Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

        
                                                                                   Από τον Δημοσθένη Συρμή

              

          Στις τέσσαρες τελευταίες μέρες του Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στην Ιθάκη οι καλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν ποτέ στο νησί.

 RETURN TO ITHACA 2013”
          Η εκδήλωση ξεκίνησε την πρώτη μέρα με εικαστικά δρώμενα, και συνεχίστηκε με χορούς με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής. Τη δεύτερη μέρα έγινε έκθεση φωτογραφίας  με τη συμμετοχή 20 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και στη συνέχεια δόθηκε μουσικο-χορευτική παράσταση. Την Τρίτη μέρα έγινε έκθεση ζωγραφικής του διεθνούς φήμης ζωγράφου Philip Tsiaras και το βράδυ έλαβε χώρα το κορυφαίο καλλιτεχνικό δρώμενο, η χορευτική παράσταση της περίφημης ομάδας Martha Graham.
Τέλος την τέταρτη ημέρα ξεκίνησε με ιστιοπλοϊκούς αγώνες, συνεχίσθηκε με ποιητική συνάντηση του κοινού με Αμερικάνους και Έλληνες ποιητές και έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι.  
         
ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΝΝΑ ΝΤΑΡΙΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ
Όπως είπαμε το κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός ήταν η παράσταση των μπαλέτων της Martha Graham. Ένα θέαμα εξαιρετικά ποιοτικό που λίγες φορές στη ζωή μας έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε.
          Προσωπικά δύο φορές προσπάθησα να το δω βρισκόμενος στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως επιτυχία καθώς τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί, και ανέλπιστα το είδα στην Ιθάκη.
          Η Martha Graham (1894-1991) θεωρείται η καλύτερη χορογράφος μοντέρνου χορού του 20 αιώνα, την ονομάζουν δε Πικάσσο της χορογραφίας. Έχει συνεργασθεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του χορού όπως τον Rudolf Nureyev, τoν Michael Baryshnikov και την Margot Fontain. Έχει τιμηθεί με το ανώτατο μετάλλιο των ΗΠΑ (presidential medal of freedom) και έχει διατελέσει πολιτιστική πρέσβης των ΗΠΑ. Έχει διδάξει διάσημους ηθοποιούς, όπως τον Kirk Douglas, την Bette Davis, την Madonna, την Lisa Minnelli, τον Gregory Peck και πολλούς άλλους.    
          Το 1926 η Μάρθα Γκράχαμ ίδρυσε την μη κερδοσκοπική εταιρία χορού Martha Graham Dance Company.
          Σήμερα μετά το θάνατο της εξακολουθεί η εταιρία να μεσουρανεί στον κόσμο του ποιοτικού θεάματος ενώ οι καλλιτέχνες που πλαισιώνουν την εταιρία είναι από τους κορυφαίους χορευτές του κόσμου.
         
ME ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΑ YING XIN ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΕΖΑ BLAKELY WHITE-MCGUIRE
          Η παράσταση πού έδωσαν στην Ιθάκη ήταν εκπληκτική.
Οι χορευτές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. «Πετούσαν» κυριολεκτικά στη σκηνή. Η κίνηση, οι εκφράσεις, οι σχηματισμοί σε παρέπεμπαν σε εξώκοσμα όντα, ενώ οι συμβολισμοί των κινήσεων συντάραζαν το είναι σου.
          Το κομμάτι “Αποστολή στο Λαβύρινθο” (errand into the maze) που ερμηνεύτηκε από τους Peiju Chien-Pot και τον  Abdiel Jacobsen κατά την γνώμη μου, ήταν κορυφαίο. Η Αριάδνη αντιμετωπίζει το Μινώταυρο, το τέρας του φόβου μέσα στη ψυχή της, όπως περιγράφεται από τον Carl Jung. Οι κινήσεις που εμπνεύσθηκε η Graham αγγίζουν την τελειότητα και προκαλούν δέος, ερμηνευμένες από τη βραβευμένη χορεύτρια Κινέζα Peiju Chien-Pot.
          Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους καλλιτέχνες από κοντά στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή τους ο Νίκος Οικονομόπουλος (από τους χορηγούς της εκδήλωσης) στο σπίτι του.                 
         Μια πολυκοσμική ομάδα από Αμερική, Γαλλία, Κίνα, Σλοβενία, Ρωσία Ουκρανία και Ιταλία. Κουβεντιάσαμε με αυτούς καλλιτέχνες για ώρα. Απλοί, καταδεχτικοί, ευπροσήγοροι με το χαμόγελο πάντα στα χείλη. Εξαίρετη παρουσία, η όμορφη αμερικανίδα Principal, Katherine Crockett, διασημότητα στο χώρο της.
ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΗΜΗ KATHERINE CROCKETT
          Τη ρωτήσαμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να σε δεχθεί η ομάδα της Martha Graham: Φυσικά το ταλέντο, οι διακρίσεις σε άλλες σχολές αλλά το σημαντικότερο η ισχυρή θέληση για συνεχή σκληρή δουλειά. Πρέπει, λέει η κα. Crockett, να καθυποτάξουμε το σώμα στο πνεύμα. Πρώτα θα μάθουμε να ελέγχουμε το νου και μέσα από αυτόν το σώμα μας.
Ήταν μια καταπληκτική βραδιά παρέα με τους διάσημους και παράλληλα απλούς, αυτούς ανθρώπους που τελείωσε με τραγούδια τη συνοδεία κιθάρας και φυσαρμόνικας.  
         
ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΔΑ IRIS FLORENTINY 
          Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια στον εμπνευστή του πολιτιστικού αυτού γεγονότος κ. Άγγελο Κατωπόδη.
Οι Θιακοί αξίζουν τέτοια γεγονότα. Απόδειξη ήταν η τεράστια συμμετοχή. Τα μπαλέτα παρακολούθησαν εκατοντάδες κόσμου το 90% των οποίων ήταν Θιακοί, κάθε ηλικίας.
          Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στον πρόεδρο του Φήμιου αλλά και στους λίγους ακάματους εθελοντές που έδωσαν την ψυχή τους για την εκδήλωση.
          Δεν πρέπει βέβαια να ξεχάσουμε τους Χορηγούς, Θιακούς και φίλους της Ιθάκης, χωρίς τα χρήματα των οποίων δεν θα πραγματοποιούνταν ποτέ η εκδήλωση. Ο Δήμος δαπάνησε μόνο 20.000 Ευρώ δηλαδή περίπου το 15% του συνολικού κόστους ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από τους χορηγούς.
          Θυμίζω εδώ ότι η εκδήλωση “Return to Ithaca 2013” δεν είχε καμία σχέση με άλλες εκδηλώσεις π.χ. Θεοδωράκης, Πρωτοψάλτη κλπ. και τούτο γιατί τα δρώμενα συνοδεύονταν από δημοσιογραφική κάλυψη και δη Αμερικανική.
          To γεγονός ότι η ομάδα Martha Graham, έπαιξε στην Ιθάκη, αποτελεί καλλιτεχνικό νέο παγκόσμιας εμβέλειας. Αυτό σημαίνει ότι το όνομα «Ιθάκη» και το σύνθημα «υποστηρίζουμε την Ιθάκη για την Ελλάδα» θα «παίξει» παντού και κυρίως στην Αμερική και στους εκεί Έλληνες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την αύξηση της επισκεψιμότητας μέχρι και τα επόμενα δύο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα δαπανηθέντα χρήματα θα γυρίσουν τριπλάσια στο νησί.
(Για να γίνει αυτό αντιληπτό θα αναφέρω ότι μια διαφήμιση στα Αμερικάνικα ΜΜΕ κοστίζει από 2.000 ως 20.000 Δολάρια το δευτερόλεπτο!! Όμως έχει υπολογισθεί πως η δαπάνη για μια καλή διαφήμιση γυρίζει πίσω στο τριπλάσιο.)
         
...KAI Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΕ ΚΙΘΑΡΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Έτσι λοιπόν το «Return to Ithaca 2013» στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία τόσο από την άποψη της προσφοράς ποιοτικού καλλιτεχνικού γίγνεσθαι σε μας και τους επισκέπτες μας, όσο και από οικονομικής πλευράς.
          Μπράβο και πάλι στους εμπνευστές στους διοργανωτές και στους σπόνσορες. Εύχομαι να επαναληφθεί!!