Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΙ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ

To Blog I love Ithaki” δημοσίευσε το άρθρο μου «η σιγή της πολυφωνίας» και επειδή τα σχόλια μου περί ανωνυμίας και ψευδωνυμίας, φαίνεται ότι ενόχλησαν, γράφτηκαν αρκετά σε μια προσπάθεια να υπερασπίσουν την ανωνυμία! Ποιοί τα έγραψαν; Ανώνυμοι βέβαια!!!!!
Περί ανωνυμίας το ανάγνωσμα!  
Παραθέτω εδώ τις δικές μου απαντήσεις- σχόλια. Τα δικά τους θα τα βρείτε εδώ! http://www.iloveithaki.gr/

 Όπως έγραψα στο άρθρο μου το σημαντικότερο αγαθό που κατέκτησε ποτέ ο άνθρωπος μέσα από αγώνες και ποτάμια αίματος είναι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. Όμως πρέπει να προσέχουμε όταν μιλάμε για ελευθερία!
«Η άγαν ελευθερία έοικε εις άγαν δουλείαν μεταβάλλειν.» «η υπερβολική ελευθερία οδηγεί σε υποδούλωση.» έλεγε ο Πλάτων στην «Πολιτεία»
Μάθε όμως ότι ο ανώνυμος λόγος δεν εκφράζει ελευθερία αντίθετα εκφράζει φόβο, κενότητα και μοναξιά!
Λέει ο Ζίγκμουντ  Φρόιντ : «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.»
Τρέμεις λοιπόν την ανάληψη ευθύνης φίλε ανώνυμε! Και δεν εννοώ τη δικαιοσύνη, αυτή μπορεί να σε βρει ανά πάσα στιγμή όπως σωστά λες. Εννοώ την ευθύνη απέναντι στη μικρή ή τη μεγάλη κοινωνία, την ευθύνη απέναντι στο γείτονα σου, την ευθύνη απέναντι στον ίδιο κενό εαυτό σου!    
Έχεις απωθημένα που φοβάσαι να τα εκφράσεις κατά πρόσωπο, φίλε ανώνυμε!
Κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία για να εκδηλώσεις το alter ego σου και ωχριάς μπροστά στην αποκάλυψη γιατί άλλο κοινωνικό πρόσωπο παρουσιάζεις, φίλε ανώνυμε.
 Υπηρετείς  σκοπιμότητες και αλλότρια συμφέροντα και η ανωνυμία σε εξυπηρετεί φίλε ανώνυμε!
Θέλεις να παραπλανήσεις να παραπληροφορήσεις να προπαγανδίσεις και η αποκάλυψη του ονόματος σου θα σου χαλάσει τα σχέδια, φίλε ανώνυμε!
Διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος λόγος για την διατήρηση της ανωνυμίας σου, φίλε ανώνυμε!

Δημοσθένης Συρμής 


Φίλε ανώνυμε

Δεν γνωρίζω αν είσαι ο ίδιος ανώνυμος με αυτόν στον οποίο απάντησα ήδη, αλλά έτσι και αλλιώς τα ίδια ισχύουν και για σένα.
Γνώριζε όμως επιπλέον, ότι δεν πιστεύω σε νόμους και σε καταστολές.  Δεν πιστεύω ότι ένας νόμος που θα έβαζε κανόνες στα Blogs θα βελτίωνε τον κοινωνικό ιστό ούτε ότι θα δημιουργούσε συνειδήσεις.  Η συνείδηση ενυπάρχει στον άνθρωπο.
Η ελευθερία του λόγου απαιτεί σεβασμό στην ελευθερία των δικαιωμάτων του άλλου  και αυτός είναι ζήτημα προσωπικού ήθους και το ήθος αποκτάται μέσα από την οικογένεια και την παιδεία. όχι με νόμους!   
Δημοσθένης Συρμής