Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ Λ. ΚΟΝΤΟΡΛΗ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Σήμερα 12 Ιουλίου παρακολουθήσαμε την καθηγήτρια αρχαιολόγο κα. Λίτσα Κοντορλή - Παπαδοπούλου σε μια διάλεξη που έδωσε στην αίθουσα του Σταυρού.
Τη διάλεξη παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ακόμα και ξένοι που βρέθηκαν στο νησί μας.
Η κα Κοντορλή παρουσίασε με εμπεριστατωμένο τρόπο τη δουλείά των αρχαιολόγων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων περισσότερα από 15 χρόνια στην Ιθάκη.
Τα ευρήματα που παρουσιάσθηκαν δεν αφήνουν αμφιβολίες για το ότι τούτο το νησί είναι η Ομηρική Ιθάκη και ότι εκεί στον Αι Θανάση ευρίσκεται ένα ανάκτορο πιθανόν το Οδυσσειακό ανάκτορο.  
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας που μαστίζει το Ελληνικό δημόσιο αλλά  και σε μας τους Ιθακήσιους που δεν εννοούμε να ομονοήσουμε μπροστά στην τεράστιας εμβέλειας ιστορία που διαθέτουμε.
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ  ΚΑΘ. Κα ΚΟΝΤΟΡΛΗ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η προβολή της Οδυσσειακής ιστορίας μας θα έπρεπε να ήταν ο πρωταρχικός στόχος κάθε Δημάρχου και Δημοτικού συμβουλίου του νησιού. Ωστόσο τόσοι Δήμαρχοι πέρασαν και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά να προβάλει την Οδυσσειακή μας κληρονομιά.
Και όταν λέω σοβαρά δεν εννοώ μόνο την εξασφάλιση πόρων από τον κρατικό κορβανά για τη συνέχιση των ανασκαφών, αλλά αφ’ ενός την προσπάθεια εύρεσης πόρων από αυτούς τους ίδιους τους Θιακούς ανά τον κόσμο. Και αφ΄ ετέρου την προβολή της ιστορίας σε όλο τον κόσμο.  Αυτό όμως απαιτεί εργασία που σχετίζεται με το σύγχρονο Marketing και που πρέπει να γίνει από επαγγελματίες και όχι από ερασιτέχνες δημοτικούς συμβούλους.
Το έχω τονίσει επανειλημμένα το ίδιο και η καθηγήτρια:  Η Οδύσσεια και ο Βασιλιάς της Ιθάκης Οδυσσέας είναι το μοναδικό (εκτός της υπέροχης φύσης) κεφάλαιο που διαθέτει ο τόπος.
Ας ομονοήσουμε λοιπόν επιτέλους και ας συμφωνήσουμε ότι πρέπει να  βάλουμε το κεφάλαιο αυτό να δουλέψει και να παράγει έσοδα για το νησί μας.
Εξαίρετη η ιδέα του νέου Δημάρχου να ιδρύσει γραφείο που θα ασχολείται μόνο με το Οδυσσειακό. Μόνο που το γραφείο αυτό θα πρέπει να επανδρωθεί όχι από δημοτικούς συμβούλους αλλά από ιδικούς στο Marketing και στη προβολή.

Είδομεν!!!