Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & "ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΤΟΥ"




Αφορμή για την ενημέρωση αυτή μου έδωσε το siteIthaca News”, το οποίο δικαίως αναρωτιέται τι έχει γίνει με τη δημιουργία της «Οδυσσειακής βιβλιοθήκης - Πολιτιστικού Κέντρου Βορείου Ιθάκης» στον Πλατρειθιά το οποίο υποσχεθήκαμε ότι θα εμπλουτισθεί και με τα βιβλία του αείμνηστου Ανδρέα Αναγνωστάτου.

Κατ’ αρχή θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα βιβλία του τις συλλογές του καθώς και όλα του τα προσωπικά αντικείμενα τα κληροδότησε στα ανίψια του και όχι στην κοινότητα ή αλλού. Κανένας λοιπόν δεν έχει το δικαίωμα να απορεί για το μέλλον του αρχείου αυτού. Ο χειρισμός του είναι στην απόλυτη διάθεση μας. Ωστόσο όλα τα ανίψια από κοινού αποφασίσαμε να τα διαθέσουμε στο κοινό της Βορείου Ιθάκης, αφ΄ ενός εκτελώντας παλαιότερη επιθυμία του αφ’ εταίρου για να τιμήσουμε τη μνήμη του.

Προς το παρόν όλο το υλικό αυτό φυλάσσεται σε ασφαλισμένο χώρο υπό την προσωπική μου ευθύνη και της εξαδέλφης μου και δεν κινδυνεύει από τα γνωστά ή άγνωστα τρωκτικά.

Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΤΟΣ
Το παλαιό σχολείο των φρικών όπου και θα καταλήξουν τα βιβλία και τα άλλα αντικείμενα, μετά τη μετατροπή του σε «Οδυσσειακή βιβλιοθήκη - Πολιτιστικό Κέντρο Βορείου Ιθάκης» ήδη επισκευάσθηκε εξωτερικά με δαπάνη του Δήμου και απομένουν επισκευές και χρωματισμός του εσωτερικού καθώς επίσης η βιβλιοθήκη και η επίπλωση. Όμως ο Δήμος, κατά δήλωσή του, κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, αδυνατεί να επιχορηγήσει περισσότερο την βιβλιοθήκη. Έτσι ο προϋπολογισμός στάλθηκε στον Σύλλογο Ιθακησίων Μελβούρνης που είχε εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Από μέρα σε μέρα αναμένουμε την απάντησή τους.

Όσο για τη βιβλιοθήκη στο Κοινοτικό κατάστημα Πλατρειθιά, είναι αναμφίβολα μια αξιέπαινη προσπάθεια, μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα, και υπάρχουν πολλά βιβλία για τον εξοπλισμό της. Ο χώρος βέβαια είναι εξαιρετικά περιορισμένος για το αρχείο Ανδρέα Αναγνωστάτου.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε νέα από την Αυστραλία και θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της  «Οδυσσειακής βιβλιοθήκης - Πολιτιστικού Κέντρου Βορείου Ιθάκης». Την προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει η Διεθνής Εταιρία για την Προβολή της Οδυσσειακής Κληρονομιάς (ΔΕΠΟΚ) στην οποία έχει παραχωρηθεί από το Δήμο, με επίσημη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το παλαιό σχολείο. Μέλη της Επιτροπής του έργου είναι οι:
                            Δημοσθένης Συρμής, Πρόεδρος

                            Πάνος Συκιώτης, Αντιπρόεδρος

                            Ελένη Ραυτοπούλου, Μέλος

                            Λουκάς Αναγνωστάτος, Μέλος

                            Η εκάστοτε δ/τρια του Νηπιαγωγείου Β.Ιθάκης. Μέλος.           

Η οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα αυτό θα δημοσιοποιείται άμεσα ώστε να σταματήσουν οι απορίες, που σε τελική ανάλυση δεν νομιμοποιούνται.