Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Η ΠΛΑΤΕΙΑ «ΝΙΚΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΥ» ΣΤΗΝ ΚΟΛΙΕΡΗ




Εν έτι 2011 ο όμιλος Πλατρειθιά υπό την προεδρία του γράφοντος αποφάσισε να δημιουργήσει πλατεία – παρκάκι στη θέση Αντζουλέτου, δίπλα στο υπαίθριο λαογραφικό μουσείο του αείμνηστου Στάθη Ραυτόπουλου στο δρόμο προς Κάλαμο και Κολιερή.
  Στο σημείο εκείνο που ανήκει στην κοινή περιουσία οι εργολάβοι για πολλά χρόνια έριχναν μπάζα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα πλάτωμα.


Ο όμιλος Πλατρειθιά κάποια στιγμή έστρωσε το πλάτωμα με 3Α και οι εργολάβοι σταμάτησαν να ρίχνουν μπάζα. 
Απέναντι από το πλάτωμα είναι το σπίτι του κου. Μιχάλη Δευτεραίου από τη νότιο Αφρική.
Τότε ο πρόεδρος του ομίλου Δημοσθένης Συρμής, και ο αντιπρόεδρος Αντιπρόεδρος Γιάννης Ανδριανάτος, πλησίασαν τον κ. Δευτεραίο και του πρότειναν τη δημιουργία πλατείας με έξοδά του, εις μνήμη του πατέρα του, εκείνος δέχθηκε ευχαρίστως.
Ο κ. Μιχάλης Δευτεραίος είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στην Ν. Αφρική. Είναι λάτρης της Ιθάκης, γενέτειρας του πατέρα του και έρχεται κάθε χρόνο, συνεισφέροντας πάντα στα κοινωφελή δρώμενα.



Έτσι μέσα από μειοδοτικό διαγωνισμό και διαφανείς διαδικασίες που διενέργησε ο όμιλος, ανέλαβε την κατασκευή της πλατείας ο Νίκος Βασιλόπουλος, σε σχέδια της αρχιτέκτονος, κας Αθηνάς Αδαλοπούλου. Την κοστολόγηση του έργου έκανε ο πολιτικός μηχανικός κ. Στάθης Πατσαλιάς.
Προς τιμή του χορηγού η πλατεία αφιερώθηκε στη μνήμη του πατέρα του  Νίκου και ονομάσθηκε « Πλατεία Νίκου Δευτεραίου».
Έτσι η Βόρεια Ιθάκη απόχτησε μια ωραία πλατεία στην οποία θα μπορούσε να κάτσει κάποιος να απολαύσει την υπέροχη θέα των Αφαλών, ενώ το καλοκαίρι θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια συναυλία αλλά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

Η υπέροχη θέα των Αφαλών που προσέλκυε τους επισκέπτες
Με δαπάνη του ΚΟΠ η πλατεία δεντροφυτεύτηκε και φωτίσθηκε. Σκοπός μας ήταν να τοποθετήσουμε και κρήνη για να ξεδιψάει ο περαστικός.  
Εκατοντάδες τουρίστες, κάθε χρόνο, επισκέπτονται το χώρα, κάθονται στα παγκάκια, φωτογραφίζουν και απολαμβάνουν τη θέα των Αφαλών. Σχεδόν το 100% των επισκεπτών του νησιού περνούν από την πλατεία, είτε για να πάνε στην ιστορική πηγή του Καλάμου, είτε για να δουν το υπαίθριο λαογραφικό μουσείο Ραυτόπουλου.



Όμως η διοίκηση του ομίλου άλλαξε! Έτσι:
Η βρύση δεν τοποθετήθηκε ποτέ

Τα παγκάκια έσπασαν και δεν επισκευάσθηκαν ποτέ

Οι ρωγμές που προκάλεσε ο σεισμός του 2014 ουδέποτε  επισκευάσθηκαν.

Τα βάτα θέριεψαν και κρύβουν τη θέα των αφαλών.

Οι Αφάλες δεν φαίνονται πια! Τις καλύπτουν τα βάτα! 
Τα χορτάρια και τα αγκάθια επικρατούν και δεν μπορεί κανείς ούτε να περπατήσει στην πλατεία!!


Οι φωτογραφίες, που παραθέτω, μιλούν από μόνες τους!

Η πλατεία ανήκει, εκ των πραγμάτων, στο Δήμο Ιθάκης, όμως τη συντήρησή της την είχε αναλάβει ο Κοινωφελής Όμιλος Πλατρειθιά (ΚΟΠ) ο οποίος ξοδεύει χρήματα για να φτιάξει περικαλλή γραφεία, άχρηστα βεβαίως για το σύνολο των κατοίκων του Πλατρειθιά, και εγκατέλειψαν την συντήρηση της πλατείας, ενός υπέροχου μέρους, κόσμημα για τον Πλατρειθιά!  
Χορτάρια, αγκάθια απσύλιθροι και βάτα παντού
Όμως ούτε και η Πρόεδρος της κοινότητας, που ειρήσθω εν παρόδω ξαναεκλέχθηκε στις πρόσφατες εκλογές,  φρόντισε για τη συντήρηση της πλατείας που όπως είπαμε αποτελεί εξαιρετικό σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος.
Είναι ντροπή η πλατεία να παραμένει σε αυτό το χάλι τόσο απέναντι στους επισκέπτες μας όσο και απέναντι στο πρόσωπο του χορηγού κ. Μιχάλη Δευτεραίου. 

Και όμως η πλατεία παραμένει μέχρι τώρα σε άθλια κατάσταση, ενόψει μάλιστα και των αναμενόμενων επισκεπτών που εφέτος προβλέπονται αυξημένοι.


Εγκαλώ λοιπόν τόσο τον Πρόεδρο του ΚΟΠ όσο και την Πρόεδρο της κοινότητας Πλατρειθιά να προβούν άμεσα στη συντήρηση της πλατείας, τουλάχιστον, προς χάρη των τουριστών από τα χρήματα των οποίων ζούμε!