Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Πριν δύο χρόνια τον Οκτώβριο του 2012 είχα γράψει ένα άρθρο για αυτούς που εκμεταλλεύονται το Internet προκειμένου να κερδίσουν χρήματα σε βάρος των αφελών και αδαών του διαδικτύου.
Το άρθρο μου αυτό είχε τίτλο  «ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ» και θα το βρείτε εδώ: http://dimos-syrmis.blogspot.gr/2012/10/blog-post_12.html
Από τότε πέρασαν δύο χρόνια και η τεχνολογία εξελίχθηκε. Συγχρόνως όμως αναπτύχθηκαν και νέες τεχνικές απάτης μέσω του διαδικτύου. Είναι δε τόσες πολλές και μερικές τόσο περίπλοκες που θα χρειάζονταν ολόκληρο βιβλίο για να τις περιγράψουμε. Θα περιορισθούμε λοιπόν στη συνοπτική παρουσίαση των κυριότερων καθώς και σε μεθόδους προστασίας!!! Ας μου συγχωρεθεί η χρήση τεχνικών όρων που αποτείνονται στους πιο ειδικούς!   
Πριν όμως περιγράψουμε τις απάτες του διαδικτύου καλό θα ήταν να αναφερθούμε σε απάτες που κάνουν νόμιμες εταιρίες με τη συμμετοχή μάλιστα κρατικών φορέων.

H εύρεση γιατρών του ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ
Ας αρχίσουμε με τη διαφήμιση που όλοι έχουμε δει: Ο νέος σου αριθμός για το ραντεβού σου με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ. (14784, 14900, 14884, 14554 τα νούμερα αυτά ανήκουν κατά το πλείστον σε καναλάρχες).
Όλοι αυτοί οι αριθμοί σε χρεώνουν κατά μέσο όρο 1€ το λεπτό. Βέβαια για να απαντήσουν και να συνεννοηθείς… πάει το Δεκάρικο!!! Κανένα από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης αλλά ούτε και το αισχρό υπουργείο πληροφορεί τους ανθρώπους που ψάχνουν γιατρό ότι μπορούν να τον βρουν στην επίσημη ιστοσελίδα του : https://apps.ika.gr/eFindDoctor/faces/index.xhtml
Στο site αυτό θα βρείτε ακόμα και τη διαθεσιμότητα του γιατρού και μάλιστα on line. Έτσι κανένας γιατρός δεν μπορεί πλέον να σας πει ότι έχει κλείσει τα ραντεβού του γιατί τον καταγγέλλεται αμέσως.
Πληροφορίες επίσης, πάσης φύσεως, θα βρείτε στην ιστοσελίδα «Οδηγός του Πολίτη» http://www.odigostoupoliti.eu/#sthash.M1SM3m4S.dpbs   

Η εύρεση των λέξεων
Μια καλοστημένη απάτη είναι αυτή η εκπομπή πολλών μεγάλων καναλιών (ΑΝΤ1, ALPHA, E,  κλπ) σε συνεργασία με τον ΟΤΕ ή άλλες τηλεφωνικές εταιρίες!  
Κάποιος τηλεπαρουσιαστής ή τηλεπαρουσιάστρια κρατάει στα χέρια του μια δεσμίδα πενηντάρικα ή κατοστάρικα, σου δείχνουν ένα τετράγωνο με γράμματα και σου λένε ότι τα λεφτά θα είναι δικά σου αν βρεις τη λέξη και τηλεφωνήσεις πρώτος στον αριθμό επικοινωνίας που δίνει και που αρχίζει από 14. Βέβαια η κάθε κλήση χρεώνεται ως και 2€ και πρέπει να τηλεφωνήσεις άπειρες φορές για να πιάσεις την ανοιχτή γραμμή. Αλλά και αν την πιάσεις κάποιος άλλος (από το διπλανό στούντιο) θα έχει βρει τη λέξη  γρηγορότερα! Περιττό να πούμε ότι οι λέξεις είναι πανεύκολες δεδομένου ότι η εκπομπή αποτείνεται κυρίως σε άτομα χαμηλής παιδείας.

Ερωτικές συνομιλίες
Θα έχουμε δει βέβαια τις σχετικές διαφημίσεις με σέξι κυρίες που σου υπόσχονται «πολλά» αρκεί να τις πάρεις στο τηλέφωνο! Είναι μια νόμιμη απάτη συνεργασία καναλαρχών και τηλεφωνικών εταιριών για να γδέρνουν τους «βαρβάτους» αφελείς οι οποίοι δυστυχώς είναι στην πλειοψηφία τους νέοι. Δείτε τι χρεώνονται!! Προσοχή λοιπόν στα παιδιά μας αν δεν θέλουμε να λάβουμε κανένα λογαριασμό τηλεφώνου με χιλιάρικα!!!

Τυχερά παιχνίδια
Το τυχερό παιχνίδι είναι δυστυχώς νόμιμο, και τώρα είναι νόμιμη η διαφήμιση του και από την τηλεόραση. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να χάσει τα λεφτά του κατ’ αυτό τον τρόπο, δικαίωμα του!! Όμως προσοχή η ιστορία αυτή θέλει ψάξιμο γιατί έχει υπολογισθεί ότι κατά 80% δεν αποδίδονται τα χρήματα που κερδίζεις και επιπλέον κάποια πρακτορεία που χειρίζονται ανάλογες ιστοσελίδες υποκλέπτουν τα στοιχεία σου με ανάλογο για σένα κόστος.



Διαφημίσεις άχρηστων προϊόντων
Δέστε τις παρακάτω διαφημίσεις η οποίες είναι ανηρτημένες σε επίσημα blogs! Πείτε μου αν πιστεύετε ότι μια κυρία 72 ετών με μια κρέμα μπορεί να φαίνεται 45!!!! Και όμως υπάρχουν αφελείς που το πιστεύουν.
Καταλαβαίνετε ότι τα προϊόντα που διαφημίζουν είναι άχρηστα!! Οι διαφημίσεις αυτές κυκλοφορούν σε πάρα πολλά blogs αλλά και στο Facebook. Προσοχή λοιπόν: Δεν παραγγέλνουμε ποτέ τέτοια προϊόντα γιατί απλά θα χάσουμε τα λεφτά μας και ίσως βλάψουμε και την υγεία μας..                             



Κινητό τηλέφωνο smart
Τα smart τηλέφωνα είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία καθώς μπορούν να κάνουν σχεδόν ότι και ένας μεγάλος ηλεκτρονικός υπολογιστής. Βασικά είναι πολύ ασφαλή και αυτά που λέγονται ότι σε παρακολουθούν είναι συνομωσιολογικές μπούρδες.     
Προσοχή όμως γιατί μπορεί πράγματι να μεταβληθούν στο «μεγάλο αδελφό». Δεν κατεβάζουμε καμία εφαρμογή αν δεν ξέρουμε από πού προέρχεται, τι πιστοποιητικά έχει και σε τι θα μπορέσει να έχει πρόσβαση. Τα εξής κουμπιά πρέπει να είναι κλειστά αν δεν τα χρησιμοποιούμε:
GPS, NFC, VPN, ΔΕΔΟΜΕΝΑ, BLUETOOTH TETHERING, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΘΕΣΗΣ.
Αν τα κουμπιά αυτά είναι κλειστά, κανείς δεν μπορεί να μας εντοπίσει. Αν τα ανοίξουμε για κάποιο λόγο πχ. το GPS, δεν εντοπιζόμαστε αμέσως, πρέπει να το έχουμε ανοιχτό για πολύ ώρα.
Προσοχή όμως μην απαντάτε σε τηλέφωνα άγνωστα ή τηλεφωνήματα με απόκρυψη, εκτός αν περιμένετε κάτι τέτοιο.
Ποτέ μην παίρνετε πίσω αριθμούς που δεν αναγνωρίζετε σε ποιους ανήκουν. Ιδιαίτερα αν οι αριθμοί αυτοί έχουν πρόθεμα εκτός Ελλάδος (πρόθεμα Ελλάδας +30) Τελευταία κάποιοι καλούν από τα +375602605281, +37127913091 ή οποιοδήποτε αριθμό ξεκινώντας με τον αριθμό 375, ή 371 κάνοντας ένα «κουδούνισμα» & μετά το κλείνουν, αφήνοντας έτσι μια αναπάντητη κλήση ή μήνυμα.
Αν καλέσετε μετά ένα από αυτούς τους αριθμούς που σας άφησαν στην αναπάντητη κλήση θα χρεωθείτε  10- 20 € και το χειρότερο μπορούν να αντιγράψουν τη λίστα επαφών σας σε 3 δευτερόλεπτα. Αν έχετε στο τηλέφωνό σας τραπεζικά ή τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, μπορούν να τα αντιγράψουν πάρα πολύ εύκολα. Το 375 είναι κωδικός για τη Λευκορωσία ενώ 371 είναι ο κωδικός για τη Λετονία …



Και συνεχίζουμε με τις συνηθέστερες απάτες του διαδικτύου.
  
        «Ισπανικό Λόττο»
Σου στέλνουν ένα Ε- mail, με το οποίο σε ενημερώνουν ότι έχεις κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό της τάξεως κάποιων δεκάδων χιλιάδων Ευρώ σε ηλεκτρονική κλήρωση στο διαδίκτυο.
Οι δημιουργοί των μηνυμάτων αυτών, για να γίνουν πιστευτοί, χρησιμοποιούν ονόματα μεγάλων εταιρειών (πχ. Microsoft , Yahoo, Google κλπ) και παρουσιάζουν πλαστά πιστοποιητικά για την υποτιθέμενη ηλεκτρονική κλήρωση. Σε ειδοποιούν μάλιστα στο e-mail σου ή σε μήνυμα στο Facebook σου ότι η ΙΡ σου επιλέχθηκε για κλήρωση. (Θα δούμε παρακάτω πως «ψαρεύουν» τα στοιχεία σου).  
Η απάτη εντοπίζεται στο ότι ζητούν από τους υποτιθέμενους νικητές την προπληρωμή κάποιων φόρων ή έξοδα εκταμίευσης των χρημάτων, ποσό που συνήθως είναι σχετικά ασήμαντο, π.χ. 200 €, μπροστά στα 200.000€ που υποτίθεται ότι έχεις… κερδίσει

·        «Nigerian Spamming» ή «Απάτη 419»
Ένα νέο spam είναι το εξής: Λαβαίνεις ένα μήνυμα από κάποιο δικηγόρο π.χ. από την Ισπανία που σε πληροφορεί ότι κάποιος κάτοχος μεγάλης περιουσίας έχει πεθάνει και δεν έχει κληρονόμους αλλά ονομάζεται και αυτός όπως εσύ π.χ. Georgiou γι’ αυτό σε επέλεξαν ώστε να κληρονομήσεις την περιουσία, την οποία βέβαια … θα μοιρασθείς με το «δικηγόρο». Απλά σου ζητούν να στείλεις τα στοιχεία σου, ΑΦΜ, τράπεζα, πιστωτική κάρτα και βέβαια 200-300 € για τα έξοδα μεταβίβασης. Πάνε τα λεφτά και πιθανόν ότι έχεις στην τράπεζα!!! 
Σε άλλες περιπτώσεις, άτομα κυρίως από τη Νιγηρία, σου ζητούν τη βοήθεια σου για να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία προέρχονται από μη νόμιμες ενέργειες (λαθρεμπόριο, πωλήσεις όπλων, δωροδοκία κλπ.), υποσχόμενοι για τη συνεργασία, υψηλό ποσοστό αμοιβής. Για το σκοπό αυτό, κάνουν χρήση τίτλων επίσημων φορέων της χώρας τους (Υπουργεία, Κεντρική Τράπεζα, Εθνική Εταιρεία Πετρελαίων Νιγηρίας κλπ.), χρησιμοποιούν τίτλους κυβερνητικών ή στρατιωτικών παραγόντων με υπαρκτά ονόματα κλπ. Στη συνέχεια σου ζητούν να στείλεις  τα προσωπικά σου στοιχεία, τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικής κάρτας κλπ. …. Πάνε τα λεφτά σου!!!!
Ισχύουν βέβαια και όσα περιγράψαμε στο προηγούμενο άρθρο μας. 
Είναι απόλυτα κατανοητό πιστεύω ότι σε καμία περίπτωση δεν απαντάμε σε E-mails των οποίων δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα! Ούτε ανοίγουμε τα συνημμένα και τα διαγράφουμε αμέσως.
Ένα νέο κόλπο είναι το εξής: Αφού έχουν μαζέψει τα στοιχεία σου, τις συνήθειες σου, το που βρίσκεσαι, τον τρόπο έκφρασης σου κλπ, κυρίως από το Facebook (θα εξηγήσουμε στη συνέχεια πως γίνεται αυτό) σου στέλνει ένα E-mail, δήθεν, κάποιος κολλητός φίλος σου και σου λέει ότι είναι π.χ. στη Βουλγαρία και τον κλέψανε και δεν έχει 200€ να γυρίσει πίσω. Το E-mail είναι πολύ πειστικό. Παράδειγμα E-mail:  «ρε Γιωργάρα άσε τι έπαθα! Ήρθα ταξιδάκι στη Βουλγαρία και μου την πέσανε, μου πήρανε το πορτοφόλι και και ….Ρε συ μπορείς να μου στείλεις 200€ στη …..) Η φρασεολογία είναι ακριβώς ίδια με αυτή που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο φίλος σου στο Facebook, γνωρίζουν δε ότι λείπει γιατί έκανε τη βλακεία να λέει τι κάνει κάθε στιγμή στο διαδικτυο. 
Περιττό να πούμε ότι δεν στέλνουμε τίποτα και ειδοποιούμε αμέσως το φίλο μας.

·        «Phishing»
Το λεγόμενο ψάρεμα των προσωπικών σου στοιχείων και κυρίως της πιστωτικής σου κάρτας. Αυτό γίνεται μέσω E-mails, μέσω τηλεφώνου, pop-ups. Instant messaging κλπ. Παράδειγμα: Λαβαίνεις ένα μήνυμα δήθεν από την «τράπεζά σου» που σε προτρέπει να συμπληρώσεις μια φόρμα με τα στοιχεία σου π.χ. για να περάσουν το λογαριασμό σου σε προνομιακό με μεγαλύτερο επιτόκιο.
Προσοχή η φόρμα είναι πανομοιότυπη με αυτή της τράπεζας σου. Καταλαβαίνεις τι θα πάθεις αν συμπληρώσεις τα στοιχεία σου.
ΠΟΤΕ δεν συμπληρώνουμε φόρμες με τα στοιχεία μας και κυρίως με την πιστωτική μας κάρτα, οποιοσδήποτε και αν τα ζητάει με οποιαδήποτε μορφή!!!! Αν τα ζητάει η τράπεζα, ο ΟΑΕΔ, το Υπουργείο κλπ, τηλεφωνάμε ή καλύτερα περνάμε από εκεί.

·        Pharming
To φάρμινγκ, αποσκοπεί να ανακατευθύνει μια έγκυρη σελίδα σε μία άλλη πλαστή αλλά πανομοιότυπη, προκειμένου να συλλέξει τα προσωπικά σου στοιχεία. Εκεί λοιπόν που συμπληρώνεις τα στοιχεία σου σε μια φόρμα π.χ. της Εφορίας, σου βγάζει ένα παράθυρο που πρέπει να πατήσεις για κάποιο λόγο! Το πατάς και συνεχίζεις στη φόρμα,.. μόνο που τώρα γράφεις στη φόρμα του χάκερ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθεί αυτή η απάτη επειδή γίνεται με «Δηλητηρίαση» του Domain Name System (DNS). Τελευταία αυτό εφαρμόζεται και στο Facebook. (θα το δούμε παρακάτω)

·        Scamming
Οι απάτες αυτές αποτείνεται κυρίως σε άτομα που προσπαθούν να βρουν δουλειά ή ερωτικό σύντροφο, περίεργες φωτογραφίες ή video με βία κλπ. Γράψαμε γι’ αυτά στο προηγούμενο άρθρο μας όμως τώρα εκτός από τις ειδικευμένες ιστοσελίδες ( ιστοσελίδες, γνωριμιών, ευρέσεως εργασίας κλπ) εφαρμόζονται και στο Facebook, με μορφή διαφημίσεων π.χ. Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας.. ή μια ωραία κοπέλα ζητά να γίνει φίλη σας ή ακόμα και με μορφή like.
  

·      
  
        Facebook
Στις αρχές του 2014, το Facebook ξεπέρασε τους 1,23 δισ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες, που καθημερινά μοιράζονται τις σκέψεις τους, τις φωτογραφίες τους και βίντεο με τους φίλους τους και το κοινό. Αυτή η τεράστια μάζα ανθρώπων αποτελεί μια πολύ δελεαστική αγορά για τις διαφημιστικές εταιρείες, αλλά και γι’ αυτούς που αποσκοπούν να αποσπάσουν χρήματα από τους αφελείς.
  • Μια από τις ποιο καλοστημένες απάτες είναι η εφαρμογή που σε προτρέπουν να κατεβάσεις για να παρακολουθείς ποιοι βλέπουν το προφίλ σου κλπ. Αν το κάνεις, ο χάκερ αποκτά τα στοιχεία σου το password κλπ. Το λιγότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι ο χάκερ να δημοσιεύει ότι θέλει στο δικό σου Facebook!! Από κει και πέρα πολλά μπορεί να σου κάνει όπως αυτό που περιγράψαμε παραπάνω! (νέο κόλπο).

Ξεχάστε το! Δεν υπάρχει εφαρμογή για να δεις ποιος επισκέπτεται το προφίλ σου.

  • Μια άλλη απάτη είναι τα hoaxes δηλαδή κείμενα-ανακοινώσεις που σου εξάπτουν την περιέργεια ή το συναισθηματικό σου κόσμο και σε προτρέπουν όχι μόνο να κάνεις like αλλά να τα αναδημοσιεύσεις.

    
  Παραθέτω για παράδειγμα δύο «ειδήσεις» :
1.    Ο τάδε διάσημος ηθοποιός ξυλοκόπησε τη γυναίκα του δείτε το video!!!! Όμως για να δεις το, πλαστό φυσικά, video πρέπει να κάνεις like και να το αναδημοσιεύσεις στο προφίλ σου! Πάνε τα στοιχεία σου!!! (Τα κανονικά video του Facebook ανοίγουν με την τοποθέτηση του ποντικιού πάνω στο video.)
2.    Αυτό το μωράκι 2 ετών πάσχει από καρκίνο (δείχνει μια φωτογραφία μιας μητέρας που κρατάει ένα μωράκι). Χρειάζεται άμεση επέμβαση. Με κάθε like η οικογένεια παίρνει από το F/B 50cents. Αναδημοσιεύσατε το για να σωθεί το μωρό!! Το κάνεις και πάνε τα στοιχεία σου!!    
  • Μια απάτη που αποτείνεται κυρίως σε νέα παιδιά είναι μια εφαρμογή που σου υπόσχεται εξατομίκευση (customizing)του προφίλ σου με διαφορετικά χρώματα, χαρακτήρες κλπ. Αν κατεβάσεις αυτή την εφαρμογή την πάτησες!!!
  • Τα δώρα! Απάντα σε τρεις ερωτήσεις και μπες στην κλήρωση για ένα I-Phone. Εδώ ζητάνε το κινητό σου! Αν το δώσεις χρεώνεσαι με τουλάχιστον 30€ το μήνα.



Συμπέρασμα:
·       Ποτέ δεν κάνουμε like και δεν αναδημοσιεύουμε τίποτα όταν το ζητάνε έστω και αν η αρχική περίεργη δημοσίευση έχει έρθει από φίλο. Ας μην είμαστε ούτε περίεργοι ούτε συναισθηματικοί.
·        Ποτέ δεν κατεβάζουμε εφαρμογές στο Facebook έστω και αν λένε ότι είναι του Facebook.
·        Προσοχή: Στο Facebook δεν γράφουμε τι πρόκειται να κάνουμε ούτε που βρισκόμαστε σε πραγματικό χρόνο. Αν θέλουμε να κοινοποιήσουμε ένα ταξίδι μας μια εκδήλωση κλπ το κάνουμε μετέπειτα.
·        Ποτέ δεν κάνουμε like όταν μας το ζητάνε έστω και να το ζητάει φίλος.
·        Ποτέ δεν ανοίγουμε εικόνες ή video βίας Π.Χ. Δέστε πως σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν.
·        Προσοχή όσοι παίζετε παιχνίδια. Καμία εφαρμογή δεν μοιράζει δωρεάν credits.  

·        Downloading
              Όλοι κάποια στιγμή θα θελήσουμε να «κατεβάσουμε» (download) ένα πρόγραμμα μια εφαρμογή κλπ, χωρίς να πληρώσουμε (free downloading).  Προσοχή: Τίποτα σήμερα δεν δίνεται δωρεάν.
          Έτσι λοιπόν το free downloading κρύβει παγίδες. Μπορεί να εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας ιούς ή spyware ή Trojan δηλαδή μικρά προγραμματάκια που να παρακολουθούν τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες (π.χ. ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεστε, ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας, σε ποια sites ή forum συμμετέχετε κλπ)  είναι δε σχεδόν σίγουρο ότι θα εγκαταστήσει άλλη, μη επιθυμητή, μηχανή αναζήτησης με διαφημίσεις ή διαφορετική πρώτη σελίδα, ή μια γραμμή εργαλείων (tool bar) μια διαφορετική γραμματοσειρά κλπ. Μερικά από αυτά δεν θα μπορέσετε να τα αλλάξετε παρά μόνο με τη βοήθεια ειδικού και θα σας σπάσουν τα νεύρα!!!
         
Έτσι αν θέλουμε να κατεβάσουμε ένα πρόγραμμα:
1.    επιλέγουμε το πρόγραμμα μιας γνωστής εταιρίας (π.χ. Microsoft, Adobe, Corel κλπ).
2.    Επιλέγουμε μια σοβαρή εταιρία downloading. Προσωπικά θεωρώ αξιόπιστες εταιρίες downloading, την softronic την cnet και τη filehippo.
3.    Αποφεύγουμε να κατεβάζουμε αρχεία με επεκτάσεις .exe, .scr, .bat, .com, .pif.
4.    Προσέχουμε να κατεβάσουμε μόνο το αρχείο που θέλουμε και όχι αυτά που μας προτείνει η ιστοσελίδα.
5.    Ποτέ δεν εκτελούμε ένα αρχείο αν δεν έχει ψηφιακή υπογραφή και αν δεν το περάσουμε από το antivirus που διαθέτουμε. Πρώτα σώνουμε (save) το αρχείο, το ελέγχουμε και μετά το εκτελούμε.
6.    Τέλος μεγάλη προσοχή στα screensavers.
7.    Εφιστώ την προσοχή σε αυτούς που κατεβάζουν τραγούδια και ταινίες με χρήση Torrents και  Ρ2Ρ.
Η υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος με νόμο του 2010 μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στα στοιχεία σου (ΙΡ), από τον πάροχο internet και  βλέπει τι ανεβοκατεβάζεις. Έτσι οι λεγόμενοι Torrent trackers καταγράφουν ποιος κατεβάζει (και ανεβάζει, γιατί αυτό κάνουν τα torrents) τραγούδια ή ταινίες με πνευματικά δικαιώματα.

Συμπληρωματικές οδηγίες.

·        Μην ακολουθείτε links από email ή ιστοσελίδες αλλά πάντα να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις που σας ζητάνε να επισκεφθείτε.
·        Πριν από κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή, να ελέγχετε ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία βρίσκεστε αρχίζει με «https://» και όχι απλά «http://». Έτσι διασφαλίζετε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλή σύνδεση web (http secure).
·        Τα μηνύματα phishing που περιγράψαμε εγκαθιστούν στον υπολογιστή σας λογισμικά υποκλοπής, τα οποία καταγράφουν κάθε πληροφορία που εισάγεται από αριθμούς λογαριασμών και πιστωτικών καρτών μέχρι και κωδικών πρόσβασης, ακόμα και μετά την έξοδο του χρήστη από την ιστοσελίδα.
·        Να χρησιμοποιείτε δύο λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο ένας να αποτελεί τον προσωπικό σας λογαριασμό και ο άλλος να χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στο διαδίκτυο (οικονομικές συναλλαγές, εγγραφή σε Forum κλπ).
·        Μην αποθηκεύετε κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς ταυτότητας, αριθμούς πιστωτικής κάρτας, στοιχεία για τα μέλη της οικογένειάς σας ή άλλα προσωπικά στοιχεία στον υπολογιστή σας.
·        Μην εμπιστεύεστε άγνωστα άτομα κατά τη διάρκεια συζητήσεων σε chat room και να μην δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία.
  •       Και το σημαντικότερο! Προσοχή στα παιδιά σας και στο τι παρακολουθούν στα computers τους! Τοποθετήστε γονικό έλεγχο (Parental ontrol). Μην επιτρέπετε στα παιδιά σας να έχουν facebook. 
  •       Μην αναρτάτε φωτογραφίες με μωρά στο facebook!   


Τέλος αν πέσετε θύμα απάτης ή απειλών ή προτροπών σε παράνομες ενέργειες,  μπορείτε να απευθύνεστε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Λ. Αλεξάνδρας 173, Αθήνα, τηλέφωνα: 210-6476463, 210-6476464 και 11012 και Ε-mail: 11012@hellenicpolice.gr.

Σημείωση:
Όσα γράφηκαν παραπάνω συνάγονται από την εμπειρία χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από το 1974 και όχι γιατί έχω γνώσεις προγραμματιστή!  Κάτι λοιπόν μπορεί να μου διαφεύγει! Έτσι οι παρατηρήσεις, οι διορθώσεις, και οι συμπληρώσεις από τους φίλους που διάβασαν αυτό το άρθρο είναι ευπρόσδεκτες. 

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ!!!