιακή του παιδεία (;). Αποτέλεσμα; οι κοινοί στόχοι παραπαίουν ένθεν κακείθεν.
        Όλα αυτά τα είχαμε στιγματίσει στο παρελθόν χωρίς όμως αποτέλεσμα! Γιατί; Σ’ αυτό απαντάει δικός του άνθρωπος: «Είναι αγύριστο κεφάλι…» Είναι όντως έτσι;  ή εδώ εξυπηρετούνται άλλα σχέδια;
        Έτσι φθάνουμε στο σήμερα. Σε πράξεις που δεν περνούν απαρατήρητες και που δεν συνάδουν ούτε με τους γραπτούς ούτε με τους ηθικούς νόμους.
        Όπως είναι γνωστό το Υπουργείου Οικονομικών έδωσε εντολή να  παρακρατείται μέρους της αντιμισθίας του έναντι βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο. Την εντολή κλήθηκε να εφαρμόσει, όπως ήταν φυσικό, η προϊσταμένη των Οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου.
        Αυτό δεν άρεσε στο Δήμαρχο που ούτε λίγο ούτε πολύ πείρε το καρνέ επιταγών του Δήμου, συμπλήρωσε όλο το ποσό της αντιμισθίας του και πήγε στην τράπεζα και πείρε τα λεφτά. Το χειρότερο όμως είναι ότι, για λόγους αντεκδίκησης, υποβίβασε την προϊσταμένη οικονομικών υπηρεσιών …σε τηλεφωνήτρια!
        Εδώ αξίζει να θυμηθούμε ότι, προεκλογικά, μας είχε υποσχεθεί ότι …δεν θα έπαιρνε την αντιμισθία του αλλά θα την χάριζε στο Δήμο !!!!
        Το ατόπημα αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό και πιστεύω ότι ο Δήμαρχος οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον κόσμο της Ιθάκης.
        Αντί όμως αυτού απαξίωσε τόσο ο ίδιος όσο και η Αντιδήμαρχος αδελφή του, το Δημοτικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2012 για να συζητήσει το θέμα αυτό. Τελικά το συμβούλιο καταδίκασε τις ενέργειες του Δήμαρχου που εμπλέκουν το Δήμο Ιθάκης στο πρόβλημα των προσωπικών του οφειλών προς το Δημόσιο, με ψήφους 9 έναντι 3.
        Ένα άλλο ατόπημα ήταν η περιφρόνηση που έδειξε τόσο ο ίδιος όσο και η Αντιδήμαρχος αδελφή του, στη Λαϊκή διαμαρτυρία των κατοίκων του νησιού. Η Αντιδήμαρχος μάλιστα δημοσίευσε, στο Blog της, κατάπτυστο κείμενο που λοιδορεί την Ιθακησιακή αντίδραση ενάντια στην υποβάθμιση. Διαβάστε το εδώ: http://www.enithaki.blogspot.gr/2012/11/blog-post_20.html. Ειρήσθω εν παρόδω είμαστε το μοναδικό νησί από τα 15 υποβαθμιζόμενα που δεν καταθέσαμε ένσταση στις αποφάσεις της κυβέρνησης. 
        Εκείνο το οποίο μου προκαλεί έκπληξη είναι η άρνηση εξηγήσεων για τις συμπεριφορές αυτές!
        Αντί εξηγήσεων, στo BlogEnithaki” της αντιδημάρχου εκτοξεύονται βολές ενάντια στην αντιπολίτευση που ανέδειξε το θέμα, με ανώνυμα και ψευδώνυμα κείμενα που βρίθουν ακατάληπτα υπονοούμενα σε σημείο απόλυτης γελοιότητας και βέβαια σηματοδοτούν την ελεεινή κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος.
        Αλλά και από την άλλη μεριά η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οι κοροϊδίες και οι προπηλακισμοί δίνουν και παίρνουν.  Και οι δύο, με ψευδώνυμα αρθρίδια άνευ νοήματος, καταφεύγουν σε βλακώδη και ακατανόητα εν πολλοίς επιχειρήματα σε μια μάταιη προσπάθεια να κατατροπώσουν η μία την άλλη και δεν καταλαβαίνουν ότι πλέον κανείς σοβαρός αναγνώστης δεν τα διαβάζει, ή αν κατά τύχη τα διαβάσει νιώθει τάση για εμετό και λυπάται για το κατάντημα της ιστορικής Ιθάκης.
       
        Όμως ο Θιακός Λαός θέλει να μάθει τι συμβαίνει και επιτέλους που πάει αυτός ο τόπος! 
        Διαβάσαμε πρόσφατα την εγκύκλιο που έστειλε ο Δήμαρχος σχετικά με τις βασικές του επιδιώξεις.
Αν καταλάβαμε καλά θέτει τρεις στόχους τους οποίους θεωρεί  βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου μέσω ... επενδύσεων.
1.   Οργάνωση του Δήμου      
2.   Κτηματολόγιο
3.   Χωροταξικό σχέδιο

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς εννοεί όταν λέει «επενδύσεις» Εννοεί μήπως, εργοστάσια, συστηματικές καλλιέργειες, logistic parks, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καζίνα, αγορές από τσιφλικάδες, τι ;
Μήπως ο Δήμαρχος μας δεν έχει καταλάβει που βρίσκεται;  Ή στο νου του έχει άλλα σχέδια; 
        Δεν διαφωνούμε με τους τρεις αυτούς στόχους και κυρίως με τον πρώτο δηλαδή την Οργάνωση του Δήμου. Εδώ οφείλουμε να πούμε  ότι μέχρι στιγμή έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό μια καλή οργάνωση ώστε ο Δήμος τελευταία να έχει αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια. Εκεί όμως που κατόρθωσε να βάλει σε τάξη τους υπαλλήλους, έτσι που ο πολίτης να εξυπηρετείται αξιόπιστα και γρήγορα, χωρίς σύγκριση με το παρελθόν, με τα τελευταία καμώματα του αναστάτωσε και έστρεψε τους υπαλλήλους εναντίον του. Μου θυμίζει αυτό που έλεγαν οι παλαιοί! Μάζευε, μάζευε το γάλα και στο τέλος δίνει μια στην καρδάρα και πάει το γάλα! (και θυμίζω εδώ ότι στο ΝΥU μάθαμε ότι μια τέτοια οργάνωση απαιτεί human resource management πράγμα που δεν είδαμε να εφαρμόζει) 
        Ο δεύτερος στόχος, το κτηματολόγιο, ναι μεν θα διευκολύνει τις συναλλαγές, όμως, πρώτον δεν είναι δουλειά του Δήμου και δεύτερο είναι παντελώς άκαιρο κάτω από τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες. (εδώ ο κόσμος δεν έχει να φάει και θα τρέχει να πληρώνει δικηγόρους, μηχανικούς συμβολαιογράφους; Κρύβεται κάτι άραγε πίσω από αυτό το στόχο;)   
        Όσο για το χωροταξικό είναι σίγουρα αναγκαίο, όχι όμως τώρα για τους ίδιους προαναφερθέντες λόγους. 

        Σήμερα η πρώτη προτεραιότητα του Δημάρχου, αν πράγματι επιθυμεί ανάπτυξη, δηλαδή αύξηση του ΑΕΠ της Ιθάκης, θα έπρεπε να είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού μας χώρου και οι παρεμβάσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Εδώ αναφέρω μερικές από αυτές τις παρεμβάσεις διαβάστε τες: http://dimos-syrmis.blogspot.gr/2012/01/blog-post_15.html

Όλα τα υπόλοιπα μυρίζουν περίεργα!
       
Περιμένουμε απαντήσεις υπεύθυνες και τεκμηριωμένες.

Παρελθοντολογία, αοριστολογία, γενικεύσεις, υπονοούμενα, ανώνυμα και ψευδώνυμα κείμενα, σημαίνουν δε θέλω να απαντήσω γιατί κάτι κρύβω.

Κανένας όμως και για κανένα λόγο δεν δικαιούται να κρύβει αλήθειες από το λαό.