Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΧΡΗΣΙΜΑ SITES


          
       Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με τα κακώς κείμενα. Άλλωστε είναι τόσα πολλά  σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, που μας έχουν πνίξει, και μας έχουν φτάσει σε κατάσταση κατάθλιψης.
Καλό λοιπόν  είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα.
        Το internet είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο που περιέχει κάθε είδους πληροφορία και γνώση. Περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για την καθημερινή μας ζωή. Περιέχει πράγματα που ούτε καν μπορούμε να τα φαντασθούμε. Προσοχή όμως γιατί περιέχει και πληροφορίες και πράγματα οχι μόνο άχρηστα, αλλα επιζήμια και εν πολλοίς αρρωστημένα.
        Η μόνη δυσκολία είναι το πώς ακριβώς θα αναζητήσουμε τις πληροφορίες που θέλουμε. Δεν είναι πάντα αρκετό να γράψουμε μια λέξη ή μια φράση στο google. Πρέπει να γνωρίζουμε την ακριβή διεύθυνση. (URL)   
        Στη συνέχεια λοιπόν θα παραθέσουμε μια συλλογή από 10 διευθύνσεις sites που μπορεί να μας φανούν πολύ χρήσιμα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθ΄ ενός από μας. Μερικά από αυτά είναι στα αγγλικά.
Ας αρχίσουμε λοιπόν:

1.   Το παρακάτω site  (Ελληνικό) είναι μια ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που μπορεί κανείς να διαβάσει ένα βιβλίο κάποιου συγγραφέα της επιλογής του στην οθόνη του computer του (PC, Note Book, Tablet, Smart phone) ή να το τυπώσει και να το διαβάσει ως βιβλίο. Επίσης μπορεί να διαβάσει βιβλία που τα έχουν περάσει σε ψηφιακή μορφή, μεγάλων βιβλιοθηκών όπως  της Εθνικής βιβλιοθήκης, της Βουλής κλπ. Καλό διάβασμα λοιπόν.  
 
 2.   Ακολουθεί ένα εκπληκτικό site (Ελληνικό) που δίνει όλα τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία του κόσμου, όπως τον πληθυσμό, την υγεία, την οικονομία,  το περιβάλλον κλπ κλπ. Το εκπληκτικό είναι ότι τα στοιχεία αυτά είναι on line δηλαδή αλλάζουν συνέχεια ανάλογα με τις πληροφορίες της στιγμής! Ένα φοβερό στοιχείο είναι οι θάνατοι από πείνα. Θα διαπιστώσετε ότι κάθε λεπτό που περνάει πεθαίνουν από πείνα 19 άτομα.

3.   Στο επόμενο site (Αγγλικό)  μπορείτε να διαβάσετε πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες … από όλο τον κόσμο! Πηγαίνεις στον χάρτη, τον πας στη χώρα που θέλεις και βλέπεις τις εφημερίδες! Πατάς στην εφημερίδα, την πηγαίνεις σε μορφή PDF και τη διαβάζεις!
  
4.    Αγαπάτε την τέχνη και δη τη ζωγραφική; Στο παρακάτω site (Αγγλικό) θα βρείτε τους πίνακες 5.000 μεγάλων ζωγράφων του κόσμου και πάνω από 100.000 πίνακες. Οι ζωγράφοι είναι με αλφαβητική σειρά και οι πίνακες αντιγράφονται στο κομπιούτερ σας σε πολύ καλή ανάλυση και επίσης μπορείτε να παραγγείλετε ποιοτικά αντίγραφα κατ’ ευθείαν, σε καλές τιμές.  

5.   Ακολουθεί ένα site του Economist που μπορείτε να δείτε τα οικονομικά στοιχεία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσοχή αν πάτε στην Ελλάδα όχι μόνο θα απογοητευθείτε αλλά θα δείτε ότι η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει.  Εδώ όσοι ξέρετε Αγγλικά, θα διαβάσετε υπεύθυνα άρθρα για την Παγκόσμια οικονομία.

6.   To site που ακολουθεί (Ελληνικό) είναι ανεπανάληπτο καθώς είναι αφιερωμένο στους σημαντικούς ανθρώπους. Έχει το βιογραφικό τους, αποσπάσματα με βίντεο και φωνητικά από τη δουλεία τους, φωτογραφίες και άλλα πολλά. Εδώ θα ακούσετε τη φωνή του Τσε Γκεβάρα, του Μάνου Χατζηδάκη του Μπέρτολ Μπρεχτ, του Οδυσσέα Ελύτη της Μελίνας Μερκούρη και χιλίων άλλων.

7.   Ακολουθεί το Greece Virtual (Αγγλικό) που περιλαμβάνει πληροφορίες και το σημαντικότερο πανοραμικές φωτογραφίες 360 μοιρών από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας. Είναι εκπληκτικό καθώς μπορείς να γυρίσεις τις φωτογραφίες 360ο και να παρατηρήσεις ότι θέλεις.

8.   Το επόμενο είναι U-tube. Ένα εναέριο ταξίδι πάνω από την Ελλάδα. Θα δείτε τα καταπληκτικά τοπία της χώρας μας από ψηλά.

9.   Ακολουθεί ένα site (Αγγλικό) που δείχνει το μεγαλύτερο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον κόσμο, το περίφημο Smithsonian Museum στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Μπορείτε να περιηγηθείτε το Μουσείο σα να είσαστε εκεί. Μπορείτε να  εξετάσετε τα εκθέματα από πολύ κοντά.

10.   Τέλος για σήμερα, παραθέτω ένα site (Ελληνικό), Πολιτικό χάρτη όπου έχει ένα τεστ για να δείτε σε ποιο πολιτικό χώρο κατατάσσεστε. Επίσης έχει και άλλες πολιτικές πληροφορίες.

        Αυτά προς το παρόν. Μελλοντικά θα παραθέσω διευθύνσεις (URL) προγραμμάτων. Θα σας πω δηλαδή, πώς θα κατεβάσετε απλές εφαρμογές  και προγράμματα  για να κάνετε περισσότερα με το computer σας.