Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Κ.Υ. ΙΘΑΚΗΣ

 


Χθες παραδόθηκε ένα νέο ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης.

Το νέο ασθενοφόρο  είναι δωρεά της εταιρείας R-ENERGY με πρωτοβουλία του πρόεδρου της και φίλου της Ιθάκης κ. Γεωργίου Ρόκα.

Το αίτημα του Δημάρχου αλλά και των κατοίκων της Ιθάκης, για απόκτηση νέου ασθενοφόρου είχε τεθεί από καιρό, καθώς το παλιό ηλικίας πλέον των 30 ετών είχε σχεδόν καταρρεύσει!

Ο Δήμαρχος έκανε ότι μπορούσε και τελικά έθεσε το θέμα στον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν τον συνάντησε στην Κεφαλονιά, τον περασμένο Αύγουστο.

Προς τιμή του ανταποκρίθηκε στο αίτημα και μεσολάβησε στην εταιρία R-ENERGY η οποία και τελικά χάρισε το εν λόγω ασθενοφόρο στο νησί μας!

Έτσι όλοι και ιδιαίτερα εμείς οι ηλικιωμένοι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες του Δημάρχου μας, Διονύση Στανίτσα και να τον συγχαρούμε! 

Και βέβαια να ευχαριστήσουμε τον κ. Γεώργιο Ρόκα φίλο της Ιθάκης αλλά και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα.

Βέβαια η τελετή παράδοσης του ασθενοφόρου ήταν καλά στημένη ώστε ο κύριος πρωθυπουργός, ενόψει εκλογών, να προβάλει εαυτόν. Στη φωτογραφία φαίνονται οι κάμερες και τα τηλεσκοπικά μικρόφωνα που ήρθαν να αποθανατίσουν την παράδοση, λες και η υποχρέωση αυτή του κράτους να ήταν τίποτα το εξαιρετικά σημαντικό γεγονός!   


Πέραν όμως του ασθενοφόρου, θα πρέπει να δούμε γενικότερα την κατάσταση του Κέντρου Υγείας.

Το κτίριο, δυστυχώς, χρειάζεται συντήρηση και η 6η ΥΠΕ, μέχρι στιγμής αδρανεί!  Όταν, για παράδειγμα, βρέχει από τη σκεπή τρέχουν νερά!!! Οι επισκευές που κατά καιρούς γίνονται οφείλονται στην καλή θέληση του Δήμου και μόνο.

Στο κέντρο δεν υπάρχει κατάλληλος σύγχρονος εξοπλισμός. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο και γιατρός μικροβιολόγος, που ΔΕΝ υπάρχουν. Το παλαιό μικροβιολογικό εργαστήριο έπαψε να λειτουργεί, μετά την αποχώρηση της χειρίστριας, εδώ και χρόνια. Οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε ιδιωτικό εργαστήριο, ωστόσο πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Το ακτινολογικό τμήμα λειτουργεί και δεν λειτουργεί, γιατί λόγω γραφειοκρατίας καθυστερεί η άδεια από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. 

Τέλος και σημαντικότερο είναι η έλλειψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Σε λίγο μάλιστα συνταξιοδοτείται και ο διευθυντής του κέντρου, καρδιολόγος κ. Γιώργος Παξινός με αποτέλεσμα να απομένει μία γιατρός παθολόγος η κα. Αναστασία Σκαρμέα και ένας παιδίατρος που τις μισές και πλέον ημέρες του μήνα δεν είναι στην Ιθάκη ... και μία οδοντίατρος!

Υπάρχουν βέβαια και 5 αγροτικοί γιατροί οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, δεν διαθέτουν την πείρα, ούτε διαγνώσεις να κάνουν ούτε καν να εξετάσουν δύσκολες περιπτώσεις. Περιορίζονται στο να συνταγογραφούν φάρμακα ή να περιποιηθούν κάποιο μικροτραύμα!

Όταν συνταξιοδοτήθηκε ο γενικός γιατρός κ. Καρακουλίδης έγινε αίτηση για την αντικατάσταση του, όμως το υπουργείο δεν την υλοποίησε ποτέ, διότι λέει, υπήρχαν άλλες προτεραιότητες !

Έτσι, σήμερα, όλο το έργο του κέντρου υγείας Ιθάκης πέφτει επάνω στην κα. Αναστασία Σκαρμέα, η οποία και είναι οικογενειακός γιατρός σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού του νησιού. Η κα Σκαρμέα είναι μια εξαιρετικά ευσυνείδητη γιατρός, και εκτελεί το λειτούργημα της με υπερβολικό ζήλο.

Ωστόσο ποιος νοήμων άνθρωπος πιστεύει ότι ένας γιατρός, όση προσπάθεια και να καταβάλλει, μπορεί να εξυπηρετήσει ένα νησί 3100 μόνιμων κατοίκων, το χειμώνα και πολλαπλάσιων το καλοκαίρι


Και όμως, παρά τις προσπάθειες του Δημάρχου φαίνεται ότι το υπουργείο είναι απρόθυμο να διορθώσει αυτή την ζοφερή κατάσταση. Θα μπορούσε τουλάχιστον να παραταθεί η θητεία του γιατρού κ. Γ. Παξινού, μέχρις ότου βρεθεί αντικαταστάτης. Η υφυπουργός όμως περιορίσθηκε στο να βεβαιώσει ότι «θα μελετήσει τα αιτήματα».

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και απασχολεί το σύνολο των κατοίκων της Ιθάκης. Έτσι πιστεύω ότι πρέπει όλοι σύσσωμοι να βοηθήσουμε το Δήμαρχο σ΄αυτή του την προσπάθεια.

Εν ανάγκη θα μπορούσαμε ακόμα να προβούμε και σε κινητοποιήσεις!

Ο λαός της Ιθάκης δεν είναι δεύτερης κατηγορίας κα. Υπουργέ!

 Βέβαια  να πούμε εδώ ότι όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο περνούν από το υπουργείο οικονομικών και ιδικά ο προϋπολογισμός για την υγεία έχει μειωθεί σημαντικά!

Έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας στο σύνολο της.

Θα πρέπει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδια της. Ας μη ξεχνάει ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 29,5% των Ελλήνων βρίσκονται στα όρια της φτώχιας!