Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ;



Το κτήριο του ιδρύματος Σταθάτου


Τη Δευτέρα έλαβε χώρα το 15ο Δημοτικό Συμβούλιο. Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η επικαιροποίηση της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ο ξενώνας φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι το μοναδικό πρόσφορο κτίριο είναι το «Ίδρυμα Σταθάτου» στα δεντράκια. Το εν λόγω κτίριο αποτελείται από 10  αυτόνομες μικρές κατοικίες και η δαπάνη της μετατροπής του σε ξενώνα φιλοξενίας ηλικιωμένων, βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των χρημάτων του κληροδοτήματος που ήδη υπάρχουν στο Δήμο. (Σημειώνουμε ότι υπάρχουν και άλλα χρήματα στην Αυστραλία που για να τα απελευθερώσουν οι Αυστραλοί διαχειριστές θα πρέπει να διαπιστώσουν ότι πραγματοποιείται η θέληση του διαθέτη).
Από τις 10 κατοικίες του κτιρίου, αυτή τη στιγμή, είναι κατειλημμένες οι 6.
Εξυπακούεται ότι οι ενοικιαστές θα πρέπει να εκκενώσουν το κτίριο όταν θα αρχίσουν οι εργασίες. Όμως αυτές, λόγω τις γραφειοκρατίας, δεν προβλέπεται να αρχίσουν πριν τουλάχιστον από 8 μήνες από σήμερα. Άρα οι ενοικιαστές έχουν στη διάθεσή τους πολύ χρόνο προκειμένου να βρουν νέα κατοικία.
Ωστόσο φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν να γίνει το γηροκομείο στο νησί μας!!!
Δημοτικός σύμβουλος σε μια προσπάθεια υποκριτικής επίδειξης «κοινωνικού προσώπου εν μέσω κρίσης» ακούστε τι είπε:
«... Δηλαδή μας λέτε ότι πρέπει να ξεσπιτώσουμε 20 ανθρώπους για να βάλουμε στη θέση τους άλλους 20;»
Ο άνθρωπος στην αντιπολιτευτική του προσπάθεια εξίσωσε τους τυχαίους ενοικιαστές (από τις 6 οικογένειες οι 4 είναι οικονομικοί μετανάστες) με τους ηλικιωμένους αναξιοπαθούντες του τόπου μας. Και φυσικά κατά τη γνώμη του για να μη «ξεσπιτωθούν» οι ενοικιαστές, δεν έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα πνοής στον τόπο μας.
Ειρήσθω εν παρόδω, οι ενοικιαστές έχουν όλο τον χρόνο να βρουν άλλη κατοικία και αν δεν υπάρχει στο Βαθύ, υπάρχει πληθώρα στη Βόρεια Ιθάκη, 18 χιλιόμετρα είναι ελάχιστα και ΟΛΟΙ διαθέτουν αυτοκίνητα. Προσωπικά επί 30ετία διένυα 25 χιλιόμετρα κίνησης για να πάω στη δουλειά μου.
Το κτήριο του ιδρύματος Σταθάτου
Δυστυχώς οι παραπάνω οι νοοτροπίες κόστισαν πολύ ακριβά στον νησί μας.
Οι παλαιότερες δημοτικές αρχές για 24 ολόκληρα χρόνια δεν κατόρθωσαν να προχωρήσουν στη δημιουργία του γηροκομείου και τώρα, που επιτέλους τα πράγματα μπήκαν στη σωστή τους θέση και η σημερινή Δημοτική αρχή προχωράει με βήματα γοργά για την υλοποίηση του, βρίσκονται δημοτικοί σύμβουλοι που προβάλουν προσκόμματα.
Επιτέλους ας το πουν ξεκάθαρα θέλουν ή όχι να δημιουργηθεί γηροκομείο στον τόπο μας. 
Και να αφήσουν κατά μέρος τις υποκριτικές «κοινωνικές ευαισθησίες». 
Πραγματική κοινωνική ευαισθησία είχε ο διαθέτης, αείμνηστος Δημοσθένης Συρμής, αλλά και όλη η οικογένεια Συρμή που υποδείξαμε τη δημιουργία του γηροκομείου στον τόπο μας και παλέψαμε για να φέρουμε αυτά τα χρήματα στο νησί μας.
Ο συγκεκριμένος μάλιστα δημοτικός σύμβουλος όταν είπα ότι είμαι, πλέον, ο μοναδικός εκτελεστής της διαθήκης του θείου μου, με προσβλητικότατο τρόπο μου απάντησε: Δεν είσαι τίποτα!!!
Βλέπετε ο δημοτικός σύμβουλος δεν φρόντισε να ενημερωθεί σωστά!
Όμως οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι τοποθετημένοι εκεί από μας για να προασπίζουν τα συμφέροντα του τόπου και των κατοίκων του και οφείλουν να ενημερώνονται πλήρως.
Και να μην προσπαθούν, να παρεμβάλουν εμπόδια, με υποκριτικές δικαιολογίες, στη δημιουργία ενός ιδρύματος που θα ωφελήσει τα μέγιστα το νησί και το σημαντικότερο τους αναξιοπαθούντες ηλικιωμένους κατοίκους του.


φωτογραφίες: North Ithaca