Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

“NYEΠI” ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ ΜΠΑΛΙ




Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, συνήθως, παρουσιάζω εικόνες από το μεγαλύτερο καρναβάλι του κόσμου, αυτό του Ρίο ντε Ζανέιρο!      Εφέτος θα παρουσιάσω ένα περίεργο καρναβάλι, αυτό που γίνεται στο Μπαλί της Ινδονησίας και στο οποίο έτυχε να βρεθούμε.
Το Nyepi (σημαίνει "Ημέρα Σιωπής") είναι η ημέρα που οι  Μπαλινέζοι τιμούν το Isakawarsa (Saka νέο έτος) πού  με το ημερολόγιο των Μπαλινέζων, το 2019, πέφτει στις 7 Μαρτίου.
Πρόκειται για μια Ινδουιστική γιορτή που γιορτάζεται κυρίως στο Μπαλί της Ινδονησίας. Διαρκεί 6 ολόκληρες μέρες.
Τα έθιμα ξεκινούν τρεις ημέρες πριν την ημέρα της σιωπής, με πολύχρωμες λιτανείες, γνωστές ως Melasti. Οι πομπές αυτές ξεκινούν από τους ναούς των χωριών και κατευθύνονται προς τις ακτές, όπου σημειώνονται τελετές εξαγνισμού.


Την πρώτη μέρα λαβαίνουν χώρα τελετές σπονδών στις παραλίες. Κοπέλες και νεαροί άνδρες μεταφέρουν στο κεφάλι τους καλάθια με φρούτα και λουλούδια που εναποθέτουν στους βωμούς.
Τις επόμενες δύο διώχνονται τα κακά πνεύματα με θορύβους κροτίδες και καρύδες γεμάτες με μπαρούτι που σκάνε.

Την τέταρτη ημέρα δηλαδή την παραμονή του Νυέπι γίνεται η μεγάλη παρέλαση των ogoh-ogoh, ένα είδος καρναβαλιού των Ινδουιστών, με αμφιέσεις και είδωλα εμπνευσμένα από τη Ραμαγιάνα, ένα από τα δύο μεγαλύτερα Ινδουιστικά έπη.
Η Ραμαγιάνα, προβάλει έναν ιδεώδη ανθρώπινο τύπο καθορίζοντάς του τις υποχρεώσεις του έναντι των γονέων του, των συνανθρώπων του, των κατωτέρων του, αλλά και προσδιορίζοντας την ορθή διοίκηση ενός κράτους και την ειρηνική ζωή της κοινωνίας. Εξυμνείται η τιμή, η καλοσύνη, η αλήθεια ως οι μόνοι δρόμοι που οδηγούν στον Θεό. 




Ο ιδεώδης αυτός ανθρώπινος τύπος ενσαρκώνεται από τον ημίθεο Ράμα ο οποίος υφίσταται πολλές περιπέτειες από τη στιγμή που ενώ ζούσε ευτυχισμένος με τη σύζυγό του Σίτα, του την άρπαξε ο κακός δαίμονας Ραβάνα και την μετέφερε στο παλάτι του. Την απελευθερώνει με τη βοήθεια των πιθήκων και του βασιλιά τους….
Τα τεράστια μυθικά είδωλα, ogoh-ogoh, φτιάχνονται περίτεχνα από ομάδες νεαρών Μπαλινέζων που χρησιμοποιούν μπαμπού και πεπιεσμένο χαρτί σε ένα ανταγωνισμό μεταξύ τους. Οι ίδιοι τα μεταφέρουν με τα χέρια στην παρέλαση που λαμβάνει χώρα υπό το βλέμμα των ντόπιων πιστών και των τουριστών. Την παρέλαση συνοδεύουν πανέμορφες κοπέλες που χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς των δαχτύλων. Τα πυροτεχνήματα και οι κροτίδες δίνουν και παίρνουν για να εκδιωχθούν ο κακός δαίμονας Ραβάνα και οι συν αυτώ.  Η γιορτή κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες όπου και ανάβεται μια μεγάλη φωτιά και καίγονται τα είδωλα.
Αμέσως μετά το κάψιμο, αρχίζει το Νυέπι, η ημέρα δηλαδή της σιωπής. 
Το Nyepi, είναι δημόσια αργία στην Ινδονησία, είναι για το Μπαλί μια μέρα σιωπής, νηστείας, διαλογισμού και περισυλλογής. Το Nyepi είναι η Πρωτοχρονιά των Ινδουιστών του Μπαλί και είναι κινητή γιορτή καθώς το ημερολόγιο των Μπαλινέζων είναι Σεληνιακό.
Η σιωπή διαρκεί από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της επομένης, και όπως είπαμε, είναι το 24ωρο της περισυλλογής και του διαλογισμού. Τα πάντα είναι κλειστά, απαγορεύεται κάθε είδους κίνηση στους δρόμους ή στις παραλίες. Ακόμα και το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό. (Το μοναδικό μέρος στον κόσμο που κλείνει το διεθνές αεροδρόμιο του για 24 ώρες) Τα φώτα είναι χαμηλά και απαγορεύονται οι θόρυβοι και οι φωνασκίες.
Παρόλο που το Nyepi είναι κατά κύριο λόγο εορτή των ντόπιων Ινδουιστών, ακόμα και οι ξένοι τουρίστες περιορίζονται στα ξενοδοχεία τους και δεν επιτρέπεται να βγουν έξω. Η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Η 6η και τελευταία ημέρα του Νυέπι είναι η ημέρα της συμφιλίωσης όπου αυτοί που είχαν διαφορές μεταξύ τους τις ξεχνούν αγκαλιάζονται και φιλιούνται και σπένδουν από κοινού στους Θεούς τους! 
 Οι φωτογραφίες που παραθέτω δίνουν μια ιδέα από αυτό το «καρναβάλι» των Μπαλινέζων
Είμαστε τυχεροί να ζήσουμε αυτή την ξεχωριστή μέρα τόσο από την εσωτερική της άποψη με την μορφή του διαλογισμού και την άνοδο σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα όσο και την κάθοδο στον κόσμο των ορέξεων και των παθών. 































Φωτογραφίες: από Δημοσθένη Συρμή