Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΘΑΚΗ


     Πριν μερικές ώρες τελείωσε η ενημέρωση των κατοίκων της Βόρειας Ιθάκης από το Δήμαρχο κ. Δ. Στανίτσα.
     Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόοδο των έργων τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στο Βορά.
     Η αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε επιτέλους την προγραμματική σύμβαση αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου της Σχολής Ομήρου στον Αγ. Αθανάσιο και σε λίγο θα ξεκινήσει η περίφραξή του.
     Το γήπεδο στο Σταυρό έχει ήδη προχωρήσει στη δημοπράτηση και οσονούπω ξεκινάει η διαμόρφωση του.
     Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης μετά από προσωπική συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος μαζί του, ενέκρινε πίστωση 300.000 Ευρώ για την βελτίωση του δικτύου ύδρευσης. Ο Δήμος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται το καλοκαίρι στον Πλατρειθιά. Ενδεχομένως να μη χρειασθεί δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης η οποία θα αύξανε το κόστος του νερού.
     Ενημέρωσε επίσης και για την έγκριση να δημοπρατηθεί ο ξενώνας φιλοξενίας ηλικιωμένων από το κληροδότημα Δημοσθένη Συρμή, τονίζοντας την τρομερή γραφειοκρατία που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν.
      Ο δρόμος προς Μάρμακα έχει μπει στον προϋπολογισμό ωστόσο αντιμετωπίζονται προβλήματα από την προηγούμενη δημοτική αρχή που πρέπει να λυθούν.
      Επίσης ο Δήμαρχος  αναφέρθηκε στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας να προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ», που αφορούν έργα για βραχοπροστασία, αποκατάσταση σηματοδότησης, επισκευή οδοστρώματος κλπ.
     
Τέλος αναφέρθηκε στο περίφημο ΣΧΟΟΑΠ  (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) το οποίο είχε ανατεθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (Γιάνναρου) σε ιδιωτικό γραφείο.
     Το σχέδιο όπως παρουσιάσθηκε όχι μόνο δεν βοηθά στην ανάπτυξη του τόπου αλλά, κατά την εκτίμηση μας, θα πάει τον τόπο πίσω 50 τουλάχιστον χρόνια.       Περιουσίες εκμηδενίζονται, νόμοι καταπατούνται ενώ παράλληλα ευνοούνται 4-5 πρόσφατοι μεγαλο-ιδιοκτήτες γης.
Εύλογη ήταν λοιπόν, η ανησυχία των κατοίκων όλου του νησιού.
     Ο Δήμαρχος  ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση για το θέμα αυτό με συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν ήδη εισηγηθεί τόσο ειδικοί επί του θέματος (πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι κτλ), όσο και απλοί κάτοικοι του νησιού.
      Αν το συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο δεν δεχθεί τις υποδείξεις των κατοίκων του νησιού ώστε να συνταχθεί ένα σχέδιο που να συνάδει με τα συμφέροντα τουλάχιστον του 90% των κατοίκων, τότε ο Δήμος θα απορρίψει την συγκεκριμένη μελέτη.
     Διαβεβαίωσε δε, ότι όλα τελούν υπό κρυστάλλινη διαφάνεια και ότι βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε πληροφορία ή υπόδειξη.
     Τέλος δέχθηκε ερωτήσεις και σχόλια από τους παρευρισκόμενους στους οποίους απήντησε ικανοποιητικά!
     Εμείς να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο για την απίστευτη κινητικότητα, υπομονή και επιμονή του, η οποίες μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει ένα έργο πολλών δεκαετιών στο νησί μας.