Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

BΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΘΑΚΗ

Έσπασαν το τζάμι της μακέτας στο Σταυρό για δεύτερη φορά

Τελευταία παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο στο νησί μας.

Νεαροί επιδίδονται σε βανδαλισμούς, κυρίως σε δημόσιες κατασκευές στη Βόρεια Ιθάκη και όχι μόνο.

Δεν πέρασαν παρά μόνο μερικές μέρες από τον χρωματισμό του πρώην δημοτικού σχολείου Φρικών και οι νεαροί «επαναστάτες» μουτζούρωσαν τους τοίχους. 

Το ίδιο επαναλήφθηκε λίγες μέρες μετά στον μύλο στην Παναγία στη Σκάλα, όπου με σπρέι έγραψαν αναρχικά συνθήματα!

Ο μοναδικός ανεμόμυλος, σε καλή κατάσταση, που απέμεινε στο νησί για να θυμίζει τον κάματο των προγόνων μας, ένα ιστορικό μνημείο αξίας, φιλοξενεί τώρα αναρχικές επιγραφές, σε όλη του την πρόσοψη.

Ο ανεμόμυλος στην Παναγία στη Σκάλα μουτζουρωμένος!!

Ακόμα και την παιδική χαρά στο Βαθύ μουτζούρωσαν!

Και έπεται συνέχεια: προχθές οι «οργισμένοι νεαροί» έσπασαν το τζάμι της προθήκης όπου εκτίθεται η μακέτα του Οδυσσειακού ανακτόρου, στο Σταυρό!!!

Ποιοι είναι αυτοί που επιδίδονται σε αυτές τις πράξεις;

Πολλοί λένε ότι είναι γνωστοί, αλλά κανένας δεν τολμάει να τους καταδώσει με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι: Ε, παιδιά είναι που θέλουν να εκτονώσουν την εφηβική τους ενέργεια!!

Όχι φίλοι μου αυτά δεν είναι παιδιά, με την έννοια που γνωρίζαμε! Είναι αυτοί, που αργότερα θα εξελιχθούν σε κοινωνικά μιάσματα είναι αυτοί που δεν θα διστάσουν ακόμα και να αφαιρέσουν ζωές.

Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που η παιδεία παραπαίει. Τα παιδιά πλέον δεν διδάσκονται τις ηθικές αρχές, ούτε τις κοινωνικές αξίες!

Στο σπίτι τους, στην οικογένεια τους καλλιεργείται η ιδέα του ατομικού συμφέροντος. Οι γονείς τους δεν αντιλαμβάνονται ότι το ατομικό συμφέρον εντάσσεται στο συλλογικό και δίνουν το αντίθετο παράδειγμα στα παιδιά τους.

Παράλληλα βομβαρδίζονται από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εξωπραγματικούς ήρωες-πρότυπα, που χρησιμοποιούν βία, σεξ, εύκολο κέρδος, ναρκωτικά και εγκληματικότητα.

Έτσι νιώθουν την τάση να εκτονώσουν την εφηβική τους ενέργεια σε παραβατικές συμπεριφορές.

Η παιδική χαρά στο Βαθύ μουτζουρωμένη

Το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί αυτό το, παγκόσμιο πλέον, φαινόμενο δεν είναι αντικείμενο της παρούσας ανάρτησης.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μικρή «παρέα» εφήβων υποτιθέμενων «αναρχικών»  που ασχημονούν στη Βόρεια Ιθάκη αλλά και στο Βαθύ.  

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπέρ των κατασταλτικών, αστυνομικών και τιμωριτικών μέσων, που πιστεύω ότι όχι μόνο δεν θα αναχαιτίσουν το φαινόμενο, αλλά θα το εξάρουν.

Ωστόσο η «παρέα» αυτή θα πρέπει να εκτεθεί.

Ο απλούστερος τρόπος είναι η τοποθέτηση καμερών στα επίμαχα σημεία. Όπως και παλαιότερα έχω πει, οι ειδικές αυτές κάμερες είναι πολύ οικονομικές, (50-80€), είναι αόρατες και έχουν σχεδόν απεριόριστη δυνατότητα εγγραφής.

Τουλάχιστον στην μακέτα του Οδυσσειακού ανακτόρου στο Σταυρό, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει τέτοια κάμερα. Ας ληφθεί υπ’ όψη ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που σπάζουν το τζάμι.

Βεβαίως πρέπει να υπάρχει και η σχετική προειδοποίηση ότι ό χώρος επιτηρείται από οπτικοακουστικά μέσα.

Τουλάχιστον έτσι θα αποτραπεί νέα απόπειρα καταστροφής του έργου.

Ελπίζω οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να ενεργήσουν άμεσα.