Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ


          
                                                                 Του Δημοσθένη Συρμή

Το διαδίκτυο ή Internet ή παγκόσμιος ιστός,  είναι αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 20 αιώνα. Σήμερα στις αρχές του 21ου το internet έχει μπει για καλά στη ζωή μας και παίζει από διασκεδαστικό ρόλο έως ρόλο επιβίωσης.
Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν ανά τον κόσμο περισσότεροι από 1 δις. ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι οποίοι την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν κατά 71%. Από αυτούς τους υπολογιστές περισσότεροι από 850.000 είναι συνδεδεμένοι με τον παγκόσμιο ιστό (internet).
Η τεχνολογία κατόρθωσε να φέρει το διαδίκτυο ακόμα και στην …τσέπη μας. Τα smartphones (έξυπνα κινητά τηλέφωνα) αποτελούν πλέον απαραίτητο εργαλείο καθημερινής χρήσης για ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων που συνέχεια αυξάνεται.
Για αυτούς που δεν γνωρίζουν ακόμα τι είναι το smartphone και σε τι διαφέρει από τα κοινά κινητά παραθέτουμε λίγες από τις δυνατότητες του. Το σμάρτφον (έξυπνο τηλέφωνο) είναι στην πραγματικότητα ένας πλήρης ηλεκτρονικός υπολογιστής
·        Είναι τηλέφωνο και βιντεοτηλέφωνο.
·        Είναι φωτογραφική μηχανή με δυνατότητα επεξεργασίας εικόνας.
·        Είναι μηχανή λήψης και αναπαραγωγής βίντεο
·        Είναι ραδιόφωνο παγκόσμιας λήψης
·        Είναι στερεοφωνικό συγκρότημα που παίρνει χιλιάδες τραγούδια
·        Είναι μαγνητόφωνο με τεράστιο χρόνο εγγραφής
·        Είναι GPS, βρίσκει τη θέση σου και σε οδηγεί στον προορισμό σου.
·        Είναι αριθμομηχανή, μετατροπέας, και επιστημονικός υπολογιστής
·        Είναι φακός για το βράδυ, πυξίδα, αλφάδι, χρονόμετρο, χάρακας,
·        Είναι λεξικό, εγκυκλοπαίδεια, οδηγός πρώτων βοηθειών, οδηγός επιβίωσης, αστρονομικός οδηγός,
·        Μετράει θερμοκρασία, θόρυβο, αποστάσεις, πίεση,
·        Του μιλάς, ακούει και εκτελεί εντολές (π.χ. Πάρε το τάδε τηλ.) 
·        Και χίλιες δυο άλλες εφαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες μας.
·        Τέλος συνδέεται με το διαδίκτυο και κάνει ότι και ένα μεγάλο computer.
Και αυτό το εργαλείο χωράει στην τσέπη μας.!!!!
SMARTPHONE
 Ωστόσο μαζί με τα εκπληκτικά αυτά εργαλεία  που μπαίνουν όλο και πιο πολύ στη ζωή μας, μπαίνουν και αυτοί που έχουν στόχο το πορτοφόλι μας.
Έτσι πρέπει να μάθουμε αρκετά καλά τη χρήση ενός computer, ενός laptop ενός tablet η ενός smartphone πριν το χρησιμοποιήσουμε για να μη πέσουμε θύματα των απατεώνων του διαδικτύου.
Οι κακόβουλοι και οι απατεώνες του διαδικτύου είναι πολλοί και δύσκολα να κατηγοριοποιούνται. Ωστόσο σήμερα θα περιγράψουμε αυτούς που ευκολότερα μπορούν να μας βλάψουν και θα τους χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες.    
1.      στους κατασκευαστές ιών, spy ware, Trojan horse, κ.ά.    
2.    στους διάφορους spamers και
3.    στους ανώνυμους ψεύτες και συκοφάντες των Blogs
Οι πρώτοι είναι προγραμματιστές που έτσι χωρίς ειδικό λόγο θέλουν να μας καταστρέψουν το κομπιούτερ ή να ψαρέψουν πληροφορίες (π.χ. τι παρακολουθούμε, προσωπικά δεδομένα, τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας κλπ).
Λίγο πολύ αυτοί αντιμετωπίζονται από τις κατασκευαστικές εταιρίες προγραμμάτων με τα λεγόμενα προγράμματα αντιμετώπισης ιών (antivirus programs). Τα προγράμματα αυτά δεν πωλούνται συνήθως μαζί με το όποιο κομπιούτερ. Καλό είναι λοιπόν να ζητάτε εγκατάσταση ενός τέτοιου προγράμματος. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ακόμα, την ενημέρωση του προγράμματος που δεν γίνεται πάντα αυτόματα.
SPAM ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΕΤΕ Ή ΤΙΠΟΤΑ Ή ΧΑΠΑΚΙΑ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΗ

Οι δεύτεροι, spamers (η λέξη SPAM είναι τα αρχικά Sales Promotion and Marketing) είναι πολλοί και διαφόρων ειδών. Οι περισσότεροι στέλνουν  E-Mails διαφημίζοντας διάφορα προϊόντα όπως το παραπάνω. Η επόμενη εικόνα δίνει μερικά χαρακτηριστικά spam E-mails. Φυσικά αν ξεγελασθείτε και στείλετε χρήματα δεν θα λάβετε ποτέ το προϊόν. 
ΛΙΣΤΑ ΜΕ SPAM E-MAILS
 Άλλο είδος spamer είναι αυτοί που στέλνουν E-Mails με ιστορίες προσπαθώντας να σας αποσπάσουν χρήματα. Δίνουμε δύο παραδείγματα:
Λαβαίνετε ένα e-mail από μια ωραία κοπέλα που σας λέει ότι είναι από το Ιράν και είναι αντικαθεστωτική. Σας λέει ότι πρόσφατα βγήκε από τη φυλακή, ότι ο παππούς της ήταν στρατηγός του Σάχη και ότι έχει στο Λονδίνο σε τράπεζα ένα αστρονομικό ποσό. Λέει επίσης ότι αυτή δεν μπορεί να βγει από τη χώρα ούτε να το διεκδικήσει και ζητάει τη βοήθεια σας έναντι αμοιβής π.χ. 500.000 Ευρώ. Σας δίνει ονόματα δικηγόρων, τηλέφωνα της Τράπεζας κλπ κλπ. που αν τα πάρετε φαίνεται να είναι αληθινά ! 
Και στο τέλος αφού έχει δημιουργηθεί οικειότητα, σας λέει ότι για την όλη διαδικασία χρειάζονται κάποια χαρτιά τα οποία για να εκδοθούν έχουν κόστος όχι μεγάλο, μόνο 200 Ευρώ!!  Όμως μη ξεχνάτε στο τέλος θα πάρετε 500.000. Δεν χρειάζεται να σας πω τι θα πάρετε!!!! Μα θα μου πείτε 200€ ; για σκεφθείτε πόσοι αφελείς υπάρχουν παγκόσμια και πόσα 200ρικα θα πάρει;
Ένα άλλο είδος spam είναι η προσπάθεια απόσπασης προσωπικών στοιχείων π.χ. αριθμοί λογαριασμών τραπεζας, ΡΙΝ, αριθμοί πιστωτικής κάρτας κλπ. Κάποιος spammer, με το λεγόμενο Δούρειο ίππο (Trojan),βλέπει ότι συναλλάσσεσαι π.χ. με την Αγροτική τράπεζα ! Σου στέλνει E-Mail με πανομοιότυπο έγγραφο της Αγροτικής και σου ζητάει με κάποιες δικαιολογίες αριθμούς, ονόματα κλπ. Έχει μάλιστα και τηλέφωνο για επιβεβαίωση!! Έτσι και τα στείλεις πάνε οι καταθέσεις σου !!!      
Ένα άλλο είδος spammer είναι αυτοί των sites γνωριμιών π.χ. badoo,  Akazoo, Eligible Greeks, Elmaz, FDating, Topdating, Parea κ.ά. εδώ οι αφελείς που καίγονται να γνωρίσουν ένα σύντροφο πέφτουν εύκολα θύματα.  Δίνω ένα παράδειγμα:
Βλέπετε μια ωραία κοπέλα π.χ. στo Elmaz. Της γράφετε σας απαντάει και αρχίζει διάλογος. Λέει ότι είναι από Βουλγαρία και ψάχνει να συνδεθεί με Έλληνα. Δημιουργείται οικειότητα. Σας μιλάει στο τηλέφωνο. Θέλει να σας συναντήσει όμως την τελευταία στιγμή … αρρωσταίνει ο πατέρας της και ξοδεύει τα ναύλα και βέβαια σας ζητάει 250 Ευρώ. Εσείς τα στέλνετε και …τέλος!!! Το παράδειγμα είναι πραγματικό! Συνέβη πρόσφατα σε συμπατριώτη μας!!!!  
 Οι χειρότεροι όμως κατά τη γνώμη μου spamers-άρπαγες είναι οι «πονηρές εταιρίες»Αυτές είναι συνήθως μεγάλες εταιρίες και ανήκουν σε μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα. Οι εταιρίες λοιπόν αυτές Ελληνικές και ξένες, δρουν νόμιμα με καλοστημένες απάτες σε βάρος σας. 
Σχεδόν σε κάθε sight και κυρίως σε αυτά που απασχολούν τους νέους, υπάρχουν οι διαφημίσεις τους.
·        Μετρήστε το… IQ σας.
·        Αδυνατίστε με ….συμβουλές
·        Κερδίστε… λεφτά
·        Γίνετε …μανεκέν
·        Με τρεις απαντήσεις (σε ερωτήσεις 1ης δημοτικού φυσικά) κερδίζεις ένα κινητό I-phone
·        Ενημερωθείτε…. για τα in club της Αθήνας και όχι μόνο
·        Δες που είναι ο/η σύντροφος σου μέσω GPS
·        Κλπ κλπ 
ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ; ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

ΑΝ ΔΩΣΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ...10€ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ 30€  ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΩΒ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ !!!
Στόχος των εταιριών είναι το κινητό σας το οποίο μετά από αρκετές σαχλαμάρες στο ζητάνε. Έτσι και πέσεις στην παγίδα να το δώσεις, ξέρεις τι κερδίζεις; Λένε δύο αλλά συνήθως λαβαίνεις τέσσερα με πέντε SMS την Εβδομάδα με βλακείες τα οποία πληρώνεις 2.07€ το ένα.  Χάνεις δηλαδή περισσότερα από 30€ το μήνα.
Να μερικά παραδείγματα από τα SMS. Που θα λαβαίνεις…
·        το σαλιγκάρι μπορεί να κοιμηθεί τρία χρόνια…,
·        η χελώνα κατουράει από μπροστά…,
·        το club  τάδε έχει πάρτι…
·        για να αδυνατίσεις πρέπει να περπατάς… 3 ώρες την ημέρα…
·        συγνώμη δεν μπορούμε να βρούμε τώρα τη φίλη σου γιατί….αλλά ξαναπροσπάθησε…
Όταν πάρεις τα μηνύματα συνήθως αδιαφορείς! Όταν όμως πάρεις το λογαριασμό και τον κοιτάξεις, πράγμα που δεν κάνουν όλοι, τότε θα καταλάβεις την απάτη.
Αλίμονο σ’ αυτούς που έχουν καρτοκινητό δύσκολα θα το καταλάβουν ωστόσο οι μονάδες μειώνονται με εκπληκτική ταχύτητα. .   
Και όμως οι εταιρίες αυτές λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο !!!
Όσο για τη χρέωση που θα υποστείς τη γράφουν, αλλά με τόσο μικρά γραμματάκια και με τέτοιο συγκεχυμένο τρόπο που αν το δεις ή κι’ αν το δεις το καταλάβεις, γράψε μου!
Η παραπάνω φωτογραφία έχει γίνει copy από τις αυθεντικές ιστοσελίδες.
Εκείνο βέβαια που μας προκαλεί εντύπωση είναι ότι και οι τηλεφωνικές εταιρίες συνεργάζονται σ’ αυτή την απάτη που στόχο έχει βέβαια κυρίως τα νέα παιδιά και φυσικά τους ανίδεους και ανημέρωτους. Μεταφέρω άλλο ένα κείμενο εταιρίας με γράμματα και κείμενο ακατανόητα!
 Με το Yamtalk Messenger μπορείς να έχεις MSN και στο κινητό σου. Κάθε sms κοστίζει € 2.00. Το μέγιστο είναι 5 sms/εβδομάδα. ευεργοποίήσή: 4E Θέλεις να σταματήσεις; Στείλε STOP στο 54300. Όλοι όσοι είναι μεγαλύτεροι από 18 χρονών ή έχουν εξουσιοδότηση από κάποιον άλλο (ή ενήλικα) μπορούν να εγγραφούν. Σε αυτήν την υπηρεσία εφαρμόζονται οι Γενικοί Κανονισμοί του Yamtalk. Η εγγραφή στην υπηρεσία σημαίνει αποδοχή αυτών των κανονισμών. Η Yamtalk λειτουργεί σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες των υπηρεσιών SMS στην Ελλάδα. Πάροχος: SD&P Media b.v., Halstraat 31 B, Breda, the Netherlands.

Έτσι λοιπόν και ξεγελασθείς και δώσεις το κινητό σου την πάτησες! Θα σε ξαφρίζουνε κανονικά … και με το νόμο. 

Και ας έρθουμε τώρα στη Τρίτη κατηγορία κακόβουλων.
Είναι μία τρομερή μάστιγα του διαδικτύου μέχρι τουλάχιστον να αντιμετωπισθεί με νομοθετικό πλαίσιο.
Είναι αυτοί που μέσα από τα διάφορα BLOGS ανώνυμα, βρίζουν, κατηγορούν και συκοφαντούν, προσπαθούν για δικούς τους λόγους να μειώσουν την προσωπικότητα σου. Πως θα προστατευθούμε από τους κακόβουλους αυτούς; Εδώ και μερικά χρόνια έχει δημιουργηθεί στην Αστυνομία η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόκειται για μια θαυμάσια  υπηρεσία που διαθέτει ειδικευμένο προσωπικό που έχει τη δυνατότητα να βρίσκει τις όποιες κακόβουλες ενέργειες. Η “συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου”  είναι κακούργημα και επισύρει αυστηρότατες ποινές. Έτσι λοιπόν αν ένα Blog ανεβάσει ύβρεις και συκοφαντίες εναντίον προσώπου, ανεξάρτητα ποιος τις έγραψε, ο θιγόμενος υποβάλει αμέσως μήνυση εναντίον του Blog η οποία μεταβιβάζεται στην ΥΔΗΕ. Αν το Blog είναι ανώνυμο το εντοπίζει, αν είναι επώνυμο τότε ενάγεται ο ιδιοκτήτης του Blog αλλά και ο υβρίζων τον οποίο οφείλει να κατονομάσει, αν δεν το πράξει διαπράττει και δεύτερο αδίκημα. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2106977000 και 2106476464            
Παρακάτω παραθέτουμε μερικές συμβουλές για να προφυλαχθούμε από τους απατεώνες του διαδικτύου:
·        Πρώτη συμβουλή για μένα πρέπει να είναι: Μη αγοράζετε και μη χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε είδος computer αν δεν ξέρετε στοιχειώδη αγγλικά !!! Δυστυχώς δεν είναι μεταφρασμένα όλα τα προγράμματα.  
·        Φροντίζουμε να εξοπλίσουμε το όποιο κομπιούτερ μας ακόμα και το smartphon μας, με ένα antivirus και antispywere πρόγραμμα.
·        Ποτέ δεν δίνουμε αριθμό πιστωτικής κάρτας (credit card). Αν θέλουμε να αγοράσουμε κάτι ο καλύτερος, για μένα, τρόπος πληρωμής είναι μέσω PayPal. (μάθε περισσότερα στη διεύθυνση: https://www.paypal.com/gr )
·        Ποτέ μα ποτέ και για κανένα λόγο και σε κανένα site δεν δίνουμε τον αριθμό του κινητού μας.
·        Ποτέ και για κανένα λόγο δεν στέλνουμε χρήματα έστω και 1€ σε αγνώστους που δεν έχουμε συναντήσει.
·        Ποτέ δεν δίνουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.
·        Στα sites κοινωνικής δικτύωσης, facebook, twitter κλπ,  δεν χρειάζεται να γράφουμε όλες μας τις δραστηριότητες.
·        Πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο ιστοσελίδες που στην αρχή έχουν τα https//:www…… το s σημαίνει safe (ασφαλές) και είναι συνήθως με πράσινα γράμματα. Όχι βέβαια να μην ανοίγουμε απλές σελίδες αλλά να μη δίνουμε E-Mail ή οτιδήποτε άλλο!
·        Δεν ανοίγουμε E-Mails που δεν ξέρουμε από πού προέρχονται. Προσοχή μπορεί να δείτε ότι σας στείλει Ε-Μail κάποιος φίλος σας που να μην είναι αληθινό! Αν σας φανεί ύποπτο μην το ανοίγετε!
·        Αν δείτε στο κινητό σας μήνυμα από 5400 μην το ανοίξετε!
·        Αποφεύγετε να τηλεφωνείτε σε αριθμούς που αρχίζουν από 14. Η χρέωση είναι υπερβολική.    
·        Κάθε κινητό έχει ένα μοναδικό σειριακό αριθμό (ΙΜΕΙ) International Mobile Equipment Identity. Τον βρίσκουμε πληκτρολογώντας *06# . Στην Ευρώπη ο αριθμός ανάγκης είναι το 112 ενώ στην Αμερική το 911. καλούνται έστω και αν το τηλέφωνο είναι μπλοκαρισμένο.
Αυτές είναι οι βασικές συμβουλές για την ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Βεβαίως υπάρχουν και χίλια δυο άλλα πράγματα όμως θα χρειαζόμαστε βιβλίο ολόκληρο!
Τελειώνοντας θα πω ότι το διαδίκτυο είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο η χρήση όμως του οποίου χρειάζεται γνώσεις και προσοχή.