Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

H ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ



         
           Σε ένα τόπο σαν το δικό μας όπου ο κόσμος ασχολείται εν πολλοίς με εξωτερικές δουλειές είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά και το πιο σημαντικό τα παιδιά που παίζουν στο ύπαιθρο, η περίπτωση ατυχήματος είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό σε συνδυασμό με τον μεγάλο μέσο ηλικιακό όρο και κατά συνέπεια τα αυξημένα νοσήματα, καθιστούν την ανάγκη σε αίμα επιτακτική.

          Το αίμα δεν παράγεται ούτε πωλείται (σε υγιείς βέβαια κοινωνίες), μόνο χαρίζεται. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάνω απ΄ όλα ενέργεια ζωής για τους όποιους πάσχοντες συνάνθρωπούς  μας.

          Ο αιμοδότης προσέρχεται στην αιμοδοσία με τη δική του θέληση και όχι επειδή κάποιοι του το επέβαλαν. Έτσι η  εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης για το συνάνθρωπο.


ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

          Ευτυχώς στο νησί μας, ανάμεσα στις τόσες αντιθέσεις και αντινομίες, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι. Περισσότεροι από 150 εθελοντές αιμοδότες δίνουν το αίμα τους δύο φορές το χρόνο για να σώσουν ζωές.

Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

          Όμως δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο και για το παράλυτο και εγκαταλελειμμένο του κράτος και δη τον πιο σημαντικό και ευαίσθητο τομέα, αυτόν της υγείας.

          Ας ακούσει λοιπόν ο κάθε ανευθυνουπεύθυνος, κρατικοδίαιτος μανδαρίνος την παρακάτω μικρή ιστορία.

          Πριν μερικές μέρες οι εθελοντές αιμοδότες της Βορείου Ιθάκης συγκρότησαν ομάδα για να δώσουν το αίμα τους στον πάσχοντα συνάνθρωπο.   

          Η αιμοδοσία σαν ιδιαίτερα εξειδικευμένος τομέας πρέπει να πλαισιώνεται με επιστημονικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής στάθμης με εξειδίκευση στο τομέα αυτό. Η αιμοδοσία γίνεται από επίσημο και υπεύθυνο ιατρικό συνεργείο με την παρουσία ιατρού. Βέβαια το νοσοκομείο Κεφαλληνίας διαθέτει τέτοιου είδους τμήμα. Που είναι όμως η εξειδικευμένη εξωτερική μονάδα για το σκοπό αυτό. Πριν μερικά χρόνια υπήρχε! Τώρα, όπως όλα, φαίνεται ότι και αυτή αποσυντέθηκε.

          Και όμως οι 150 Θιακοί αιμοδότες εκτός από το αίμα τους ξοδεύουν, χρήματα από την τσέπη τους, χρόνο, και κόπο για να πάνε στο Αργοστόλι να δώσουν το αίμα τους! Εμένα τουλάχιστον μου μοιάζει εξωφρενικό, ανήκουστο. Και όμως ετσι έγινε τις προάλλες.

         
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑ
        27 υγιή άτομα από τη Βόρεια Ιθάκη πήραν το πλοίο, νοίκιασαν λεωφορείο στη Σάμη με έξοδα των Άγγελου Μαυροκέφαλου, της Σεβαστής Κουβαρά, του Ηλία Μωραίτη και των Α/φων Κασσιανού (Μηλιορίνη), πήγαν στο νοσοκομείο στο Αργοστόλι και έδωσαν το αίμα τους.

          Πιστεύω ότι τους αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ ενώ συγχρόνως θα επισημάνουμε το χάλι και την κατάντια της Ελληνικής πολητείας που άφησε  την υγεία του Ελληνικού λαού στην τύχη της.

          Θα έπρεπε ο υπουργός υγείας να ντρέπεται, καθώς γνωρίζει ότι στη χώρα μας η χρήση αίματος ξεπερνάει τις 650.000 μονάδες ετησίως και όμως δεν κάνει τίποτα για την οργάνωση του ευαίσθητου αυτού τομέα, έχοντας τον εγκαταλείψει στην καλή θέληση κάποιων ανθρώπων, που ευτυχώς ακόμα υπάρχουν.

          Οι άνθρωποι γεγόνασιν αλλήλων ένεκα. Ή δίδασκε ούν ή φέρε.