Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΣΥΡΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

           Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό τους αγώνα είτε με δημόσιες συγκεντρώσεις είτε με δημοσιεύσεις είτε με συζητήσεις.
          Οι περισσότεροι από αυτούς στα έργα που εξαγγέλλουν αναφέρονται και στο κληροδότημα Δημοσθένη Συρμή και στο γηροκομείο που δήθεν σκοπεύουν να φτιάξουν.
          Επειδή η υπόθεση του κληροδοτήματος με αφορά εμένα και την οικογένεια μου άμεσα, παρακαλώ να μη ξαναγίνει αναφορά στα χρήματα του κληροδοτήματος από κανένα!!
          Για να ξαναθυμηθούν οι συμπατριώτες μας την υπόθεση του κληροδοτήματος παραθέτω εν συντομία την 20ετή ιστορία του. 

Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΥΡΜΗΣ
          Ο αείμνηστος Δημοσθένης Συρμής αδελφός του πατέρα μου, πεθαίνοντας στην Αυστραλία το 1960 αφήνει μέρος της περιουσίας του στο λαό της Ιθάκης.  Σύμφωνα με τη διαθήκη ο σκοπός για τον οποίο θα διαθέτονταν τα χρήματα έπρεπε να υποδειχθεί από τον αδελφό του, Βασίλη Συρμή ή τους γιους του Στάθη και Δημοσθένη.
          Λόγω της πολυπλοκότητας της διαθήκης και λάθους χειρισμού της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι Αυστραλιανοί διαχειριστές (Perpetual Trustees Ltd.) αρνούνταν να αποδώσουν το κληροδότημα με τη δικαιολογία ότι στην Ιθάκη δεν υπήρχε οργανισμός με διηνεκή χαρακτήρα, όπως απαιτούσε η Διαθήκη.
          Έτσι ο αδελφός μου και εγώ (εκλιπόντος στο μεταξύ του πατέρα μας) υποδείξαμε ως παραλήπτη των χρημάτων το ΚΑΠΗ Ιθάκης (το μόνο που είχε τότε διηνεκή χαρακτήρα).

          Τελικά μετά από άπειρες διαβουλεύσεις, γνωματεύσεις και δικαστήρια, τον Οκτώβριο του 1994, επί Δημαρχίας κ. Σ. Αρσένη,  στάλθηκε μέρος του κληροδοτήματος  δηλαδή 69.604.453 Δραχμές στο ΚΑΠΗ Ιθάκης με σκοπό να δημιουργηθεί Ξενώνας Ηλικιωμένων. Τα χρήματα κατατέθηκαν τότε στην Αγροτική Τράπεζα.

          Και από δω ξεκινάει η περιπέτεια. Ας δώσουμε λίγη προσοχή στα παρακάτω.
          Όλως περιέργως, στις 2-10-1995, επί Δημαρχίας τώρα κου Τ. Καραβία, τα χρήματα αποσύρονται από την Αγροτική και κατατίθενται στην Εθνική Τράπεζα. Όμως κατατίθενται  64.100.000 Δραχμές, δηλαδή 5.504.453 λιγότερα (τι έγιναν άραγε;)
          Από τότε η Διοίκηση Καραβία, και βεβαίως ο… Δήμαρχος κ.Σκληρός (έτσι δεν υπογράφει επίσημο έγγραφο)  αρχίζει ένα παιχνίδι με τα χρήματα (αγορά χρεογράφων, αγορά επενδυτικών, - δηλαδή παίζανε τα χρήματα στο χρηματιστήριο) και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την ανέγερση του Ξενώνα. Είπατε τίποτα περι νομιμότητας κ. Σκληρέ;; 
         Μάταια οι Θιακοί ηλικιωμένοι περιμένουν μια γωνιά για να περάσουν, κοντά στο σπίτι τους, τον όσο καιρό τους απέμεινε. 
          Μάταια φωνάζουμε και διαμαρτυρόμαστε τόσο εμείς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι όσο και οι νουνεχείς πολίτες αυτού του τόπου. Δεν ιδρώνει το αυτί τους. Χρησιμοποιούν παρελκυστικές  μεθόδους - δικαιολογίες ότι δήθεν δεν συμφωνούσαν αν θα πρέπει να γίνει στη Βόρεια ή στη Νότια Ιθάκη, εδώ ή εκεί, πόσο μεγάλος θα ήταν, αν έφταναν τα χρήματα, ποίος θα έκανε τη μελέτη, κλπ κλπ. 
          Έτσι περνούν δώδεκα ολόκληρα χρόνια και το Θιάκι δεν αποκτά ποτέ τον Ξενώνα των Ηλικιωμένων που τόσο έχει ανάγκη.
Και φθάνουμε στο Φεβρουάριο του 2006 όπου η Δημοτική αρχή δηλώνει ότι ναι μεν δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, …όμως τα χρήματα του κληροδοτήματος είναι κατατεθειμένα στη Εθνική και ανέρχονται στο ποσό των 288.249 Ευρώ δηλαδή 98.509.000 Δραχμές.
          Και εδώ είναι το παράδοξο! Στις 17 Δεκέμβριου 2001 ο τότε Δήμαρχος δήλωνε με επίσημο έγγραφο του προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ότι τα χρήματα ήταν 100.000.000 Δραχμές. Και διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν μέσα σε μία πενταετία αντί να έχουν αυξηθεί ( σύμφωνα με υπολογισμό Τράπεζας και με τα κατώτατα επιτόκια κατά 8.200.000 Δρχ) να έχουν μειωθεί κατά 1.500.000 Δρχ. ;
          Και ακόμα: η κατάσταση της τράπεζας σταματάει την 1-7-2002 όπου αναφέρεται το παραπάνω ποσό των 98.509.000 Δρχ ή 288.249€. εδώ βέβαια αναρωτιέται κανείς τέσσερα ολόκληρα χρόνια τα χρήματα δεν τοκίζονταν; 
          Σύμφωνα με το νόμο, ο Δήμος όφειλε να διαχειρίζεται τα χρήματα του κληροδοτήματος  με ιδιαίτερη σύνεση και προσοχή και για κάθε πράξη να έχει αποφάσεις του Δ.Σ.  Αλλά και η Τράπεζα πριν οποιαδήποτε συναλλαγή θα έπρεπε να απαιτεί αυτές τις αποφάσεις.  Πού είναι λοιπόν αυτές;
   
          Σε αυτά και άλλα καυτά ερωτήματα καλούνται τώρα να απαντήσουν  οι εμπλεκόμενοι.
          Όμως  η περιπέτεια του κληροδοτήματος δε σταματάει εδώ.
Το χειρότερο είναι ότι τα χρήματα αυτά, όπως είπαμε στην αρχή, ήταν η πρώτη δόση από το σύνολο του κληροδοτήματος. Τα υπόλοιπα χρήματα βρίσκονται ακόμα στην Αυστραλία και οι Αυστραλοί διαχειριστές περιμένουν αναφορά για την…. πρόοδο των εργασιών του Ξενώνα προκειμένου να στείλουν και άλλα χρήματα τα οποία μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε  400.000 Ευρώ
          Είπαμε πιο πάνω ότι η προηγούμενη Διοίκηση Καραβία -          Σκληρού δεν κατόρθωσε μεν να πραγματοποιήσει τον Ξενώνα, όμως για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πούμε ότι … μετά από δέκα χρόνια, (18-2- 2004), κάτι αρχίζει να κάνει.
          Κατορθώνουν να αποχαρακτηρίσουν το, εγκαταλελειμμένο πλέον,  2ο Δημοτικό σχολείο και αναθέτουν την εκπόνηση μελέτης για τη μετατροπή του σε Ξενώνα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.  Η μελέτη μετά… από περιπέτειες υποβάλλεται στην  Διεύθυνση Πολεοδομίας στις 7-7-2005 όπου και εγκρίνεται στις 12-1-2006 με Αριθμό Πρωτοκόλλου 164. Απομένει πλέον να εκδοθεί η άδεια και να γίνει η δημοπράτηση του έργου.
          Όμως έχει ήδη αρχίσει η …προεκλογική περίοδος και βέβαια η διατήρηση της θεσούλας μας είναι πιο πάνω από τους κατοίκους αυτού του τόπου και δη τους αναξιοπαθούντες. Έτσι περνάνε άλλοι 9 μήνες (μέχρι τις εκλογές) και …τέκνον ου τίκτεται !!!
Και αλλάζει η Διοίκηση!!

          Έλα όμως που οι καινούριοι έχουν άλλες απόψεις!
Δεν γουστάρουν να γίνει, το πρώην Δημοτικό σχολειό, ξενώνας Ηλικιωμένων.     Τα σχολειά λέει δεν πρέπει να αλλάζουν χρήση.!!!!  Και καλά ο Δάσκαλος – Δήμαρχος, …έχει τις ευαισθησίες του, αλλά οι άλλοι συμπεριλαμβανομένης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης του κ. Σκληρου;    
Αναρωτιέμαι καμιά φορά αν βρίσκομαι, όχι σε χώρα της κεντρικής Αφρικής προς Θεού, αλλά… στον πλανήτη Αούγκαγκα. 
          Τι να πει κανείς.!! Είχαν οι άνθρωποι έτοιμη την έγκριση στα χέρια τους, (θείο πολιτικό δώρο από τους προηγούμενους) και το απεμπόλησαν.
Και τι έκαναν; ψάχνανε να βρουν οικόπεδο για να κτίσουν από την αρχή τον ξενώνα!!!  Και βρήκαν λέει ένα απέναντι από το …νεκροταφείο. Έψαξαν καλά και βρήκαν τον… κατάλληλο τόπο για τους ηλικιωμένους, να είναι δίπλα εκεί για να… αναπτερώνεται το ηθικό τους.
          Και έρχεται στην αρχή ο Γιάνναρος. Στο τραπέζι πέφτει η πρόταση να ανασκευαστεί  ο ξενώνας «Οδυσσέας» στα δεντράκια και να γίνει ανοιχτός ξενώνας ηλικιωμένων. Όλοι συμφωνούν συμπεριλαμβανομένου και εμού εκτός του Γιάνναρου και του κ. Σκληρού! (ο οποίος κ. Σκληρός… την πρόταση αυτή την έχει συμπεριλάβει τώρα στο πρόγραμμα του. ( Ο tempora o mores)
          Ο Γιάνναρος λόγω μεγαλομανίας συντάσσει μελέτη για τη μετασκευή του οικοτροφείου σε τακτικό γηροκομείο. Φυσικά τα 320.000 Ευρώ δεν φθάνουν ούτε για τη δομική επισκευή του κτιρίου. Έτσι ούτε επί Γιάνναρου κατασκευάζεται ο ξενώνας που τόσο ανάγκη τον έχει το Θιάκι.

          Αντιλαμβάνεστε  ότι Ξενώνα Ηλικιωμένων ο τόπος δεν πρόκειται να δει. Το 1994 όταν τα χρήματα ήρθαν στα χέρια τους, θα μπορούσε να κατασκευασθεί ένας αξιοπρεπής ξενώνας. Σήμερα με τα χρήματα αυτά ούτε τουαλέτα δεν φτιάχνεις. Όσο για τα χρήματα που ακόμα παραμένουν στην Αυστραλία, πολύ φοβάμαι ότι ήδη είναι χαμένα.
          Σήμερα οι υποψήφιοι υπόσχονται ξενώνα με τα χρήματα του αείμνηστου θείου μου. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!!!
          Τους πληροφορώ λοιπόν ότι σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ ΙΙΙ , της διαθήκης (..to be distributed by the council as my brother or his personal representatives – Δηλαδή εγώ και ο Αδελφός μου και αυτού εκλιπόντος μόνο εγώ) in their absolute discretion….) έχω το ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αλλάξω ανά πάσα στιγμή μου το σκοπό της διάθεσης των χρημάτων και όχι μόνο, αλλά να καταγγείλω στους Αυστραλιανούς διαχειριστές την κακοδιαχείριση των χρημάτων που θα έχει σαν αποτέλεσμα, αφ’ ενός να μη στείλουν τα υπόλοιπα χρήματα (περίπου 450.000 Ευρώ) και αφ΄ετέρου  αποσύρουν και τα εδώ υπάρχοντα. 

Εννοείται ότι δεν έχω τέτοιες προθέσεις.

Τα χρήματα θα διατεθούν προς όφελος του τόπου. Γι’ αυτό ζητώ από τους υποψήφιους σοβαρότητα και σύνεση ακόμα και στις υποσχέσεις τους.