Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΘΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ





     Μη περιμένετε το παρακάτω κείμενο να αναφέρεται  σε κοινοτοπίες του του στυλ : «Ο Δήμαρχος Ιθάκης  συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο τον….μπλα μπλα…»
     
     Πράγματι ήρθε ο Δήμαρχος Διονύσης Στανίτσας στην Αθήνα μαζί με συνεργάτες του όχι για να τους πουν μπράβο οι Ιθακήσιοι των Αθηνών, για το τεράστιο έργο που έχουν επιτύχει, αλλά κυρίως για να αφουγκρασθούν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις ιδέες των συμπατριωτών μας.
     Με τρόπο ταπεινό και ευπροσήγορο εξήγησαν το έργο που έγινε στο νησί μας το χρόνο που μας πέρασε.
Θα σταθώ σε μερικά σημεία αυτού του έργου τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά!
     Ίσως το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Στανίτσα και των συνεργατών ήταν το ότι, με χαρακτηριστική εξωστρέφεια,  κατάφεραν να ενώσουν αντικρουόμενες φωνές μέχρι του σημείου η αντιπολίτευση να συναινεί σε σημαντικές για τον τόπο αποφάσεις. Μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, προχώρησαν σταθερά στη δημιουργία ενός κλήματος εμπιστοσύνης.
     Το δεύτερο σημαντικό ήταν ότι κατάφεραν να ανοίξουν πόρτες Υπουργείων και να δημιουργηθούν ευήκοα ώτα, με την αμέριστη βοήθεια της Βουλευτού του Νομού κας Αφροδίτης Θεοπευτάτου. Έτσι κατόρθωσαν να επιτύχουν την επιχορήγηση της γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, να επανδρώσουν το κέντρο υγείας, να τους παραχωρηθούν δημόσια κτήρια, να επανενεργοποιήσουν προγραμματικές συμβάσεις κλπ κλπ.
     

     Ένα τρίτο επίτευγμα ήταν η οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, την οποία μάλιστα, ενίσχυσαν με εθελοντική εργασία. Σ’ αυτό πρέπει να συμπεριλάβουμε και την οργάνωση των οικονομικών που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων του Δήμου κατά τουλάχιστον 700.000 €.
     Χρονίζουσες υποθέσεις όπως ο βιολογικός καθαρισμός, ο ξενώνας φιλοξενίας ηλικιωμένων (κληροδότημα Συρμή) η Μαρίνα στο Βαθύ, ο αρχαιολογικός χώρος του Αγ. Αθανασίου και πολλά άλλα, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθούν σύντομα.
     Τέλος ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, απάντησαν καίρια και εμπεριστατωμένα σε ερωτήματα συμπατριωτών μας.
Θεωρώ την παρουσίαση και τη συζήτηση που έγινε, άψογη από κάθε πλευρά και οφείλω να ομολογήσω ότι τόσο έργο στην Ιθάκη είχαμε να δούμε εδώ και πολλές δεκαετίες και μάλιστα εν μέσω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών της οικονομικής κρίσης!
     Πριν κλείσω, να επισημάνω, την άψογη οργάνωση από πλευράς Ένωσης Απανταχού Ιθακησίων και να επισημάνω επίσης, ότι τη συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και βέβαια η Βουλευτής κα. Αφροδίτη Θεοπευτάτου.
     Πολύ κακή εντύπωση μου έκανε η υποψήφια της Ν.Δ. για την Περιφέρεια κα. Ρόδη Κράτσα η οποία μπήκε στην αίθουσα με ύφος 500 καρδιναλίων, αγνόησε την βουλευτή, που από στοιχειώδη ευγένεια έπρεπε να χαιρετήσει  και έφυγε αφού στο λογίδριο της μας εξέφρασε … το ενδιαφέρον της για την Ιθάκη!!!! (αμφιβάλω αν πριν ήξερε που πέφτει το νησί μας!!!).